|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:26 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Zdrav
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
една купчина чепове -> CPLD 
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Чет Ное 12, 2009 4:24 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Идеята на PSP на PIC18 е точно тази да се връзва към МSP на компютър. И може да се чете и пише през него. Т.е. с него ще стане.Но......
Но като цяло е тъпо, щото паралелния порт си е отживелица и като цяло много трудно се управлява под бозата. Т.е. не че е трудно, а няма универсално решение за всяка боза.
Аз продължавам да не схващам що ти е паралелен порт? Не може ли от ПЦ то да излезеш по сериен.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Ное 12, 2009 4:52 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
ммм, Цецо, или аз не довдявам нещо как ще стане това или не съм седнал да го размисля достатъчно добре (вероятно второто), но ако имаш идея как по-лесно да подкарам двупосочен трансфер на данни през ПСП на ПИК от/към паралелен порт на ПЦ ще ми е много от полза - схемата като си я представя все я виждам с много желязо. А причината е заради нечий матлаб, който доколкото четох наистина може да работи и със сериен порт за вход/изход данни. ама нали някой се е заял за паралелният, кво да сторя. тия дни ще им кажа да помислят дали серийният няма да свърши работа, но се съмнявам да има "подобрение" към РС232. ако не ти пречи драсни някой ред какво точно имаш предвид в поста си, че съвсем се огелпих с другите работи.
|
| Чет Ное 12, 2009 5:39 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами човек не помня точно, щото аз преди време връзвах пик в PSP на нещо подобно на паралелен порт. И стана. Ама беше преди 10 години сигурно и отдавна съм му загубил дирите и в главата си и физически като хардуер.
Значи по памет на пика си имаш 8 данни, RD, WR, CS. На паралелния също имаш данни и някакви стробиращи сигнали. Е може да бъркам и това да е валидно само за ECP режим, ама то всички компоти вече го имат.
Та трябва да може да се завърже някак си целия буламач, без много-много излишна логика. Е едни буфери за страх ще трябва да ръгнеш.
PSP по принцип е слейв порт, т.е. компютъра ще иницира и четене и запис. Това не вярвам да ти е проблем. А на по новите процесори (2455 напр.) гледам че има някаква нова щуротия, дето може май и в Master да работи.
От друга страна си мисля, то PIC-а си е една програмируема логика. Имам предвид, че портовете му можеш да ги въртиш как ти кефне. Та ако не гониш скорост и имаш достатъчно пинове, даже и без всякакъв вграден хардуер би трябвало да може да се спретне комуникация между паралеления порт и PIC.
Честно, мързи ме да вадя молива и да почвам да чета отново за паралелен порт. Това някак си вече съм го изхвърлил от дневния си ред и не мисля да се връщам към него. Но просто невиждам що да не стане.
Е ако гониш скорости.... тогава вече е друга работа. Ама щом пък матлаб е намесен едва ли сме се разбързали много.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Ное 12, 2009 6:12 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
head_up,
Според мен идеята на PSP порта на пик-а е директно да може да се закачи на даннова шина на съществуваща микропроцесорна система и да се "вижда" от нея като РАМ. Т.е. да се закачи като "слеив" контролер в съществуваща микропроцесорна система.
Примерно ПИК може да се закачи директно на ISA интерфейс-а на по-старите PC-та.
При паралелният порт - доколкото си спомням само в ESP режим данните могат да се използват "двупосочно" и то като 8 битови.
А спомняш ли си как беше направен кабела за връзка между 2 компютъра с програмата "лаплинк" (мисля така се казваше) и то с паралелни портове които не поддържата ESP режим а бяха само с "еднопосочни" данни?
Предаваха се на по 4 бита, като при това свързване няма нужда от промяна на посоките на данните.
Нямам време сега да търся из архивите лейаута на кабела, но предполагам лесно ще го намериш из нета.
По този начин можеш директно да закачиш пика към паралелният порт - та даже няма да имаш нужда от никакви буфери, а можеш да предпазиш пик-а и РС-то само с резистори последователно на сигналите помежду им.
Намери спецификацията на кабела и ще ти дойдат идеи.
Проблема с паралелният порт е как ще го управляваш под Windows - драйвери и др. ..
Мисля си, че УСБ-то е по-правилният вариянт ....
|
| Чет Ное 12, 2009 6:53 pm |
|
 |
|
head_up
|
хм, след като ми се изясни главата - EPP режим + шепа резистори (под 2мА май тря да го държа тока ако има конфликт) + софтуерен протокол само с дейта строба. би трябвало да решат проблема  баси и дърводелската работа, честно... ама трябва да работи все пак.
|
| Чет Ное 12, 2009 10:38 pm |
|
 |
|
smtp
Ранг: Новодошъл
|
бозата ти се е поизбистрила
иначе навремето и със стандартния центроникс се предаваше двупосочно, като се ползваха 4-те статус сигнала (PE, BUSY, ..) за 4-битови данни (принтер -> PC)
|
| Пет Ное 13, 2009 11:27 am |
|
 |
|
Цецо
|
В случай че имаш ядове, тук има относително грамотно и стегното описание на разните ПЦ интерфейси:
http://www.beyondlogic.org/
|
| Пет Ное 13, 2009 11:31 am |
|
 |
|
head_up
|
цецо, точно на този сайт попаднах та вдянах какви режими и какво могат. иначе в началото бях забип че трябва да ползвам ЕСР иии... ми се видя кошница железа. сега вече спокойно мога да го редя ... благодаря на отзовалите се 
|
| Пет Ное 13, 2009 1:12 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ми по бегли спомени, аз май баш с ECP го правих. ..... Щото ми се видя по лесно. Смисъл пълноценна 8 битова шина с стробиращи сигнали. Докато стандартния режим с разни фокуси работи...
Ама ти си решаваш кое ти е по сгодно и го правиш как ти кефне.
|
| Пет Ное 13, 2009 1:22 pm |
|
 |
|
head_up
|
тъй де, прав си, SPP е гадният, и аз гледам та не виждам. то ЕСР е по-разпространеният (по-нов, фифо, и глезотии), ама като гледам има някой и друг сигнал в повечко. ще видя - ако нямат изисквания към това - ЕРР е по-лесен. спестявам от крака на хлебарката дето ще се мъчи от долу 
|
| Пет Ное 13, 2009 3:01 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Е ако ще го правиш с 4 жици, замили се не е ли по-добре с 2 жици.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Ное 13, 2009 4:54 pm |
|
 |
|
head_up
|
за моя справка прегледах няколко машини - някой поддържат и ЕРР, други не, някой поддържат ЕСР или ЕСР+ЕРР, ще рече че малко ме обърква ако го сложа в тоя мод, какво точно ще се случи - кой ще от двата ще спазва. но от наблюдения като че ЕСР присъства почти винаги; това е ... бял кахър. чудно за софтуера от горе (по принцип) дали ще работи винаги ако режима е ЕРР и/или ЕСР. все пак резултата от двата е почти един и същ - на практика пак е двупосочен трансфера, от към скорост е друга тема. и все пак имал съм ядове с програматори за ПЛУ дето са на паралелен и не ще докато не му дадеш точния мод. знам ли дали и матлаба няма да ми го врътне тоя номер. проверка му е майката май.
|
| Пет Ное 13, 2009 5:25 pm |
|
 |
|
head_up
|
Я да задам един тъп въпрос към някой от умните хора: паралелният порт (разгледан като сигнали) в EPP режим (подобно е и в ECP) поддържа data strob и address strob. очевидно е защо има наличие на data strob, а на пръв поглед address strob също. ако свържа някакво периферно устройство и направя запис чрез address strob-а то би трябвало периферното устройстово да получи 8 битов адрес записан някъде из неговите регистри (предполага се, че ще използва този адрес за някаква операция с данни). до тук добре. ами сега какво правим? означава ли това че следващата операция чрез data stroba (запис или четене, няма значение) ще бъде осъществено съответното действие върху адреса (от достъпната отвън памет на периферното устройство) посочен при операцията от address strob запис? и ако това е така за къв дявол е да може се чете чрез address stroba нещо? може би да се знае къде последно е била извършена операция по четене/запис на данни? това никъде не можах да го намеря като смисъл, обаче и друго обянение не можах да измисля. иначе ако не се интерисувам от адреси си жуля през data strob-a / irq и данните си текат у лево, у десно предполагам. ако може някой да ме осветли правилно ли разсъждавам? или преиначих предназначението на тия сигнали... да не стане някоя конфузна ситуация 
|
| Съб Ное 21, 2009 2:36 am |
|
 |
|
head_up
|
айде, бе колеги, никой ли не си спомня нещо от детството си, когато е щракал диоди и релета през паралелният порт?  (не, аз изпуснах приложението на паралелният, а гугъл не дава смислено обяснение на работата с адреси, та още си седя на предположенията)
|
| Пон Ное 23, 2009 11:52 am |
|
|