Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
нивомер за мотоциклет 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Не бях карал мотор сигурно от 10-на години. Това лято обаче си купих един круизер Сузуки Интрудер 800 кубика и кефа просто е невероятен. Само дето ми дойде малко малък, та догодина съм се наканил на нещо американско 1400-1600 кубика :D . Жалко само, че при нас сезона е само около 4 месеца :( .
Заек за какво са ти тия приспособления бе - просто свикни да си държиш кранчето не на резерва :D .

Луда работа. Че аз карам 650 кубика, при това едноцилидрово ендуро и още на втора вдигам достатъчно за да си счупя главата.

Според мен 1600 кубика са просто ненужни. Ако човек иска скорост - взима си една 600 кубикова пистарка и цепи въздуха. Ако иска из гората - 650 кубика даже са много като килограми. За мешано каране - туристическо ендуро - 650-800 кубика. Ако иска да седи в странна стойка и да бръмчи силно (чопър), и там 600 кубика са достатъчни. Щото на тоя мотор всяка скорост над 120 е просто безумие, това не е мотор а анти-мотор. Нито може рязко да завие, нито рязко да спре ако се наложи. Въобще това не позволява никакви резки маневри. А когато човек кара с над 100 км/ч трябва да има възможността да реагира подобващо при тая скорост (въобще до колкото можем да говорим за правилна реакция де).

Та чопър 1600 кубика - е това си е чиста лудост. Тежи сигурно 400 кила, ако трябва да го завъртиш на тясно място.... Отделно харчи като камион. Предполагам че като динамични харатектиристики ще е по зле от една японска пила 600 кубика, но за сметка на това мощността му е достатъчна да вдигнеш 180 км/ч в стойка която е подходяща за всичко друго, но не и за тая скорост....

Аз и на 900 кубика чопър се чувствах все едно съм се качил на генекологичен стол с двигател.... :) Представям си що за чувство са 1600 кубика...

Незнам с каква храна те отглеждат там, ама ако не си натрупал поне 150килца... откажи се от тоя трактор.

Чет Окт 22, 2009 9:33 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
Един стар патент за бензиномер предлага плаващо твърдо топче с гума по "екватора" което се пуска в резервоара и когато нивото падне, топчето започва да чука по дъното. Гумата е за да не чука по стените.
И като почне да ти дрънчи резервоара на кухо - да се сещаш.

:prayer:

това ще да е! само трябва да видя нещо неразтворимо от бензина!

Чет Окт 22, 2009 9:47 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Dimitar написа:
Не бях карал мотор сигурно от 10-на години. Това лято обаче си купих един круизер Сузуки Интрудер 800 кубика и кефа просто е невероятен. Само дето ми дойде малко малък, та догодина съм се наканил на нещо американско 1400-1600 кубика :D . Жалко само, че при нас сезона е само около 4 месеца :( .
Заек за какво са ти тия приспособления бе - просто свикни да си държиш кранчето не на резерва :D .

Луда работа. Че аз карам 650 кубика, при това едноцилидрово ендуро и още на втора вдигам достатъчно за да си счупя главата.

Според мен 1600 кубика са просто ненужни. Ако човек иска скорост - взима си една 600 кубикова пистарка и цепи въздуха. Ако иска из гората - 650 кубика даже са много като килограми. За мешано каране - туристическо ендуро - 650-800 кубика. Ако иска да седи в странна стойка и да бръмчи силно (чопър), и там 600 кубика са достатъчни. Щото на тоя мотор всяка скорост над 120 е просто безумие, това не е мотор а анти-мотор. Нито може рязко да завие, нито рязко да спре ако се наложи. Въобще това не позволява никакви резки маневри. А когато човек кара с над 100 км/ч трябва да има възможността да реагира подобващо при тая скорост (въобще до колкото можем да говорим за правилна реакция де).

Та чопър 1600 кубика - е това си е чиста лудост. Тежи сигурно 400 кила, ако трябва да го завъртиш на тясно място.... Отделно харчи като камион. Предполагам че като динамични харатектиристики ще е по зле от една японска пила 600 кубика, но за сметка на това мощността му е достатъчна да вдигнеш 180 км/ч в стойка която е подходяща за всичко друго, но не и за тая скорост....

Аз и на 900 кубика чопър се чувствах все едно съм се качил на генекологичен стол с двигател.... :) Представям си що за чувство са 1600 кубика...

Незнам с каква храна те отглеждат там, ама ако не си натрупал поне 150килца... откажи се от тоя трактор.

цецо не знам от колко време си моторист но и ти бъркаш като мен едно време кубици, коне, момент и мощност :)

като гледаш обявите за моторите най-интересните параметри които се дават обикновенно (освен годината на производство ) е кубатура на двигателя и максимална мощност

логично е по-големите кубатури да са по-мощни но едно сравнение наскоро ме накара да се замисля и после на чаша бира с един колега да си припомним някои формули от физиката

Harley Davidson Victory Hammer 1600 кубика 85 коня 144 нютон.метра http://www.motorcyclenews.com/MCN/biker ... &R=EPI-507 и http://www.motorcycle.com/specs/victory ... etail.html

я да го сравня например с моя да видя този колко е по-мощен

Kawasaki ER5 500 кубика 50 коня 45 нютон.метра http://www.bikez.com/motorcycles/kawasaki_er-5_1999.php

ужас моя с 500 кубика има 50 коня а този нещастен харли с 1600 кубика само 85 коня, баси тъпите американци на пръв поглед а, да изхабят 1100 кубика само за едни мизерни 35 коня?

че този харли ще е много зле не стига че 30% по-тежък от кавата 300 кг сухо тегло срещу 200 кг на кавасакито, ами и конете му само само 35 повече от на моя, кавасакито на втора при обороти под 2000 се дави, как върви този харли въобще??

да! ама не, както казваше един телевизионен водещ, дявола е във детайла

кавасакито е с редови дву цилиндров двигател, максималната мощност му е на 8000 оборота (с каквито почти никога не съм карал) на 2-3000 оборота конете му са не повече от 15-20 които използвам

харли е с V-twin 50 градусов двигател, който е ниско оборотен и максималната му мощност е на 4-5000 оборота, а тези 144 нютон.метра е които ще почувстваш когато му дадеш газ от потегляне и ще те залепят назад

от физиката мощноста P = момента M * оборотите R

т.е. колкото по-високо оборотен е един двигател толкова повече мощност може да се изтиска от него, затова дизелов двигател и бензинов двигател с еднакъв обем ще имат различна мощност - бензиновия е много по-високо оборотен и ще е по-мощен, но дизеловия има много по-голям момент в ниските обороти и затова може да задвижва големи маси, а е и два пъти по-икономичен, затова повечето големи автомобили са с дизели

затова и пистарка с двигател на 12 000 обороти и обем 600 кубика има по-голяма мощност от чопър с 1600 кубика на 4-5000 оборота

но това което те кефи на макс не е мощноста във високите обороти а момента в ниските (поне при мен е така), това разтегляне на ръцете при потегляне и ускоряване идва от момента в ниските, не от максималната мощност при граничен режим на работа на двигателя,която цитират всички производители

затова и някъде по форумите четох един израз от някакъв дърт рокер "момчета конете се разбягват кубиците остават" тогава като го прочетох за първи път се чудех каква е тази рокерска глупост, звучеше ми като лаф съчинен от замъглено от бирата съзнание, но вече знам какво значи ;)

големите кубици винаги осигуряват голям въртящ момент, който е основен за ускорението при ниски обороти и за удоволствието при ускоряване от спряло положение

отделно кубиците нищо не казват ако не знаеш и какъв е двигателя дву тактовия има 2 пъти по голямо КПД - едно изгаряне на бензин за 2 завъртания срещу 1 изгаряне на сместа за 4 завъртания затова малък двутактов мотор с 250 кубика е на мощност равен с 500 кубиков 4 тактов
ако твоя е 650 кубиково ендуро с двутактов двигател ще имаш мощност много по-голяма от 1300 кубиков чопър :) , да не говорим че едноцилиндровите двигатели имат най-голям начален момент т.е. малко по нервно да натиснеш газта и ще те захлупи, нещо което 800 кубиковия интрудер на димитър никога не може да направи :) но то ендурото е правено да се кара с 20-30 км през дупки и по баири под 45 градуса не на магистралата

Чет Окт 22, 2009 10:02 am
Профил
Аватар

Мнение 
принципно е така. Но когато говорим за автомобил, камион или локомотив. Аз лично не намирам особенно голям смисъл от 144 Нм при мотоциклет. Мама му стара ако ще дърпа плуг, добре. Ама това е мотор, на кой му пука за мощността при 1500 оборота?

Може би единствената "далавера" от тези 144Нм би била да си го караш като автоматик - от 50км/ч нагоре на 6та без да бараш скоростите, ще ускорява "меко". Т.е. сега си обяснявам що тия безумия са харакерни за Америка. Това наистина би бил идеален мотор да се носиш по рут 66.

Всичко това с уговорката, че никога не съм се качвал на подобно чудо. То в България и въобще в Европа, едва ли човек може да му усети предимствата. За това си трябва прав, широк и най вече празен път :)

Чет Окт 22, 2009 2:14 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
аз с моите идеални пропорции (112/112/112/112) ще съм дребен май за таквоз нещо.
е, може и гроздето да е кисело... :?

цецо, да вземем да се ръснем на димитър на гости да пробаме новата моторетка?

Чет Окт 22, 2009 2:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
абе мотора не е кола, никой не мисли за икономии когато си прави кефа :D ако може и 3000 кубика щяха да ги правят но пущините нямат удържане като минат 300 кг, падне ли някъде мотора и трябва да чакаш 2-3 да спрат да може да го изправите че сам трудно

а защо ти трябват 144 нютон.метра в ниските? ами за да имаш на разположение всички кончета по всяко време, не някъде при някакъв режим на мотора близък до изпушване и когато и да напънеш газта да се почувстваш като в изтребител :D

чопъра така или иначе се кара с не повече от 50 - нали всички трябва да ти видят хрома \:D/

и чопарите са мирни зъболекарски столове и дете може да ги кара, ако искаш да видиш истинско чудовище погледни ето тук http://www.motorcyclenews.com/MCN/News/ ... road-bike/

да сложиш 211 кс на мотор 154 кг който по време на тестовете при по агресивно подаване на газ разпъва веригата и превърта джантата (!) в задната гума :D

Чет Окт 22, 2009 3:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо, Заека по принцип е много прав но има и друг момент. Мен не ми харесва не токова мощноста и въртящия момент (даже и моя на 4-та си ускорява като пич) а че е лек - ела покарай малко тук на магистралата със 60-65 мили в час между два тира и ще разбереш за какво говоря :D . Отделно, че като правиш маневри по въпросната магистрала си иска и мощност и въртящ момент. То затова и нормална кола тук е 3.5 л. и 250-300 коня. Не че не може да караш и по-малка, ама понякога става опасно. Та затова едно 1600 кубиково Харли Софтейл Къстъм смята, че ще ми дойде по-добре от интрудера. Само кофти, че са бая скъпи и много държат цената. Даже и 6-7 годишно е по 13-14к долара :) .

Чет Окт 22, 2009 3:08 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
То хубаво си разцъквате за моторите, ами кайете какво правим с нивомера, че и аз имам Интрудър и няма "лампа" за бензина. Добре че го зареждам редовно :)

Чет Окт 22, 2009 10:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз на моя знам че като мина 100 мили и трябва да зареждам и не ми трябват нивомери :) .

Чет Окт 22, 2009 11:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
100 мили??? Какъв е тоя разход, на теб не ти трябва нивомер, а допълнителен резервоар :)

Пет Окт 23, 2009 8:59 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
100 мили??? Какъв е тоя разход, на теб не ти трябва нивомер, а допълнителен резервоар :)

тцъ с тези кубици задължително малко ремарке с 500 литрова цистерничка ...
А отностно Нивомера ... абе гледам по комбайните слагат един маркуч прозрачен и разграфен с чертички на които пише литрите .... и бачка на принципа на скачените съдове

Пет Окт 23, 2009 9:08 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
хахаха ти чакай да вземе харли софт тейл да видиш колко ще гори тогава :D

не случайно звука на двигателите на тези мотоциклети е ей такъв

http://www.youtube.com/watch?v=yEqKSLGs0TE

мотора си казва " Дай Ту-бата Ту-бата Ту-бата Ту-бата Ту-бата"

Пет Окт 23, 2009 9:39 am
Профил
Аватар

Мнение 
бе кой ти гони икономия кат си прави кефа?
на мен стария котарак ми гори >25 като го подкарам с 200.
ако е за икономии... качваш се на една прахосмукачка (айго примерно) и пърпориш с таван над главата.

Пет Окт 23, 2009 10:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами прави около 50 мили с един галон (което май е около 4.5 л/100км) и резервоара ми е 2 галона + 0.5 резерва. На мен не ми се струва голям разхода :) . Харлито (Заек баш такъв искам :D ) понеже е с инжекция го докарва горе-долу същия (50 мили на галон по магистралата и 34 в града) :) . Бе с тоя евтин бензин кой ти гледа разхода на мотора 8) .

Пет Окт 23, 2009 2:59 pm
Профил

Мнение 
Има ли кранче за бензина, тоя мотоциклет? Резерва няма ли? Ако няма,
вземи едно кранче от "балканче" и ще имаш резерва.

Пет Окт 23, 2009 7:27 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща