Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Проблем с FTDI 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Абе каквото и да си говорим тоя чип (FT232R) е едно от малкото удачни попадения в последните години.

Особенно за хора като мен , които в миналото са направили прилично количество продукти на RS232 и сега им се налага да минат на USB. Като си спомня преди тоя чип, колко се мъчих и така не постигнах нещо евтино и смислено. То само като отвориш спецификацията на USB и ти се ощява да правиш каквото и да е.

А с тоя чип си е лесно, ръгаш и готова UART комуникация ти влиза в компютъра. А най-хубавото му е, че драйверите му са сертифицирани. Щото и тоя проблем ми излиза напоследък, ония на запад ги е хванала мания за сигурност и плачат ако бозата ги заплюе за несертифициран драйвер. А да сертифицираш собствен драйвер пред микрософт.... мале за какво финансово упражнение ще иде реч...

Пет Окт 30, 2009 11:42 am
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Едобре де ЮСБ нали е отворен стандарт, и е направен точно за това, всеки да си разработва разни благинки :oops: :oops:

Ако можеше да се съберат техническият отдел на atmel и маркетинговият отдел на microchip, ще се получи нещо велико.

Пет Окт 30, 2009 1:48 pm
Профил

Мнение 
хехе, отворен е, да, ама е така направен, че да ти се от ще да правиш каквото и да е с него ако трябва да разписваш цялата процедура по обмен на данните за разни класове... То за това всеки гледа да се закачи към нещо вече работещо :D Каквото е - паралелният и серийният отидоха в историята, щем не щем - ще се учим на УСБ ... пък такива магии от еднатото в другото и обратно мисля трябва да се избягват. повече проблем от колкото полза. Май само FTDI ще излезнат изключение :?:

Пет Окт 30, 2009 2:19 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
traqn_savov написа:
Едобре де ЮСБ нали е отворен стандарт, и е направен точно за това, всеки да си разработва разни благинки :oops: :oops:

Да бе отворен. Отворен може и да е, ама безплатен със сигурност не е. Ако искаш да си запазиш VIP и PID номер - плащаш на USB консорциума. Ако искаш да имаш USB лого - плащаш. Ако пък искаш драйвера ти да работи безпроблемно с бозата - плащаш на Микрософт.

Та ако иска човек да пройзвежда нещо наистина комерсиално, както си е по правилата - яко харчове се очертават. То това е по големия проблем, айде софтуера, стековете, драйверите - ще ги напишеш, ама всичките тия лицензи и сертификати. Едно че са пари, ама трябва и с ония маймуни да се разправяш, да ти тестват продукта, пък ако преценят... чак тогава.

И тук точно FTDI спасяват положението - ползваш техния VID/PID, драйвера сертифициран. Е не е кой знае колко гъвкаво, ама за малко бройки се е утепало. Е човек ако прави 1000 броя, вече може да мисли и за собствени лицензи. Ама иначе...

Пет Окт 30, 2009 2:41 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Така е Цецо! Да добавя само, че FT232 освен VCP има и D2xx драйвер. И то в инсталационен пакет та да не се налага да се обяснява как се качват драйвери.
Аз ползвам само FT232RQ/L и не смятам да го сменям.
Имал съм проблем с драйвер на някакво PL... и драйвера на ICD-2.
Колеги от друга фирма бяха пуснали серия устройства с по-евтин чип (не знам точно какъв) и бяха гризнали дървото. Не, че устройствата не работят - проблема е в драйвера, който влиза в конфликт с други драйвери в PC-тата на клиенти и иди обяснявай, че проблема е в омазване на драйвери, а не в хардуера. Та ... евтиното им излезе скъпо.

Съб Окт 31, 2009 7:02 pm
Профил

Мнение 
Да но вече, RS232 умря вече не се влага в дъната, а като гледам излезна ЮСБ 3...

Трябва да се учи новото, няма как..[/quote]

Ако можеше да се съберат техническият отдел на atmel и маркетинговият отдел на microchip, ще се получи нещо велико.

Съб Окт 31, 2009 8:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Савов - ти не гледай какво ти слагат в домашното РС. Там наистина не е необходимо, ама я погледни как е в промишлените устройства - там RS485 е стандарт, който скоро няма да се изхъврли(също и CAN). Рядкост е да видиш устройства с Еthernet. А пък УСБ - до сега не съм виждал и не съм и чувал. Най много да има за някаква диагностика локално. Но за свързаност на устройства - не.

Съб Окт 31, 2009 8:46 pm
Профил ICQ

Мнение 
Controller area network, в момента се използва на най новите компютъризирани системи за управление на автомобилите...
Ако е същият CAN Разбира се.. :lol: 8O

Съб Окт 31, 2009 8:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За същото иде реч, но се ползва и в промишлени контролери.

Съб Окт 31, 2009 9:41 pm
Профил ICQ

Мнение 
тъъъй, ето че опря и при мен ножа до кокала. По принцип ми трябва да направя нещо което да предава/приема данни през паралелният порт. обаче да направя това с пик ми се вижда, че ще добавя гора от железа за да направя двупосочна връзката (буфери, инвертори поне), което някак си не ме устройва. Но пък ми е под ръка необходимото за работиа с тия микроконтролери, така че това е причина (ей, това го имаше в една друга тема :P ). Тръгнах да търся такова животно като "паралелен към сериен" например, защото ще ми бъде безкрайно лесно да го вържа към какъвто и да е 8 битов микроконтролер. И живота ми ще стане по-лесен. Обаче като съм на ясно че усб<-> "нещо си" е жив боклук, някой може ли да препоръча читаво решение за преобразуване на паралелен в ... бе в нещо удобно (предполагам ще се окаже сериен в крайна сметка)? Не говорим за високи скорости, а и усещам че всичко отива само към хартия повече отколкото към практика, но трябва да го направя, пък може и да дадат зелена светлина. Тръгнах да ровя за някое лесно решение - за сега няма, за това ще съм благодарен ако някой сподели малко опит. ще ми окапе по малко от косата... Другото което съвсем ми изглежда като "не се занимавай" е УСБ ако може да се вижда през драйвер (като за виртуален ком), но да е видимо като паралелен порт, а усб-то да го прави на сериен отвън, обаче това е по скоро научна фантастика ако работи.

Чет Ное 12, 2009 1:20 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
така и не разбрах какво се опитваш да сътвориш.

Искаш от PC с истински паралелн порт да вържеш процесор и той да конвертира до сериен? Ако е това не е проблем, имаше едни пикове които имат PSP и UART.

Чет Ное 12, 2009 2:51 pm
Профил ICQ

Мнение 
опитвам се да сътворя устройство което да комуникира с ПЦ през паралелен порт. но тъй като да направя паралелен порт на въпросният ПИК ми се видя не добра идея, реших да търся някакво преобразуване на паралелен в да кажем сериен, с който сериен да работи ПИК-а. това дето казваш, че някой ПИК-ове имат ПСП е така, но не ми изглежда да мога да го ползвам за комуникация със ПЦ паралелен порт. най-малкото без много желязо от страни. можеш ли да конкретизираш за кой пик имаш предвид? съмнявам се, че са направили точно това което се иска в моят слуай, по скоро имат РД, ВР, ЦС и ДАТА шина, което не става за ПЦ разбира се, но е удобно за комуникация между контролери.

Чет Ное 12, 2009 2:58 pm
Профил WWW

Мнение 
head_up написа:
опитвам се да сътворя устройство което да комуникира с ПЦ през паралелен порт. но тъй като да направя паралелен порт на въпросният ПИК ми се видя не добра идея, реших да търся някакво преобразуване на паралелен в да кажем сериен, с който сериен да работи ПИК-а. това дето казваш, че някой ПИК-ове имат ПСП е така, но не ми изглежда да мога да го ползвам за комуникация със ПЦ паралелен порт. най-малкото без много желязо от страни. можеш ли да конкретизираш за кой пик имаш предвид? съмнявам се, че са направили точно това което се иска в моят слуай, по скоро имат РД, ВР, ЦС и ДАТА шина, което не става за ПЦ разбира се, но е удобно за комуникация между контролери.

май ти е голяма боза в главата :)

за къФ чеп ти е паралелен порт ? ... и как смяташ да го четеш от PC-то !?
... за реализация на паралелен с къФ да е контролер ти трябват точно 8 пина за данни и още 1 за строб и още 1 за още нещо :)

нормалните решения са: RS232 (на измиране) или USB (FTDI не го броя за USB ... ама това е друга тема)

Чет Ное 12, 2009 3:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Май повечето 18-ки с 40+ крака имат PSP, ама е това дето казваш - RD,WR,CS и DATA. В момента се занимавам с един 8720 и той има някакви допълнителни функции в microprocesor mode ама не съм ги проучвал изоснови - има 16 бита адресна шина и PSP- то става 8-бит шина данни.

Чет Ное 12, 2009 3:23 pm
Профил ICQ

Мнение 
smtp, не си далече от истината за бозата - съвсем друго мисля в момента, а това ... бе и него трябва да сътворя. не съм правил нищо с паралелен порт, надали и ще направя някога друго (да не дава Господ 8O ) . тая работа за строба и още нещо (АКН) е така ако параленият записва в микроконтролера - всичко щеше да е ок (стила е като предаване на данни към принтер), обаче се иска и параленият да може да чете (да, това е напълно възможно). само дето за това контролните линии се обръщат на входове и строба също минава на вход до колкото разбирам. а контролните линии за да са входове за данни май искат на места инвертори. и като сложиш буферите - щото гледам паралелният на ПЦ не носи токове (за всеки случай да не го опукам при проблем от страна на контролера) и става чудна купчина чепове за нещо дето реално се качва на къде по подходящ интерфейс. ама не би, това се иска. за това мъката е голяма :cry:

Чет Ное 12, 2009 3:24 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща