Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Статично електричество... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Статично електричество...
Довършвам едно устройство, което ще се захранва през PoE и днес забелязах следния проблем:
Ставам- сядам на стола след което бутам някъде по масата на устройството и се рестартира Ethernet контролера...
Един път успях да постигна рестартиране на цялото устройство, но тогава направо си прескочи искра от пръста ми до масата на платката.

Някакви идеи как да се предпази устройството от статика? :?

PoE захранването е разделено галванично от останалата част на устройството.

Пет Ное 27, 2009 7:58 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Между разделената и останалата част на схемата е добре да има паралелно вързани 1MOhm || 100pF за поне 500V. Това в повечето случаи помага.

Пет Ное 27, 2009 10:22 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Един мегаом е малко също както и 500-те волта на кондензатора но в случая май не е решаващо. Другият вариант е да вържеш оператора с белезници към платката - едно време така монтираха CMOS-ките :)

Ся без майтап: резисторчето да е 0.5Вт и кондензаторчето за над 630В за да не се чудиш после що изпушило нещо в реални условия.

Пет Ное 27, 2009 11:25 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
Значи Тишо,
това дето ти го пишат ще ти помогне против ground loop, но няма да те предпази от статично електричество :!:
там опитай с екраниране и TVS array's :)
но така или иначе това дето си го описал, едва ли рестартирането ти е от статичното електричество...
П.С.
галваничното развързване има или няма У-кондензатор междъ първичната и вторичната страна :?:

Пон Ное 30, 2009 1:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да има Y кондензатор. не съм слагал резистор какъвто ми описва bateAz.

Каква ти е идеята за TVS-ите? Устройството има 485 интерфейс и цифрови входове, там съм сложил необходимите защити.

Започвам да си мисля, че проблема може да е в Ethernet буксата. Ползвам такава с трансформатор и изводи за PoE. Малко е като черна кутия, понеже производителя не дава кой знае колко данни... :?
Металния корпус на Ethernet буксата съм го свързал към GND(маса) на устройството.

Утре ще пробвам още няколко идеи и ще пиша резултата. :)

Вто Дек 01, 2009 12:52 am
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
Ма чакай сега,
как така :?: металната част на куплунха трабва да ти е отделена от GND на платката :!:
или с тези кондензатор/резистор или с ония кондензатори с въздушна междина... защото металната част на куплунга конектваш екранировката на лан-кабела (дето може да ти е 100 метра) и като цяло си е голяма греда да го вържеш така [-(

Вто Дек 01, 2009 10:36 am
Профил

Мнение 
Мммм не знам дали е това което колегите споменават, разрадя се получава м-у теб и предполагам масата на устройството, в тоя случай няма къде да ги слагаш тия резистори, каквото и да правиш все по тая верига ще тече разряда. Доколкото букстаа е метална заради екрана на фтп-то, според мен по добрият вариант е да не я връзваш на маса директно, а през развързващ кондензатор и резистор, така ще се оттървеш от големи импулсни токове в тая верига, може и да помогне. Статиката и всякакви други големи разряди винаги са създавали проблеми. Ако не е нужно да е на маса, екрана на кабела може да го пуснеш към земя, съответно и да заземиш кутията ако е метална, а ък масата на у-вото може да я вържеш към земя през рзвързваща група, за каквато говори батето.

Обаче има и друг вариант, може не самия разряд към маса, а протичанетона тоя ток през шилд ана буксата да ебава контролера, като индуцира напрежение във вторичните намотки на трафчето и то там го ошашавя .. в тоя случай пак директно заземяване ще ти праив проблем,но разделителна група на шилда мисля ще реши проблема. Но това едва ли може да ресетне нещо друго освен етернета, а ти казваш че и контролера ти е изфирясал веднъж, та си мисля проблема е просто в разряда към маса.

Тоя проблем едно време много го борих, в един момент всеки си мислеше че ако пуснеш точец на игралния автомат той ти дава печалба, което беше истина за някои много стари модели, та беше голяма борба да го наараме да работи при кви ли не разряди, от пиезо на запалка до електрошокове с енергията като за слон, пълен успех не се постигна, но задоволителен да, повечето стандартни шокове спряха да му влияят, само разни с много висока енергия.

Вто Дек 01, 2009 10:38 am
Профил
Аватар

Мнение 
Относно буксата - платката съм предвидил резистор и кондензатор, но в момента е запоено мостче за проби.
Кабела който ползвам е UTP - демек няма екранировка и няма как оттам да протече някъкъв ток. :wink:

Оказа се, че смущението влиза през веригата за ресет. Чип-а който прави ресет на платката е с отворен дрейн и при 10к резистор към +3.3v се смущават ресетваните чипове. В момента е с 4.7к и няма проблеми. :roll:

Вто Дек 08, 2009 1:20 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
=D> =D> =D>
Един навлязъл навътре в нещата човек който следващия път ще внимава повече - направо рядкост напоследък.

Вто Дек 08, 2009 9:31 pm
Профил

Мнение 
Ааааа да, това съм го чувал и от другаде, даже тук някой май се беше оплакал от същия проблем, на мен не ми се е случвало май от рест чип да ми рпаив проблем, не и със смущения.

Сря Дек 09, 2009 12:51 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]