|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 11:22 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 :):) какво говориш, разхода си е направо нисък даже, моя мотор гори повече, е вярно че аз по магистрали не карам  :):)
Ама какъв е тоя резервоар??? Ненормално малко ми се струва 10 кила бензин за шосейна машина.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Окт 24, 2009 10:36 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ако трябва да съм съвсем точен - 11л е, ама то е пак там де. Ами и на мен ми се струва малко, ама идея си нямам защо толкова са сложили - дизайн или нещо друго може би. Макар че пък сега като се замисля това си е повече градски мотор и 11л са си ОК. За извън града по магистралата за мен не става много много, защото мисля, че при 65-70 мили в час са му много високи оборотите - дори и на 5-а сигурно отива над 3500 оборота. Друго си е да мърка с 2000 най-много  .
|
| Съб Окт 24, 2009 10:47 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Номера става и с датчик за налягане - на принципа, на който работят нивомерите в автоматичните перални. Датчика е отгоре, а във бензина е потопена само тръбичката.
Има и друг начин - по-добър отвсякъде. Продават се евтини (стават за бнзин) турбинкови разходомери. слагаш го на тръбичката на изхода на резервоара. от него излизат импулси, които можеш да броиш с каквото си искаш. Плюса е, че можеш да си засичаш освен сумата и моментния разход и т.н. Тези, за бензин, са обикновенно с разделителна способност 1500 - 1800 импулса на литър. И са доста точни, впрочем
|
| Нед Окт 25, 2009 12:05 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Я кажи къде има подобни дебитомери, ама читави, че ми се въртят едни други идеи из главата....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Окт 25, 2009 12:10 pm |
|
 |
|
Syrius-B
|
Във всеки каталог, раздел сензори, ....
Ето най-лесния пример:
http://bg.farnell.com/flow_liquid
Впрочем, и най-лесния за доставка.
Зависи, какво търсиш. Евтино или прецизност. Има и такива, с направо фантастични параметри. Те не са в масовите каталози.
Но за дискутираната по-горе цел - тези във Фарнел са задоволителни. Нпр този - http://www.farnell.com/datasheets/59068.pdf
|
| Нед Окт 25, 2009 12:57 pm |
|
 |
|
3aek
|
е то какво излезе, турбинка с два магнита и хол сенсор ключ над нея?
а като видях и този ликуид сензор http://bg.farnell.com/optek/opb350/liqu ... dp/1164189 си мисля че най без интервенции и една т-етка на маркучето под резервоара и един затапен шлаух с такъв сензор на нивото на което искам да почне да сигнализира със едно светодиодче на видно място 
|
| Нед Окт 25, 2009 1:21 pm |
|
 |
|
Syrius-B
|
Има и още по-прости решения - чиста механика. Можеш да си го направиш сам. Една тръбичка, с мембранка (или балонче) отдолу, пълна с оцветена течност - при налягане (ако има бензин в резервоара), изкарва от цветната течност нагоре - можеш просто да я гледаш през прозрачно капаче, а при спадане - цветното петно изчезва - ето ти го и сигнала да търсиш бензиностанция. 
|
| Нед Окт 25, 2009 1:33 pm |
|
 |
|
Syrius-B
|
В допълнение към казаното по-горе, ето един пример за много добра електроника към аналогичен сензор
|
| Нед Окт 25, 2009 1:34 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
3aek , "затапен шлаух" май няма да стане , образува се въздушна тапа. За да се мести нивото в маркуча системата трябва да е отворена - сиреч пак всичко трябва да е в резервоара. А разходомера хич не виждам как ще помогне за нивото, освен да хванеш последните капки гориво в секундите преди да спре двигателя.
Може и с някакъв поплавък-пръчка с магнитче в края - като падне нивото ,пръчката се смъква до дъното, а отгоре холдатчик хваща промяната. Само че поплавъка не трябва да е свободен а "привързан" някак механично до датчика или както при тоалетните казанчета с лостова системка.
|
| Нед Окт 25, 2009 2:05 pm |
|
 |
|
Syrius-B
|
Тука всички сме с дефектно и изкривено мислене. Ако няма електроника, или поне електричество, направо оглушаваме и ослепяваме. Човечеството е съществувало много дълго като техническа цивилизация и без електричество. Закона на Архимед е открит преди 2500 години и още върши работа.
ji4ka, как според теб работи спиртния (домашен) термометър, или торичелевата тръба, като са затапени отгоре?
|
| Нед Окт 25, 2009 2:26 pm |
|
 |
|
3aek
|
за тапата е прав, ще трябва дупка в резервоара по-нависоко и да се мушне шлауха в нея
това е все едно да запушиш тръба с пръст отгоре и да я потопиш в чаша, ще влезе малко вода отдолу но не до ръба на течноста
|
| Нед Окт 25, 2009 3:22 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Според мен отгоре са с вакуум, а според теб? Сега и резервоара ли ще трябва да си вакуумира човека? И защо ме обвиняваш в дефектно мислене не разбрах - досега предлагах само пръчки и топчета.
Недостатъка на механиката е ,че в домашни условия се прави по-трудно от електрониката, поне за повечето хора в тоя форум.
Заек, тоя шлаух с бензин край резервоара хич не звучи добре. Ще трябва отгоре да го покриеш с желязо, тръба например. А и дупчиш резервоара. Все си мисля ,че нещо с магнитче и хол може да се измисли, даже ми се струва че хола може да хваща и през ламарината.
|
| Нед Окт 25, 2009 3:35 pm |
|
 |
|
Syrius-B
|
Резервоара не е херметичен - иначе няма да пуска бензин. Не е нужно нищо да се дупчи.
Джаджата може да се монтира в капачката - тя тъй и тъй е отгоре.
Жичка, най-добрата измерителна техника се основава директно на простите закони на физиката. Колкото по-малко преобразувания (най-добре никакви!), толкова по-добре.
Спомни си, ефектния номер с двата балона, свързани един с друг, различно надути, и как по-малко надутия (с по-ниско налягане, се прелива сам в този с по-високото налягане.
|
| Нед Окт 25, 2009 3:47 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Хм, това с балоните не съм много сигурен за наляганията , тука се намесва и еластичността на латекса, ама както и да е. Просто идеята със запушения шлаух не става - трябва да е отпушен. Проблема с капачката е ,че тя е на горно ниво ,а се следи долното ниво. Нали си представяш като се налива бензин как заедно с капачката ще трябва да вадиш и една педя маркуч. Иначе ако се дупчи резервоара става лесно - правиш си отвора където е най-удобно за датчика , може и близо до капачката. после си пускаш тръбичката с датчика до ниското ниво , а отгоре се запушва с някаква преходна втулка с тапа върху която е индикацията. Варианти много ,но все до някаква механика се опира.
|
| Нед Окт 25, 2009 4:03 pm |
|
 |
|
Syrius-B
|
Нека оставим собственика на моторчето да си избере техническото решение. Все пак, мотора си е негов. За нас ще е интересно, да докладва подир някое време, какво се е получило 
|
| Нед Окт 25, 2009 5:04 pm |
|
|