|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:45 pm
Нуждая се от помощ, за да науча PIC-овете!
| Автор |
Съобщение |
|
Wise
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Не е лошо да кажеш от кой град си.
Аз поне не съм запомнил. Иначе - поздравявам те за това да пишеш тук!
Ако мога ще помогна за идеята - за децата съм готов на всичко.
|
| Съб Юни 25, 2005 6:42 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Не ме е срам че съм инженер но да го пиша във форума ми се струва надуване.
Иди на сайта на микрочип:
http://www.microchip.com
Изтегли Mplab
MPASM e включен вътре.
|
| Съб Юни 25, 2005 7:02 pm |
|
 |
|
VANK
Ранг: Ориентиран
|
Г-н Сапунджиев това е линка за теглене на MPLAB IDE v7.11 Full:
http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... LAB711.zip .
Щом посещавате и www.microchip.ru там има превод на ръководството за работа с MPLAB на руски език http://www.microchip.ru/files/d-sheets- ... ab_ide.pdf .
А към останалите колеги искам да споделя едно мое мнение. Хубаво е ако някой търси помощ да му се отговаря максимално точно и подробно доколкото това е вазможно. Защото знам по себе си, колко е неприятно когато съм затормозен от някъкъв проблем, па макар и много тъп, питам и започват да се обясняват какви ли не неща, всичко се разводнява и само няма отговор на въпроса (не става дума за този форум).
Ето и в тази тема. Човекът попита за конкретни неща, отначало всички приеха идеята, напътстваха го, сетне започна да се обсъжда образованието в БГ. Просто това обсъждане не е в тази тема. Може да се открие такава и да размишляваме там по въпроса на образованието. Нека да оставим страничните неща и да оставим тази тема за г-н Сапунджиев, да задава въпросите си и да получава конкретни отговори.
Предполагам, че не съм засегнал някого от колегите.
|
| Съб Юни 25, 2005 9:59 pm |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
Ранг: Новодошъл
|
Въобще не съм от хората, които се надуват, но ако погледнем медала от обратната страна, трябва ли да се срамувам от това, че съм инженер, както и трябва ли да се срамувам, че съм учител. Иначе едно време учителите също са се надували (кмета, даскала и попа). Аз съм от Дупница и от това нито се срамувам, нито се гордея, а просто отговарям на Wise.
http://www.microchip.com го прерових, но не видях от къде мога да изтегля MPASM. Не можах да се справя и за това попитах.
|
| Съб Юни 25, 2005 10:00 pm |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
|
vank,
Писали сме едновременно! MPLAB го имам. То съдържа ли в себеси MPAS, защото чета едно ръководство, което ми казва, че мнемоничният код се пише на текстов редактгор, след което се асемблира до шестнадесетичен код и след това се въвежда в паметта.
|
| Съб Юни 25, 2005 10:08 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
MPASM го има като plug-in в MPLab - т.е. ако ще се програмира само на асемблер, всичко което ти трябва е MPLab - в него е и асемблера и линкера и симулатора. Остава ти открит въпроса само с демо-платката и програматора.
|
| Съб Юни 25, 2005 11:51 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Г-н Сапунджиев, явно не сте разбрали, MPASM е съкращение от MicrochiP ASseMbler, в момента се предлага в комплект със цялата безплатна развойна среда на Микрочип (на английски Microchip IDE - Integrated Developement Environment). Това е много удобна и БЕЗПЛАТНА среда за развой, изтеглете си я цялата, колегата Vank ви е дал линка  Все пак ако ви трябва само MPASM, ето ви го 
|
| Нед Юни 26, 2005 1:35 am |
|
 |
|
VANK
Ранг: Ориентиран
|
Относно програматора Ви препоръчвам този на OLIMEX
http://www.olimex.com/dev/pic-pg2c.html От там може да си изтеглите схемата. За платката Ви препоръвам цангови цокли, защото тези, които се виждат на снимката не са надежни и след време не правят добрър контакт. А софтуера е на ICPROG http://www.ic-prog.com/icprog105D.zip
|
| Нед Юни 26, 2005 2:22 am |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
|
Възхитен съм от всички вас за отзивчивостта и ви благодаря. Усетих, че MPASM се съдържа в MPLAB. Ще ми трябва време обаче да се запозная с тази среда. Очаквах, че след като се напише текстовия файл, ще има опция Run, както е при Паскал или С, но явно тук подходът е друг.
Иначе за проблемите на образованието си коментирайте на воля. Има линк от форума на МОН към този форум и предполагам, че заинтересованите кръгове следят и вашия коментар. Той би бил много полезен за хора, които искат да чуят мнението на реализиращи се специалисти, преминали през родната ни образователна система. Аз лично, в условията на значително по-добра образователна среда, мисля, че 70% от знанията ми са придобити благодарение на радиолюбителската организация, а само 30% от целия курс на обучение. Сега на младите хора им се налага 100% да се самообучават или да разчитат на подобни форуми за взаимно обучение. Това, което сега върши Интернет, в миналото се вършеше от любителската радиостанция, разбира се на значително по-посредствено ниво.
|
| Нед Юни 26, 2005 7:48 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами самообучението и обмяната на опит е задължително, за всеки който иска да работи в тая област. Няма случай някой да излезе от университета и да не му трябва повече да учи ..... а и ако се зачете човек в темите ще открие, тук има доста хора които дълго време се занимават с едно или друго, в никаъв случай не трябва да има съменния в знанията им или възможностите, но всеки в един или друг момент е задавал въпроси, и то в повечето случаи сравнително прости, но пък много важни .. пример ... проблема ми с RS-а ... ми имам десетки контрлери с точно тоя тип процесори но досег не ми се беше случвал ... та за учене винаги има .... интернет е много добър начин за това, аз лично не виждам алтернатива.
|
| Нед Юни 26, 2005 9:25 am |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Мога и платаката за програматора да ви пратя - ако посочите адрес.
Няма нищо дефицитно ще се справите за 1 ден.
Щом е за образование - ще ви я пратя за моя сметка. Само адрес посочете.
|
| Нед Юни 26, 2005 9:32 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Човек се учи докато е жив!
|
| Нед Юни 26, 2005 9:34 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Предния ми постинг беше в отговор на Тони, но и за мен, а и за всички, които продължават да се учат!
Браво на всички, които участват в темата!
|
| Нед Юни 26, 2005 9:40 pm |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
|
Напредвам! Вече започвам да се ориентирам в MPLAB. Ще видите какъв хубав учебник ще излезе!
За платката благодаря. Асресът ми е: 2600 гр.Дупница ул. “Орлинска” №26
|
| Нед Юни 26, 2005 10:48 pm |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
|
Пак да попитам! Като изпълнявам програмата в стъпков режим на MPLAB, мога ли на всяка стъпка да си преглеждав състоянието на регистрите?
|
| Пон Юни 27, 2005 9:24 am |
|
|