|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:19 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Въпрос за I/O
Какво се случва, ако при включен пул-ъп на един пин, му се пусне напрежение по-голямо от захранването на процесора? 
|
| Съб Окт 10, 2009 7:07 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
предполагаме става въпрос за ПИК? е, има си едни обратни диоди на всеки пин, та най-много да "заредиш" захранването на пика през този който пази към + ?
П.П. бегли спомени от времето на пикоборство... така ми правеше "призрачна" консумация като изключа захранването, а на някой пин съм подал напрежение от различен източник, да кажем батерия .... пък то по диода, по диода .... и избягало по жицата 
|
| Съб Окт 10, 2009 8:29 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
За съжаление не става въпрос за PIC, сигурно за атмел може би АРМ някой техен. При ПИК няма проблем, иначе става в зависимост от чипа. Атмела мре по лесно. Хубаво е таквиа I/O да ги зашитаваш с диоди за да нямаш проблеми.
|
| Съб Окт 10, 2009 8:41 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
@Рек, по-добре речи какво животно измъчваш, може да се окаже, че някой се е пробвал вече?
|
| Съб Окт 10, 2009 8:57 pm |
|
 |
|
zaphod
|
хм, мисля че на сяка съвременна цмос схема подаване на напрежение над захранването "зарежда" през защитен диод самото захранване. случвало ми се е цялата схема да тръгне, захранена от "сигнал" на някой крак.
|
| Съб Окт 10, 2009 9:04 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не то че това става е така, въпроса по скоро е какво следва от това ... пиковете почват да греят, направо да се пържат но след това пак работят, с атмели ми се е случвало от нищо да горят, както и силабсите, там при подаване на 12 В заминава почти веднага.
|
| Съб Окт 10, 2009 10:17 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Добре, при включен пул-ъп не трябва ли се отича през него?
|
| Нед Окт 11, 2009 12:20 am |
|
 |
|
zaphod
|
нямам наблюдения да почват да греят, бачкат си като пичове. това все пак са просто диоди, какво ще им грее.
в единствения хардуерен проект с който още се занимавам, съм свързал сериен трептящ кръг директно на изхода на пик. това на пръв поглед е напълно легално, но само ако човек не вдява от аналогово. всъщност тока е дефазиран на 90 градуса спрямо напрежението, демек половината време изхода е в режима за който говорим - връща му се ток през диодите. знам че правоверния инженер много се възмущава от подобни решения, но възложителя се изкефи яко.
|
| Нед Окт 11, 2009 7:57 am |
|
 |
|
741
|
На пръв поглед са диоди, на втори поглед са управляващи преходи от тиристорна структура между захранване и маса (това е добрият сценарий, щото се хваща бързо) или преход база-емитер на транзистор с неизвестно количество колектори към съседни области. Бетата на тоя транзистор е нищожна, обаче като се случи някой от колекторите да е осцилаторът или нещо аналогово наблизо, започва борбата с призраци и псуването на калпавите чипове и още по-калпавите производители
Като правоверен инженер да ти кажа - едва ли е през диодите. Изходните транзистори са мос и работят в двете посоки, тъй че токът минава обратно през тях, а диодът стои запушен и тоя режим си е ОК. Обикновено дават като абсолютен максимум на пина нещо от сорта на Vcc+0.3V или 20mA, което настъпи първо. Има ли отпушен PN преход върху кристала, производителят не гарантира нищо.
Абе тръгнеш ли срещу абсолютните максимуми от спецификацията, нищо добро не чакай 
|
| Нед Окт 11, 2009 9:01 am |
|
 |
|
zaphod
|
да, прав си за мос транзисторите, наистина до определен ток ще задържат фронта, все забравям че биполярните времена свършиха преди 15 години.
аз обаче не плюя "некадърните" производители на чипове, дори когато в чипа наистина има проблеми. със идеални компоненти и баба знае, истинския майстор по това се познава, че и с реални се справя 
|
| Нед Окт 11, 2009 9:14 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
В тая работа няма право- и кривоверни, естествено, но защитните диоди не са това,
което бяха.
При 120nm и надолу (или беше 180 и надолу...) чипове те се "износват" (electric migration), оразмерени
са да защитят гейтовете до запояване, в нормален работен режим си стоят запушени.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Окт 11, 2009 9:16 am |
|
 |
|
zaphod
|
а, то защитата от запояване я правят други елементи - мос транзистори с дебел гейт, на които дрейна е свързан към гейта. това нещо бачка като бърз и ниско капацитивен ценер.
|
| Нед Окт 11, 2009 9:32 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Може, разни са им защитите, особено "разни" стават при нисковолтови чипове
с 5 волта толеритащи входове, но във всеки случай съм се натъквал на изпищели,
че от много звънене на кофти терминиран или опроводен бъс към DDRAM например
белята с износването ставала. Но не съм я изпитвал лично, де; моите SDRAM и DDRAM
опроводявания са били все съвсем къси (ползвам дотук все чипове, не SODIMM-ове).
Ти пък вероятно в твоя PIC дизайн си над 180 нанометра та няма шанс да стигнеш
до подобни кахъри - а и хипотезата на 741 за това откъде текат тоците ми се види
правдоподобна (освен ако не 3-стейчиш изхода динамично някак).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Окт 11, 2009 9:45 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Въпрос за I/O
Значи при съвременните чипове захранването на ядрото (VCCcore) е ниско и няма нищо общо с пиновете. Нивата на пиновете се определят от VCCio и при по-простите чипове пиновете са клампирани към това напрежение. Самите клампи са диоди и те не греят наистина, но ако се вдигне VCCio ще си заминат входните буфери, затова някои слагат и ценери към рейла (не към пиновете). Ценерите (ако има такива) греят.
Но при повечето чипове се гони 5V толеранс при примерно 3.3V VCCio. В тези случаи няма клампи към захранване, а към ценери на 5.5V. Рядко защитите са индивидуални, обикновено група от пинове са клампирани към общ защитен рейл.
Сега пулъпа пък в повечето случаи е транзистор, а не съпротивление - демек не е линейно съпротивление. Особено при Атмел там значи "съпротивлението" им е доста нелинейно. При всички случаи е между пина и VCCio. Като поне аз досега не съм срещал проблеми. т.е. странични ефекти от сорта на защитни диоди и т.н. С други думи пулъпа продължава да си бачка и над VCCio, макар че в тоя случай вече действа като "пулдаун"..
Но най-добре да се провери внимателно конкретния чип. Ако случайно е атмелски аз препоръчвам да не се ползват вътрешните им пулъпи - в тая фирма просто не могат да правят пулъпи
Само бъгове... примерно при хвърчащ вход пулъпа може да стабилизира на малко по-ниско напрежение от VCCIO и за разликата през пулъпа се получава утечка, демек завишена консумация. Нещо което не би мигло да се постигне с обикновен резисторен пулъп. Другият им бъг е още по-кофти - при включен пулъп и високо ниво на пина, не можеш да свалиш нивото с външно съпротивление. Трябва ти драйвер с под 500 ома. Демек вътрешния пълъп се държи не като 100К а като 1К. То бива нелинейност, ама чак пък толкоз 
|
| Нед Окт 11, 2009 10:28 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами ... не греят, ако ти е малък тока дето тече към пина, като няма какво да го ограничи греят и пушек се вдига, зависи какво още храниш от там, ако се захрани самия чип не е страшно, но ако на това захранване имаш и нещо дето гълта повечко ток си грее. Но това е за защитните диоди, пулъпа точно както миро е писал, навсякъде е транзистор, трудно ще се прецака.
|
| Нед Окт 11, 2009 11:11 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|