Отговори на тема  [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Избор на КУРтекс 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
За съжаление нито един от двата линка не иска да ме пуска...

Може ли да ги качиш някъде? Ако трябва ще ти дам какъвто сървър кажеш...

Пет Ное 27, 2009 8:19 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Кажи ми къде и готово!
Ето още два линка:
http://letitbit.net/download/9344.99d19 ... s.rar.html
http://uploading.com/files/33m7e2a6/Cor ... uides.rar/

Пет Ное 27, 2009 8:23 pm
Профил

Мнение 
FTP Username: mcu-bg@informa-dev.com
Password: mcu-bg
FTP Server: ftp.informa-dev.com
FTP Server Port: 21
Quota: 100 MB

edit докато пусках фтп-то видях че си дал други линкове... Ще ги дръпна и ще ги сложа и на фтп-то поне временно ако други искат да ги свалят без досадните реклами ;-)

едит 2 - готово, получих & качих...

Пет Ное 27, 2009 8:39 pm
Профил

Мнение 
OK. Щом си успял да го свалиш. А аз нещо не можах да вдяна това, което ми написа за фтп-то, нещо не можах да вляза и да го кача там? Карай!

Пет Ное 27, 2009 8:55 pm
Профил

Мнение 
няма нужда да го качваш, щото аз вече го качих...

Иначе това е обикновен фтп сървър... и би трябвало да бачка с всеки ФТП клиент. Няма как да влезеш с браузер и да качваш, но може да се сваля с браузър.

Демек другите ако искат ето това е линка:

ftp://mcu-bg%40informa-dev.com:mcu-bg@i ... Guides.rar

тъпото на подобни линкове е, че съдържат името и паролата в явен вид, ма карай..

п.с.
мерси за книжките, сега са просвещавам ;-)

Пет Ное 27, 2009 9:21 pm
Профил

Мнение 
Errors in “The Definitive Guide to the ARM Cortex-M3”

Прикачени файлове:
Errors_in_book.rar [67.71 KiB]
190 пъти
Пет Ное 27, 2009 10:07 pm
Профил

Мнение 
Извинете ме, че днес все още не съм писал нищо по темата. Имах и все още имам автомобилни неволи(отново). Ще се подготвя и късно вечерта или утре ще постна нещо.

Съб Ное 28, 2009 5:53 pm
Профил

Мнение 
fan, не се притеснявай...
Ако е заради мен аз почвам да изпушвам от четене :-(
За съжаление, обаче, колкото с повече информация се наливам, толкова по-объркан ставам и не мога да взема решение. Чиповете на тексас и луминари ми харесват, но ядрото ме дразни. Развалили са много неща спрямо АРМ7 и всичко ми изглежда като "крачка напред, две назад"...
Остана да поразгледам положението с ОС-овете и тогава ще видя какво ще правя ;-)

Съб Ное 28, 2009 6:38 pm
Профил

Мнение 
Относно OS-a прегледай предложения тук: http://www.coocox.net/
може да се окаже сполучлив?!

Съб Ное 28, 2009 9:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Кое те дразни в ядрото? А серията lm3s9bxx май все още няма откъде да се купи. ... :(

Нед Ное 29, 2009 5:09 am
Профил ICQ

Мнение 
miro_atc написа:
kiiid написа:
един глас за Cypress PSoC5 :)

имат ли RAM >=64K?
flash >= 128K

ethernet, otg?

и на каква цена?

Щото аз нямам нужда от аналогови неща, нито CPLD/FPGA.... още по-малко на солена цена...

Може би цената е определяща, понеже в момента съм на АРМ7 и почти единствената причина е цената.

Е, в тоя случай правилно си избрал. Или може да се пробваш с NXP

Нед Ное 29, 2009 11:09 am
Профил

Мнение 
fan,
На пръв поглед coocox май е добър вариянт. И RTOS-a (диспечер-а) изглежда добре като времена и перформанс... (само не разбрах тези времена с какъв компилатор, за какъв процесор и работещ на колко MHz са измерени)

Опитвал ли си да го подкараш?

Относно JTAG-a - видях, че има ЕЕПРОМ, но не намерих HEX-а от къде да се изтегли ?

Нед Ное 29, 2009 12:21 pm
Профил

Мнение 
fan написа:
Относно OS-a прегледай предложения тук: http://www.coocox.net/
може да се окаже сполучлив?!

може да е сполучлив, но е гол кърнел... такива предполагам има десетки. Първо ще проверя дали има по-добро решение, ако не, ще почна да разглеждам кърнелчетата по-подробно, включително и тоя кокос.

Цитат:
Или може да се пробваш с NXP

Разбира се би било както NXP, така и всички останали да разгледам, само откъде толкова време? :-)
Аз на пръв поглед луминари-каубой ми изглежда най-читава, пък вече ако някой посочи други интересни чипове/производители ще ги погледна по-обстойно...

Цитат:
Кое те дразни в ядрото?

Мога да направя дълъг списък, но целта ми не е такава ;-)

Общо взето много, недомислици, много фалшиви реклами и много бъгове...
Примерно за недомислици - прекъсванията могат да прекъсват инструкции за лоад/стор мултипъл. На всички е ясно, че да прекъсваш асемблерска инструкция е трудна работа и усложнява всичко. И съвсем нормално като погледнеш ератите - не са го направили без бъгове. Но по-важният въпрос - струвало ли си е? Значи при АРМ7 не можеш да прекъсваш мултипъл трансфер, просто прекъсването тръгва веднага след трансфера. А при кортекс прекъсваш трансфера но след това са вкарали пушване на една дузина регистри. Няма логика - прекъсваш един трансфер уж за бързина, пък добавяш друг трансфер...
Поне да бяха запазили банкирането на регистри и да няма пушване, тогава да - прекъсваш трансфер (ако има) и влизаш в прекъсване веднага. Изобщо с това пушване са осрали нещата тотално и за да не станат по-бавни са въвели и нещата като "tail chainning" на прекъсвания. Това го няма в АРМ7, просто защото е абсолютно излишно - при излизане от едно прекъсване може да влезеш в следващото веднага, щото няма спасявания на регистри. На всичкото отгоре тая "кръпка" омазва други неща като SWI/SVC щото при ARM7 си викам SWI функции *БЕЗ* да използвам стек - НУЛА байта стек... Даже благодарение на GCC за всяка системна функция си задавам кои регистри ползва/омазва и в повечето случаи системните функции ми ползват по-малко регистри от стандартната calling конвенция. Така получавам бързи системни функции, не използвам стекове и оставям на нишките повече свободни регистри...
Докато при кортекс кво се получава - задължително ми пъха в стека *ВСИЧКИ* регистри от calling конвенцията. Демек хабят стек. Заради "опашатите" прекъсвания пък не мога да разчитам на нито един от регистрите, демек всички параметри трябва да си ги взема от стека. Демек системната функция става още по-бавна спрямо обикновена функция.
Освен това при АРМ7 системните си функции можех да ги викам от където си искам, докато тук трябва да правя трикове ако искам да извикам системна функция от прекъсвания примерно.

Друго неудобство за мен е премахването на хендлърите... То верно, хендлърите са за ОС и хората дето ползваха АРМ7 без ОС бяха объркани... Но според мен тоя клас контролери е тъпо да се ползват без ОС, още повече че има сума си и безплатни. Съответно АРМ7 беше перфектно решение. Хендлъри и прекъсвания даваха възможност за много ефикасни ОС. На практика един кърнел може да се вкара в няколко стотин байта и да не изисква *НИКАКЪВ* овърхед по нататък. Докато при кортекс мога да имам 100-на прикъсвания и в кода на всяко прекъсване да го съобразявам с това имам или нямам ОС. Демек да дублирам едни и същи неща на много места, вместо да си ги сложа еднократно в хендлъра.

Други грижи са атомичните операции, дето наистина са си проблем за АРМ7. Но като гледам изобщо не са го решили тоя проблем, даже са направили нещата още по-зле. Примерно АРМ7 винаги прави единично четене или единичен запис като атомична операция. Демек ако един таск пише 32-бит думи, друг таск ги чете, то винаги се четат коректни 32-бит данни. Докато при кортекс дори това не е така. Може да прочетеш примерно 16 бита от един запис и 16 бита от друг... Ех, верно става дума за неподравнени операции дето не са възможни (хардуерно) при АРМ7, но... така или иначе подобни неща усложняват живота ни, щото са потенциални източници на бъгове...

А на кортекс не му липсват бъгове ;-) Поне АРМ7 отдавна беше изчистен и последните 5+ години аз не знам за отворен бъг в ядрото. Докато тук имаме ерати.. и то май изобщо не са изчерпателни, щото вече аз лично се сблъсках 3 бъга в SWO интерфейса дето ги няма никъде описани.

Както и да е... не това беше темата ;-)

Нед Ное 29, 2009 1:05 pm
Профил

Мнение 
Здравейте на всички! Относно разясненията за ядрото на кортекса - благодаря на Миро!
Що се касае до Coocox, техния дебъгер е изцяло на основата на вградената опция на ftdi чрез dll-ката да организират няколко различни интерфейса включително и JTAG. Така, че можеш да пишеш в последствие със служебната програмка на ftdi в EEPROM-a какво представлява това. От CooCox обещаха да ми подарят техния оригинален дебъгер, но ... още не са го пратили ( а аз в момента сглобявам един - до края на деня надявам се да го подкарам и ще се обадя за резултата )?! От известно време им помагам да си пооправят интерфейса на програмите - CoDebuger и CoBuilder, като се надявам следващата ревизия да са изчистили почти всичко, като преобладават по-скоро неточностите. Със Co Builder-a се работи изключително леко и хубавото е, че се използват стандартните библиотеки, макроси и прочие на кортекс ядрото и за перифериите на съответната фирма производител. За компилатор се ползва CS Lite.

Нед Ное 29, 2009 1:56 pm
Профил

Мнение 
fan,
Нещо или не мога да те разбера или ме хвърляш в оркестъра с тия кокоси;-)

FTDI решение има - нарича се OpenOCD...
За гнусарските неща си има и standalone дебъгер и плъгин(и) за Еклипс...

Не че тия неща са съвършени, ама ми е трудно да приема тия кокосци като алтернатива ;-)

Като ще правиш реклама, давай малко повече детайли... израза от сорта "работи изключително леко" са за пред шефовете ;-)

Нед Ное 29, 2009 4:03 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща