Отговори на тема  [ 126 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Анкета - най използвана платформа. 

Коя е най-използваната от вас платформа (фирма)
Анкетата свършва на Сря Дек 16, 2009 11:01 am
Microchip - PIC 56%  56%  [ 64 ]
Atmel - AVR, AVR32, ARM 20%  20%  [ 23 ]
TI - MSP430 3%  3%  [ 4 ]
ARM - NXP, ST 9%  9%  [ 10 ]
Cygnal - 8051 3%  3%  [ 3 ]
Freescale - 68k, HC 3%  3%  [ 3 ]
DSP - TI, Analog Devices, Freescale 2%  2%  [ 2 ]
Renesas, NEC, Toshiba 3%  3%  [ 3 ]
8051 - други производители (не Cygnal) 2%  2%  [ 2 ]
Други 1%  1%  [ 1 ]
Общо гласове : 115

Анкета - най използвана платформа. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Когато видиш че някой е скочил от 20 тия етаж примерно по тази логика е предрасъдък да кажеш "Ей този се ще се претрепе". Света от гледна точка на материята е причинноследствен. Донякъде си прав тъй като човек е същество което не е изцяло в материалния свят. Така че за него всичко е възможно на теория. Но на практика 95 и повече процента от хората са достатъчно забити в материята за да важат за тях причинно следствените връзки на процент граничещ с 100. Така че в общия случай е нормално да се пропуснат изключенията и да се създаде правило. Изключенията сами си излизат наяве ;)

Съб Ное 21, 2009 6:36 pm
Профил

Мнение 
хм... интересно твърдение, значи ако бях казал: ей идиот ти можеш ли да плетеш мрежи? я ми покажи...
и той учтиво ще каже:
-аз съм изключението на идиотите и ще ти покажа с най голямо удоволствие....

ако започнеш да си режеш клона на който седиш не може да разчиташ на единствената надежда клона да е железен...

Съб Ное 21, 2009 6:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не съм казал че изключенията сами си казват че са изключения. Изкривяваш ми логиката :)
Ако трябва да наложим казаното в конкретната ситуация:
Всичко което казах по горе за пикоборците е вярно. Ако някой е от изключенията той като напредне сам ще излезе от рамката. Така ще познаем изключението. "По делата ще ги познаете" :):):):)
Полезноста на правилото/рамката в която ги слагаме/ в случая е че когато на някой от изключенията му лепнат рамката като етикет и тя не му харесва това го кара да се замисли и по бързо ще излезе от нея :):):)

Съб Ное 21, 2009 7:16 pm
Профил

Мнение 
аз лично не обръщам внимание на рамки или етикети лепнати от хора с предубеждения и предразсъдъци, а дали съм излязъл от рамката ... даден човек може и никога да не разбере ако си е отрязъл клона който ни свързва

относно темата: познавам много умни и стойностни хора, някои от тях не се занимават с контролери, други с пикове, трети с нещо друго, разлика между тях не намирам и се отнасям с еднакво уважение към всички, защото не страдам от предразсъдъци, защото ако страдах от предразсъдъци част от тях никога нямаше да ги познавам

Съб Ное 21, 2009 7:39 pm
Профил

Мнение 
Някой беше казал - "Промени начина си на мислене и това ще промени живота ти" ... Обаче това никак не е лесно ...

А относно микроконтролерите - нека не забравяме, че те са САМО средство за решаване на даден проблем. В повечето случаи (да не кажа 90%) важното е да има РАБОТЕЩО решение, а не "ПЕРФЕКТНО" решение. Това важи в пълна сила за "бутиковите" и дребносерийните изделия, за които приоритета е "time to market"...

Е, ако има задание за изделие, което ще се произвежда в големи серии, гони се висока надежност и оптимален дизайн - в тези случаи е оправдано дори да се разучават нови процесори с подходяща периферия и съответните им развойни средства. И дори тогава е възможно да се окаже, че дори ПИК-а е подходящото решение ...

Не виждам защо се разпалват толкова страстите. Няма защо да се "караме" и нападаме помежду си. Това нищо няма да промени или поне не в положителна посока ...

Съб Ное 21, 2009 8:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Какво означава "ПИКоборец" и поради каква причина се опитвате да налагате епитета?

Съб Ное 21, 2009 9:59 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
TheWizard
Nikola Kirov написа:
Класическия пикоборец,и най вече тия със звание Горд Пикоборец,не познава друго освен PIC12/16/18. Той с друго не може да работи. Разликата е в това че за тях PIC е идол на който се кланят.

Полезноста на правилото/рамката в която ги слагаме/ в случая е че когато на някой от изключенията му лепнат рамката като етикет и тя не му харесва това го кара да се замисли и по бързо ще излезе от нея SmileSmileSmile

Дори само в тази тема има отговор на въпросите ти :):):)

nik
Аз визирам и винаги съм визирал само хората които се занимават с микропросесори/микроконтролери. Най вече тия които го правят професионално. Разбира се за останалите това не е критерии.

emilvtc
Има други теми в които детайлно сме говорили за това колко крива е PIC12/16/18 платформата и за това до къде води тя хората които не искат да приемат че на света има нещо друго освен PIC. Даже за такива дето PIC е ключовата дума и не искат да погледнат нищо друго има PIC24,PIC32 ама то .......

Нед Ное 22, 2009 12:05 am
Профил

Мнение 
нещо май се разминаваме... би ли определил понятието професионално и къде пише че с ПИК не може да се направи професионално изделие ?

платформата се избира според нуждата, и няма нищо общо дали е с за хоби или бизнес, дали е професионалист или аматьор, дали е умен или малоумен, слага се каквото си трябва

точно професионалист не би се поддал на предубеждения, и когато се наложи би сложил дори и ПИК

ако те дразни факта че болшенството започват и свършват с пик - отговора е: толкова им трябва
всеки един от така мразените пикоборци можеш да го наемеш на работа и да му дадеш задача която да бъде изпълнена на платформа различна от ПИК, бас хващам че повечето ще се справят, дори 5 или 10% ще те изненадат с находчиви решения за които никога не си се сещал

Нед Ное 22, 2009 1:44 am
Профил
Аватар

Мнение 
Никога не съм твърдял че PIC 12/16/18 няма приложения. Аз самия съм започнал с PIC. Пробвал съм всички развойни средства които предлага Микрочип за тях в мометна. Познавам платформите що годе добре. Ако имам задача в която поради някаква причина PIC е по добро решение ще го използвам. Друг е въпроса че решенията за които PIC е най доброто решение постоянно намаляват с излизането на всевъзможни нови процесори и падането на цените като цяло. PIC 12/16/18 най вече като развойни средства е на нивото си отпреди поне 5-6 години. Развоя е муден и тежък и от развойните средства и от самата платформа. Тези платформи са били актуални преди но сега са просто отживелица. Единствената причина която понякога ги прави добър избор е ценовата.

Относно това дали всеки един от пикоборците ще се справи с друга платформа,да съгласен съм. Въпроса е колко години ще отнеме на някои от тях :):):) То веднъж мисленето като се циментира вече нищо ново не влиза в главата. :):):) Хората които могат да мислят захвърлят ограничението на едната платформа малко след като понапреднат.
Не е необходимо да се познават всички платформи. Но поне още една алтернативна е минимума според мен.

Аз няма да участвам повече в обсъждането по темата. Казах каквото имах да казвам :):)

Нед Ное 22, 2009 2:11 am
Профил

Мнение 
АХА!!! значи като стана вече ясно от къде сме тръгнали всички да разбирам ли че повече няма да се дръвим кой е по-по-най?

адаш не можеш да очакваш от всеки който запее да спечели мюзик айдъл или всеки взел молив или четка в ръка да е новия Ван Гог или Пикасо, аз също бях решил да не пиша по темата, но бях на няколко бири и забравих... и въпреки това смятам че подобни груби изказвания не са на място, нека запазим добрия тон и спрем с това вечно мерене на .... нещо си...

Нед Ное 22, 2009 6:48 am
Профил
Аватар

Мнение 
Не че искам да пълня форума и темата със излишен спам, но само едно немога да се начуда
защо толкова много не харесвате хората които се занимават дори само със Майкрочип
Пикобореца е намерил призванието си, мисли, дълбае, усъвършенствува се, някой са дори много добри дори и с 12/16/18
Може би са му напълно достатъчни тези серий, може другите да са му непонятни.
Не е ли по важен резулатата от труда и уважението към човека...

Интересното е че само в този форум се разисква темата "Кой ЧЕП е по по най"...

Нед Ное 22, 2009 11:37 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Мдааа, то по тая логика всички трябва да караме Toyota, защото са най-добрите коли.

Нед Ное 22, 2009 12:07 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
TheWizard написа:
Не че искам да пълня форума и темата със излишен спам, но само едно немога да се начуда
защо толкова много не харесвате хората които се занимават дори само със Майкрочип

Вината е наша ;-)

Значи, аз и повечето ми познати сме навлезли в този бизнес далеч преди Микрочеп да станат известни. Тук има няколко особености:

* Първо когато ние прохождахме, не бяхме запознати много-много със "западните постижения", съответно си мислехме че сме по-по-най в този бизнес. Което в известен смисъл не беше далеч от истината, все пак преди 20-25 години нивото на компютърните технологии у нас си беше на прилично ниво.
Във връзка с това някак си не ни е приятно, че сегашната младеж не е като едно време, т.е. не се мъчи да овладее последните технологии, а се бори с ПИК дето е всичко друго, но не и съвременна технология.

* Преди време нашата област се подкрепяше яко, като почнем от разните привилегии и стигнем до литература и то добра литература на български език. Демек ние бяхме подпомагани. Сегашното поколение като гледам няма никакъв гръб от никъде. Включително и от дъртите специалисти. Хайде за държавата да кажем няма как повече да помага, но все си мисля че ние трябва малко повече да помагаме на по-младите.
Проблемът е, че "старите кучета" хич не сме единни - всеки задълбал и се е закопал в собствената си дупка и копа ли копа... Няма нещо дето да може да се нарече "българска школа", така ако един стар реши да помага отстрани ще изглежда че дърпа жертви към собствената си дупка...

Та нормално е младите да се ориентират към ПИК, първо те нямат нашите "велики" цели, а искам само да разцъкат някоя мигалка... За това ПИК явно върши работа и което е още по-лошо другите платформи изглеждат (а и са) като дупки дето може цял полк да се закопае барабар с танковете...

Според мен, нещата могат да се променят само от нас, т.е. такива като мен дето са с някакви "претенции".. Ако не оформим нещо като групичка дето да ползваме що-годе обща платформа, как да очакваме някой новобранец да тръгне след нас? Естествено ще тръгне по пътя на най-малкото съпротивление... но той няма вина за това!

Нед Ное 22, 2009 12:18 pm
Профил

Мнение 
(не съм го извадил в тоя форум да си го мерим, нали... колкото дал господ - толкова) Много пяна се хвърли вярно, обаче сте прави - според приложението идва и решението. ей, на пресен пример - на един човек му потрябва нещо - 3 до 6 сензора - не много бързи , няколко семпала на секунда (за нещо си, през i2c/spi сигурно ги има), към кутийка, кутийката към пц-то. как да се свързва към ПЦ-то, желания някакви? Прадлагам му УСБ щото звучи по-мазно, по-удобно и съм правил нещо такова за LPC2xxx, т.е. знам че ще го бъде та си планувам всичко което ще ми трябва за да разботя и дебъгвам на тая платформа. Обаче изненада - човека вика "неее, ай ако може да е сериен порт?" Ми, господа (и госпожици, да няма обидени), какво да му сложа в кутйката? да не е случайно някое LPC, MSP или някъв такъв звяр? разбира се че ще лепна най прост ПИК 16/18 ! и ето ти ниша за тях! За това - за всеки влак си има пътници, ама айде да не се отрича, че новите мотриси на сиемес са по-добри, само щото сме свикнали и обичаме да си возим задниците в старите купета със зелени седалки и прозорец за климатик...

Нед Ное 22, 2009 12:36 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:

Вината е наша ;-)

Значи, аз и повечето ми познати сме навлезли в този бизнес далеч преди Микрочеп да станат известни. Тук има няколко особености:

* Преди време нашата област се подкрепяше яко, като почнем от разните привилегии и стигнем до литература и то добра литература на български език. Демек ние бяхме подпомагани. Сегашното поколение като гледам няма никакъв гръб от никъде. Включително и от дъртите специалисти. Хайде за държавата да кажем няма как повече да помага, но все си мисля че ние трябва малко повече да помагаме на по-младите.
Проблемът е, че "старите кучета" хич не сме единни - всеки задълбал и се е закопал в собствената си дупка и копа ли копа... Няма нещо дето да може да се нарече "българска школа", така ако един стар реши да помага отстрани ще изглежда че дърпа жертви към собствената си дупка...

Та нормално е младите да се ориентират към ПИК, първо те нямат нашите "велики" цели, а искам само да разцъкат някоя мигалка... За това ПИК явно върши работа и което е още по-лошо другите платформи изглеждат (а и са) като дупки дето може цял полк да се закопае барабар с танковете...

Според мен, нещата могат да се променят само от нас, т.е. такива като мен дето са с някакви "претенции".. Ако не оформим нещо като групичка дето да ползваме що-годе обща платформа, как да очакваме някой новобранец да тръгне след нас? Естествено ще тръгне по пътя на най-малкото съпротивление... но той няма вина за това!

Напълно подкрепям това ти мнение!
Наистина е лошо, че си оставаме вечните "самогъзници" както обича да казва един колега. Спомням си, че когато още се създаде форума, повдигнах въпроса да си създадем нещо като браншова организация (още от тогава си личеше че БАЕ не проработи). Всички ревнахте - не щем организации и така сме си добре. Как тогава да имаме школа или да учим по-младите и започващите на по-разкрепостено мислене?

Нед Ное 22, 2009 1:03 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 126 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща