|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:45 am
Ще работи ли това захранване?
| Автор |
Съобщение |
|
741
Ранг: Форумен бог
|
Ми може той да е шефа
Човек ако го работи това, все полека едно-друго научава.
|
| Чет Окт 22, 2009 2:25 pm |
|
 |
|
radolin
|
Аз не се смятам за много запознат с дебелите книги (повече софтуер ръчкам), ама за тази ситуация горе-долу имам идея за какво става въпрос. За по-напредналите това трябва да е нещо очевидно и предполагам затова Никола и Миро хич не смятат за необходимо да се обяснява. За тези като мен, споделям аз как си представям нещата (ако е грешно нещо, моля някой от 'мастърите' да ме поправи):
На входа имаме напрежение Uin, в нашия случай 12V, желаем на изхода да имаме Uout=5V. Някакъв консуматор Rt=250Ohm (за около 20ma при 5V). Линейният регулатор може да си го представим като един променлив резистор Rreg, свързан последователно на Rt (може и паралелно, тогава имаме шунтов регулатор), образуващ прост делител на напрежение. Има "нещо", което постоянно наблюдава пада на напрежение върху Rt и в случай на отклонение от желаната стойност моментално коригира стойността на Rreg, така че падът върху Rt винаги да е 5V. Токът, който тече през Rreg и Rt e един и същ. Ако разгледаме нашият конкретен пример, то за да има върху Rt пад от 5V, при входно напрежение 12, то падът върху Rreg трябва да бъде точно 7V или Rreg=(12-5)*0.02=350Ohm.
Разсейваната полезна мощност в товара е 5*0.02=100mW, но загубите в регулатора са 7*0.02=140mW които се отделят под формата на топлина, с цел да се "смъкне" напрежението върху товара до 5V. Освен това, "нещото" което наблюдава пада върху Rt и променя стойността на нашия въображаем резистор обикновено представлява някаква електроника (а не човек въртящ потенциоментър  ) и то също консумира ток. Този ток се казва quiescent current (не знам как е на български) или Iq и го има дори да нямате никакъв товар, стига да сте захранили регулатора. Конкретно за 78хх, както видяхме този ток е около 6ma.
Сега възниква въпросът как да увеличим КПД и да намалим греенето. Начинът е само един - като намалим разликата между Uin и Uout (изключваме употребата на импулсен регулатор). Ако Uin беше 9V, вместо 12, то Rreg=(9-5)*0.02=200Ohm, а загубите са 4*0.02=80mW. Следващият въпрос е, до колко можем да намалим тази граница. Отговорът е, че зависи от регулатора, който ползваме. За 78хх минималната разлика вход/изход е около 2V. Това се нарича dropout voltage и е необходим за работата на "нещото" и променливият резистор (който най-често е транзистор  ). Ако при 7805 имаме на входа по-малко от 7V, то релулаторът вече не може да регулира и на изхода не се знае колко ще имаме. Има специални регулатори, наречени LDO (от low dropout voltage), при които въпросното напрежение е по-ниско. От това следва, че необходимото минимално напрежение на входа също е по-ниско, и съответно е възможно да се намалят загубите. Примерно сойността може да бъде от порядъка на 0.35-0.7V.
Същественото е, че за да имаш сметка от използването на LDO, трябва да намалиш входното напрежение. Иначе ако просто смениш 7805 с регулатор с по-малък dropout voltage, но оставиш входното на 12V загубите ще са едни и същи.
Поздрави,
Радо
|
| Чет Окт 22, 2009 2:31 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Искам да видя как ги късаш 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
Последна промяна plameniv на Чет Окт 22, 2009 3:44 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Окт 22, 2009 3:17 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ако корпуса му е същия, няма начин да топли по-малко. може да топли по-малко ако има по-добро топлоотдаване, собствената консумация на 7805 е твърде малка за да се забележи като топлина.
|
| Чет Окт 22, 2009 3:19 pm |
|
 |
|
lz3060
Ранг: Минаващ
|
Леле мале ...
Оставаме със 7805 за сега, ще тествам за колко време издържа батерията, ако е много малко ще сложа импулсен. Сметките ги разбирам, ама вие големи сте кибритлии бе 
|
| Чет Окт 22, 2009 3:56 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Ми нямаш проблем... давай, обори ме в сметките и си поканен да гледаш харакири на живо ако искаш 
|
| Чет Окт 22, 2009 4:15 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ее, оборване в сметките - много рисковано. все едно не си бил студент и не си докарвал в протоколите какъвто си искаш резултат от произволни експериментални данни 
|
| Чет Окт 22, 2009 7:37 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
във формулите широко се използва "константата С", която служи да нагоди практическия резултат към теоретичния
|
| Чет Окт 22, 2009 7:41 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Zaphod, аз като съм тъп, си правя експерименти.
Точно в момента имам тука една фикня дето се мъча с нея и от любов към спорта махнах ВА-то (пластмасов корпус) и сложих 7805(метален корпус), ама преди това измерих температурата на БА-то - 37 °С. Сега 7805 е около 55 - 60 °С.
Ми то явно еднакво греят и двете.
|
| Чет Окт 22, 2009 8:38 pm |
|
 |
|
lz3060
Ранг: Минаващ
|
@Cekins
А измери ли тоците през входа, изхода и котвата? Стана ми интересно ...
|
| Чет Окт 22, 2009 8:41 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Не съм мерил, ама тя температурата сама си говори кое как е...
|
| Чет Окт 22, 2009 8:53 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
И аз ти разправям че си тъп и да не се излагаш,ама продължаваш. То едно магаре докато не си покаже магарията пред много хора къде да я покаже
Но не се притеснявай сигурно си има логично от твоя гледна точка обяснение. Например че BA-то изпраща генерираната топлина в други измерения например,дължащо се на магическите свойства на пластмасовия му корпус.
То няма лошо човек да е тъп. Това обикновенно е свързано с това че природата му е дала нещо в друга посока. Става кофти като започнеш да го афишираш.
А сега магаре такова недоучило вземи сложи филтриращите кондензатори които се препоръчва да се слагат по документацията на 7805 и пак си направи експериментите. Вероятно схемата ти самоосцилира и оттам се вдига консумацията. Ако разбира се имаш схема и тя се държи така,а на пишеш ей така да се намираш на приказка.
|
| Чет Окт 22, 2009 9:01 pm |
|
 |
|
741
|
По-вероятно е да осцилира ЛДО-то и да пада напрежението в изхода. Съмнявам се да е нацелил стойности и монтаж, с които ЛДО-то работи добре, а 7805 да е нестабилен.
|
| Чет Окт 22, 2009 10:26 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
78-ма серия са известни със склонноста си да осцилират. BA-тата работят долу-горе и без кондензатори.
|
| Чет Окт 22, 2009 10:33 pm |
|
 |
|
741
|
Виж му дейташийта на BA-то: http://www.rohm.com/products/databook/power/pdf/baxxdd0-e.pdf
Към края има едни диаграми за допустимия диапазон на ESR на кондензатора, фиг. 33 и 34. И това си е особеност на повечето LDO-та.
А на 7805 по един керамичен 100nF на входа и на изхода плътно до изводите са му достатъчни, поне по отношение на стабилността.
|
| Чет Окт 22, 2009 11:01 pm |
|
|