Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Помощ за диплома работа- ЕЛЕМЕНТАРНИ ВЪПРОСИ ( за вас) 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Помощ за диплома работа- ЕЛЕМЕНТАРНИ ВЪПРОСИ ( за вас)
Здравейте бъдещи колеги. Имам няколко въпроса за един мк на ТИ msp430f2619
1. Как да свържа дисплей към това животно ? някaква схема ? пдф и модел за дисплея>
2. Как да свържа клавиатура и каква да бъде тя.? ми това като за начало. То не е малко де (за мен)
знам че за вас е простичко, но за мен все още не е. Обаче съм инат и ентyсиазиран.

Последна промяна Flirt4o на Съб Окт 10, 2009 12:10 am, променена общо 1 път

Пет Окт 09, 2009 8:47 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Re: Помощ за диплома работа- ЕЛЕМЕНТАРНИ ВЪПРОСИ ( за вас)
neykov написа:
Здравейте бъдещи колеги. Имам няколко въпроса за един мк на ТИ msp430f2619
1. Как да свържа дисплей към това животно ? някъква схема ? пдф и модел за дисплея>
2. Как да свържа клавиатура и каква да бъде тя.? ми това като за начало. То не е малко де (за мен)
знам че за вас е простичко, но за мен все още не е. Обаче съм инат и ентосиазиран.

Хммм.. я вземи попитай възложителя на дипломната работа аджеба къв дисплей иска да 'дзепа ... 7сегментен,LCD,TFT, и т.н. Па вземи го питаи и клавиатурата с бутони ли ще е и колко ще са ... и накрая кажи заглавието на дипломната работа, че ей сега ще се включат Цецо и компанията Врачки и тогава глей кво става :)
А сега да видим остана ли ти
neykov написа:
ентосиазам.

Пет Окт 09, 2009 10:10 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Ти да не си от Техническия, филиал Пловдив? :P

Пет Окт 09, 2009 10:48 pm
Профил WWW

Мнение 
head_up написа:
Ти да не си от Техническия, филиал Пловдив? :P

Има нещо такова :)

Дисплей ЛСД
Другото все още не е уточнено. Аз сега си работя върху Усб-то , така че има време за клавиатурата

Пет Окт 09, 2009 11:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
neykov написа:
Дисплей ЛСД
Другото все още не е уточнено.

Тия са забранени от закона. Внимавай и другите да не са също.

Съб Окт 10, 2009 4:40 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Абе човекът пита за помощ, а вие го емнахте... :)
Нейков, ако си инат и ентусиазиран, първата ти спирка би трябвало да е Google с ключови думи "LCD project" и т.н. Или пък направо тук: http://home.iae.nl/users/pouweha/lcd/lcd.shtml
А, клавиатури има разни - с 3-4 бутона се връзват директно всеки на по някой пин на контролера, с 10-20 се подреждат като матрица от X реда и Y стълба и се сканират по едната координата, а се проверяват по другата (схеми по Нета също има бол), а ако е PS2 клавиатура - тя си има стандартен протокол и т.н.

Съб Окт 10, 2009 6:36 pm
Профил

Мнение 
LCD се връзва просто, може с 4 или 8 битов интерфейс, хубаво е да си харесаш първо LCD-то. Има някоко типа контролери, и някои от тях не са съвместими като управление. Самото свързване е елементарно. Клавиатурата обикновенно се връзва като матрица, хоризонтални и вертикални, и бутони в пресечните точки. Примерно слагаш 4 пълъпа на вертикалите което ги прави 1-ца, съответно те са ти 4 входа. Хоризонталите ги връзваш към 4 изхода на процесора и редуваш една 0 по тях. При всяко поставяне в нула проверяваш входа, съотвено намираш на кой вертикал е натиснатият бутон.
Ама все си мисля че USB ще ти създаде по голям проблем от колкото дисплея и клавиатурата.

Съб Окт 10, 2009 9:03 pm
Профил

Мнение 
то проклетото USB винаги е проблем, само микрочеп май са го нагодили горе-долу, хубави отзиви има. не знам TI дават ли някакви фрее кодове по въпроса? поне за девайс? то не знам хост дали поддържат, не съм много в час с тях...

Съб Окт 10, 2009 9:42 pm
Профил WWW

Мнение 
Ами не са много тия дето подържат хост, АРМ-овете повечето май поддръжат, от малките контролери почти няма. За микрочип не знам, но на Силабс USB е много добро, има всичко което може да ти трябва, може и с драйвер, може и като HID, всякак работи и мога да кажа доста добре, но ти вече си хванал TI-то. .... да не те разочаровам, ама на теб кой ти каза че тоя контролер има USB, няма такова нещо, поне според ей тоя документ http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/msp430f2619.pdf , единствената комуникация която има е стандартният сериен порт UART, I2C, SPI, IrDA. С това д анаправиш USB комуникация според мен е далеч от възможностите ти, съдейки по въпросите които задаваш.
Най-добре си вземи контролер който има хардуерно USB, лично аз препоръчвам силабса от малките, за микрочип лично според мен ще е наказание, веднъж го гледах, ератат а ме уплаши, не си струват главоболията. Ако ти трябва да поддържа и хост, има и таквиа решения, както казах много от армовете, има и китове, зайците имат такива ако се не лъжа и cypers също.

Съб Окт 10, 2009 10:07 pm
Профил

Мнение 
ъммм аз такова - на мен не ми трябва, той човека (neykov) явно ще се мъчи да си прави дипломната, просто се зачудих че това животно имало усб, ама както казваш може би имат предвид външен чеп ? neykov, да не четеш някое FTDI? поясни ни какво е това дето го правиш (и то с усб), задание имаш предполагам?

Съб Окт 10, 2009 10:30 pm
Профил WWW

Мнение 
аз че няма УСБ знам ;) то ако имаше хардуерно щеше да е една идея по лесно. НО няма
Мъча се да го измисля с FTDI FT232r (usb to UART) или FT245r (usb to Paralell)
Вече разгледах HD44780 контролера и след цял ден четене ... има доста напредък.
А относно ФТДИ-то ? Проблем ли ще е ?

Макетчето ми ще е просто МСП430,УСБ,РС232, адц,дак, дисплейче и клавиатура. (то май не е много просто)

Нед Окт 11, 2009 1:33 am
Профил

Мнение 
Изобщо не си прав, ако имаше хардуерно щеше да ти е в пъти по трудно, бъди сигурен, с FTDI просто вързваш и си готов, от другат страна виждаш ком порт, прекрасно е, също и на silabs конвертора сериен към USB е доста приличен, там имаш и избор как да позлваш драйвера, за FTDI не знам освен емулация на сериен има ли друг вариант.

Нед Окт 11, 2009 11:03 am
Профил

Мнение 
ft245 е паралелен , ( има си D0-D7) и мие ясно тях къде ще ги сложа. А RXF#,TXE#,DR#,WE# къде ? Според мене (незнам дали съм прав) ще са друг I/o порт и там ще трябва да пиша програмка, за да си ги инициализирам и осъществя четен/запис спазвайки времедиаграмите за четене/запис ?

Нед Окт 11, 2009 3:34 pm
Профил

Мнение 
И защо искаш да позлваш паралелния ???? По добре позлвай серийния, няма смисъл от паралелния, освен ако няма да правиш мнго голям трафик който не може да мине по сериийния

Нед Окт 11, 2009 5:33 pm
Профил

Мнение 
ToHu написа:
И защо искаш да позлваш паралелния ???? По добре позлвай серийния, няма смисъл от паралелния, освен ако няма да правиш мнго голям трафик който не може да мине по сериийния

По задание е да ползвам паралел. Ше се опитам да го промемя

Нед Окт 11, 2009 5:50 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща