Отговори на тема  [ 126 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Анкета - най използвана платформа. 

Коя е най-използваната от вас платформа (фирма)
Анкетата свършва на Сря Дек 16, 2009 11:01 am
Microchip - PIC 56%  56%  [ 64 ]
Atmel - AVR, AVR32, ARM 20%  20%  [ 23 ]
TI - MSP430 3%  3%  [ 4 ]
ARM - NXP, ST 9%  9%  [ 10 ]
Cygnal - 8051 3%  3%  [ 3 ]
Freescale - 68k, HC 3%  3%  [ 3 ]
DSP - TI, Analog Devices, Freescale 2%  2%  [ 2 ]
Renesas, NEC, Toshiba 3%  3%  [ 3 ]
8051 - други производители (не Cygnal) 2%  2%  [ 2 ]
Други 1%  1%  [ 1 ]
Общо гласове : 115

Анкета - най използвана платформа. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Цецо написа:
Никой няма да подържа склад за да могат 10 ентусиаста да си правят експерименти. Какво да ги притискаш, те да не са луди?

Ако има 10-на ентусиасти, които да искат от един чип да има малко бройки на склад то ще ги има. Може би не се изразих правилно, т.е. не "притискане" е точната дума, а по-скоро доверие или координация.
Проблемът е, че няма 10-на ентусиасти. И пак яйцето или кокошката - няма склад, щото няма ентусиасти, няма ентусиасти, щото няма склад....

Вто Ное 24, 2009 3:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да де, ама спред мен склад не е нужен. Тоест не е нужен в БГ. Има си го склада - Farnell и Digikey, малък склад ли са?

Вто Ное 24, 2009 3:57 pm
Профил ICQ

Мнение 
То в момента така се работи...

Локалният склад обаче може да реши някои проблеми. Примерно като поръчваш единични бройки знаеш, че срока на доставка може да е по-голям, щото дистрибутора чака да се натрупат достатъчно количества че да си струва транспорта и главоболията с митниците ;-) Освен това цените винаги са като за единични бройки, от което нито ти нито търговеца печели...

Предполагам ти се е случвало и обратната ситуация - примерно пускаш малка серия от да кажем 100-на бройки, ама щайгата е примерно 160 бр. Ти няма какво да правиш с тия 60 чипа отгоре, ама пък ако не ги вземеш цената е по-различна.
Това е една от причината за мои неща да не ползвам голямо разнообразие от чипове, така си ги вземам на съответната опаковка, квото остане седи с месеци и години докато не изкочи друг проект...

Сега то по принцип нас склад за 4-5 чешита процесори няма да ни реши проблемите ;-) Но пък ако знаеш че тоя и тоя чип ще се поддържат у нас предполагам ще го вземеш предвид...

Пак казвам това с дистрибуторите и складовете не е голям проблем. Проблемът е в броя на ентусиастите... Всичко друго ще се дойде само на мястото. Ей на ти като започваше АРМ и гнуста аз квото можах гледах да помогам... За съжаление не много, но ако беше тръгнал с АРМ7 щях да мога да ти помогна много повече. На мен също са ми помагали други хора, така че няма кво да ти обяснявам че си е друго като има жокер помощ от публиката ;-)
От това печелим всичко - примерно аз утрепах време да мисля как да направя мейкфайловете, после ти откри какво трябва да се добави за да се експортва дебъг информация от хедърите. Утре друг надявам се ще подобри нещо друга и те така стават хубавите неща ;-)

Вто Ное 24, 2009 4:37 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Desert Leo написа:
Цецо, анкетата е безсмислена. Виж броя на регистрираните и броя на активните потребители. Ами, че ние сме 1 шапка хора. Ква стистика, кви 2,5 евро.

Ами все пак не е пуснал анкетата във форума Бг мама.
Става въпрос за активните учасници.

Вто Ное 24, 2009 9:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хъм, преди 3 години пуснах фотоклетка на PIC10F200, най-примитивния Микрочипски. Честно рекламациите са много малко. Има бели от лъскавите джипове. Това си моя беля за оправяне. Към чипа нямам никакви претенции.
Тъпа мисъл, да я бях направил на ARM ? Ама много тъпа..... :P

Чет Дек 03, 2009 10:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Пратено ми от познат:

http://mcu.caxapa.ru/pop.html

По архитектури:
Изображение

По производители:
Изображение

Което доказва че 85.13% от статистиките са безполезни.

Съб Дек 05, 2009 4:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Безполезни за какво?

Руснаците са отявлени почитатели на Атмел. Това обяснява достатъчно.

Тази анкета беше за българското embedded общество. Нито е за едри пройзводители, нито за китайци, нито за руснаци.

Не че мен ме изненада с нещо, аз още от началото познах резултата с над 90% точност. Но някой хора не вярваха, че в БГ можело да сме толкова много заблудените пикоборци :)

Т.е. за мен тази анкета беше полезна - показа ми дали съм прав. Ми прав съм. Иначе кой какви изводи ще си прави на база на нея - ми е все тая.

Съб Дек 05, 2009 6:21 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Интересно ми е какво е положението в Европа или Щатите по отношение на Атмел VS Майкрочип? Не вярвам Майкрочип да се издържа от българите 8O :lol:

Съб Дек 05, 2009 8:35 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
и кво значение има кой е по-по-най в европа или някъде си?
аз пък знам че по-здраво и по-бързо от пеУнишки голф няма!
Без да се обижда някой от района, поне да имаше някакъв смисъл от цялото мерене :)

Съб Дек 05, 2009 9:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
http://www.electronics.ca/presscenter/a ... Page1.html

Ето какви са реалните числа по света. За мене е изненада, че Renesas са най-отгоре,
останалото е горе-долу каквото си е било открай време. Е, не е 1994, когато Motorola
имат 10 пъти повече от Майкрочип, ама това е добре, нека има шарения, от полза за
повечето от нас е.
Липсата на такава в магазина в БГ не е - и е пряката причина за изключителната
популярност на Майкрочип - може би най-калпавата платформа, която съм виждал - в БГ.
Но то кое ли е както трябва тук.

[edit] Да я сложа и тук картинката - не е голяма [/edit]

Прикачени файлове:
03_19_2009.gif
03_19_2009.gif [ 24.92 KiB | Прегледано 2034 пъти ]

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
Съб Дек 05, 2009 9:39 pm
Профил WWW

Мнение 
http://www.emittsolutions.com/images/mi ... s_2008.pdf
Интересна част от анализ, разгледан от различни ъгли.

Съб Дек 05, 2009 11:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
tgi написа:
За мене е изненада, че Renesas са най-отгоре [/edit]

Ако си следил пазара през годините това не е никаква изненада - те винаги са били много силни и много добре застъпени в аутмотив бизнеса и затова последните години винаги са в челото. Същото може да се каже за всеки от първите 5. Майкрочип ги няма никакви там (или поне не чак толкова), но пък ги има много добре застъпени в комършъл маркета. За мен е учудващо пък представянето на TI :) .

Нед Дек 06, 2009 2:26 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами това е за MCU-та, в DSP пазара предполагам TI биха водили (?? - не ми се ровчи да търся.. :-) ).

Не следя особено пазара, предполагам не повече и не много по-малко от повечето от нас тук,
сиреч пазарните позиции на нито една от листнатите фирми не би повлияла на избора
ми - който е технически мотивиран, гледам да не правя неща дето се цеди последният
цент за части, където се налагат и технически компромиси понякога.

Е, ако ми дойде някой да ми рекламира супер процесор разработен в неизвестни ми
мазета ще попроверя какво е това чудо преди да хвърля месеци или години от живота
си в него, де.

Но аз Renesas просто не бях ги гледал и ги мислех за някаква едва крепяща се екзотика...
А те най-отгоре. Знам, че имат интересно ядро - май при тях е най-предсказуемо времето
за изпълнение, което в автомобилния сектор може да е бая предимство.

Друго интересно число, на което попаднах днес - 98% от процесорите отиват в
embedded приложения (няма изненада, че са много повече, може би обаче не си
го представях чак като 98... :-) ).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Дек 06, 2009 4:26 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Може би ще ти помогне това, че преди няколко години Renesas купиха микроконтролерите на Хитачи. Върти ми се и нещо за Митсубиши, ама за тях не съм много сигурен :) .

Нед Дек 06, 2009 6:08 am
Профил
Аватар

Мнение 
Renesas is formed after merging semiconductor operations of Hitachi and Mitsubishi.

Нед Дек 06, 2009 12:22 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 126 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Следваща