Отговори на тема  [ 65 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Избор на КУРтекс 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Избор на КУРтекс
Все се надявах, че от АРМ7 ще скоча на АРМ9/11 и ще ми се размине тоя безсмислен преход към куртекс, ама уви...

Очевидно тая платформа не ме съблазнява особено и затова не горя от желание да сядам и да я разучавам. Още повече че към момента нямам нищо конкретно, просто хората питат може ли и кво може...

Те затова малко "смляна" информация ще ми е полезна и практически впечатления (ако има такива)... По-конкретно ме интересува:

1) Коя фамилия?
Не очаквам да правя много на брой проекти, така че вероятно ще се огранича до един единствен производител. Без да съм правил каквито и да е проучвания засега везните клонят към Луминари-Тексас.. Не знам струва ли си да разглеждам други? Като хардуер, чиповете ме интересува да имат повечко RAM, повечко серийно, да има версия с етернет и евентуално USB OTG е някакво предимство.

2) Средата е ясна - гнусарска, но това предполагам няма значение, само го споменавам...

3) Въпросът кво ще правя със софтуера е може би най-голямото неизвестно... Знам че Луминари имат някакви библиотечки, може би и другите производители също, но не знам доколко ще ме устроят. Въпросът е, че не става дума за мигалки а за сравнително сериозен софтуер. Вариант без RTOS едва ли ще е разумно решение. По-скоро въпросът е дали ще намеря нещо готово и читаво, или ще трябва да мисля за портване на ОС-а дето имам за АРМ7. Аз бих предпочел второто, но става въпрос за време и труд, който знам ли дали ще си избия...Така че, ако има нещо готово съм склонен да не откривам топлата вода (отново) ;-)
По-конкретно ще ми трябва:

* GUI - наблягам на функционалност, т.е. да мога примерно от различни нишки да изкарвам различни джамове, като всяка нишка да може да продължи да си цикли и да си комуникира със собствения джам, или пък да блокира докато лузера не отговори на джама. Ей такива неща... иначе как ще изглеждат джамовете и дали ще има лъскави визуални контроли - изобщо не ми пука ;-)

* Стекове - на принципа на Меч Пух... колкото повече, толкова повече... Хич не горя от желания да правя собствени етернет/усб и т.н. Но пък със сигурност не ме кефят и блокиращи, демек като отвориш някакъв сокет и всичко друго да умира, както беше примерно първия УСБ драйвер на Атмел за SAM7...

* Нишки... много нишки ;-)
Не за друго ами сегашния софтуер ги ползва за щяло и нещяло, а пък евентуално пренаписване ще ми отвори бая работа. Така че живо ме интересува как е организиран съответния ОС, щото ако за системни функции ползва стека на викащата нишка горя... Не мога да си позволя много нишки с големи стекове ;-)

* Други особености или подводни камъни дето не се сещам?
Пак казвам, че сефте ги гледам сериозно тия животни и нямам още добра представа за силните и слабите места... По-точно за самото ядро долу-горе имам известна представа, но за софтуера дето мога да ползвам - почти никаква... Само едно уточнение, интересува ме само легален софт, който мога да ползвам и за предпочитане безплатно.

Пет Ное 27, 2009 12:50 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
един глас за Cypress PSoC5 :)

Пет Ное 27, 2009 1:01 pm
Профил

Мнение 
kiiid написа:
един глас за Cypress PSoC5 :)

имат ли RAM >=64K?
flash >= 128K

ethernet, otg?

и на каква цена?

Щото аз нямам нужда от аналогови неща, нито CPLD/FPGA.... още по-малко на солена цена...

Може би цената е определяща, понеже в момента съм на АРМ7 и почти единствената причина е цената.

Пет Ное 27, 2009 1:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ми Luminary си се насочил добре. Аз лично работя с ST, знаеш, но поне на хартия Luminary изглеждат по добре. NXP и Atmel, незнам дали изкараха деривати, но и да са - бягаме далеч от новостите знаеш как е.

Относно RAM - не знам дали има дериват с повече от 64 рам.... Флеш имат много (до 512) и едните и другите, ама рама май приключва на 64 при всички :evil: Опс грешка Luminary имали и с 96К.

Относно библиотечките - ST имат много, но са писани за баламурници. Поне тия които управляват периферията. Кода е далеч от всякакви оптимизации за Кортекс, просто са ги портвали от другите ARM-ове. Стават за неангажиращи неща, но ако човек иска да изпипа нещата.... Имат някакви математики (филтри) но не съм ги пипал. Нещо ми се мота че Димитър беше казал че библиотеките на Luminary са по читави.

RTOS - съм почти сигурен че няма да си намериш. Не защото няма, ама знам, че ти си по придирчив на тая тема.

Като пуснеш Yagarto-то, кажи как се държи. Че ми е интересно.

Пет Ное 27, 2009 1:24 pm
Профил ICQ

Мнение 
Миро,
Преди време и пред мен стоеше въпроса за избора на процесор и в крайна сметка се спрях на Luminary. Май само те имаха 100мбит етернет с вграден PHY тогава. Сториха ми се добър вариянт и платката ми е проектирана с него.

Относно портването на софтуер - ако решиш да правиш нещо такова - можеш да разчиташ на мен за помощ при писането.

От към развойните средства - Бях се спрял на кракнат КЕИЛ, та даже и изкопирахме JTAG-a му, но
поради съображенията за лицензите - бих искал да си поиграя и да подкарам гну-то.
Колеги използват кортекс-а на ST с КЕИЛ ИДЕ-то, ртос-а и стека на кеил. Нямат оплаквания от РТОС-а и стека, но незнам как са от към перформанс ... РТОС-а е със сорсове, а стека е библиотека без сорсове.

Пет Ное 27, 2009 2:48 pm
Профил

Мнение 
Значи по въпроса с jtag и компилатори, там нямам дилема. Пени се не пени - ще го ям (гну разбира се) :D

Доколкото видях по брошурите библитечките и всичко уж е мултиплатформено, така че наистина (може би) няма значение каква среда ще ползвам (надявам се).
Въпросът е до колко използваем ще бъде наличният софтуер, щото моя случай е малко по-особен... както каза Цецо аз съм капризен на тема РТОС. А и да не бях, проектът дотук е над 100К реда със сигурност и никак, ама никак не горя от желание да се стига до пренаписване...

Надеждата ми е, че кодът е хардуерно независим, съответно няма значение дали се търкаля под АРМ7, кортекс или друго животно. Но ОС-ът и драйверите естествено не са... Така че всичко опира до това какъв ОС и какви библиотечки има готови. Ако библиотечките са ОС-aware, функциите им са thread-safe и има някакво ОС-че дето е читаво, може би ще си спестя време да не пренаписвам моя...
Но ако нещата не са толкова читави, ще ми е по-лесно да пренапиша един ОС, отколкото приложната част (второто е много по-обемисто като код).

Към тоя момент трябва да преценя какъв е шанса да се размина само с козметични промени (което означава чужд ОС, щото моя без бой няма да тръгне на кортекс) или ще трябва да предвидя повечко време и нерви... Съответно и финансово сметката ще е различна...

Пет Ное 27, 2009 3:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Предвиди време. И мнооооого нерви. Знаеш как е.....

Пет Ное 27, 2009 3:54 pm
Профил ICQ

Мнение 
То нерви май наистина ще има, разлиствах досега документацията на АРМ, някои неща чак звучат плашещо... но ще видим :-)

Я дайте някой примерен проект тип hello world. Нещо простичко, без значение какво и за кой чип. Важното е обаче да има прилично имплементирани обработки на ексепшъни, някакво прекъсване, дамек базовите неща.

Пет Ное 27, 2009 4:46 pm
Профил

Мнение 
Ако искате мога да ви сторя едно учение по кортексите - тъкмо съм на тази вълна. :)

Пет Ное 27, 2009 5:28 pm
Профил

Мнение 
fan написа:
Ако искате мога да ви сторя едно учение по кортексите - тъкмо съм на тази вълна. :)

ако учението ти е кратичко и безплатно - стори ни го :-)

Пет Ное 27, 2009 5:45 pm
Профил

Мнение 
Добре, но за кратичко не гарантирам! :) Утре е първия урок. :)

Пет Ное 27, 2009 6:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
fan написа:
Добре, но за кратичко не гарантирам! :) Утре е първия урок. :)

внимавай, щото аз съм се учил от miro. Поне що се отнася до гнуса :) Да не завъртим кръга и да го учиш на неща дето той знае :)

Пет Ное 27, 2009 6:33 pm
Профил ICQ

Мнение 
Е не, :D отдавна съм се досетил за това. :) тука става въпрос за бързо навлизане в кортекса и използване на стандартните библиотеки и прекъсванията. Аз на краставичар краставици нямам намерение да продавам! :)

Последна промяна fan на Съб Ное 28, 2009 2:29 am, променена общо 1 път

Пет Ное 27, 2009 6:38 pm
Профил

Мнение 
Точно бързо навлизане ми трябва!

Иначе аз че ще трябва да чета подробностите - то ясно че няма да ми се размине ;-)

бтв днес го писах дъждовен и гледах документациите... първо ядрото (макар, че там вече имах някаква обща култура), после си избрах дейташийта на LM3S9B92 ей така за ушите...

Първото впАчатление е за много добра документация! И много добри параметри и функции на чипа :-) Просто бият Атмелските ARM7 отвсякъде... само ценово има още какво да се мечтае :D

Пет Ное 27, 2009 7:21 pm
Профил

Мнение 
Иначе за четене и справочник за потдръжка :) - "The Definitive Guide to the
ARM Cortex-M3" Joseph Yiu и "Cortex™-M3 Technical Reference Manual". За бърз поглед и потготовка за навлизане може да се започне от "Insider’s Guide
STM32" .
http://rapidshare.com/files/312998997/C ... s.rar.html
http://depositfiles.com/files/kcx7dacjj

Последна промяна fan на Съб Ное 28, 2009 2:31 am, променена общо 1 път

Пет Ное 27, 2009 7:51 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 65 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща