Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
ремонт на рутер платка 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение ремонт на рутер платка
здр. пратиха ми платка за ремонт липсва смд кондензатор, и поради тази причина платката не бачка, не знам каква е стойността на кондензатора, въпросът ми е дали някой до момента е правил такъв ремонт и/или подобен хардуер и каква би могла да бъде стойността на кондензатора приблизително. предполагам 4е ще бъде нанофаради но колко ???
http://karadev.net/upload/DSCN0923.JPG
http://karadev.net/upload/DSCN0927.JPG
http://karadev.net/upload/DSCN0929.JPG

мерси предварително.

Пет Дек 11, 2009 2:33 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Като гледам снимките - кондензатора ми прилича на филтров (съдя по дебелината на пистите му и по това, че е до конектор-а). Та едва ли рутера ти не бачка заради него. А и защо реши, че трябва да го има - при положение, че по поатката има много незапоени компоненти.

Намери същият модел рутер и виж има ли запоен кондензатор на същото место. Ако има - ще трябва да го разпоиш и да му премериш капацитета. (повечето пороиводители не "надписват" кондензаторите)

Тези рутери не бяха ли по 30-40 лв? Що ти е да се занимаваш?

Пет Дек 11, 2009 3:28 pm
Профил

Мнение 
И на мен ми изглежда на филтриращ - тоест слагаш най-големия който намериш в същия корпус.

Пет Дек 11, 2009 3:44 pm
Профил

Мнение 
http://www.routerboard.com/pricelist.php?showProduct=38 (щракни на снимката да я видиш по-голяма), ама си мисля, че кондензатора ти е най-малкия проблем.

Пет Дек 11, 2009 3:48 pm
Профил
Аватар

Мнение в интерес на истината беше окислена от навлажняване
в интерес на истината беше окислена от навлажняване, опитах да я почистя с коресилин обаче нищо не стана, конектора на които се слага миниписиай платката беше доста окислен, и не засича самата платка която слагам на порта. има ли вариант да се е прецакал нещо от самото окисляване или още при самото навлажняване се окасил нещо

Пет Дек 11, 2009 3:53 pm
Профил WWW

Мнение 
Я си погледни краката на чипа U501 точно зад конектора ... Това там така като гледам ми прилича на як окис.... Така като гледам и по флаша има такива изпълнения и под RS конектора... Краката на мини PCI конектора от към плтката също са зверски окислени.... Всичкия тоз окис си е проводим в някаква степен... Нали се сещаш вече, че в това състояние това няма как да тръгне... Ако има смисъл и ти се играе, хвани пастата и презапой всички чипове и после измий добре с кореселин и памуче... Ама така като гледам... Има и BGA (това с радиатора отгоре) ако и под него е същата работа.... направо взимай нов....

Последна промяна Koleto на Пет Дек 11, 2009 4:09 pm, променена общо 1 път

Пет Дек 11, 2009 4:04 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение аз съм съгласен 4е нема да тръгне, въпроса е как ...
аз съм съгласен 4е нема да тръгне, въпроса е как да го изчистя този окис , че да тръгне и да не прави парчета

Пет Дек 11, 2009 4:07 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Re: аз съм съгласен 4е нема да тръгне, въпроса е как ...
karadev написа:
аз съм съгласен 4е нема да тръгне, въпроса е как да го изчистя този окис , че да тръгне и да не прави парчета

Пробвай на някой копресор със сгъстен въздух и щуцер с малък отвор да го издухаш. По този начин съм почиствал големи гадории. Може и да се получи.

Пет Дек 11, 2009 5:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ааа, това е по моята специалност :)
- Никога вече "Коресилин", спиртът е напълно достатъчен.
- В силен оцет разтваряш лимонена киселина колкото поема (напр 30%) и накисваш платката за около час. Хвърляй по едно око да не би да има допир между несъвместими метали и да се получи електрокорозия. Ако към края някои окислявания упорстват им помагаш с четка за зъби и пак потапяш.
- Следва хубаво миене със струя, после може да помогнеш с четката и препарат за миене на чинии. Накрая ако искаш накисни във вана с дестилирана вода.
- Следва накисване със спирт, желателно е безцветен ама и синият не пречи. И подсушаване. Ако имаш спрей за платки - пръскай, ако не - здраве да е.

Желателно е одухването с въздух където е възможно, т.е. преди/след всяка мокра операция (ама да не изхвърчи нещо, ей!).

След това почваш оглед за калпави спойки и разядени пътечки.

Ако все пак не тръгне: поставяш я в рамка и я окачваш на стената за спомен от Големият зор :)

Това ми напомня как един забравен временно закрепен вентилатор падна върху безценната ми древна видеокарта ATI All In Wonder (записва безгрешно от видеокасети) и откърти кондензаторче. Две седмици го търсих, запоих го и още си работи :)

Пет Дек 11, 2009 7:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]