|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:14 am
туриха ми скоба за 4 мин закъснение
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
741, не съм съгласен.
Да очакваш да ти дадат нещо е едно, да ти взимат пари задето стоиш на улицата
е друго.
Улиците са за всички, мястото по тях се заема на принципа "дошъл първи".
Забранени места за паркиране, паркинги и т.н. също трябват, разбира се, но съм
напълно съгласен с Рек че в БГ всякакъв вариант на такова нещо ще бъде
безнадеждно побългарен и съответно неработещ.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Ное 19, 2009 10:43 am |
|
 |
|
741
|
Същата е логиката на мангала, дето пристига на поляната и струпва колиба от кирпич и шперплат - поляната е на всички, значи и негова. А че улиците са на всички - ОК, ама са за движение, не за паркиране.
Гледам тук близо до нас наскоро вдигнаха едно блокче. Купили са повече терен, отколкото трябва за сградата, направили са поне 20-тина открити паркоместа, отделно подземни гаражи. Естествено, оградено е и с кола се влиза през бариера и пазач. Отпред са могли да сложат още няколко места, ама вместо това са го направили на градинка. Абе направено с мерак и всеки път му се кефя като минавам, щото бие на очи на фона на околните сгради (пак нови) ама нагъчкани една върху друга и колите им на улицата.
Та по разбирането на средностатистическото бг, тези дето са потрошили допълнителни пари да живеят като бели хора са балъците, а другите дето за по-евтино паркират без пари на тротоара и едната лента от улицата са тарикатите. Докато паркирането на общински терен е без пари, това няма как да се смени.
|
| Чет Ное 19, 2009 11:30 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Тук изкача и въпроса що паркинга пред блока е общински а не на етажната собственост? Дивотия. По едно време имаше идея етажната собственост да откупи паркинзите. Ама за целта трябва да се организират, а да организираш купчина Ганьовци да следват общ интерес както знаем е невъзможно.
Ако паркинга си е собственост на живеещите в блока - нямаше въобще да има нужда да се прави каквото и да е....
Общо взето същото като с Топлофикация - по цял свят има и парно и паркинзи. Ама никъде няма Ганьвци и там тия неща функционират по някакви правила. Добре, зле ама функционират. В БГ както и да въртиш нещата, Ганьо винаги ще ги осере и нищо не работи като хората. Или ще краде или ще спира на аванта или няма да плаща и въобще Ганьовщината е пълна. След това се предлагат още про-Ганьовски мерки и така до пълно безумие.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Ное 19, 2009 11:42 am |
|
 |
|
tgi
|
Сигурен ли си , че смяташ за едно и също да построиш къща и да паркираш?
А логиката, която цитираш, не е толкова лишена от смисъл, виждам свободно място
и го заемам - това е положението. Едва ли има много хора, дето не биха карали по тая
логика, ако имаха огневата мощ да защитят заетото. Мангалите го правят знаейки, че
с колективен хленч и изнудване ще удържат колкото може и после ще бягат.
Пък и нямат алтернатива - а и те не искат да лягат и да мрат, никой не иска.
Обратно към паркирането - в градове с много повече коли на глава от населението
човек все намира начин да паркира някъде където живее (визирам Кьолн, там
съм живял, и Мюнхен, там съм паркирал достатъчно та да знам как е).
Има и забранени места, има и платени паркинги. Има и "политеси", едни лели, дето
лепят "knoelchen", глоба за паркиране. Дивотии като скоби и отвличане с паяци
може и да има, но не съм виждал - очевидно ги прилагат само при нужда, ако някой
е запушил пътя някъде примерно. Докато в побългарения (поциганьорчен?) вариант
на тоя ред е точно обратното, разбира се - както Рек казва, **няма** начин
това да проработи тук.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Ное 19, 2009 12:04 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
първия път, когато ми дигнаха колата в париж, беше много отдавна...
алармата беше настроена по нашенски - пищи за щяло и нещяло. и понеже наблизо имало автобусна спирка, рейса като тръгва шашка шоковия датчик.
за съжаление срещу спирката има и полицейски участък и на третото изпищяване викнали паяк. колата беше в един подземен гараж на 5мин пеша.
като разбрах, че не са я гепили, аз само са я пренесли, успокоен платих 500 франка (към $100 по онова време)...
сега при по-дълъг престой ползвам един под триумфалната арка.
седмичния абонамент е 76 евро, месечния е 180.
обособили са специална част от единия етаж за котараци, че по-старите модели завиват като тролей къса база. на мен ми е удобно и ценово приемливо.
не рипкаш на кръгъл час да пускаш монети или да поглеждаш през пердето през ноща дали колата е още там.
не съм против платеното паркиране.
когато ресурса (дори обществения) е ограничен, очевидно трябва да се ограничи и консумацията му.
стига да имаше платени (закрити) паркинзи, щях да ги ползвам с удоволствие даже.
ама не като оня пред шератон или цум - някоя мутра платила на накоя друга мутра за правото да сложи бариерка и да събира такси.
колата е пак на открито, никаква отговорност или защита поне от дъжд и сняг.
за отстъпки при дългосрочно ползване пък и дума не може да става.
според мен улиците са за каране, а не за паркиране.
в софия, понеже никой не ебава да се харчи да прави паркинзи, набързо затвориха улиците, разчертаха ги с боя и почнаха да доят кравата.
пари от въздуха. после мрънкат, че имало задръствания.
това, умело комбинирано с хаоса в светофарите, прави задръстванията още по-... задръстени.
явно крайната цел е хипер доене на кравата - система от бариери и такси за влизане в центъра.
а тия главни архитектурни концептолози, дето разширяват синята зона до панчерево, трябва да ги обсят на навеса пред общината
оня ден минах по обедно време на сточна гара. нямаше никакви коли и аз се шашнах още отдалеч. като приближих, разбрах причината - светофара мигаше на жълто.
при това нямаше задръстване на нито един от големите входове в кръстовището.
там светофара е уникален... мисля, че и за гинес може да кандидатства.
по някое време ти дава червено на ИЗЛИЗАНЕ от кръговото!
за паркинга на летищо пък нямам думи. е, и за самото летище също
но всичко е съответно в нашата държава.
"каквато икономиката, такова е и министерството" коментира един мой чуждестранен партньор, гледайки цитираната сграда от раковска
|
| Чет Ное 19, 2009 1:23 pm |
|
 |
|
tgi
|
Това и аз съм го виждал. Но няма нищо учудващо, задръстванията в София са практически
изцяло (зло)умишлено предизвикани от тия, дето щракат светофарите. Защо го правят мога само
да гадая, но очевидно съвсем умишлено слагат много кратки интервали в някои или
всички посоки, та да няма време да се ускори никой и така. За никакви зелени и подобни
вълни не става дума, много по-кратки са им интервалите от нужните за напълване на
дадена отсечка.
|
| Чет Ное 19, 2009 2:25 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
тия със сфетофарите са идиоти, и колкоъто повече се опитват данаправят нещо, толков аповече го осират. Тая работа не става с проби, та ярбаота става с мислене, първо е хубаво да има данни за трафика,после някой трябва да разработи сценарии, и после сфетофсрнитре уредби да почнат да ги спазват, ама то по подразбиране по всеки ключов маршрут има поне по еидн спрял сфетофар, та каквито и сценарии да направиш винаги ще е преебано всичко. Това по малко ме тревожи, вчера за пример лозен - люлин 3 го направих за 50 мин, това тръгвайки от лозен в 6.18м точно час пик, та според мен се минава дори и в това време дори и по най-шибания в софия маршрут.
Това с синята зона вече е малко в повече. Верно е че улиците са за каране, ама в закона ясно пише на кои улици и къде може да се спира. Пред нас, къетоминават по 10 коли в час, не виждам никакъв проблем да има паркирали коли.
Просто трябва да с екраде и яде, бойко има да наваксва, цял свят разбраха че нямат пари, а в същото време внасят закони които още повече да им намалят приходите, защото обслужват интереси, на никой не му пука за бюджета, искат пари да имат ... помияри, това е най-смотаното правителство за цели период на демокрацията, дори и при костов беше по добре.
|
| Чет Ное 19, 2009 3:52 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Тия наистина сипят една след друга от безумна по-безумна идея и като им ревнат или им се изсмеят, почват да се оправдават, че грешно са ги разбрали. После се умълчават и гледат да се позабрави - и така до следващата глупост.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Чет Ное 19, 2009 5:26 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Абе то това не е непременно лошо - нали все квичим за власт на народа - ми сега е така. Някой изтърси някоя "модерна" идея - народа граква - излиза Боко и вика - "нема проблем, аз им казах, че нема да е така, споко" и всичко се кротва. Е понякога се случва Боко, сам себе си да опровергава, ама човека се е шашнал яко, видно е. Явно и многоличностни прояви има  :):)
Така че демокрация в действие - пускат идеята сондират и ако се противят хората - добрия Боко спира "реформата". Идилия  :):)
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Ное 19, 2009 5:47 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Бах я демокрацията, ама и така не е Цецо, казват, ама за това дето им изнася, клот да хвърлят прах в очите, иначе си действта, питаха ли някого за закона за истоическото наследство . никого не питаха и никъде е го огласяха, не че мен нещо ме бърка, а даже мисля че техния закон е по добър, но е факт че за него се разбра едва след като го приеха. Аз съм за правта на колекционерите, ама кой дуг е за тях ... както и да е, според мен всичко това е за да отклоняват внимание, да шашкат хората, бойко да се прави на добър и да ги вкарва в час, а през това време правят каквото си искат.
Да видим търга за продължнеие на тракия колко ще е коректен, колко ще участват и кой ще го спечел .. аз мисля че знам кой ....
|
| Чет Ное 19, 2009 5:59 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ирония бе човек, ирония. То на нас демокрацията ни е по български, както комунизма ни беше по български, абе хубава работа.... ама българска.
Иначе то за Тракията е ясно кой ще печели. Оня - същия за който си мислиш и ти.
|
| Чет Ное 19, 2009 8:00 pm |
|
 |
|
Lupus
|
И тоя Тошев (общински съветник) се обяви за неразбран за идеята за "платено паркиране" пред блока....
Както се казваше: "Господи, аз ли криво ти се молих или ти криво ме разбра?" 
|
| Чет Ное 19, 2009 10:00 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами тия неразбраните като почнем да ги бесим преди да са обеснили какво точно са имали в предвид може и да мръднем на някъде, ама пуста европа, и цивилизация ... освен да ги псуваме друго не може да стане, така че ....
|
| Чет Ное 19, 2009 10:47 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Светофарите са мешана скара производство от 1988г. та до 2009г. От всичкия тоя тюрлю гювеч се изисква да работи координирано. Спомням си как жената на един високопоставен софиянец, жълтурко, от НДСВ, прибираше по 20 хил. лв. през 2003г. за проект на кръстовище със светофар. Като се добавеше и светофарната уредба цената за подмяна на контролер на кръстовище ставаше към 35хил.лв Какво проектираше не ми стана ясно, при положение, че кръстовището е проектирано и работещо от поне 30г.. В тия 35хил. дори не влизаше подмяната на старите кабели с нови. През 1998г. , в Пловдив, шефа, комунист от потекло, ни караше преди сдаване на ново кръстовище да правим хайка с москвето в ж.к. Тракия, обезкостявахме някое спряно кръстовище, разменяхме кабеляците ( там всичко е в бетонни шахти и кабелите са като нови ), и после се пишеше че еди кое си кръстовище е вече с нови кабели. След време някой пререваваше, че еди кое си е спряло да работи, и играта с москвето се повтаряше. След това през 2002-2003г. се случиха подобни неща и при строителството на летище София, оня министър от Варна с късите ръчички и наглия поглед "мина" да провери, разписа се че всичко е наред ( евала на техниците по подръжката които имитираха чрез радиостанции работата на "автоматичната" система ), гушнаха се няколко милиона евро и така се прие новата "автоматична" система. Още пазя документи за кражбите от време оно, обаче е май безсмислено да ги пазя, никой от инициаторите на золумите няма да бъде наказан.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Ное 19, 2009 11:04 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Сакън, само не ги псувай на майка, че се размножават! 
|
| Чет Ное 19, 2009 11:34 pm |
|
|