|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:42 pm
| Автор |
Съобщение |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
Стига де  , няма реклама тука! Просто търсех нещо готово конфигурирано за кортекси и в този момент се появиха тия! Гледам да ги побутна та да си направят отрочето по-бързо, та да имаме кирия и ние потребителите. А относно дебъгера, да нещо такова е, но тяхна разновидност със собствен сървър - gdbserver.exe - за сега с фиксирани настройки (IP -local host и port - 2009). И сори за тия дразнещи думички, които съм използвал! 
|
| Нед Ное 29, 2009 4:28 pm |
|
 |
|
fan
|
Здравейте! CoLink-a тръгна от раз! Програмира и дебъгва, е понеже имах в наличност само 74HC244 скороста до която работи устойчиво е 666КHz, но става за тестове.
Епрома въобще на съм го писал! Съвсем натюр! 
|
| Нед Ное 29, 2009 7:20 pm |
|
 |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Fan,
Схемата която си лепнал е тази от сайта на Кокос-а, нали?
|
| Нед Ное 29, 2009 8:07 pm |
|
 |
|
fan
|
Да.
|
| Нед Ное 29, 2009 8:56 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
някаква специална причина да се бъзикате с този colink или не сте чували за openocd?
|
| Нед Ное 29, 2009 11:07 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Миро,
на този етап се опитвам да посъбера инфо за него.
А ти като повдигна въпроса за openocd - може ли да шернеш (или да качиш на фтп-то) работещи схема и фирмуер за него?
|
| Пон Ное 30, 2009 10:45 am |
|
 |
|
setoy
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
|
| Пон Ное 30, 2009 10:51 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Аз пък не мога да разбера що се мъчите с разни шантави решения, като има j-link? Който си работи съвсем сносно. И общо взето е признат едва ли не като стандарт за лоу-кост дебъг решение за АРМ....
И не ви трябват после никакви openocd свободни съчинения - просто си теглите пакета на segger и имате подръжка за всички среди които ми идват в момента на ум.
Е не е кой знае колко законно - ама ....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Ное 30, 2009 12:17 pm |
|
 |
|
fan
|
Ми, то нали целта е всичко да е фрии?! Пък твойто си е твое то не се губи!
Ще постна малко по-късно и OpenOCD материали!
Всъщност ето линковете:
http://www.freddiechopin.info/ - в този сайт има и софта(OpenOCD) и много схеми за JTAG и бин за епрома
http://www.ethernut.de/en/hardware/turtelizer/
http://www.hs-augsburg.de/~hhoegl/proj/ ... bjtag.html
http://www.amontec.com/jtagkey.shtml
|
| Пон Ное 30, 2009 1:07 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
j-link е решение за IAR, но за GNU си има един куп недостатъци... е знам сега може да са го отворили, но преди си беше мъка. За флашване трябваше да пускаш j-flash, който не е в включен в цената. Отделно нямаше интеграция за DCC.
Така че OCD-то си беше (а надявам се и още е) по-доброто решение. Може да флашваш без проблем, да трейсваш директно в GDB-конзолата, отделно може да пускаш конзола и да изпълняваш всякакви команди там (то и през GDB става, но трябва да вмъкваш mon команда).
Гледам сега са добавели и скриптинг, която се надявам е решило проблема с гадните им конфигурационни файлове, макар че TCL-а едва ли е най-подходящото решение...
За кортекс специално по-важно ще е трейса и не знам там дали скоро ще се появи читаво решение. Евентуално J-TRACE ? Aз в една друга тема бях дал линкове за някакви дето поддържат и трейс и профайлинг... Не съм ровел повече, но предполагам има проблеми... а както казваха братята китайци, проблемите са и възможност, демек някой ако има да прави диплома това хич не е лоша тема
Оня пич от опън оцд-то така е почнал, пък сега цял свят го знае (освен мен, щото не мога да му запомня името0 
|
| Пон Ное 30, 2009 2:45 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Jlink в момента с gdb се търкаля без грешка до 5Мхз. Поне при мен комбинацията е gcc+eclipse+jlink и нямам ядове  Е имаше някакви ядове с SWD, там fan да каже до къде стигна.
Пак казвам - напрактка това е единствения интерфейс който се подържа от всички среди IAR, KEIL, GH, GCC. Т.е. това е стандарта за low-cost. За трace.... там е друга бира.
С това open-ocd една седмица се борих с куртекс и FT2232 връзка - така и нищо не стана. Накрая направи някаква връзка, ама дропваше непрекъснато с някакви малоумни съобщения. Отебах го с благословии. Сега може и да го е оправил, но тогава всичко беше на ниво - абе подържа го, ама не съвсем (тоест хич).
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Ное 30, 2009 8:54 pm |
|
 |
|
fan
|
Да, за съжаление SWD-то на JLinkGDBServer, все още сегерци  не са го направили работещо(в момента последната бета е 4.09r). За това си работя с jtag-a и няма ядове - с един-два пина повече все тая. Иначе с KEIL ,JLink7 си работи без проблеми с SWD-то! Като гледам, това което направих с FT2232-то си работи без проблем с кортекса. А бе всичко се развива - в това ни е и надеждата все пак! 
|
| Пон Ное 30, 2009 10:40 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Цецо,
Като фен на j-link - случайно да ти се намира схема и хексове за него ?
Или пък някой друг от форума ако има такива ?
|
| Вто Дек 01, 2009 1:06 pm |
|
 |
|
fan
|
А, за това пак мен трябва да питаш  (макар, че няма майтап - така си е)!
Ето тук съм постнал всичко необходимо за направата на J-Link7.
http://ifile.it/owx1n7v/JLINK_7_NEW.rar
Платката е адаптирана за родните условия на платкаджйниците.
Направил съм 3, така, че знам че е работещ!
|
| Вто Дек 01, 2009 1:34 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Това с J-LINK според мен не е добро решение, ма вие си знаете
бтв, поразгледайте бордовете на Луминари щото бях мярнал че някои си идват с вграден емулатор, който има един порт за JTAG/SWD и втори порт за SWO. Мен това много не ме касае, но горещо ви препоръчвам ако може да ползвате и трейс-а. Просто това дава нов смисъл на думичката "дебъг"
SWO-то е добро, въпреки бъговете си... Ние успяхме да го подкараме до към 50MHz, което позволява доста читав профайлинг, демек да си правите статистика къде сорса се бави най-много. А пък за трейс си е просто супер на тая скорост и то по една жица - грехота е да не се ползва 
|
| Вто Дек 01, 2009 2:47 pm |
|
|