Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Избор на GPS Reciever 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Избор на GPS Reciever
Сдобих се с 2 PDA - HP IPaq hx2490b и докато се чудех за какво да ги ползвам установих че стават за навигация в колата с външен приемник с bluetoooth. Някой знае ли кои са подходящи за целта, гледам че освен SIRF III чипсета има и други. Ето тези например -
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... K:MEWAX:IT или
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... K:MEWAX:IT

Пет Дек 18, 2009 10:36 am
Профил
Аватар

Мнение 
Аз ползвам http://www.orderbg.com/index.php?main_p ... ts_id=2717

В ebay излиза и по тънко.

MTK чипсет е, работи прилично, но не мога да го сравня с SirfIII, щото с втория никога не съм се опитвал да се навигирам. Според мнения по форумите MTK e по-чувствителен, но по-зле от към прецизност (което звучи логично). На топло уж бил стартирал по бързо или поне таква разправят. Батерията е стандартна от нокия.

Пет Дек 18, 2009 11:02 am
Профил ICQ

Мнение 
Броя на каналите дали има значение или е ала-бала за пред клиентите?

Пет Дек 18, 2009 11:38 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:

Още един глас за.
Аз също го имам и мисля е добър.
Броя на каналите май няма особено значение засега. То едва ли ще хванеш повече от 9-10 сателита. А и да хванеш - се тая.
Чипсета на тоя не е SIRF III, но го хвалят че бил по-добър, по-бърз уж, и т.н...
Има вграден EGNOS демодулатор (или декодер - не знам кое е по-правилно), което повишава точността (на теория).

Абе добър е.

Пет Дек 18, 2009 1:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Истинския GPS се именува Garmin. :-)

Виж http://www.holux.com/JCore/en/products/products_content.jsp?pno=254 този доста добре работи, за тайванско чудо.
Моя 60CS досега никога не е хващал повече от 10 спътника. дори и по билата на планините български. :)

Пет Дек 18, 2009 2:36 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Tisho написа:
Истинския GPS се именува Garmin. :-)

Виж http://www.holux.com/JCore/en/products/products_content.jsp?pno=254 този доста добре работи, за тайванско чудо.
Моя 60CS досега никога не е хващал повече от 10 спътника. дори и по билата на планините български. :)

Ти па нищо не каза. Ако твоя хване повече от 10 какво ще остане за останалия свят? Няма как. 9-10. Толкоз са дори на теория.

Гармин... не е толкова як. По-добре някой китайски с Win Мобайл или СЕ - слагаш си каквото ти требе - кеф ти Гармин, кеф ти I-go, кеф ти Том Том, кеф ти QUAKE, Иначе само гармин и толкоз.

Пет Дек 18, 2009 3:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
velio написа:
Ти па нищо не каза. Ако твоя хване повече от 10 какво ще остане за останалия свят? Няма как. 9-10. Толкоз са дори на теория.

Гармин... не е толкова як. По-добре някой китайски с Win Мобайл или СЕ - слагаш си каквото ти требе - кеф ти Гармин, кеф ти I-go, кеф ти Том Том, кеф ти QUAKE, Иначе само гармин и толкоз.

Аз под хвана имам предвид да приеме излъчения сигнал, а не уловил спътника буквално. :P :P :P :P

Ти хващал ли си някога GPS производство на Garmin, за сравниш с китайчо, че да се изказваш кат селския касапин? :D :roll:

99% от китайските боклуци като им стане студено ако знаеш какви глупости показват...

Преди време правих проби с няколко модела китайски за около 300лв с виндоус CE, резултата беше комичен. Оставен в колата и замръзнал(беше -5 отвън), като го включих настана една комедия - докато колата стопли, че да го сложа над някоя духалка на парното ми показваше, че съм в съседния квартал с точност +- 5м... :?

Като се стопли се освести. Един нямаше който да държи нормално при отрицателни температури...

Като направих същия тест и с 60CS останах много приятно изненадан от факта, че това което показваше си беше коректно - тоест наистина бях на мястото което GPS приемника твърди че съм. :)

Пет Дек 18, 2009 4:57 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Гармин-а си е за екстремисти. Деяни и на бой и на атмосфера. Със сигурност е удобен да го туриш на вратът си докато тичаш из гората за гъби. Или на мотора при offroad. Ама е за богати екстремисти. Един пълнофункционален гармин с 4 инча екран струва поне 5 пъти по скъпо от китайчето. Като прибавим и факта, че си ограничен само до техните карти. На всичко отгоре и хакването на картите не толкова лесно....

Докато на китаеца му мяташ каквото ти душа иска. А най удобно си е PPC.

Аз лично ползвам в чужбина едно PPC на DELL с Holux блутут. И като тръгна за някъде, накачурвам последна версия карти от поне 3 софта - Том том, Дестинатор, IGO. И общо взето нямам ядове от типа - непълна карта. Щото много често се случва, някоя пътека в някое село в Гърция да я няма на някой от софтуерите. Това ако имам Garmin няма как да стане.

Отделно че PPC то си е малко или много компютър. Ако имаш WIFI точка, можеш да пуснеш и Google maps. Което според мен е бъдещето на customer навигацията и скоро ще удари в земята ТомТом, гармин и другите....

Пет Дек 18, 2009 5:10 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
....

И да и не. Гармин имат скъпи модели но имат и като товаhttp://www.garmin.bg/?s=5&i=51, което не ми се вижда кой знае колко фрапиращо скъпо.
Аз по горе писах за тия китайските, които и приемника им е вътре, а не PDA и Холукс. Холукс-а си работи много прилично, и с него няма да имаш проблеми. :)
Гарминските карти се отключват много лесно, има и колкото искаш безплатни.

Всъшност за Европа например ти е необходим един сити-навигатор, който не е кой знае колко скъпhttp://www.garmin.bg/?s=7&i=2 а го има и из торентите. :)

Пет Дек 18, 2009 5:34 pm
Профил ICQ

Мнение 
OK, убедихте ме за Holux, ще го взема от едни познати на доста добра цена та да не чакам от ебау.

Пет Дек 18, 2009 6:16 pm
Профил
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Щях и аз да се изкажа положително за Холукс, ама ти вече си взел решение.
Моделът с МТК-чип има един недостатък - на място леко блуждае, което дезориентира навигационната програма за посоката, но за тази цена се трае. Като ефект, когато спреш например на светофар, хединг-показалеца ти ще започне да се върти хаотично, или самата карта - зависи как е настроена програмата. Смятам, че това няма да те дразни много. А и някои програми си имат настройка за толеранса на хединга, което премахва този ефект. С малко експерименти ще намериш златната среда.
Хубавото му е, че по-късно, може да го спарваш и с лаптопа си и да ползваш навигационна програма на него. Друго си е големият екран. ;)
Добре дошъл в клуба! \:D/

Пет Дек 18, 2009 11:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Друго си е големият екран

Защо :? ? Ти като караш в екрана ли ще гледаш или в пътя та да ти трябва голям екран :D ?
Навигацията е да ти казва къде да завиваш, а за това не ти трябват големи екрани. Даже по-новите и скъпи модели, които са с глас и изговаряне на улиците въобще не ти трябва да ги гледаш като караш. Дисплея ти трябва само като въвеждаш адреса :) .
Я кажете как са БГ картите сега та сте луднали по тия навигации - преди години си спомням, че нямаше читави карти които да намират всеки адрес. Да не говорим пък за постоянното преименуване на улиците.

Съб Дек 19, 2009 12:01 am
Профил

Мнение 
Големият екран е когато си строиш маршрута. Това обикновено става, когато си спрял някъде. Вместо да се кьориш в екранчето на джобния компютър, можеш спокойно да си наботиш на екрана на лаптопа. След това лаптопът се затваря и само се слушат наставленията на навигационната програма.
Колкото до картите - има ги, доста са детайлни и точни, но си имат и цената съответно. Потърси в гугъл "Навигационна карта на България" например.
Но предупреждавам - имат си неточности. Но ти ми кажи коя карта е на 100% вярна, дори и хартиена! ;)
Колкото до преименуването - в цената на картата влиза и абонамент за обновяване за две години. Така в общи линии ще имаш сравнително актуална информация. Е, ако улицата е нова и е от един месец, тогава няма как да я намериш в навигатора. ;) Същото е и с новостроящите се блокове и други обекти.

Съб Дек 19, 2009 12:17 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами не знам за 100% вярна карта, ама тук картите са доста точни и добри. особено важни са и Points-Of-Interest. Ама пък пазара тук е просто несравним с тоя в БГ та затова и питам де :) .
Сега я погледнах тая карта на Гармин и явно още си има доста ограничения за БГ, но със сигурност е по-добра от едно време де :) .

Съб Дек 19, 2009 12:25 am
Профил
Аватар

Мнение 
Че кой ползва навигация в БГ бе? Това си е чист келешлък.

1. За извънградско - че то в БГ има три хоризонтални и 10 вертикални пътя и две педи територия. Даже жена се оправя без проблеми, а с едно-две поглеждания в хартиената карта и можеш да стигнеш от единия диагонал на БГ до другия.

2. За София и големите градове - няма никакъв смисъл. Няма фирма която да може да направи читаво рутиране на София. Просто е невъзможно. Този град е изграден и се управлява върху абсолютно антилогични принципи :) Тук всичко е толкова объркано, че човек на моменти се чуди как въобще може да съществува подобен хаос без да се разпадне. Улиците се затварят и отварят, според кефа на някой мухльо. Най - проходимите на теория булеварди, всъщност са най-бавното решение, защото някой идиот е настроил с гъза си светофарите. Въобще ако някой ми покаже карта (навигация) която вярно да ме прекара от единия край на града до другия с задание "най-бързо", ще го черпя каса бира.

Въобще от навигация има смисъл когато човек е в нормална държава. В Щатите и Европа навигирането е песен. Ама в БГ - човек ще се мъчи повече с навигатора от колкото ако просто се понесе с потока и чака да стигне.

Съб Дек 19, 2009 9:35 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща