|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:48 am
Какви са ни очакванията за 2010 година
Какви са ни очакванията за 2010 година
| Автор |
Съобщение |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
виждам че вече си придобил американско мислене - знаеш че всеки е готов да те преебе по всяко време  наистина има и такива продавачи със много hidden fees които изброи - слагат ниска цена и после товарят яко с допълнителни mandatory fees написани с малки букви някъде по сайта
много пъти съм се чудил това американците акъл имат ли след като съм обявил че устройството което продавам струва Х а транспорта до Америка У, поне половината клиенти от америка ми задават въпроса - а колко ще ми струва всичко? в началото се дразнех и се чудих абе тези толкова ли са тъпи че не могат да съберат Х+У то питат, но после разбрах че просто там винаги ги лъжат и те са длъжни да попитат - условен рефлекс
|
| Вто Дек 08, 2009 9:40 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Всяка страна си има "тънкости" в маркетинга, тук лъжат по един начин, в България по друг, важното е да има шарани, че тогава спира алъш-вериша 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Дек 08, 2009 3:08 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
хубаво щеше да е да има и отговор "Измамни, както за всяка година"! не де, а дано е по-добре, че ако ще го кара надолу по-добре хич да си седи у тях тая нова година... ?
|
| Вто Дек 08, 2009 8:58 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Та попитали песимиста и оптимиста колко на зле вървят нещата ... Песимиста казал "толкова е зле положението, че по на зле - няма на къде". А оптимиста казал "Ааааа, има , има ..."
Не съм "икономически грамотен", но все ми се струва, че няма логика един и същ труд да струва различно в различните страни - и то понякога разликата е в десетки пъти ...Може би това е "напомпило" големият балон, който сега се пука ... Може би просто нещата си идват на равновесните си места ... "Природата" не търпи дисбаланси ... А ние хората непрекъснато се опитваме да променим равновесната стойност както на нас ни харесва ...
|
| Вто Дек 08, 2009 11:10 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Много оптимисти тука, дано сте прави, и най-малкото да не става по зле, истината е че ние за момент аистинска криза не сме видяли, ако само с тов ани се размини може да се каже че не сме имали криза. Това че строителите не могат да продават, и уволняват малко персонал не е криза, ако само с това им се размине ще е чудо, и банките още не са пропищяли.
|
| Сря Дек 09, 2009 12:35 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Емиле, не си много прав за заплатите и разликата им. Това че ти работиш на нивото на колегите си от запад и изток, които вземат големи заплати не означава, че навсякъде е така. Обобщено качеството на труда в БГ си е на нивото на заплатите които се получават - МНОГО НИСКО. Понеже се навирам от тук от там в производство и виждам как е:
1. Никой не ебава шефа
2. Никой не ебава колегите
3. Никой не ебава работно време
4. Никой не го е еня за качеството на стоката която произвежда
5. Все му е тая дали ще направи Х количество или 2Х
6. Въобще им е през оная работа за машините които им "изработват" заплатите
И после искат увеличение на заплатите - ми отде да дойде, то трябва да се изработи.
Ама колкото и да плюем по Турция, там тия работи не се случват примерно. Има случай на останал без работа само щото ходил 10 пъти на ден до тоалетна. И понеже имаме контакти с производители на същото нещо в турция - ами там същата стока се произвежда два пъти по-качествено, за два пъти по-малко време и с два-пъти по-малко странични разходи (енергията и материала не се брои щото те са си константа) и работниците в аналогичната фабрика получават 1000$ +.
Нито Костов, нито Царя, нито Станишев, още по-малко Б.Б. имат вина за тая работа
|
| Сря Дек 09, 2009 10:14 am |
|
 |
|
3aek
|
точно казва cekins - в българия липсва организация, много малко хора знаят как да менажират ефективно едниа фирма, от там ниската производителност от там и невъзможноста за големи заплата ако искаш да си конкурентен на външния пазар
казвал съм няколко пъти един пример който видях като бях на един панаир в нюрнберг - пред хотела се строеше едно огромно поле, сигурно 20 декара, нещо като супермаркет, за 3 дни се наля плоча и почнаха кофраж за следващото ниво, аз се чудех какви са тези работливи германци докато не отворих прозореца и от среща от строежа чух "давай, давай - по налево твойта мама" - строителите бяха българчета от някакво село, не издържах и отидох в почивката им и ги питах за какви пари работят - като се махнат всички разходи им оставаха по 800 евро чисто, това бе 2007 година, тук в българия общите работници се мръщеха на 800 лв заплата (40 лв надница) а кофражисти, заварчици, кранисти вземаха по строежите 1600-2000 лв чисто и фирмите си крадяха един на друг работниците, знам това от опит защото по същото време правех строеж и ми калкулираше строителната фирма общ работник на 56 лв дневна надница със режийните!
в германия - германица им изпива соковете почваха сутрин в 8 и вечер докато има видимост - 20-21 часа, тук в България за същите пари се размотаваха по цял ден и някакви пенсионирани полковници от строителни войски им бяха технически по обектите.
|
| Сря Дек 09, 2009 10:32 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Допреди кризата, едни познати братя турчета строителчета се прибраха от Германия в София, защото тук докарвали 4 (четири) пъти повече пари на месец. Е те бяха типичните турчета строители де - яко копане 7 дена, 10 часа в седмицата - всичко от груб строеж до вътрешна декорация  . Но казаха че не падали под 2000 евро на калпак. При това необлагаеми  Ама минало бешало....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Дек 09, 2009 11:32 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Cekins,
За "дупкокопачите" вероятно си прав. Сигурно си прав и за това, че може би нямаме формирани и наследени добри трудови навици. Но нека за пример вземем тебе (мене и другите развойни инженери от форума) - ти не се ли стремиш да направиш нещата както трябва в твоите проекти? И работата която вършиш - не е ли на нивото, та често и над нивото на "западните" ти колеги ? Работя от време на време по проекти поръчани от западни фирми и ми се налага да контактувам интензивно с тамушните инженери ... А-ми какво да ти кажа ... Разни момченца, с фантазия до небето, на които ми се налага да им обеснявам схемите - и в същото време със заплати в пъти повече от моята и твоята взети заедно ?!? Е те за това говоря ... Е, разбира се има и такива, които няма как да не те респектират със знания и опит - евала за което ...
По командировките когато съм ходил - ами нали ги гледам как работят, как спазват работното време и т.н. Ние сме живели в социализма - но примерно в Норвегия като видях как се работи - ми те отдавна са си го построили този социализъм ... Работят не повече от 5 часа на ден (т.е. стоят си на работните места, а какво изработват е друг въпрос) ...
Относно липсата на менаджери в БГ - няма как да не се съглася с тебе, че липсват.
Аз си имам един принцип : "Очаквай добре свършена работа само от доволни работници." От недовилни ... сещаш се предполагам. Това важи особенно за квалифицираният персонал - примерно такива като нас - хората във форума.
|
| Сря Дек 09, 2009 12:06 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Норвегия не ги давай за пример. Те са нещо като европейски Кувейт.
На една шепа хора са се паднали купища подземни и надземни богатства. Прибави към това и северния нрав на хората - т.е. дисциплинирани и уравновесени до степен на малоумност - е как няма да построят социализЪма. Всъщност ако някъде въобще може да се строи подобно чудо - то е само там и никъде другаде.
Но там например имат друг огромен проблем - малко са като хора, гените им не се рекомбинират. Малформациите и генно наследяемите болести при децата са нещо обичайно и огромен проблем за нацията. В тоя ред на мисли преди години си внесоха огромно количество афганистанци (или пакистанци май бяха) за да си подобряват гените.
Та абсолютното щастие....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Дек 09, 2009 1:17 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
ъх? внесли са си афганистанци или каквито са там маймунки? стига бе!  ще ме шашардисате....
|
| Сря Дек 09, 2009 1:34 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ми генетика братче. Въртели сукали ДНК-то, местните умни глави и установили, че маймуните имат това дето им трябва....
|
| Сря Дек 09, 2009 1:58 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
какво искате от такава икономика?
шуменско, което е отдавна не е шуменско.
а е на карлсберг.
айде, това е разбираемо, ама да го варят в сърбия, която не е в ЕС и да го внасят с всичките мита и данъци...
и пак да е по-евтино от свареното в шумен.
добруджански боб от китай,
смилянски боб от полша...
|
| Сря Дек 09, 2009 2:58 pm |
|
 |
|
zaphod
|
и кво дори да е така? ако се чувстваш прецакан от това че белия ариец взема повече за същата работа, никой не те е вързал тук. мен не ми пука, дори обратното - намирам западните народи по-прецакани от нас.
|
| Сря Дек 09, 2009 3:03 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Емиле, то хубаво ама и за тези дето работят както трябва няма да има достатъчно, докато не се стегнат останалите, щото дефакто тия дето се чешат по гъзовете са в пъти повече от тия дето вършат нещо, и именно те дърпат каруцата към гьола. Още повече че масата и хабер си няма колко труд трябва да се вложи в това дето го правим, щото се изхожда от позицията "отивам в магазина и си купувам мега яко РС за 1000 лв. пък ти искаш за два чипа 2000 ?". Аз и без това съм на принципа който не може да си плаща да си гледа работата ама тия дето оценяват този труд се броят на пръсти.
|
| Сря Дек 09, 2009 4:02 pm |
|
|