|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:06 am
| Автор |
Съобщение |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
Що не вземете да станете едни банкови служители ами се занимавате с някакви си микропрофесори... :)
Аре трии темата - чул селянина че на пазара имало MAG чип и дай да окрадем на бедните хамериканчета заплатите...
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пет Окт 16, 2009 2:28 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, банкрут на физическо лице е когато поради независещи от теб причини нямаш възможност да си връщаш кредитите, съдията който ти разглежда случая преценява, че не си правил никакви мошенгии и обявява банкрут. Има два вида банкрут - преструкториране на дълга и цялостно премахване на дълга, когато е ясно, че няма начин да го върнеш. Това нещо ти стои 7 години в кредит рипорта и през това време като кандидатстваш за кредити получаваш "леко" странни условия по тях. Голяма част от банкрутите са поради медицински сметки, които пак ти влизат в рекорда, но после кридиторите са склонни да ти дават кредити, защото в тоя случай натрупването на кредит не е било с умисъл. Последно време разни българи, дето си тръгват за БГ уж за постоянно (и други националности от нашия край също разбира се) "бомбят" кредитните карти, защото са прости и си мислят, че по принцип дължането на пари в щатите е ненаказуемо, което в тоя случай въобще не е вярно, защото си е даже федерално престъпление и става много интересно като се опитат пак да се върнат тук  . През 2005 г. промениха законите и вече не е толкова лесно, колкото преди да се обявява банкрут. Отделно пък заради масови банкрути на студенти през 80-те години като завършат вече студентските заеми са единствените, които не се премахват при банкрут и си ги носиш с теб до гроб.
ТоНи - кредитна/дебитна карта с 20$ такса на месец и то в БоА ми звучи извънземно (направо не вярно). Можеш ли да ми кажеш какъв е точно типа на картата? По принцип 90% от картите нямат никакви такси, а тези които имат са от порядъка на 40-60$ на година, но пък те имат някакви супер яки бенефити та цялата работа се компенсира.
Тоя пък дето разправял, че неговата банка му взема такса на всяка транзакция в магазините направо е лъгал като за световно  . По принцип всяка кредитна карта си взема някаква такса за транзакцията, но то е от магазина и си е включено в цената на стоката та даже и тези с кеша и дебитните карти я плащат, та затова даже е по-добре да ползваш кредитна, защото все пак ти връщат нещо като кешбак  .
|
| Пет Окт 16, 2009 2:59 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
И кво искаш да кажеш, че ако аз живея в Щатите, работя като мениджър в голяма компания, купя си на кредит къща, кола, маам на екскурзии по цяла година, после компанията фалира - аз мога да ида и да кажа - "Ами то си еба мамата, фалирах, нямам пари - банкрутирам. Взимат къщата, колата и си стискаме ръцете, аз не дължа повече нищо??? Е то от това по голям социализъм - здраве му кажи. Едва ли е така. Звучи ми доста деморализиращо - то верно че на голия, дрехите няма как да му вземеш, ама поне за страх друго си е да му виси доживотно дългът та да си опича акъла занапред.... Тъпо
И това значи ли че ако аз съм ти дал заем, ти един ден оставаш без работа, обявяваш банкрут и аз духам супата? Ебати системата ако е така....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 16, 2009 3:25 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Да, точно така е, само дето както споменах по-горе не става толкова лесно. Трябва наистина да се докаже, че нямаш никаква възможност да плащаш повече заемите. Плюс това горят само тези с необезпечени заеми - кредитни карти и частни лица. Къщата и колата са си залог и банката си ги прибира и си покрива това, което и дължиш. С изключение на сегашната ситуация, където повечето хора дължат повече пари по къщите си от колкото е цената им. В такава ситуация много хора решават да направят walk away, т.е. стоят по около 6 месеца без да плащат нищо (т.е. фрии си живеят в къщата) и после се обаждат на банката и казва ключа е на входната врата, елате си вземете къщата, аз се изнасям. И си се изнасят, даже понякога и за да си излеят яда правят къщата развалина, верно стават с разбита кредитна история, ама и без да плащат за нещо, дето вече е на половин цена. В БГ доколкото ми е известно дълговете се наследяват ако наследника избере да наследи и активите  .
Забравих за Ласал да кажа - значи тя не фалира, а я купиха Банк Ъф Америка, защото тя си беше чикагска банка, а БоА нямаха добра клонова мрежа тук. Та въпросните такси (както може би и в на ТоНи случая) са защото става въпрос за чекинг акаунт. Тук нещата с дебитните карти са малко по-различни от БГ - там сметката е само картова и нищо друго не можеш да правиш освен да я пълниш с пари и да ги харчиш само с картата (поне така беше, докато бях в БГ). Тук дебитната или още чекинг или атм карта е към чекинг акаунт, който си е нещо като разплащателна сметка и има и чекове. Та поддръжката на тая сметка струва пари на банката и е практика особено при големите банки да има такса (между 10 и 20$ на месец) АКО - не си получаваш заплатата в тая сметка или не плащаш сметките за ток, вода, телефон и т.н. от нея или пък не поддържаш някаква сума пари (обикновенно за БоА е около 750$) в нея. Та ако не правиш никое от тези неща банката слага таксата. Така че ако си откриеш такава сметка, държиш я празна и не плащаш с нея почват да ти слагат таксата. Ако искаш да нямаш такава такса и да не изпълняваш горните три условия отиваш в някоя малка локална банка и обикновенно при тях тези сметки са абсолютно фри, защото така те се стремят да привлекат клиенти. Ама всичко това си го пише в договорите, дето ги подписва човек и после да се сърди няма никакъв смисъл. Няма логика някой да дойде от другия край на света, даже понякога никога да не е имал сметка в банка (има и такива случаи) и да си мисли, че банките в страната, дето е отишъл трябва да работят както той си представя, не чете договорите и най-вече малкия шрифт и после банката му била виновна  .
|
| Пет Окт 16, 2009 3:41 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами направо невероятно да, ето по долу разпечатка от онлайн банкирането ми, направо не знам къде живееш, ще каже човек че си на друга планета, всичко ти се вижда скъпо, а не е като да не плащаме всеки месец всичко което и ти че и повече, като почнеш от застраховки, заеми по къши, по коли, университетски такси и кво ли още не ..... паркет за 20 хил и боядисване за 60 ти се сруват невъзможни, ама са толквоа релани колкото и извлечението по долу ... не знам, може ние просто да сме най-големите балъци и държавата да живее от такива като нас, не знам.
"These fees are assessed based
on the kind of account you
have, the balances you keep
and the types of transactions
you perform. Because these
fees can vary based on the kind
of account you have, check with
the Personal Schedule of Fees
associated with your account to
find out more specific details."
ето този текст предполагам обеснява много неща .... сега го зачетох, и си обеснявам това че първоначално нямах такса никава не с това че след първата година ми сложиха ткса, а че след като се върнах в БГ са ми сложили такса, т.е. докато по сметката имаше 20 хил, докато правех редовни транзакции в САЩ явно не са ми слагали такса, откакто взех да позлвам тая карта само за онлайн покупки, т.е. да не държа и много пари в нея, и да няма ниакави разплащания по магазини и др подобни,явно съм минал в графа за дране, и ме дерът .. те така ...
|
| Пет Окт 16, 2009 4:15 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Ами то си пише бе ТоНи - Checking Account, както бях и почти сигурен в предишния си пост. Т.е. говорим си за чекинг акаунт, по който ти не изпълняваш условията за премахване на месечната такса. В предишния ти пост аз останах с впечатлението, че говориш за кредитна карта, та затова ти казах, че ми се струва извънземно. Дай като си говорим разни неща да уточняваме точно за какво става въпрос, защото иначе стават заблуди  . A за цените по къщата ето ти пример:
 |  |  |  | Цитат: Typical costs: Interior paint itself costs anywhere from $12-$50 or more a gallon, depending on the quality. Painting a 12x12-foot room, both walls and ceiling, can require $25-$100 worth of paint, plus $10-$50 for primer, brushes, rollers, drop clothes and other supplies. For a 1,500-square-foot home, supplies run $200-$300 for average paint, and $400-$600 for higher quality. Expect to pay $200-$400 to have a 12x12-foot room painted by a licensed contractor with brand-name paints; a 15x20-foot room or larger runs $300-$700 or more; and a 1,200-1,500 square foot home is $1,100-$2,000 or more. Having the ceiling painted bumps the cost to the high end of the scale.
|  |  |  |  |
http://www.costhelper.com/cost/home-gar ... erior.html
Т.е. за около 3000 квадратни фута (както ти спомена, че е къщата) се очаква да струва около 5-6000$ (ти да не си се объркал с нулите нещо  ).
Ама при тези работи както знаем само небето е лимит, така че няма какво да се оплакваш  .
|
| Пет Окт 16, 2009 4:41 pm |
|
 |
|
sthx
|
Ta в тоя ред на мисли една историйка.
Лани в наше село дойде един емигрант от щатите. Докато бил зад океана гледал, гледал и само дългове виждал, (почти цитирам) , взел си шапката и айде в България. Застоя се малко тука, пообиколи насам-натам, хареса си едно хасковско село и се настани окончателно там. Тая година и ракийка си е варил. Има някакъв дребен интернет бизнес. Та наистина - въпрос на вкус...
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Окт 16, 2009 9:01 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе в Сити банк е малко по иначе, ама едва ли има значение, иначе да, това не е кредитна карта, а дебитна към сметка, но това че на банката и струва пари ..... това е спорен въпрос, но както и да е, аз не протестирам а отбелязвам, а за къщата ще издиря офертат и ще ти я пратя, за боята говоря, а за паркети си имам фактура даже, че и е на разсрочено плащане ... просто мога само да ви пожелае като правите ремонти всичко да ви е по тия цени, явно ние нямаме тоя късмет, или пък сме много претенциозни. Но спомената сума лично за мен е безумна, много по евтино ще ми е да си пратя от тук 4 човека от тия дето знам че ми работят съвестно, и по 2000$ на месец да им плащам, и в хотел да ги настаня пак ще ми е по-евтино, и така ще стане най-вероятно ако не се намери някой с по-сносни цени.
Иначе там и различията не са малко, примерно в индианаполис всичко излиза по скъпо от колкото беше в атланта, а и от вегас, иначе цената на къщите е доста по добра ... явно кой от каквото може препечелва.
Определено обаче каквото и да е има не малко предимства, примерно за фирмата позлвам пощенска кутия, верно 80 на месец, да ама за тия 80 мога да позлвам доста пъти една не лоша конферентна зала, за срещи или каквото ми трябва. После е днес Priev ми даде едно линкче за една фрезичка, да си я експлоатирма там ще мие много по евтино, тък моделен восък трбява да си вкарвам, материали за заготовки зор се намира, ако решиш да правиш нещо със матрица за прототипи, трябва и силиокн за матрицата и за изделието ... харес си някой кит там, поръчваш и след 2 дни го имаш за смешна доставка. А тук в тов аотнешение сме много назад, не само БГ а цяла европа, много дерът навсякъде. После да разчиташ нешо да дойде в срок май е утопия.
пращах на Груби едни работи за няма 3-4 дни май пристигнаха с ЕМС, по смотани не знам има ли, поръчал съм от ТМЕ и идва с UPS .. от 5-ти насам, при все че вчера се карах с тях, намериха ми пратката, и днес пак не я донесоха по неизвестна причина, утре ще ходя сам да си я вземам .... та азкато ги пиша тия работи, е просто като констатации, а не оплакване или пък да недоволствам ... никога не съм отричал че много неща там са измислени добре, и това че някой ми иска толквоа пари за боя нее толквоа страшно, защото и аз не работя за без пари с клиенти там, хората са се научили да си плащат за да им се свърши работата, сега дали ще е 60 или може и за 20 е друг въпрос, то и накладки ми сменят за 80$, поне като бях там сменяха, това все с накладките и труда ... ама аз такива не искам по мойте коли, на американчо няма да му се запалят, ама мойто за толкова на комплект се палят, тук в БГ разбира се, там това не ме тревожеше много.
|
| Съб Окт 17, 2009 1:46 am |
|
 |
|
zaphod
|
защо решихте че това нещо може да подслуша карта в банкомат? не вярвам чиповете на картите да са с прост фиксиран код, би трябвало да са базирани на въпрос-отговор, което обезсмисля подслушването на трафика.
|
| Съб Окт 17, 2009 8:50 am |
|
 |
|
741
|
Ми защото жиците от схемата отиват към чип за четене на магнитната пътечка. Чип-картите са по-защитени, ама в обръщение има и достатъчно от старите.
Ей ти го обяснено нагледно и с картинка:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=226580
|
| Съб Окт 17, 2009 11:33 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
дрън-дрън...
наличието на чип изобщо не влияе на защитата на картата, ако има и магнитна лента.
влияе на джоба на клиента и на просперитета на банката.
ВСИЧКИ чип карти у нас имат И магнитна лента, на която има достатъчна информация за клониране.
по света все още има адски много терминали, приемащи само магнитна карта, защото това е де-факто стандарта.
|
| Съб Окт 17, 2009 12:41 pm |
|
 |
|
741
|
Не е така. По-защитени са, само че защитата е юридическа, не техническа. Доколкото знам, ако картата има чип, а транзакцията се извърши с информацията от магнитната лента, след това при оспорване контрата остава в собственика на терминала, т.е. банката, която го е предоставила, а не в банката-издател на картата. Та ти може да направиш копие само с магнитна лента на карта с чип, само че трудно ще намериш устройство, което да я приеме. А и да намериш, гори собственика на устройството, не собственика на клонираната карта.
Това впрочем съм го виждал на практика. Като пазарувам в супера, понякога се случва касиерката да прекара картата през процепа за магнитна лента, вместо в гнездото за чип-карти. Резултатът е, че устройството я псува на дисплея и тя пъха картата където трябва.
|
| Съб Окт 17, 2009 1:05 pm |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Цитат: > Банкови карти с чипИ тук идваме до идеята за чиповете. По същество тези чипове представляват Smart карта и работят по подобен начин на SIM картата в мобилните телефони. Този чип не може лесно да бъде копиран ( под лесно се разбира, че за да бъде копиран, картата трябва да бъде в престъпника в продължение на поне дни. За такова време собственикът ще се усети и ще я блокира ). Тези карти обаче имат и магнитна лента, която позволява да бъдат използвани и там, където няма четци за чип-карти ( по света има и такива места ). Ако обаче сложите такава карта в четец ( банкомат, ПОС терминал), който поддържа чипове, то освен магнитната летна, четеца проверява и чипа. Ако този чип не е наличен/не работи, какво точно става е решение на конкретната банка. Доколкото знам, в България, поради икономически съображения и многото подобни измами, в момента в който чипа на чип-карта не работи, транзакцията се отказва. Ето това е и допълнителната защита на тези чипове. |  |  |  |  |
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Съб Окт 17, 2009 1:26 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
и 1% да са банкоматите, които приемат магнитни карти, ще е достатъчно.
хората, кото се занимават с този бизнес прекрасно са информирани къде точно са удобните банкомати без камери и т.н.
аз за юридическата защита... по добре да не опираш до нея.
шанса да я получиш е колкото да вземеш направление за доктор в края на декември.
ъ също толкова ще е безполезна. обикновено в този случай правата ти се изчерпват с:
"има право да подаде жалба" 
|
| Съб Окт 17, 2009 2:46 pm |
|
 |
|
741
|
Ти разсъждаваш като техничарче, а за добро или лошо тоя свят се управлява от по-висши сили
Какво значение има колко банкомата ще приемат магнитен клонинг на твоята карта, след като сметката няма да я платиш нито ти, нито твоята банка.
"Юридическата защита" не е закон на национално ниво, а споразумение между картовите оператори и банките. И действа от няколко години. Няма смисъл тук да се правим на банкови експерти, щото не сме. Потърси с ключови думи "EMV card" + "liability shift", може да си промениш мнението.
|
| Съб Окт 17, 2009 3:04 pm |
|
|