|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:20 am
| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
Тези дето нямат топломери и са с "разкачени" радиатори.
Веднъж гледах сметките на топлинно счетоводство и се оказа че за месец в който има по-малко общо количество единици начислени от индивидуалните топломери имаме почти двойна консумация отчетена по общия топломер. С други думи - някой се е топлил без да му се върти "топломера".
Има и други тарикати - разписват се че искат да ползват парно и после не ползват - зънзаникат си в къщи, но едно е да си зънзаникаш като те отопляват отвсякъде, друго си е никой да не те отоплява.
Дори имаме комшийка дето ходеше и прегръщаше радиатора на стълбището (бяхме го оставили да работи за да не замръзне).
При пложение че половината блок не ползва парно, както и 60% от всички потенциални абонати, си е направо набутвация.
Стигна се до там че за една стая 12 квадрата в която температурата рядко стигаше 20 градуса за един месец се платиха 90 лева. Отделно тока.
С климатика - 25лв... И си е топло.
Единствено нещата могат да се оправят ако всеки си има собствен топломер на входа на жилището. Във всички соц жилища обаче, парното е пуснато с вертикални тръби и това няма как да стане. Така че... Това е следствие на "мъдрото" проектиране в миналото...
|
| Пон Окт 12, 2009 11:18 am |
|
 |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
Като е за топло, аз си ползвам енергии, които мога да запасявам (дърва, горива). Така си решавам проблема с консумираната мощност, а и мога да си правя сметката. И не ползувам услугите на "оператори". Само водата още си я топля с ток.
Оная млада булка, дето се опитваше да ми промотира централната газ, така я отпратих от къщи, че сега пресича на другия тротоар, когато минава по улицата.
То ако имаше чалъм и токът и водата да ми идват без "оператори"... Ама сигурно ще измисля нещо ... 
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Пон Окт 12, 2009 12:04 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
И защо да "няма как да стане" - да не би да противоречи на някой природен закон? Куцо и сакато си напрекарваха парна из къщите с разни измислени кюмбета, газаджиите от нула за 1-2 години пуснаха газовите инсталации...
Обаче параджиите си знаят - "нама как да стане, какво да направим ?" - Ами фалирайте по-бързо ,че да се отървем от простотията ви! 
|
| Пон Окт 12, 2009 10:26 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
вече тече седма година на батерите на топломерите.
очаквам скоро да ни друснат с по (примерно) 30лв за нова батерия и още по 20лв за смяната.
щото така искала европата
|
| Вто Окт 13, 2009 11:05 am |
|
 |
|
plameniv
|
Ми компенсирай го с едно вентилаторче от професор, вечерно време го пускаш да охлажда датчика и след един месец ще си надолу с 50 кинта поне, зависи от месеца 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Вто Окт 13, 2009 11:47 am |
|
 |
|
velio
|
Ам точно за това говорех. Такива тарикатлъци прецакват цялата идея. Щото топлофикацията няма да е назад, назад ще са комшиите (ако има такива де). Общия топломер на входа на блока няма как да го излъжеш от вас...
@ДедоБоре
То това го казаха вече. Батерията била някъде 90% от стойността на уреда... Прави сметка...
Последна промяна velio на Вто Окт 13, 2009 2:02 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Окт 13, 2009 1:58 pm |
|
 |
|
velio
|
Мдам, противоречи или на манталитета или на джоба. Това изисква не малка сума инвестиции. Освен това кръговете на парното са така направени, че едва ли ще могат да се ползват наготово. Това значи едно масово пробиване на дупки... си е@@ло м@@@та.
|
| Вто Окт 13, 2009 2:00 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Е от ей такова мислене България е кенеф.
Щото в моя блок е пълно с подобни дребни тарикати, дето крънкат по тоя начин по 20 кинта на месец, на мен ми идва тройна сметка, щото съм бълък и имам някакво останало достойнство. Скоро даже един съсед се опитваше да ме убеждава, че и аз така трябвало да правя, да прецакаме държавата и топлофикация в частност. Чудех се дали вместо да обяснявам че всъщност краде от мен (нещо което слабоумната му тиква, няма как да схване), да не му откъртя два-три зъба, поне да си направя кефа за топлото дето съм му го платил, а той да се вътри при заболекаря....
Но Ганьо си е Ганьо. Най доброто дето може да ти се случи е да нямаш съседи българи. Това важи и извън БГ....
В момента единственото решение за панелките е със закон да се върне "принудителното" отопление. Няма искам, няма не искам, няма топломери, няма врътки. Дели се на квадратурата и толкова. Просто тоя тип строителство в комбинация с гадта с която е населено, няма никакъв шанс за някаква съвременна алтернатива за разпределение. Само по комунистически - ако щеш ползвай, плащай. Апропо - топломерите (разпределителите) не са лоши като първоначална идея, на доста места в Европа съм бил, на повечето е така решен проблема. Ама там няма панелки населени с дребни ганьовчета 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 13, 2009 3:13 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе мен ако питат, ацетиленовия резач и топлофикация на скрап, ама не смао топлофикация ами и всички, тръби и тръбички, после ако някой иска да прави толофикация да я прави, ама да си рави и сметката, да си гради читава система, и да си мисли начин как да икономисва загуби и да таксува реално абонатите.
Кво ме грее мен че имат загуби по трасето, и се опитват всячески да ги компенсират с корекция на цената, аз ако им карам нафтата с пробити цистерни, дали ще с енавият да платят и за нафтата дето изтича от бургас до софия ... Същото е и със сградната инсталация, ще си назначат екипи, котио ще приемат таквиа инсталации, щом са казали че е ОК значи е ОК, идват засичат толпомера и си плащам по него, ама колко е влязло в сградата хич не ме и вълнува.
Иначе съм на парно, не с еоплаквам, топло е, колко е сметката не знам, не е малка, жената се занимава с това, ама няма особен избор, обаче пък имаме топломери на входа на всеки апартамент, така плащаш по него, а не по ония на радиаторите. Парното и да спре ще се живее, имаме си и климатици, обаче с топлата вода е по голямото дърво, ако бяхме в къща дреме ми за теца, и вода щях да си топля, и топло да си топля, ама сега няма голям избор.... с тия бойлерчета до никъде, но пък ако нарежат топлофикация мисля бързо ще се намери начин ... онзи дизел дет ша го пусна да бълва емисии, хем ток ще прави, а ето и топло може да прави .. направо ще ми излезе на далавера  .
|
| Вто Окт 13, 2009 3:52 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
застудя и тока стана променлив
в центъра на софия спря за 30мин, после имаше 30мин, после пак спря за 30мин...
при бай тошо поне беше на 2 часа. не е от трафа, преди 2 години му удвоиха мощността.
|
| Вто Окт 13, 2009 4:45 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе правилното заглавие съм сложил аз на темата. Тук тая седмица още не
са го спирали, може би сме извън режима за нея.
Но "параноята" ми май пак е видяла това, което ще е очевидно за всички до някой-друг месец.... 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Окт 13, 2009 5:14 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами правят нещо, в единия офис не е спирал, това е съдебната палата, в другия нямаше около 2 часа, това е симеоновско и околовръсното .. профилактики може би, знам ли .. но там за симеоновско не е много чудно, много строежи много нещо, повредите са чести, а и често го спират за да присъединяват някого ...
|
| Вто Окт 13, 2009 5:29 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Вятъра сега "кастри" клоните при вас. 
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Вто Окт 13, 2009 5:30 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Да имаш да вземаш, пращай насам твоите съседи българи, аз ще ти изпратя един ТИР мексиканци 1-во качество  Само след 1 месец ще викаш ей де ги моите Ганьовци...
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Окт 14, 2009 12:33 am |
|
|