Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
PIC18F452 и максимална честота 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение PIC18F452 и максимална честота
Здравейте, направих един проект с PIC18F452. Тъй като в случая гоня бързодействие, го пробвах с различни кварцове до 40MHz. Забелязах че до 30MHz работи стабилно и бързо, но с кварц на 40MHz е по зле, работи колкото на 8-10MHz. Някой има ли подобни наблюдения защо е така, с по новите серии 18-ки, дали и при тях е същото положение? Или е време да наблегна на нещо друго - имам под ръка dsPIC30F6014A и AT91SAM7X256.

Пон Окт 26, 2009 2:39 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... tone#30319

Пон Окт 26, 2009 3:02 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: PIC18F452 и максимална честота
StiV написа:
Забелязах че до 30MHz работи стабилно и бързо, но с кварц на 40MHz е по зле, работи колкото на 8-10MHz.

Ъ???

Пон Окт 26, 2009 4:48 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл

Мнение 
В pdf е написано:

Прикачени файлове:
18f452_pdf.JPG
18f452_pdf.JPG [ 36.31 KiB | Прегледано 2875 пъти ]
Пон Окт 26, 2009 5:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Колкото и да го гониш пак няма да тръгне на 40Mhz... :D Щото не и правен да работи с такива кварцове. :wink:

Ползвай 10Mhz с PLL-а.

40Mhz отвън само с осцилатор или друг източник на тактов сигнал. :wink:

Пон Окт 26, 2009 5:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ясно, разбрах къде бил ключа за палатката. Уж чета внимателно pdf -те, но това за PLL-а съм го пропуснал. :-s
Благодаря за всички за съветите :roll:
Цецо написа:
Цитат:
StiV написа:
Забелязах че до 30MHz работи стабилно и бързо, но с кварц на 40MHz е по зле, работи колкото на 8-10MHz.

Ъ???

Цецо, това го разбрах като засякох приблизително скоростта на запълване на една графична скала на дисплея (128х64) от началото до края, т.е. по възможно най дърварския начин :oops: .

Пон Окт 26, 2009 9:27 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
:):):) Ти утепа коня. Процесор на 40Мхз да работи колкото на 8-10 Мхз. :):):)

Значи един процесор работи или на 8 ИЛИ на 10 ИЛИ на 40Мхз. Това не е кола, да кажеш абе май на три цилиндъра работи. Ако си му задал 40 Мхз и той работи на нещо различно то 40Мхз, то значи постановката ти е тотално сбъркана.

Честно, нищо лично, ама такава глупост скоро не бях чел :):):) На 30 работил бързо, ама на 40 кляка и работи бавно. Все едно слушам таксиджия с тунингован голф.

Вто Окт 27, 2009 10:08 am
Профил ICQ

Мнение Re: PIC18F452 и максимална честота
StiV написа:
но с кварц на 40MHz е по зле, работи колкото на 8-10MHz.

StiV е слагал кварц на 40MHz но едва ли е мерил на колко MHz е тръгнал, най-вероятно е тръгнал на по ниска честота.

Вто Окт 27, 2009 10:43 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо, въобще не е глупост това дето StiV го е написал, просто не е знаел, че процесора ще работи на 40MHz само ако му подадеш кварц на 10MHz и пусне PLL да го умножи по 4. Ако обаче му подадеш директно кварц 30 или 40MHz, тъй като осцилатора не е предназначен да работи директно с кварцове с тази честота, той се ошашавя и осцилациите тръгват и спират непрекъснато, затова и са му такива наблюденията.

Вто Окт 27, 2009 2:19 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Напротив, страшна глупост е. Прочети го пак:

Мама му стара, за домати ли говорим или за мегахерци? Какво значат изрази като "процесор да работи стабилно и бързо" или процесор да работи толкова зле "колкото на 8-10Мхз"... :):):)

А това че физически е възможно да се натвори подобна глупост - за това не споря. Но мама му стара, все си мисля, че първо бих разклатил един пин да видя на скопа за какво иде реч, преди да напиша подобна щуротия. Що да се излагаме? Ако няма скоп, да завърти един голям цикъл и на един светодиод и хронометър в ръка пак ще види честотата с достатъчна точност.

Вярно, че всички се учим, ама като пишем глупости, не трябва да очакваме да ни ръкопляскат и да ни потупват поощрително.

Вто Окт 27, 2009 3:09 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
... Ако няма скоп, да завърти един голям цикъл и на един светодиод и хронометър в ръка пак ще види честотата с достатъчна точност.

По-лесно е да си изведе един звуков сигнал 1000хц и с едно говорителче ще "чуе" честотата. Възможно е генератора да има сривове или схемата след генератора да "не лови" клока добре и затова да изглежда ,че честотата е по-ниска. Все пак повечето Пикове работят на 20Мхц, защо да не могат да се "издуят" още? А ако сложи и бучка лед отгоре... :)

Вто Окт 27, 2009 3:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е добре де, сгрешил, сгрешил, но защо трябва така грубиянски да се отнасяш към грешките на другите ? Както и да го чета си е баш истината, до към 30MHz процесора съумява някак си да си подкара осцилатора ( максимума мисля по каталог е 20MHz ), след което хваща къра и затова ту зацепи, ту спре, и ефекта е намаленото бързодействие, което изглежда като че ли все едно работи на 8-10MHz. Няма как описания ефект получен от недоглеждане да е глупост, самото недоглеждане може да е глупост, но ефекта си е ефект. Бъди малко по толерантен към грешките на другите, най-лесно е да кажеш, че някой има лош дъх или че сестра му е курва.

Вто Окт 27, 2009 4:07 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цецо, извини ме моля те, че смутих вътрешния ти мир, но аз за разлика от теб не съм професионалист от високо ниво. Програмирането за мен е хоби и се занимавам за собствено удоволствие и между другото. Можеш да ме наречеш любител, аматьор или както искаш, но не мисля че е срамно човек като не знае нещо да пита :!: Може за теб нещо да е супер елементарно и рутинно, но бъди сигурен, че има огромно количество хора, които изобщо не са чували за това нещо.
Все пак не можем всички да знаем всичко... Аз със сигурност знам неща за които ти нямаш ни най малка представа :idea:

P.S. Както и да е, подкарах го на 40MHz, още веднъж благодаря на всички :)

Сря Окт 28, 2009 12:41 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
На всичко отгоре и чувствителни, засягат се :)

Далеч съм от мисълта да квалифицирам когото и да било, просто квалифицирам една написана фраза като глупост. Много умни хора говорят глупости :) Аз без да съм умен, предполгам че ги ръся непрекъснато :)

При теб, а при доста прохождащи хора в микроконтролерите напоследък забелязвам една тенденция която обаче не ми допада. Някак си почвате да работите с даден микроконтролер направо на "високо" ниво. Нещо като черна кутия която просто ползвате, без да се интересувате какви зъбни колела има вътре и как точно се въртят. При теб явно липсват фундаментални познания що е то CPU, как се формира клока, за какво аджеба се ползва тоя клок, системни шини, архитектура. Въпреки всичко работиш с въпросния микрконтролер и явно имаш успехи след като си успял да закачиш дисплей към него.... Някак си почвате отвън - навътре. А правилната посока е обратната.

Та въпросната тенденция я наблюдавам масово в последно време. При това при къде по "клинични" случаи - ти поне се "мъчиш" с пикове, виждал съм хора които се "упражняват" върху АРМ9 без да имат даже елементарни познания по булева алгебра.

Но пък ако се справяте и така - действайте :)

Сря Окт 28, 2009 11:03 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
...
При теб, а при доста прохождащи хора в микроконтролерите напоследък забелязвам една тенденция която обаче не ми допада. Някак си почвате да работите с даден микроконтролер направо на "високо" ниво. Нещо като черна кутия която просто ползвате, без да се интересувате какви зъбни колела има вътре и как точно се въртят. При теб явно липсват фундаментални познания що е то CPU, как се формира клока, за какво аджеба се ползва тоя клок, системни шини, архитектура. Въпреки всичко работиш с въпросния микрконтролер и явно имаш успехи след като си успял да закачиш дисплей към него.... Някак си почвате отвън - навътре. А правилната посока е обратната.

Та въпросната тенденция я наблюдавам масово в последно време. При това при къде по "клинични" случаи - ти поне се "мъчиш" с пикове, виждал съм хора които се "упражняват" върху АРМ9 без да имат даже елементарни познания по булева алгебра.

Но пък ако се справяте и така - действайте :)

Това е тенденцията наистина - и при MCU-тата, както преди години при PC-тата, се появява масовата
категория потербители, които знаят къде е "старт" менюто и се ориентират нататък според предложеното.
Засега не всичко е зачалгосано ала MS в PC света (а и той няма вечно да стои така, де), но натам
отиват работите. Щом от Freescale опитаха да ми откажат информация (без успех; стигнах до нея, пак
от тях, но трябваше да работя по въпроса и да разчитам на познанства) и да ме препратят към някакви quick start пакети и боклуци,
това значи само, че и в MCU света се е появил еквивалентът на html "програмистите". Нищо лошо, де,
все някой ще трябва да приготвя нещата до годност за html мазане, но като свикнат всички с най-чевръстата
платформа (PIC, ARM, който там успее първи да докара баш масовката) и току виж останали само
пикоборци цъкащи по менюта... :D

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Окт 28, 2009 11:26 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща