|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 11:22 pm
| Автор |
Съобщение |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
 нивомер за мотоциклет
имам едно 12 годишно кавасаки, което ме оставя вече два пъти насред път понеже няма нивомер за нивото на бензина в резервоара
някой правил ли е нивомер за гориво и какъв принцип е ползвал?
сещам се няколко веднага:
- ултразвуков, но за тези 40 khz датчици които се намират лесно мъртвата зона е към 10-15 см т.е. колкото е резервоара на мотора
- виждал съм за втечнен газ със стъклена пръчка пълна с рид ампули и един поплавък с магнит който е набучен на пръчката и шава нагоре надолу, много интервенции иска
- капацитивен пак стъклена пръчка с метална сърцевина и кондензатора е пръчката и външната стена на резервоара - не ми се дупчи честно казано
резервоара
- тези автомобилните с реостатите - пак не ми харесват да не взема да направя някоя искра докато го слагам и да ...
та колеги сещате ли се за някакъв метод с минимум интервенция на резервоара - нещо което да се лепне например отстрани и да усеща има ли течност или няма, не ми трябва прецизност и едно светодиодче което да светва като остане 1-2 литра ми е достатъчно
акустични не знам при тези вибрации и шумове които са свързани със нормалната работа на мотора дали ще работят въобще
някакви идеи?
|
| Сря Окт 21, 2009 3:52 pm |
|
 |
|
sthx
|
 Re: нивомер за мотоциклет
Moга да ти предложа идея за оптичен датчик. Светодиод и фотоприемник , монторани успоредно в една призма. От другата страна на призмата е течността. При пълно вътрешно отражение (когато няма течност) сигналът от фотоприемника ще по-голям. Разбира се вместо истинска призма, може да се пригоди друга форма и вместо стъкло да се използва някакъв друг прозрачен материал. Трябва да се пробва. Може и световоди (могат да се намерят ) да се пригодят по някакъв начин. Хубавото на метода е, че е безопасен.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Окт 21, 2009 6:17 pm |
|
 |
|
3aek
|
то хубаво но как да вкарам тези призми вътре че и кабели да излизат
най-доброто би било нещо което да сложа на капачката отгоре със малка 3v литиева батерия и един светодиод като падне нивото да вземе да мига
дали да не пусна през капачката просто един дълъг проводник закачен към гейта на някакъв мосфет със слабо pullup-нат гейт за да има високоомен вход и да не тече никакъв ток който евентуално да предизвика искра ако допре до корпуса?
като има гориво гейта ще е към маса през бензина, падне ли нивото проводника няма да има достъп до течноста и мосфета ще се отпушва и пуска някаква мигалка?
|
| Сря Окт 21, 2009 6:52 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
па нямаш ли кранче с резерва  Що за мотор е това..... 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 21, 2009 7:03 pm |
|
 |
|
3aek
|
то за имане има но зад-кормилното устройство от време на време го оставя да си стои на резерва 
|
| Сря Окт 21, 2009 7:13 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз си продох дзвера. хвана ме страх по тези наши пътища...
3 години обикалях островите на гърция, ма там друг филм.
сега ме гони носталгията.
заек,
обикновен дърводелски метър няма ли да върши работа?
ще имаш бензиноМЕТЪР 
|
| Сря Окт 21, 2009 7:28 pm |
|
 |
|
sthx
|
Идеята с призмата е да се направи странична дупка в резервоара. Едва ли е практично.
Два световода (излъчващ и приемащ) се пускат успоредно един до друг през капачката. Ако няма течност, или отражателна повърхност в близост до краищата им, то няма да се приеме сигнал. Ако са потопени в течност, все нещо ще се приеме. Може и да се помогне на метода с някакъв отражател на подходящо разстояние. Трябва да се пробва. Много време мина, откакто съм се занимавал с тоя вид задачки и не мога да съм по-конкретен.
Става и с капацитетивен датчик, но пак си е играчка.
|
| Сря Окт 21, 2009 7:32 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Дедо, тва го има на Трабантите. Върши перфектно работа. Само трябва да се разграфи за конкретния резервоар. И никога не може да се скапе.
|
| Сря Окт 21, 2009 7:50 pm |
|
 |
|
3aek
|
 |  |  |  | ДедоБоре написа: аз си продох дзвера. хвана ме страх по тези наши пътища... 3 години обикалях островите на гърция, ма там друг филм. сега ме гони носталгията. заек, обикновен дърводелски метър няма ли да върши работа? ще имаш бензиноМЕТЪР  |  |  |  |  |
абе ако си промениш навиците на кормуване от автомобилистки на мотористки няма толкова проблеми (в смисъл приемеш за даденост че си невидим, никой не те бръсне за... и никога ама никога нямаш предимство)  и на мен първо доста ми се разхлопваше сърцето докато свикна с тези факти
но пък няма такова чувство като да го изкараш на прав път и да навиеш газта - нито автомобил нито кабрио могат да ти донесат това усещане на току що хвръкнало орле
това за метъра ще стане ако му сменя резервоара с прозрачен и го разграфя отстрани 
|
| Сря Окт 21, 2009 7:53 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
|
| Сря Окт 21, 2009 8:28 pm |
|
 |
|
daniel_stefanov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Мар 27, 2005 12:40 am Мнения: 206 Местоположение: София
|
Много е малко резервоарчето иначе бих ти препоръчал да направиш нивомер с датчик за налягане. Монтираш го в най-ниската част на резервоата, обхвата му е да кажем от 0-100 mbar, като 0 mbar отговаря на нулево ниво, а 100 mbar~0.1 atm или на 1м. Например, ако датчика ти мери 20mbar, означава, че в резервоара имаш 20см бензин, като знаеш размерите на резервоара, които са ти константни, обема можеш в всеки един момент да го смяташ като знаеш нивото, а от там и литрите. Плътността на бензина също е ясна!. Малко е играчка докато го калибрираш, ама шъ стане  .Ако датчика има изход при 0-100mbar/0-5V или 4-20mA, лесно можеш да го вържеш към контролер, че и дисплей да ти показва  .
Другото, което се сещам е чисто механично - правиш отвор най-отгоре и най-отдолу и слагаш една стъклена пипета, кочято ще ти показва визуално нивото. Това съм го виждал в поточните бойлерчета, за да знаеш къде ти е нивото на водата. Успех!
|
| Сря Окт 21, 2009 9:09 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Най лесния нивомер е да вземеш прозрачна тръбичка устойчивана бензин, слагаш я вертикално отвън до резервоара, свързваш я долу преди крана с Т разклонение , горе е добре да влиза обратно в резервоара. И по скачените съдове ще показва толкова колкото има вътре
Въпроса е да се сложи на такова място че да не я разкачи задкормилното устройство.
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Чет Окт 22, 2009 12:14 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Не бях карал мотор сигурно от 10-на години. Това лято обаче си купих един круизер Сузуки Интрудер 800 кубика и кефа просто е невероятен. Само дето ми дойде малко малък, та догодина съм се наканил на нещо американско 1400-1600 кубика  . Жалко само, че при нас сезона е само около 4 месеца  .
Заек за какво са ти тия приспособления бе - просто свикни да си държиш кранчето не на резерва  .
|
| Чет Окт 22, 2009 1:11 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Един стар патент за бензиномер предлага плаващо твърдо топче с гума по "екватора" което се пуска в резервоара и когато нивото падне, топчето започва да чука по дъното. Гумата е за да не чука по стените.
И като почне да ти дрънчи резервоара на кухо - да се сещаш.
|
| Чет Окт 22, 2009 2:00 am |
|
 |
|
sthx
|
Хитро. 
|
| Чет Окт 22, 2009 8:34 am |
|
|