|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:58 pm
Анкета - най използвана платформа.
Анкета - най използвана платформа.
| Автор |
Съобщение |
|
syrax
Ранг: Новодошъл
|
аз отначало почнах с 8051 и сега сам на AVR . само не мога да разбера хората вложили време да научат един тип процесори и решавата да учат сходни процесори което за мен си е доста загубено време. В крайна сметка всеки сам решава. Ако е почнал с пик да си пише за него.
И най-важното не е нужно да учиш как се кара булид като нормално се движиш по селски път с космич. 
|
| Пет Окт 30, 2009 10:48 am |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Айде бе докарайте ги до 100 гласували, та да обявим тоталната победа на Микрочип за представителна за БГ ембеддед обществото 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 30, 2009 11:34 am |
|
 |
|
syrax
|
резултата за сега е внушителен като процентно съотношение 
|
| Пет Окт 30, 2009 4:43 pm |
|
 |
|
Popeye
Ранг: Минаващ
|
Е, някога брах ядове с първите моторолски контролери. Бях на прага да се откажа от това чудо на техниката. Микрочип ме извади от ямата на отчаянието. 10F-16F са си много читави. Да ти върнат горяла платка, с дупка пръст да влезе. Преместих пика на друга платка, тръгна. Ми кво да искам повече ? За тъпи и устойчиви на пикня (буквално, по строежите ми пикаят на платките, майтап няма)
Уф, май се увлякох,
Късмет!
|
| Съб Окт 31, 2009 11:15 am |
|
 |
|
syrax
|
2 гласа остават ...... резултата май е ясен 
|
| Пон Ное 02, 2009 11:04 am |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
е, не е нещо неочаквано за пиковете мисля като за БълХария. малко е жалко при такова разнообразие от контролери това да спечели. но в крайна сметка микрочеп са си опекли работата за на дребно и ей го резултата... интересно ако се говори за проектиране на изделия от голееееми компании (разбираме се за 100к минимум бройка) дали ще базират производството на пик? нямам наблюдения, но от всичкото по-голямо което съм успял да разглобя - техника дето струва 1000к и нагоре - е, пик не съм видял. що ли?
|
| Пон Ное 02, 2009 11:17 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
head_up,
Замисли се примерно за фирмите произвеждащи алармени системи - и по-спецялно за сензорите към тях, които в една система са минимум 5-6 и достигат до 10-20. Та всеки един от тези относително елементарни като функционалност сензори използва микроконтролер. От наблюденията които имам - една много голяма част от производителите (въобще не говоря за БГ производители) използват именно ПИК контролерчета - и то от 12 и 16-та серии. Мащабите на една такава серия от сензори е поне 300-500к годишно ... Така че дори и "кривите" процесори за които говорим си имат нисша за определени приложения и пазари - и както установявам - си се и използват.
А за в България - определено много от начинаещите се захващтат именно с тях, защото това са относително прости (е, и малко "криви") процесори с почти перфектна документация (сравнено примерно с документацията на ST, Fujitsu, luminary и др). Освен това наистина евтини хадруерни и даже безплатни развойни средства(среда и компилатори). И не на последно место - решен е проблема с доставките на дребно за България (примерно сравнено с доставка от Тексас, Атмел, ST и Fujitsu)...
Та няма защо да се чудиме - защо статистиката която прави Цецо изглежда така ...
|
| Пон Ное 02, 2009 12:31 pm |
|
 |
|
head_up
|
махни, като каза доставки - тука спор няма, ако не поръчаш две шепи от нещо може и да не те забележат даже  разбирам, че за сензори, аларми и подобни изделия пиковете са подходящи животни, не им оспорвам нишата. и документацията им свети от всякъде. и примери имат безплатни, за това казах че микрочеп са си опекли работата. въпроса опираше до сериозна техника - някак си излиза по статистика, че у нас мнооого малко се проектират големи неща (разбира се мярката "голямо" варира според човека, аз съм простичак, колегите има значително повече опит. +/- 20 г  ). където изискванията са високи. по мой досег до сега - за много супер отговорни задачи още ползват 68hc(нещо си) или 8051(88 и подобни) - особенно обичат тошибски (или i) варианти. разбира се и далече по-развити неща, 32 битови с всичките им благини, но в техника дето не си я позволяват много хора (фирми) у нас.
|
| Пон Ное 02, 2009 1:04 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
А един мармот увива шоколад  :):)
Иначе за анкетата нещата са повече от ясни, чукна 100
Знаете ли каква е разликата между пикоборците и останалите - че пикобореца, може да работи И с пикове
Рек, забучи я отгоре за назидание  :):):):)
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Ное 02, 2009 6:32 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Четат ми мислите
http://www.microchip.com/wwwproducts/De ... e=en545655
Нови 3 серии PIC32:
512kB Flash, 12kB boot Flash, 128kB RAM, 10/100 Ethernet, USB 2.0 host/device, 2 x CAN 2.0B, 8 DMA канала, 6 x UART-a, 3 x SPI, 4 x I2C, 18mA Source/Sink на всеки I/O пин, отделни PLL-и за CPU & USB-то, 16ch 10-bit ADC 1Msps, 5V tolerant inputs, Paralle Master/Slave port ( 16-bit address 8/16-bit data )....
Какво му трябва повече на човек ? 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Ное 20, 2009 10:21 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 |  |  |  | ¶ написа: Четат ми мислите http://www.microchip.com/wwwproducts/De ... e=en545655Нови 3 серии PIC32: 512kB Flash, 12kB boot Flash, 128kB RAM, 10/100 Ethernet, USB 2.0 host/device, 2 x CAN 2.0B, 8 DMA канала, 6 x UART-a, 3 x SPI, 4 x I2C, 18mA Source/Sink на всеки I/O пин, отделни PLL-и за CPU & USB-то, 16ch 10-bit ADC 1Msps, 5V tolerant inputs, Paralle Master/Slave port ( 16-bit address 8/16-bit data ).... Какво му трябва повече на човек ?  |  |  |  |  |
Е развиват се
я виж тук:
http://focus.ti.com/general/docs/wtbu/w ... ntId=36505
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пет Ное 20, 2009 11:40 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Всъщност IrDA-та съм го пропуснал, но го има в новите серии. Това дето си го гледал на 500 менгахерца какво му е цената ?
Намерих цената на OMAP-a на старите версии, от порядъка на $36 на чип 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Ное 20, 2009 11:53 pm |
|
 |
|
head_up
|
Цецо, ква е тая пяна дето я хвърляш  и не-пикоборците ни се налага понякога да списваме нещо за такава хлебарка, ама не мрънкаме! само дето чакам деня да отворя някой скенер (CT), ядрено-магнитен или нещо такова и да видя вътре ПИК за спупервайзър на процеси или поне с право да клати някоя индикация... ама ще почакам, най-малкото вече не съм в тая област. но за твое успокоение ще помоля хората да наблюдават - ако има такова нещо - ще идем да се напием. глей как ме вкара в грях да говоря за войната между хлебарките и всички останали...
|
| Съб Ное 21, 2009 5:04 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Класическия пикоборец,и най вече тия със звание Горд Пикоборец,не познава друго освен PIC12/16/18. Той с друго не може да работи. Разликата е в това че за тях PIC е идол на който се кланят. Е ако можеха и да се гледат от страни щяха да видят че идола им не е PIC а собствения им мързел или слабоумие.
Що ти е да защитаваш това малограмотно племе към което не принадлежиш не мога да разбера?  :):)
|
| Съб Ное 21, 2009 6:11 pm |
|
 |
|
nik
|
защото Цецо показва едно рядко срещано качество напоследък - да се пребори със собствените си предубеждения и предразсъдъци
който е успял живота му тръгва по друг начин, постепенно всичко започва да става по лесно
това че определяш човека по контролерите с които се занимава е един не малък предразсъдък, който определено пречи в социалния живот (форума не го броя изобщо)
като ходя за риба и винаги виждам някой човек с шапка идиотка, значи ли това че е идиот?
едит: от приказка на приказка с един с такава шапка се оказа че можел да плете мрежи, та след като ми показа вече знам как става, не че ще ми потрябва някога, но определено научих нещо от човека с шапка идиотка, ако страдах и аз от предубеждения нямаше да науча нищо
|
| Съб Ное 21, 2009 6:27 pm |
|
|