Отговори на тема  [ 126 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Следваща
Анкета - най използвана платформа. 

Коя е най-използваната от вас платформа (фирма)
Анкетата свършва на Сря Дек 16, 2009 11:01 am
Microchip - PIC 56%  56%  [ 64 ]
Atmel - AVR, AVR32, ARM 20%  20%  [ 23 ]
TI - MSP430 3%  3%  [ 4 ]
ARM - NXP, ST 9%  9%  [ 10 ]
Cygnal - 8051 3%  3%  [ 3 ]
Freescale - 68k, HC 3%  3%  [ 3 ]
DSP - TI, Analog Devices, Freescale 2%  2%  [ 2 ]
Renesas, NEC, Toshiba 3%  3%  [ 3 ]
8051 - други производители (не Cygnal) 2%  2%  [ 2 ]
Други 1%  1%  [ 1 ]
Общо гласове : 115

Анкета - най използвана платформа. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
чак 3 едва ли - 32 битовия вариант не вярвам много да го ползват, съдбата му предстои да се види.
(стига да не са някакви други 3 без него де, аз не ги знам и толкова, само колкото да ги избягвам :-) ).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Сеп 09, 2009 9:58 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
16 (12), 18 и 24 (dsPIC). Това са масовките.

32-ката е сбъркана като маркетинг и предполагам скоро ще отгърми в небитието.

Сря Сеп 09, 2009 10:19 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Добре, кво да добавя още към анкетата?

Сря Сеп 09, 2009 11:10 am
Профил
Аватар

Мнение 
Renesas, NEC, Toshiba и въобще японски.

8051 деривати

Cypress - PSoC, EZ-USB и пр.

Други.

Освен това АРМ да изчезне и вместо него :

ATMEL да стане AVR, AVR32, ARM

NXP и ST - ARM

А фреескейл се променя така:

Freescale - 68k, HC

Сря Сеп 09, 2009 11:10 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Айде готово. :)

Сря Сеп 09, 2009 11:18 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ей са надявам се са доволни всички :). Айде да видим резултата.

Сря Сеп 09, 2009 11:21 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
На Freescale основната им платформа за по-големички неща е power, но то и така е ясно.
68k спря развитие за големи работи с 68060, оттогава ново развитие в 68k сектора
има само в coldfire за по-малки неща (дори съвсем малки MCU-та).
Сега вече цъкнах върху него, единият от 3-мата дотук съм аз.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Сеп 09, 2009 5:22 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
някои може ли да сподели какво прави пиковете по-предпочитани от AVR ? :)))

Чет Окт 29, 2009 7:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
syrax написа:
някои може ли да сподели какво прави пиковете по-предпочитани от AVR ? :)))

Няма еднозначен отговор, всеки би изтъкнал нещо различно, което го е привлякло. Навремето ме привлече яснотата на документацията, разнообразието, наличието им в магазина ( става дума за в България ), един програматор поддържа всичко (изключение е 17-та серия), 20mA ток на пин, дурако и шумо устойчивостта, стотиците AN. Не ми трябваше много време, за да изхвърля Z8** & 8051. Определено не смятам да изоставям платформата, особено с такова яко парче като PIC32, удар право в десятката :-) Засега 80-те MHz са ми напълно достатъчни, липсва му само Ethernet контролера, надявам се в скоро време да пуснат и такъв, GCC компилатора може да се интегрира в eclipse, така че споре мен има бъдеще.

Чет Окт 29, 2009 7:34 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
To PIC24 и PIC32 добре ама 90 процента от тия дето са се разписали за пик са мърляви пикоборци които познават само PIC12-16- тук там 18. Не е лесно да си роден да се мъчиш ;)
Основната заслуга е на Комет. Мамичката им смотана,покрай тях толкова читави хора са в тоя батак. А с напредване на възраста нямат желание да учат нещо ново повечето и до пенсия ще си правят мигалки за светодиоди с дребните пикчета.

Чет Окт 29, 2009 8:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хубаво, ама така няма да стане :-) , както е казвал Андрей Ляпчев "Со кротце, со благо .... " , а ако се наложи "...со малко кютек !" . Най-добре ще е да ни оставите на мира, да си "живуркаме", там, в калта :D

Чет Окт 29, 2009 8:51 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
To PIC24 и PIC32 добре ама 90 процента от тия дето са се разписали за пик са мърляви пикоборци които познават само PIC12-16- тук там 18. Не е лесно да си роден да се мъчиш ;)
Основната заслуга е на Комет. Мамичката им смотана,покрай тях толкова читави хора са в тоя батак. А с напредване на възраста нямат желание да учат нещо ново повечето и до пенсия ще си правят мигалки за светодиоди с дребните пикчета.

Аии аз също съм все още на PIC16/18, и то не поради мързел, а понеже електрониката ми е едно от многото хобита и не мога да му отделям много време (абе има и малко мързел, признавам си :)). А това, че се вкарват много читави хора в батака, не съм много съгласен, Кольо. Факта, че болшинството от българите слушат чалга не ме е накарал и аз да я слушам. Или пък в момента да съм абонат на М-тел, защото съм ги ползвал, когато още нямаха конкуренция. Напротив! Ако един новак влезе във форума и прочете, колко се плюе по ПИК-овете, направо ще ги захвърли преди да е почнал с тях. Явно, причината толкова хора да ги ползват е някаква друга. Абе... истината е някъде там... :)

Чет Окт 29, 2009 8:55 pm
Профил

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Основната заслуга е на Комет. Мамичката им смотана,покрай тях толкова читави хора са в тоя батак. ...

Залугата за разпространението на пик-овете не е на комета, а на Моторола и другите производители на процесори преди 15-20 години. По стечение на обстоятелствата имах разговор по онова време с Алипиев. Оплакваше се от трудността с доставките на процесори, за разлика от пик-овете.
Вниманието на големите (тогава) производители на процесори беше насочено към едрите производители и не объщаха голямо внимание на такива сульовци като нас. Допълнително се мъчеха да правят все по-големи и скъпи процесори. Маркетингът на Майкрочип беше съвсем различен - наблегнаха на дребните процесори и на дребните производители. Някои от дребните производители станаха големи и Майкричип спечелиха. Маркетингът им беше успешен. Сега и другите го копират, за мое удовлетворение. 8)

Чет Окт 29, 2009 10:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Хубаво, ама така няма да стане :-) , както е казвал Андрей Ляпчев "Со кротце, со благо .... " , а ако се наложи "...со малко кютек !" . Най-добре ще е да ни оставите на мира, да си "живуркаме", там, в калта :D

Ти де се слагаш при заклетите пикоборци. И платка с PIC32 подкара и платка с АРМ подкара май ;) Сдаде фронта вече ;)

Последна промяна Nikola Kirov на Пет Окт 30, 2009 2:00 am, променена общо 1 път

Пет Окт 30, 2009 1:54 am
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:
Nikola Kirov написа:
Основната заслуга е на Комет. Мамичката им смотана,покрай тях толкова читави хора са в тоя батак. ...

Залугата за разпространението на пик-овете не е на комета, а на Моторола и другите производители на процесори преди 15-20 години. По стечение на обстоятелствата имах разговор по онова време с Алипиев. Оплакваше се от трудността с доставките на процесори, за разлика от пик-овете.
Вниманието на големите (тогава) производители на процесори беше насочено към едрите производители и не объщаха голямо внимание на такива сульовци като нас. Допълнително се мъчеха да правят все по-големи и скъпи процесори. Маркетингът на Майкрочип беше съвсем различен - наблегнаха на дребните процесори и на дребните производители. Някои от дребните производители станаха големи и Майкричип спечелиха. Маркетингът им беше успешен. Сега и другите го копират, за мое удовлетворение. 8)

Вероятно е така. Но е нормално хората да се развиват. Като най голям търговец на електронни елементи в BG можеше и да вземат с годините да поддържат процесори от още една две фамилии. Ама не. Как тъй. Нали ще умре мОкрочип ........

Пет Окт 30, 2009 1:59 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 126 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Следваща