|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:13 am
Анкета - най използвана платформа.
Анкета - най използвана платформа.
| Автор |
Съобщение |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
Цецо, явно скоро не си поглеждал 16 ките(то и аз де  ), но момчетата от микрочип не мислят да я захвърлят. Напротив, даже видоизменят архитектурата и, допълнителни инструкции, банки  , автомарично съхраняване на регистри при прекъсване и прочие щуротии само и само да задоволят нечий интерес - явно имат нейде голям пазар на тия?!
|
| Пон Ное 23, 2009 5:52 pm |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Това за ARM, че ей така захвърляш едните и започваш с тези на другата фирма е малко пресилено според мен, най-малкото заради различната им периферия. Дори не съм сигурен, че програматор/дебъгер за процесор от една фирма можеш да го използваш за друга. Примерно доколкото знам Luminary Cortex M3 има собствено мнение и собствени програматори несъвместими с останалите ARM. Отделно ако си научил добре MIPS ядрото пък не виждам проблем да се прехвърлиш на ARM ядро. И аз никога не бях пипал DSP TMS320 на TI, ама сега и платка правя за него, че може в скоро време и софтче да попиша за него. Т.е. порта от една архитектура на друга не е проблем, стига да има проект за тази архитектура, иначе самоцелно прехвърляне не бих практикувал.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Ное 23, 2009 6:10 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Всеки си намира оправдание защо използва една или друга платформа, но това не означава, че изборът ще е удачен за всички останали. Няма нужда да се избира определена платформа, за да се прави "фен клуб". Съвсем спокойно може да съжителстват няколко платформи и множество клубчета  Значи според мен грешката в този форум е, че се избягва "разцеплението" по платформи и инструменти. От това полза няма, щото избягването на разделението не ни прави по-единни. Напротив. По-скоро разделението може да ни прави по-общителни поне в рамките на групичката по интереси... Относно организацията.. не мисля, че е необходимо да си избираме партийни секретари. По-скоро е необходима организация не на нас самите, а на знанията и труда ни. Целта е да се получи някаква приемственост и нещо като "утъпкана пътека". Примерно да има подробни теми за платформа Х, където да са описани най-важните стъпки от прохождането, демек избор на среди/компилатори, тяхното инсталиране, използване до "триковете за напреднали". То не пречи и синдикални организации да се правят. Ако се направят, може и ползи да има, но няма да е лесно... За начало може да се пробваме с нещо по-просто, примерно за платформите дето са нужни емулатори или програматори да се пуснат групово... Или пък както е проблема с доставката на чипове. То за мен не е сериозен проблем, ама много начинаещи казват че избират ПИК само защото могат да си купят едва ли не от всяка аптека... Ми ако има интерес за други чипове, примерно АРМ, куртекс или РРС то в началото някои може да се погрижи да държи малко повече на склад. Макар, че ще е гърч ако трябва да се шипват после по единични бройки... Ма да кажем, че това ще е временно решение, демек ако бройките станат големи просто отиваме и натискаме дистрибутора вместо ние да се занимаваме с глупости
Сърдене в тая работа няма
Ако си решил - решил си ...
Ако не си решил лошо... щото наистина има избор, демек ще трябва да си блъскаш главата ако искаш да си убеден, че си направил правилния избор. А правилен избор няма
По това което гледам за PIC32 си е нормален контролер, за разлика от предишните чипове на тая фирма  И ценово е атрактивен, за останалото нямам идея.
Но в тоя клас са много други чипове - АРМ7 или Кортекс. Да не се засегне tqi и freescalе имат не лоши чипове на разумна цена
Демек има и по-евтини има и по-добри... ех, ако търсиш хем по-евтини, хем по-добри вече става зор. То затова не е лесно да избереш, щото винаги се налага да правиш компромис.
|
| Пон Ное 23, 2009 6:14 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ми какво да ги поглеждам. Безмислен избор - на цена като 18ка, само дето не е 18ка
Тук напълно подкрепям Кольо - да се залага за нов проект на PIC16 си е като да търсиш дървеното желязо.
За мен единствения контролер на Микрочип с някаква ясна визия е PIC18 и до известна степен PIC24H. Всичко друго е пълнене на дупки - просто за да я има идеята.
Вярно е че аз съм малко консервативен и мразя да скачам от платформа на платформа като пчеличка. Е като заповядат отгоре, се примирявам, но ако зависи от мен... Най малкото защото като си бачкам с едно му научавам свинщните и бъговете. А това е от първостепенна важност, щото както неведнъж съм казвал - едно време имаше контролери и бъгави контролери. И микрочип бяха нарицателно за второто, няма какво да се лъжем. Сега има просто бъгави контролери и нищо друго.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Ное 23, 2009 6:26 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Значи при АРМ проблемите са предимно в самата АРМ, а не на фирмено ниво... Всички АРМ7/9 се клатят по един и същ JTAG и ако няма някаква специална защита от тип лиценз, друг технически проблем няма (почти). Кашата е по-скоро с куртексите дето в началото хем бяха с JTAG хем с SWD/SWO като SWD-то се подкарваше през JTAG, сега тенденцията е отпадане на JTAG щото са 2 допълнителни жици, а като гледам куртекс М0 орязват и SWO-то... То няма лошо, 2 жици е по-удобно от 4 ама да бяха мислили още от самото начало, щото софтуерно регистри и всичко останало като за JTAG архитектура и изведнъж хоп няма JTAG. Всъщност то има само дето не е изведен на пинове...
Относно преминаването АРМ->АРМ може да има грижи с периферията, но компилатори и другите инструменти са си едни и същи. Това никак не е малко! Само периферията, но аз хиляди пъти съм казвал че АРМ7/9 без RTOS си е кофти идея, а ако имаш читав ОС и най-важното драйвери тогава смяната на хардуер е както обичам да казвам като смяна на носни кърпички
Иначе ти твърдиш, че прехода АРМ->АРМ е сложен, пък прехода МИПС->АРМ няма проблем
По-скоро второто е малко по-сложно, защото освен периферията трябва да сменяш евентуално среди+инструменти, освен ако не е на гнуста там наистина прехода е по-мек...
|
| Пон Ное 23, 2009 7:02 pm |
|
 |
|
¶
|
Не казвам че MIPS -> ARM няма да има проблем, идеята ми беше като си усвоил добре вече няколко ядра всяко ново ядро е просто въпрос на време да овладееш разликите. Все пак PIC32 C e GCC базиран, така че general purpose code писан за единия ще може сравнително безболезнено да се компилира и на другия процесор.
Иначе за JTAG ми е пълна каша, и TMS320 серията имат JTAG, но ако му ръгна JTAG програматор за ARM няма за зацепи  . Въобще не ми е ясна идеята за JTAG, а и не ми се чете да си призная, очаквах да е нещо като универсално желязо с което да може да се програмират/дебъгват всички JTAG процесори, естествено разликите да се поемат от развойната среда, но не е така. Преди около година-две четох за някакви JTAG средства, така и не им запомних имената, едните били за ST ARM, другите за Intel, третите не знам си кои, после Luminary направиха плонж с техен си. Сега казваш, че всички били еднакви, вече не вярвам докато не закача примерно Atmel ARM и NXP ARM на едно желязо и да видя, че се програмират  Пък и като се замисля човешкия живот е твърде кратък, за да галопира човек между NXP, Luminary, Atmel, Intel, ST ARM, MIPS, MSP430, TMS320, Zilog, 8051, Freescale и т.н.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Ное 23, 2009 8:05 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Jtag-a си е просто хардуерен интерфейс. Според мен беше грешка че го избраха за дебъг щото той не измислен за тая цел и не е така удобен за разлика от BDM-а примерно. От друга страна ако идеята е да се ползва универсален интерфейс защо не SPI или SSC.
Но явно когато става дума за стандартизация и налагане в големи структури техническата логика остава на заден план
Както и да е, кофти стандарт но тъкмо навлезе и вече повечето процесори станаха с JTAG и хоп вече се задава следващата глупост -SWD. От трън та на глог както се казва 
|
| Пон Ное 23, 2009 9:19 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
JTAG-ът си е хубав, пък и така или иначе го има заради boundary scan, та по съвместителство
и за дебъгване. На по-големите корпуси дали ще е 4 или 2 жици голяма разлика няма, но за
малките може и да си струва. Но и това има цяр, примерно xilinx coolrunner-ите имат 4
JTAG крака, но от цамо един (отделен) друг могат да станат и на нормални входове/изходи.
Не съм видял някой да го прави това в MCU-та, но очевидно е възможно. Явно не са
им толкова висок приоритет малкото жици, ами гледат да вкарат поредната нестандартна
новост, която могат да наложат, та да контролират средствата.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Ное 23, 2009 11:29 pm |
|
 |
|
¶
|
При PIC32 може JTAG и Trace порта да се забраняват/разрешават чрез регистъра DDPCON, при което съответните крачета стават 3 входа и 1 изход. Но това е възможно, защото освен JTAG порт има In-Circuit Serial Programming port ( за съвместимост със съществуващите Microchip програматори ), който е винаги включен.
|
| Вто Ное 24, 2009 12:28 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Lupus,
Не е нужно да "брулиш зелени круши". Би могъл да им помогнеш да узреят...
Т.е. ако някой е мислил по въпроса и е достигнал до някакви идеи или
"открития" - при желание от негова страна би могъл да сподели с останалите, нали?
Все пак няма как всички хора в даден момент да мислят по един и същ въпрос, по
един и същ начин и по едно исъщо време да достигнат до едно и също решение или
заключение, нали? Аз например не бях мислил по въпроса за "стружението или организацията, но след като ти го повдигна - в главата ми възникнаха много въпроси, на които ненамирам отговорите ...
Та според мен не става дума за "брулене",а за провокиране на мисленето на
хората в дадена посока и "воденето" и насочването на мислите им в тази посока, така че да имат възможност сами да си изработят мнение... Поне така си мисля ...
Миро,
Това с "натискането на дистрибутора" дали ще проработи? Трябва да сме много и да сме "силни" (т.е. да купуваме големи количества)... Знам ли ...
Ако самият производител няма политика по продажбите и ако той не контролира дистрибуторите си - май няма да се получи... Блестящ пример в това отношение е Микрочип. Мисля си че точно това е причината едни определено не толкова добри процесори да заемат толкова пазари... Шапка им свалям на маркетаджиите на фирмата за тази им политика и за резултатите които постигат ...
А как производителя да контролирадистрибуторите - Микрочип-Директ е начина. Директно си поръчваш от производителя продукта и то на цена обявена от него. Ако някой дистрибутор си позволи да даде по-висока цена - направо го отсвирваш и пазаруваш от производителя. Така дистрибутора ако иска да продава - трябва да се "вмести" в търговската отстъпка на производителя, а не с "надуване" на цената да направи продукта непродаваем ... Друг е въпроса колко да е търговската отстъпка, така че и търговеца да може да оцелее ...
Интересно защо след като има "положителен пример" - другите производители не го следват ?!? (или пък примера не е положителен ...)
|
| Вто Ное 24, 2009 9:21 am |
|
 |
|
Цецо
|
Щото не им пука за теб  Просто е. Може и да ти е тъжно, но за тях ние сме никой. Доскоро "големите" имаха гарантирани продажби от авто и комуникационния маркет. И такива въшки като нас не им бяха никак интересни. От няколко години обаче конкуренцията там стана жестока. Щото тия фирми, ако не отбележат ръст в продажбите, все едно са на загуба. Ако в отчета не пише "growth", хвърчат мениджърски глави. Да ама не може всички да ръстат неограничено всяка година. Пазара отесня. И същите тия мениджъри се принудиха да хвърлят въдици и за дребни риби, на това се дължи факта, че в последните години видяхме и ние малко внимание. Докато при Микрочип и Атмел, това си е политика от самото начало, защото те никога не са имали значимо присъствие на въпросните едри пазари. И просто още отначало си бяха изградили маркетинга за дребните риби. Затова и тези фирми са много по силно представени по магазините.
Ако някой си мисли, че ние тук сме били наказани, да не се заблуждава. Работил съм в Европа преди години, там каквото го няма във Фарнел - нямаш шанс да го купиш, ако искаш по малко от 1000 броя. Там даже и Микрочип беше трудно да си купи човек, за такова нещо като Комет, въобще не се говореше. Сега и там се пораздвижиха нещата, както и тук. Може би УСА и Азия е било различно, но отговорно твърдя че в континентална Европа беше даже по-зле. Англия вероятно също е била по напред с материала.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Ное 24, 2009 11:23 am |
|
 |
|
tgi
|
В Германия не съм имал проблем с купуването на каквото и да е (не знам броиш ли я
за континентална  ), това от фирма 5-6 човека. Обикновено залагам нови неща, дето
ги няма по магазините, и пак не е било проблем.
Всъщност и оттук съм го постигал, но с повече зорове, повече обаждания и т.н.
Но съм съгласен с това, че "другите" не са така агресивни просто защото си имат
пазари, а на майкрочип им се е налагало да отхапят от техните - и са го постигнали
със завиден успех (главно залагайки на много по-ниски цени, шетливостта на
търговците е второстепенен фактор).
И тук купуват от тях просто защото ги има в кварталния магазин; ако попиташ
за друго - ами няма го. Колко са тия, дето почват и знаят разликата, та и ще
знаят как да си купят нещото отвънка, та и ще могат/искат да му платят транспорта....
Простата истина е, че в БГ Майкрочип са наложени насила комерсиално, започването
с каквото и да е друго нещо струва пъти повече пари, време и усилия.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Ное 24, 2009 12:49 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не знам как се развиват напоследък (последните 10-на години), но преди бяха много силни в търговията и доставките. Като започнеш от веригите на RS Components, Maplin, Farnel и стигнеш до разни дребни специализирани фирмички. Примерно до нашия офис имаше едни дето се занимават само с конекторчета, ама всякакви... Един склад с размерите на Метро пълен със всякакви буксички муксички и тем подобни. Иначе там всичко се доставя по поща или с куриер. Даже торбите за смет си ги получавах по пощата  Но твърде развитата търговия не е толкова хубаво нещо. За части е ОК, но за дребния бизнес е кофти. Примерно така и не успях да намеря читава платкаджийница. Правехме едни прости платчици и викам дай да пробвам местните, уж да стане по-бързо и по-евтино.. По едно и също време пускам 6-слойна в щатите и двуслойка в англия, като щатската идва точно по разписание и без никакви забележки в качеството, а английската ми я бавят, сгрешена и на всичкото отгоре ужасно скъпа... Изобщо техническото им ниво си беше досущ като нашенското  Та на всякъде където има ефтин внос и големи разходи, производството не струва...
Аз честно казано проблем с нашите дистрибутори не съм имал. При това рядко правя поръчки щото не се занимавам лично с производство и когато поръчва, поръчвам дребни бройки.
Така че не виждам какви проблеми може да има... Мисълта ми беше да накараме за някои чипове да се поддържа малък склад у нас. Като не говоря за склад на екзотични чипове, а за най-разпространите 5-10 процесора.
Проблемът е като яйцето и кокошката... Дистрибуторите не поддържат склад на дребно щото няма търсене, а пък отворена щайга с чипове се окислява ако седи и после кофти ако я пробутат на някой без да му кажат... От друга страна хората не поръчват на дребно щото няма склад. Всъщност то и сега няма проблем да поръчам по 1 бройка от който да е чип, даже ако имам късмет ще ми я минат като безплатна мостра.
Според мен ако тук има някаква яснота какви чипове ще се ползват, ще се намери кой да ги доставя...
|
| Вто Ное 24, 2009 1:31 pm |
|
 |
|
tgi
|
Няма да стане в БГ да почнат дистрибутори да складират нови продукти.
Ако нещо е старо и някой има производство, мераклиите да го "доставят" са
на опашка.
Майкрочип правят изключение, те са агресивни към почващите не само тук.
Подозирам, че едно от условията им да дадат някому да е техен дистрибутор е той
да спира (не най-открито може би) другите.
Но когато човек прави разработки, той не купува от кварталната бакалия каквото
намери. Ако му стига всичко оттам шансовете са, че някому са стигнали за същата
цел и преди на него да му потрябват.
|
| Вто Ное 24, 2009 2:16 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ама аз честно, казано не виждам какъв е проблема с дистрибуторите в БГ.
От година-две насам Фарнел намалиха чувствително цените, а асортимента им е наистина доста богат. Идват нещата за 3 дни. Още по богато е в Digikey е бавят се седмица - две, ама пък има и от пиле мляко.
Въобще като говорим за стандартни чипове - процесори, памети, аналогови - достъпа в БГ си е съвсем лесен. Е може цената да е малко по височка, ама не можете да искате да ви го донесат на крак от другия край на света за без пари.
Никой няма да подържа склад за да могат 10 ентусиаста да си правят експерименти. Какво да ги притискаш, те да не са луди?
По принцип когато се прави разработка се поръчва от Digi или Фарнел или семпъл. А ако дай боже се стигне до едро пройзводство - тогава е лесно, дистрибутора сам ще те потърси.
|
| Вто Ное 24, 2009 2:47 pm |
|
|