Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
компилиране на програма за линукс на ARM? 
Автор Съобщение
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение компилиране на програма за линукс на ARM?
Здравейте,
начинаещ съм в програмирането за линукс, до сега не съм писал за операционна система.
Задачата е следната: върху AT91SAM9263 процесор ще се пуска линукс с графична среда, т.е. ще се пускат графични приложения като използвам библиотеката GTK+.
Инсталирал съм toolchain-a на yagarto върху windows машина, върху която има и линукс(там пробвах да напиша няколко програмки с графичен интерфейс върху GTK+). Въпросът ми е какво трябва да направя, за да се компилира програмата на yagarto - тя ползва графичната библиотека. Трябва ли да ги компилирам тия библиотеки или мога да ползвам някакви готови. Линуксът е angstrom. Той по принцип е компилиран с toolchain-a на openembedded.
Абе още съм в голяма мъгла, наистина както беше казано в една друга тема проблемът с гнуста е да стигнеш до писането на код... :cry:

Чет Ное 12, 2009 1:27 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Значи конкретно как да го направиш не мога да ти кажа...

но това което правиш не ми изглежда удачно. GNU тулчейните са ти събрани и настроени инструменти и библиотеки... Един вид компилация от всичко най-необходимо за дадени цели. A целите на Yagarto са малки контролерчета, а не линукс приложения. Демек по подразбиране ще ти вкарва едни стандартни библитечки дето ти ще трябва да подменяш... Отделно че като се ползват два тулчейна винаги има ядове. Така че най-добре един тулчейн и то тоя на Openembedded.

И с GTK нямам опит, но трябва да си провериш какви са му библиотеките - статични или динамични... Това ще ти даде отговор на въпроса дали трябва да ги компилираш или не ;-)

А най-доброто решение е да намериш подобен проект готов. Или помощ от публиката или жокер "обади се на приятел". Щото топлата вода се открива мноого трудно с гну ;-)

Чет Ное 12, 2009 9:33 pm
Профил

Мнение 
Ами щом за дистрибуция ползвате Angstrom, то няма смисъл да се мъчиш да компилираш с нещо различно от Openembedded. Вече върви ли X на платката? Aко е така направи си една bitbake рецепта за твоето приложение и си готов. Директно и пакетче ще ти направи - куллтурна работа :).

Съб Ное 14, 2009 11:22 am
Профил
Аватар

Мнение 
Мерси за напътствията, ще пробвам да инсталирам openembedded, дано да има нужните библиотеки :)

Пон Ное 16, 2009 11:36 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]