Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
според мен пенсионното и здравното осигуряване трябва да не е солидарно, а на индивидуални партиди.
може да е гадно, но е по-справедливо... получаваш колкото си внасял.
внасяш малко - получаваш малко.

ся кво е - всеки внася различно, всички получават по равно едно нищо.

Сря Дек 02, 2009 12:21 pm
Профил

Мнение 
не съм сигурен как седят нещата с американската здравноосигурителна система? там не е ли нещо такова, дедо? щото съм останал с впечатление, че ако нямаш парите "по здравната осигуровка" те оставят да поумреш, пък ако станеш спешен може да те позашият. ако някой има идея как е - да сподели, хубаво е невежите като мен да научат такова нещо.

Сря Дек 02, 2009 2:20 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Не мисли че нещата в Щатите са ОК. И там има много проблеми и това че си застрахован, съвсем не значи че ще поличш качествена и наистина безплатна здравна помощ. Най вече заради овълчените застрахователи които с нищо не са по различни от нашите Булинс например. Същите проблеми които срещаш при покритие на щети при колата, там се случват при покритие на щети върху здравето - пак оспорват плащания, бавят ги, не признават разходи и документи и т.н.

Всъщност ако има място където нещата в тая си част да са ОК, то това може би са някой от наистина социалистическите държави в Европа - Швеция, Норвегия, Дания. Ама там живеят други хора и затова и социализъм могат да изградят ако се налага.

Докато тука.... Ни е социално-солидарно, ни е капитало-разходно-покривно. Тука цялото осигуряване (здравно и пенсионно) е всъщност осигуряване на нечии печалби и нищо друго.

Сря Дек 02, 2009 3:12 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
съвсем не значи че ще поличш качествена и наистина безплатна здравна помощ.

Няма такъв филм :D .
Иначе тук има десетки различни видове застраховки за всякакви пари и с всякакви покрития. Какво точно ще получиш, зависи от това колко си готов да платиш и какво ти предлага работодателя. При нас например има 3 различни задравни и 2 различни зъболекарски застраховки, ако искаш да плащаш малки сметки трябва да си избереш план с високи вноски. Нещата са толкова различни, че въобще не може да се говори за американска здравно осигурителна система като понятие какво ще получиш. Това понятие слага само принципните рамки как работи тая система. Така че както и за всичко друго тук - има хора и неща, които са ОК има и такива, които не са ОК. Има и такива, дето не им се плаща (защото не е задължително да имаш застраховка) и после разни малумници реват как 15% от американците нямат застраховки. Аз поне всички дето ги познавам и нямат застраховка е поради това, че не им се дават пари да я имат и после като стане белята се чудят какво да правят :) . Иначе спешна помощ по закон не може да бъде отказана на никой, а след това пък оттърваването от натрупаните сметки става супер лесно, защото никой съдия няма да откаже банкрут заради медицински сметки :) . Така че, нещата не са толкова черни, колкото се опитват да ги представят. Не случайно канадец като отиде при личния си доктор и оня му даде направление за специалист за след 6 месеца (това май трябва да ви е познато :D ) и канадеца пристига в САЩ. Да не говорим пък, че "безплатното" здравеопазване там (а и в Австралия и другаде, където системата е такава) не е съвсем безплатно и пак не покрива някои неща и човек винаги трябва да има и частна застраховка. Разбира се, не казвам че системата тук е перфекта - има доста недостатъци като всяка система, но ако например забранят на застрахователите да отказват застраховки на хората мисля, че ще стане почти перфектна система :D .

Сря Дек 02, 2009 4:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
бъркате "осигуровка" със "застраховка" . две различни неща са, поне на български :D

солидарна система може да има само, ако има солидарна държава.
в държава, в която един иска (и може) да си купи лятяща чиния (стига да се продава), друг се чуди какъв "доброволен" фонд да му направят и да точи кинти, трети върти едни стари машини и точи субсидии, а "певачките" карали официално 11-годишни коли и горе-долу от толкова години не са подавали данъчни декларации, нямам как да се случи солидарността.
и масовия държавен служител бленува държавно нищоправене. е, давали 350-400лв, ама нали нищо не прави - все ще е на сметка.

като ми се наложи да вляза в болница - това свършило, онова не се покривало, за еди-кое-си трябва да си запиша час за след 3 месеца.
т.е. оказа се, че сме солидарни в проветривия коридор на болницата, нищо че моята вноска е горе-долу колкото заплатата на съседа по коридор.
в крайна сметка коригирахме вноската, за да съответства на нищото, което не получаваме.

но ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА!
не трябваше само кенеф да сложи оня скулптур. и канелка трябваше да тури...

Код:
един басейн се пълни от една тръба за 365 дни.
източва се от 365 тръби, като всяка може да източи басейна за 1 ден.
кога ще се напълни басейна?

Сря Дек 02, 2009 4:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Всичките тия застраховки и осигуровки отиват полека-лека на кино с остаряването
на населението, предстои да става все по-зле до пълен срив.
В Германия здравната застраховка е задължителна - някъде 20-ина процента беше.
А бе помня, че от 8000 до мене стигаха 5500, голяма част беше здравна застраховка,
може и бая над 20% да е била.
И резултатът е, че като отидеш при лекар първото - ако не и единственото - което ги
интересува е хартийката от застраховката, купища пари получават и е както навсякъде
другаде, ако ти не знаеш какво ти е не очаквай докторите да го разберат. Не че съм ходил
много по доктори, де, ама една зима бях кекав за може би няколко месеца - ами оправих
се на края без някой да разбере как или защо, или какво ми е било.
Та работата с парите в такива сектори е проста - секторът консумира, колкото му
дадат. Осигурени ли са му парите, работата е все умряла (няма конкуренция).
Има ли конкуренция, остават хората на улицата да мрат - което е неприятно и като
усещане, ако човек е един от тях, и като гледка, ако има парите да си плати.
Та май добър вариант в тая работа просто няма.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Дек 02, 2009 5:14 pm
Профил WWW

Мнение 
Ами тук съм напълно съгласен с Димитър, нещата са точно така, единствено за спешната помощ не е май баш така ама ... никой не ти я отказва, ама това че ти обевяват банкрут ..... не съм сигурен че точно така става винаги, аз се сещам за хора които сега си плащат за геволията да не си плащат застраховки, при все че реално и в спешност не са били, някаква сравнително лека катастрофа, има и са нужда от малко помощ, ама чак от скенери и не знам още колко изследвания .... за 5 мин безсъзнание 15 години мъки, ама да им е обица, че и застраховките на колите им са били изтекли, та плащат и на другия участник .. както казах да им е честито.
Мисля че системата там е много добра в това отношение, специално здравно осигуряване, въпреки че има едно голямо изкривяване, цените са безумни, за самите манипулации, т.е. ако не си застрахован и си на принципа като ми стане нещо ще си плащам е доста набутващо. Обаче една таква система у нас няма да работи, на 3-тия месец 90% ще спрат да плащатзастраховки, а на 7 -мия ще има масови протести на болни които не могат да си плащат за да бъдат лекувани, и държавата ще трябва да им го плати ....
Аз си мисля че както пенсионното така и здравното трябва да са според това кой какво внася. Аз тук не внасям, първо защото и да внасям после ще трябва да си плащам, второ защото ако плащам по закон, това коеот ще давам е твърде несъразмерно на това което ще изпозлвам, и най-вече тук така е по-евтино. Като съм навън си винаги съм със застраховки, ако се наложи така ще е много по евтино от колкото аз да си плащам....

Сря Дек 02, 2009 8:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
85% от обявениете банкрути са заради болнични сметки - най-лесния начин да се банкрутира. Разбира се това е при положение, че не можеш да си платиш сметката. За всичко друго съдията просто те разнищтва от всякъде и хич не е лесно да се обяви банкрут. Отделно пък после тоя банкрут, въпреки че е в досието ти не му обръщат кой знае какво внимание, защото на всеки е ясно, че човек няма контрол над това кога и от какво ще се разболее/пострада. За спешното наистина е така и точно поради тая причина тук в Чикаго само 10% си плащат сметките в него и хората, дето имат застраховки се сдобиват с някакви ненормални сметки. Личен пример - 3 минути с доктора и дадени два парацетамола - сметката е 790$ :) . В Илиной, а и в някои други щати за детска здравна застраховка даже не се изисква SSN (нещо като ЕГН), т.е. и нелегалните нямат проблем за напълно безплатна застраховка за децата си от щата, която покрива всичко на 100%. Същото е и за бременните. В други щати пък (например в Масачузет) застраховките са задължителни и щеш не щеш си купуваш :) .

Сря Дек 02, 2009 8:39 pm
Профил

Мнение 
Mоже и да не е моного вред здравната система в щатите, но черният се е заел с нея и ще я оправи. Току виж заприличала на нашата.

Сря Дек 02, 2009 9:16 pm
Профил

Мнение 
sthx написа:
Mоже и да не е моного вред здравната система в щатите, но черният се е заел с нея и ще я оправи. Току виж заприличала на нашата.

ми то това му е целта, да я направи по социална, той не само здравната, цялата социална система май иска да променя, педал черен малоумен, койтого е избирал да си му сърба попарата ... трябва да го питат нали щеше да изтегля войници от тук таме, а сега още заминават ... пуста промишленост, трябва да продава тия оръжия, а там лесно мине не миде месец брак , пясък едно друго ....

Сря Дек 02, 2009 9:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
според мен пенсионното и здравното осигуряване трябва да не е солидарно, а на индивидуални партиди.
може да е гадно, но е по-справедливо... получаваш колкото си внасял.
внасяш малко - получаваш малко.

ся кво е - всеки внася различно, всички получават по равно едно нищо.

Солидарното е ОК, стига да е частно. Автокаско за тяло. ;)

Сря Дек 02, 2009 11:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
... трябва да го питат нали щеше да изтегля войници от тук таме, а сега още заминават ...

Черньо направи всичко на обратно от каквото обещаваше :D . Рейтинга му стремително пада и вече има около 35% одобрение само (горе-долу колкото са черните като процент от населението 8) ) на това, което прави. И постоянно повтаря как за всичко, дето се кани да прави щяла да плаща средната класа, дето правили над 200к годишно - ебах тая средна класа, ако им остане накрая и 15% от дохода пак бива :) . Май даже няма и да стигне до втори мандат за разлика от Буш :D .

Чет Дек 03, 2009 3:58 am
Профил
Аватар

Мнение 
ще се окаже май, че рейгън е бил най-добрия държавник в последните 50 години.
а тандема му с тачър и кол може и да остане ненадминат.
жалко ...

Чет Дек 03, 2009 9:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
ToHu написа:
... трябва да го питат нали щеше да изтегля войници от тук таме, а сега още заминават ...

Черньо направи всичко на обратно от каквото обещаваше :D . Рейтинга му стремително пада и вече има около 35% одобрение само (горе-долу колкото са черните като процент от населението 8) ) на това, което прави. И постоянно повтаря как за всичко, дето се кани да прави щяла да плаща средната класа, дето правили над 200к годишно - ебах тая средна класа, ако им остане накрая и 15% от дохода пак бива :) . Май даже няма и да стигне до втори мандат за разлика от Буш :D .

а сабах хаир. всяко следващо либералче си мисли че предните провалили се либералчета не са били истински, а са се покварили от алчност и власт. нито ще е първия нито последния дето ще изпита на собствен гръб поговорката "хотели как лучше, а получилось как всегда ". а рейгън е най-добрия президент щото не е интелектуалец, а тъпо актьорче. затова и наш побойко сигурно ще е най-добрия премиер, щото е тъпо борче, власт на интелектуалци не трябва да се дава.

Чет Дек 03, 2009 10:03 am
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Черньо направи всичко на обратно от каквото обещаваше :D . Рейтинга му стремително пада и вече има около 35% одобрение само (горе-долу колкото са черните като процент от населението 8) ) .

Брей, много са черните. А сега като им оправи здравеопазването , нищо чудно след втория мандат да станат 45% и следващия президент да стане някой мазен рапър. За радост на @zaphod, не за друго... Процентно може и повече да станат, щото и сега прогнозите са, че следващата година щатите ще олекнат с по 100000 индийци и китайци (другите няма кой да ги брои), пък какво ще стане , като долара стане 50 стотинки... #-o

Пет Дек 04, 2009 8:32 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 1194  Следваща