Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Магнитни глави 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение 
bongo_x2 написа:
Направи си механиката първо, другото е просто. То хич не е просто ама ти само някакви импулсчета гониш... Ето к'во си спомням от касетофоните:

1. Подсигури се, че главата ти е универсална, т.е. записващо/възпроизвеждаща за да си спестиш куп проблеми.
2. Напрежението при възпроизвеждане е около 1мВ и зависи силно от честотата, по-скоро от дължината на вълната върху лентата. В твоя случай ще имаш нещо като насечени трионообразни импулси щото ще четеш правоъгълен сигнал. Скоростта за касетофоните е 4.76см/с ама ти я вдигни 1.5 пъти ако можеш. Ползвай носеща честота на импулсите 2-5кХц и стой далеко от честоти 10кХц и повече.
3. При запис токът е например 1мА. Почни от по-малък и ако не е достатъчен да изтрие старата информация го вдигай по малко. Съпротивлението на главата е няколко стотици ома но индуктивността е стотици милихенри (май) и за да избегнеш куп проблеми е добре да и подадеш поне +-5В през съответен ограничителен резистор (с тримерче за пробите).
4. Мнооого важно е при запис главата да не се намагнитва. Значи записваният сигнал задължително се подава през кондензатор а записваният код освен че трябва да е защитен от грешки трябва и да е симетричен по отношение на постоянната съставка (скоро имаше подобна тема за управление на няк'ви реотани).

Засега това си спомних. Няма да ти помогне много ако искаш да пиратстваш обаче ако наистина искаш да разучаваш остаряла технология: питай, ще се сетя и за други подробности.

Edit: забравих да кажа, че записът върху старата информация усложнява нещата. Затова преди запис по същество може да запишеш няколко пъти А5 и 5А напр.

Значи:
1во - Не ми трябва да пиратствам а както викаш да получа там нещо като пусна някой касетка или като плъзна карта по главата (Да кажем едно MCU чете от главата нещо и праща на компа по сериения порт, и няма значение какво ще получа само да са някакви битове :D )
2ро - Главата която смятам да използвам е от един уолкмен и е с две крачета мисля, че е само възпроизвеждаща, но имам и глава от флопи с повечко крачета
3то - Значи първо викаш да си направя някаква стойка с моторче да върти касетката и главата да е закрепена, така ли?
4то - С карта с магнитна лента като дебитните няма ли да стане по лесно (пак повтарям, че няма да пиратствам!!!) защото не ми се занимава с моторчета механики и тем подобни простотиии :?
5то - Може ли по просто да ми обесниш като на неандерталец, че малко ме няма в тез неща :)
6то - А тези А5 и 5А шестнадесететични числа ли са?
7мо - Може ли да ми драснеш примерна схемка :)

Съб Дек 19, 2009 10:52 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Цитат:
4то - С карта с магнитна лента като дебитните няма ли да стане по лесно (пак повтарям, че няма да пиратствам!!!) защото не ми се занимава с моторчета механики и тем подобни простотиии

Тз. Няма стане твойта работа само с глава + контролер. Мини на варианта касетофон - там имаш някакъв реален шанс за успех.
Та защо казвам, че с картата няма стане твойта работа лесно - ами .. елементарно е - картата се движи с променлива скорост през главата, следователно ти няма как да знаеш продължителността на лог. 1 или 0-а, съответно няма как да изчетеш какво има на нея. Ако успееш да я подкараш с константна скорост, най - вероятно ще успееш, но пък с механики ще трябва да се занимаваш.
Другия ти вариант, ако държиш да е маг. карта е да си вземеш готов четец :)

Съб Дек 19, 2009 11:48 pm
Профил

Мнение 
И това ми хрумна през акълеца, че няма как да разбера с каква скорост се движи картата :idea:
Значи някоййй ден като ми стане скучно ще взема да я направя тази механика :)

Нед Дек 20, 2009 12:32 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Да ама между касетофон и магнитна карта разликата е Балкан. И пак ми е чудно що са ти притрябвали, след като от касетофона не можеш да изкараш повече от няколко килобита за секунда а магнитната карта по принцип си е ненадежно нещо - вече и за фонокарти не я ползват.

А главата от уокмен е оптимизирана за възпроизвеждане и едва ли би се справила с триене+запис. Главата от флопи я забрави - тя си е за флопи :)

Теоритично и без механика може да стане четене от магнитна глава особено ако имаш прецизна ръка. Прави ключето на входа "цък", ползва се стерео глава като на едната пътечка са записани синхроимпулси. Възможна е синхронизация само от сигнала за сметка на останалите данни, така или иначе устройството е достатъчно изгъзено за да тръгне някой да го хаква. Обаче записът трябва да е що-годе прецизен, т.е. с механика.

darkshy, откажи се от касетофона навреме: последните записващи си ги купих само преди 4-5 години и вече не се въртят (почти неизползвани) заради гумените ремъчета. :idea: ако си много на зор гумичка от презерватив ги замества за известно време.

Колкото до магнитната карта: трябва да осигуриш улей в който да влиза и механизъм придвижващ линейно главата (допирайки я) със скорост 5-7см/с. Това се доближава до едно малко CNC. Според мен това е трудното.
Иначе за четене можеш да ползваш някакъв променливотоков усилвател с х1000 например а изходът му да е към тригер на шмит. Не забравяй, че следиш промяната на сигнала а не дали е 0 или 1.
Последното трябва да се има предвид и при записа: данните се преобразуват през специална кодова таблица, 1-ца е промяна на състоянието а 0-а липсата на такова. Добре е да няма повече от 2-е 0-ли една до друга. Оттам нататък трябва да имаш и защита от грешки и уф, заболява ме главата само като си помисля :) В кодирането колегите ще ти помогнат по-добре.
За запис можеш да ползваш тъп ОУ с 12В захранване като изходът му е свързан към главата през 1мкф и 10кОма например (килоомите ще ги експериментираш ама да не падат много за да не шунтират възпроизвеждането).

Ааа, я си намери по-полезно занимание! :)
А ако толкова имаш желание да се занимаваш с архаична техника първо започни от теорията и. Навремето като отскочих на село първо изучих как работят ламБите и после станах велик телевизионен техник :)

Нед Дек 20, 2009 1:38 am
Профил

Мнение 
Само като се зачета и .... :? Отказахте ме... :)
Той и баща ми е телевизионен техник ама нищо неще да ми обеснява. Като го питам нещо и ми вика "ай махай са от главата ми!" :?

Нед Дек 20, 2009 2:36 am
Профил WWW

Мнение 
ай, ся, отказал се! смени "заданието" с нещо по практично и ръчкай напред! пробвай примерно ако искаш да отваряш врати по секретен начин (нали такъв ти беше примера) да направиш някаква шашма с един пик и един еепром (24хх), тамън ще се научиш кво е то PIC, I2C, еепром и после ще можеш да си заключваш стаята с кодова брава дето няма просто разбиване :) пък като се прецака един два пъти и разбиваш ключалката ще разбереш че от резе с въженце по убаво нема :D можеш после да разнообразиш като добавиш алгоритъм на "разбъркване" на адресите при четене ("скачащ код"), ама вътрешно в ключа който ще се държи като еепром за онези отвън (пробвай това да е ревизия v2, а?) и ще си направиш нещо достойно за дипломна работа в някой учебни заведения. айде, дерзай!

Нед Дек 20, 2009 12:18 pm
Профил WWW

Мнение 
10х и мисля, че темата се изчерпа вече.
@head_up, Попринцип хобито ми е да се занимавам с пикове еепроми и т.н, но разглобих един уолкмен и едно флопи да видя какво има в тях и да им взема чарковете и като видях главите реших малко да се позаинтересовам относно тези стари изобретения на човешкия ъкъл :)

Нед Дек 20, 2009 2:36 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ааа, уокменчето си има хубав усилвател. Като му махнеш честотната корекция става за к'во ли не: от микрофон за подслушване до откривател на жици в стената (включваш бобинка от реле или траф на входа). Ако я доближиш до парното/водопровода става още по-весело. А за жиците може и сигналоподавач-генератор да направиш, така ще ти се изяснят на практика някои закони на променливия ток :)

Нед Дек 20, 2009 2:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
виж и технологията на хдд записа :idea: :arrow: :!:

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Пон Дек 21, 2009 5:41 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по