|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:42 am
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
Колето, я по кротко с епитетите щото това няма да оправдае нито заплатите на тези които не работят, нито на тези които ходят там да откраднат нещо, нито на тези които вършат часта работа на служебното работно място, щото тия проекти с чужбина много ме съмнява бан да има някаква полза, по скоро лични облаги на отделни индивиди, така че колкото и пяна да пуснеш от устата институцията като цяло едва ли ще си заслужи и 1% от разходите по нея
а от къде знам ли... да кажем че нямам жена там но докато живеех в софия имах достатъчно познати, и от тези които не работят, и от тези които крадат, и от тези които ходят там да си вършат частната работа, без разлика бяха и лабораториите на техническия университет, всеки малко по отракан си върти частния бизнес и от служебното положение само се възползва, никакви отговорности, имена не си спомням вече но като бях първи курс лично аз съм ходил да работя на заплата към техническия университет да запоявам едни платки за частния бизнес на един преподавател (преди 10 години в първи блок, четвъртия етаж, един дребен с мустак и прошарена коса) идеята беше уж докато се въртя покрай него да науча нещо за контролерите щото общи познати са ми го хвалили като много добър, но уви... частния бизнес не чака...
друг случай беше един сравнително млад човек, физик от лабораториите на техническия, живееше съседния блок и всеки ден си пиехме кафето заедно, реши че ще ходи в бан да работи, хвана се за главата... случаи много, и докторите прехвърлят пациенти към частния кабинет, и циганина който запушва дупки ходи на частно да кърпи със служебните машини и асфалт, и всеки един от най ниското до най високото ниво
е, все пак евала ако жена ти е единствения съвестен държавен служител, до сега не съм срещал такива
|
| Вто Ное 24, 2009 4:39 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Е и аз не съм казал, че БАН е върха на сладоледа ма ми е гадно като слагат всичко под общ знаменател...
А за "министъра" ми що не вземе да закрие държавата, за да може да "върже" бюджета? То верно, че наука и култура на тая държава не и трябва... И без това днешната студенция не става и за чеп от зеле (има и изключения, но на фона са като игла в купа сено), преди няколко дена казаха, че и от гимназийте излизат 40% абсолютно неграмотни... Прост народ много по-лесно се води за носа... За какво само се пилеят средства, които могат да бъдат окрадени? И кво излиза? Предните крали и окрали почти всичко... и новите, вместо да си го потърсят от тях, дай да режеме от бюджета, да закриваме организаций и да дигаме данъците на раята... Да в същност си адски прав... За такова стадо каквото сме, това е най-адекватния министър през последните 50 години... 
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Вто Ное 24, 2009 4:47 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
nik, разбира се, че така работят повечето. И какво от това?
Нали смисълът на тия институти и т.н. е да има знаещи хора на разположение, ако
потрябват. Ако могат да си помогнат с работа платена отвън, толкова по-добре.
Фактът, че успяват да се доберат до такава работа говори в полза на това, че имат
знанията, за които са държани там.
Най-лесно е да се юрне човек барабар с безмозъната тълпа, която ако въобще
мисли то мисли това, което е чула предния ден по медиите.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Ное 24, 2009 4:59 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Вярно е  .
Бъзикам се - да не скочиш сега пак  .
|
| Вто Ное 24, 2009 5:13 pm |
|
 |
|
Koleto
|
Е за какво да скачам, като си прав....
Едит: Хвърли само едно око на темата "Съставяне на програма на 'с' " в Академия и сам виж за каква грамотност говорим... 
Последна промяна Koleto на Вто Ное 24, 2009 5:26 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Ное 24, 2009 5:23 pm |
|
 |
|
nik
|
tgi, пропускаш една малка подробност, те са на разположение единствено за частния си бизнес, този мустакатия от (горния пост) дори когато беше свободен в университета категорично отказваше да отговаря на елементарни за него въпроси, на третия въпрос - цитирам ДОСЛОВНО: тук съм на заплата 300 лева, ако искаш ще ти отговоря за 300 лева , но този отговор вече го знаеш, който плати повече ще му отговоря за повече
до някъде е прав... но реших да не му помагам повече за частния бизнес
така че какъвто и капацитет да е пак не виждам голям смисъл да му се финансира частния бизнес
|
| Вто Ное 24, 2009 5:26 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
според мен процента е по-голям. да не кажа двойно...
40% са неграмотните, завършили университети
|
| Вто Ное 24, 2009 5:33 pm |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Не знам, като чета тая тема и ми става малко криво, може би от малкото ми години и опит (ако има въобще някакъв) и наивността ми. Защо трябва да се стига до такива мерки, че да затварят БАН, може просто да се реформира. Добре, струва пари реформацията да го затворят, но нека след известно време да се създаде подобна институция и да се управлява както трябва. Защото наистина е жалко да не стимулираме по някакъв начин науката у нас, жалко е и че науката е с такъв статус у нас, а има и изключително добри специалисти, както и като цяло има много умни млади хора. Аз самия завърших гимназия тази година и повечето хора се разпръснахме из света (това е друга тема), имам съученици из Harvard, Oxford, MIT и много още, така че не сме глупави, въпросът е отношението на българското общество към интелекта. Та ми става гадно, защото искам да живея в България и искам да имам възможността да се занимавам с наука, но като гледам ще трябва май да избирам едно от двете след като завърша.
|
| Вто Ное 24, 2009 5:35 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
nik, разбирам какво те дразни - същите неща и на мене не ми харесват, естествено.
Но не като да ги *няма* тия хора - опитай да зададеш въпросите си насред джунглата
в Африка например.
А защо искат да отъпее населението колкото може повече е очевидно - заспали овце се пасат
по-лесно от четящи двуноги.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Ное 24, 2009 5:51 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе като цяло, проблема в момента не са парите. Това е ясно. Бюджета на БАН са някакви смешни 90млн. Това не са проблемни пари и ще се намерят. Дянков се изцепи, щото не му издържаха нервите.
Целия проблем в момента е че бюджета е продънен. И Дянков се опитва да го върже чисто математически. Съответно понеже му е ясно, че няма как да се вдигнат приходите (обективните причини са абсолютно ясни), гледа да окълца разходите. И затова предлага разни "безумни" идеи, които обаче после се дънят. Или ще е съкращение на пари за лекарства, или болници или училища или БАН или каквото и да е, само и само математически да му излязат сметките. Да ама после се явява Гойко и казва - нема да пипаш тия, че ще ми падне рейтинга и Дянков тръгва да търси други магии. А то с магии не става. И така при тоя невъзможен бюджет му се явяват академиците и викат - искаме увеличение на парите за наука. И той избеснява. И аз да бях и аз щях да избеснея. Що не ходят направо при ББ. Той да им даде парите.
Аз честно казано тоя човек го съжалявам. Човека си е чист икономист. Знае да събира и изважда. А от него се иска да направи чудеса - да не пипа сивия сектор щото е от спонсорите, да не бара данъците щото народа не ще, да не намалява харчовете за образование и здраве, да не закрива болници, да намали лихвите ама едновременно с това да запази и рахата на банките и въобще искат от него да прави магии. А той човека може да събира и изважда, то това му е и работата.
Накрая ще отгърми. По негово желание, щото едва ли са го предупредили че си търсят PR агент за ББ, а не финансов министър. Така че не го съдете - аз на негово място щях да ви тегля майната и на държавата и на народа и на ББ и да си ходя да си живея живота. Щото пак ви казвам на финансовия министър в една нормална държава, в задълженията му не пише, че трябва да го е грижа за научния просперитет на нацията, нито за здравето, нито пък да е Майка Тереза. От него се иска държавата да не фалира.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Ное 24, 2009 6:49 pm |
|
 |
|
nik
|
в крайна смета точно парите са проблема... някой трябва да олекне, и тия от бан като разбраха че може да олекнат та от зор чак на извън земен език проговориха...
макар че като се замисля тази простотия може да се разгледа и под друг ъгъл - като разбраха че им изстиват столовете и се сетиха да отчетат малко дейност (макар и смешно глупава)
|
| Вто Ное 24, 2009 7:06 pm |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
А защо трябва да се прави наука само в БАН? По-добре тия пари да се наливат в университетите, най-малкото обучението ще се подобри ако не друго.
|
| Вто Ное 24, 2009 11:47 pm |
|
 |
|
sthx
|
Дано от тази дандания се пораздвижат нещата. Защото наистина системата не е добра. Правилно е, че науката или поне част от нея трябва да се пренесе в университетите. Не може да се преподава нещо си, без преподавателя да чопли по най-новите технологии. Сега там е - "Вие сте даскали - ето ви тебешира".
И за каква наука става въпрос? Ако някой изявява претенции да прави теория на абсолютността, или да изследва житните кръгове , ясно е , че си пази стола и заплатката. Айнщайн не е работил в швейцарската академия на науките. Трябва да се вижда някакво приложение. Има много проблеми за решаване.
Съгласен съм, че съвсем целенасочено правителствата през послените 20 години съсипваха образованието.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Ное 25, 2009 12:27 am |
|
 |
|
Koleto
|
В същност пренасянето на "науката" в "университетите" е част от идеята за нейното доунищожаване и поредната олигофрения на малоумното финансово недоразумение... Абе тоя като е финансово гуру какво е тръгнал да се разпорежда с това къде трябва да се прави наука? Я се поогледайте и вижте в момента какви "студенти" имаме... 99% от тях нямат и грам заинтересованост да научат нещо. Там са само заради дипломата, която за съжаление все още върши работа дори и да си абсолютен некадърник... Купуват се изпити, абе какво да ви ги разправям, като ви е ясно на всички... И как я мислите, че тая пасмина ще седне да прави "наука", м? Айде обяснете ми го, че аз нещо не мога да го разбера? По шкафовете в ТУ-София прашасват DSP китове на Тексас и китове на Xilinx щото няма кой да седне да работи с тях. По обясними причини не са вкарани в задължителните лабораторни упражнения щото "студентите" не искат да научат елементарната двоична аритметика, камо ли да седнат да пишат на VHDL... И преподавателите са виновни до някъде за това дередже, но не са само те.
|
| Сря Ное 25, 2009 10:29 am |
|
 |
|
zaphod
|
много странно, да не би интернета да стига до някое съседно измерение?
|
| Сря Ное 25, 2009 11:50 am |
|
|