Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Златна задачка 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Златна задачка
Играя си с една играчка тук http://www.fkdelvotec.at , и освен полезна работа остават известни отпадъци под формата на 99.99% ... злато. Освен, че с колегата се шегуваме, че започваме да осигуряваме пенсионният фонд, интересно ми е какви безумни идеи още ви идват наум? Парченцата могат да са дебелина от 12 микрометра до 0.5мм и повече дебели (при мен предимно 25 микрометра), с дължина от 1мм до 1метър. Обикновенно 25 микрометра злато се късат при усилие от 10 грама. Материалите - злато, алуминий, мед, а чувам и за платина/паладий (но не съм виждал още).

Сря Ное 18, 2009 7:05 pm
Профил

Мнение 
Нишка от злато 25х25мкм х1м в момента струва 0.5$ на борсата - ще е безумие ако не ги събирате тия "отпадъци". Даже и да е смесено с други метали си има начини за прочистването на златото.

Сря Ное 18, 2009 10:52 pm
Профил
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Хм ... Въпросът ми е така получените ивици каква ширина имат? Питам, тъй като знам, че например суперлуксозните мебели се облицоват със златни листи, които са толкова тънки, че се държат като найлонови торбички, подхванати от вятъра (микрони предполагам). Ако са достатъчно широки тези ивици, може за облицоване да се ползват. Така един вид се оползотворява директно отпадъкът, без претопяване.
Добре, признавам си, идеята ми не е безумна ... :oops:

Сря Ное 18, 2009 10:55 pm
Профил

Мнение 
Идеята хич не е безумна, а съвсем рационална - щом капе редовно...
Азотната киселина реагира с медта, както и сповечето други метали и така златото остава твърдо в разтвора. Трябва внимателно да се борави с него, защото ивиците с много тънки и леки. Като се постви в тигел и се нагрее с горелка се стапя. След това се отливат кюлчетата. Дай боже всеки му. :D

Сря Ное 18, 2009 11:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Нишката има диаметър от 25 микрометра - за ширина може да се говори може би само за лентите 0.5мм диаметър и повече, но такива не съм имал удоволствието да виждам - те са за мощни транзистори, захранвания и т.нм, а и трябва специален инструмент. Идеите могат да бъдат всякакви, но все пак сме в радел безумни :D

Сря Ное 18, 2009 11:53 pm
Профил

Мнение 
Аз не разбрах, че става въпрос за нишки - мислех, че излизат ленти.
Щом са нишки, при това с известно сечение и известна чистота на метала, може да се ползват за калибрирани стопяеми предпазители. Спомням си преди време работих в музикален магазин, и идваха едни пичове от някаква фирма за силова електроника да купуват струни за китара, с точно определено сечение, именно за предпазители.

Чет Ное 19, 2009 1:11 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Златото си е злато, под каквато и форма да е. Моя съвет е: сбирай го и като стане достатъчно-претапяй на кюлчета.

Чет Ное 19, 2009 10:38 am
Профил

Мнение 
Zeus написа:
Златото си е злато, под каквато и форма да е.

Прекалено му се впечатлявате, метал като метал. Чиповете в дребни корпуси, че даже и маломощните транзистори в SOT23 отдавна като цена за единица тегло са по-скъпи от златото, никой обаче не им се втелява по същия начин.

Чет Ное 19, 2009 10:50 am
Профил
Аватар

Мнение 
да наистина си е метал като другите, и човек няма каква да се вталява затова че е злато - особено когато го приема като нормален материал за работа или консуматив, дори.

Дори са са много много малки, парченцата могат да попаднат на наподходящи места - в лагери, електроника и т.н. след известно натрупване може да се стигне до проблеми с подвижната основа на машината.

Събиране и претопяване с цел икономии не се брои за безумна идея :D

Чет Ное 19, 2009 10:26 pm
Профил

Мнение 
събирай ги, ще ги правиш на топчета и ще ги продаваш като тел за чинии, за гъзари ... а освен за чинии могта да си излъскат патината от сребърните прибори ....

Чет Ное 19, 2009 10:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Grubi написа:
.......
Събиране и претопяване с цел икономии не се брои за безумна идея :D

Ами тогава с тъз техника и тоз матриал си инкрустирай яйце за Великден. Фаберже ряпа да яде! :D

Чет Ное 19, 2009 11:41 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
това с Фабержето ми хареса повече - бондиране върху яйце ще си е направо филм за реклама. всъщност не е напълно невъзможно - само трябва да се нанесе съоветното метално покритив върху яйцето и да се изпече на нужната температура. друг въпрос, че машината ще и дойде в повече нормално яйце, за такова от щраус не смея и да си помисля. виж върху яйце от падпадък може би - едно време си спомням, че даже продаваха в магазинчето до нас. Освен това с повечко желание яйцето даже може да се служи като ротор на безчетков електромотор... изместих идеята ми се струва в друга посока

п.с. до Великден има достатъчно време

Пет Ное 20, 2009 12:31 am
Профил
Аватар

Мнение 
Grubi написа:
......
п.с. до Великден има достатъчно време

Дерзай!
И още една идея: мини златно бижу под похлупак (лупа) от шлифован скъпоценен камък върху златна или сребърна подложка. Всичко това върху оформена като пръстен халка. Жена ти ще те носи на ръце, ако и го подариш - супер уникат! :)

Пет Ное 20, 2009 12:56 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
да, това ми напомня една книжка по химия в която беше описано как студент по химия се опитал да направи пръстен на годеницата си. как? като започнал да отделя желязото в собствената си кръв - умрял от анемия разбира се...

другото за което се сещам, но не е толкова безумно че ако се намерят светодиодни чипове мога да ги бондирам и залея с епоксидна смола, тогава ще станат интересни светещи бижута - захранването може да е индуктивно или друго хитро нещо

Пет Ное 20, 2009 8:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
Абе със сигурност с малко талант и въображение, могат да се направят красиви неща от подобни нишки. Които да впечатляват.... когото трябва :)

Брадчетката, например си е творческа натура. Веднъж намерила из чекмеджетата на общата вила, захвърлен от мен тинол. И беше направила едни много красиви фигурки от него. Вика аз тука намерих една мека тел и си поиграх.... Е малко се разстрои като и казах, че съдържа олово и не е препоръчително да си играе продължително с него :)

Но определено за декорация могат да се ползват тия твойте нишки. Това с яйцето е много готина идея, а и по принцип на разни други неща - например картичка с пожелание инкрустирана с златни нишки. Или пък на черна велурена торбичка за бижута ще тичат много... Е трябва да мислиш какво да навреш вътре.... че само с нишки няма да се мине :)

Пет Ное 20, 2009 10:01 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща