Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
ПАВ филтър 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ееее дедо, от тебе не го очаквах! Обратната връзка е кондензатора база-емитер.
Всъщност по-разбираемо е ако се погледне обратно: в базата е включен трептящ кръг чийто капацитет е от последователно включените Cbe и Ce0 - стандартна схема за генератор с общ колектор (има още с обща база и с общ емитер). При LC генераторите е достатъчно активният елемент да усилва по мощност, не по напрежение. Значи: паралелният трептящ кръг заради капацитивния делител поддържа по-високо напрежение на базата отколкото на емитера. Въз основа на тази схема са разработени разновидности граничещи с изкуството които само Инджинери от старата генерация ги знаят - май.
Като генераторът на Клап по схема ОК например...
Ама тази схема е наистина професионална - как се вкарват в съгласие 3-и трептящи кръга единият от които е печатна антена?... Отговор: с мозък!

Уф, пак не написах най-важното: явно модулацията е амплитудна а ПАВа все пак е проводящ. Иначе как се спира генераторчето да не харчи ток?!

Пон Дек 21, 2009 1:00 am
Профил

Мнение 
Май bongo_x2 има право. Само дето аз тази схема съм я учил на времето като схема "Шембел". Т.е генератор с транзистор рработещ по схема "общ колектор", само дето колектора не е "забит" по променлив сигнал към маса, а е свързан през паралелел трептящ кръг към маса (по променлив сигнал разбира се). Така влиянието на разстройването на "колекторният" треотящ кръг върхи генераторната честота се намалява до минимум. Те това е и идеята на схемата.

Според мен модулацията е честотна. Всъщност ""ПАФ" филтъра от схемата - за честотата за която е направен трябва да има минимален импеданс. (Нещо повече - той има и някаква проводимост по постоянен "DC" сигнал) Честотната модулация може да се направи като се промени работната точка на транзистора - т.е. преднапрежението Ube.Taka емитерният капацитет се променя, а той също е "честотно-определящ". Всъщност бобината L2, C3, C5 и Cbe са честотно определящи. С4 "замасява" по променлив сигнал бобината L2 и не е честотно определящ а е развързващ според мене.

Мисля, че твърде е възможно ако махнеш ПАФ филтъра и свържеш входа му към изхода му - схемата пак да проработи. Ефекта ще е намален радиообхват на дистанционното. Разбира се за да се твърди такова нещо със сигурност - трабва да са ни известни стойностите на компонентите... Опитай дали дистанционното ще проработи така ...

Пон Дек 21, 2009 2:41 am
Профил
Аватар

Мнение 
дори да е генератор, разчита на паразитни компоненти науказани я схемата, капацитета база емитер не е никаква обратна връзка. капацитет база емитер се слага винаги когато входа се взема от някакъв трептащ кръг или резонатор, за да се намали подтискането на кръга от базовата акивна съставка в импеданса. обратната връзка би могла да бъде капацитета емитер колектор, или неидеалното захранване.

Пон Дек 21, 2009 9:47 am
Профил
Аватар

Мнение 
:oops: за мой срам нямам спомен снощи да съм видял базовия кондензатор :oops:
бонго, прав си в разсъжденията си, извинявам се :goodman:

това е добър пример защо традиционните схеми трябва да се чертаят по традиционния разпространен начин (тишо, не го възприемай в никакъв случай като забележка). човек обикновено чете книга само по няколко букви в думата и контекста. аз съм направил явно тази грешка и ми е заприличало на усилвател, още повече че се дзверих в антената. тази схема май съм я виждал във всички възможни вариант и пермутации на компонентите, а този конкретен варинат вероятно се казва "схема на чан чун". но не ми прилича на схема на Инджинер - не вярвам някой да е загубил месец в натамъняване на платкови бобини и капацитети с цел устойчивост на генерация.

модулацията може да е просто ON-OFF с един опън-дрейн. все пак това е просто дистанционно - предава състояния на бутон - пък и се гони ниска цена.

в крайна сметка, тишо, сложи резонатора от комет и трябва да тръгне.

Пон Дек 21, 2009 10:25 am
Профил
Аватар

Мнение 
верно че може да е генератор на общ колектор. но ако е така, как става модулацията? пав филтъра си е линеен елемент, как ще модулира?

Пон Дек 21, 2009 11:12 am
Профил
Аватар

Мнение 
не модулира. направo спира и пуска генератора. вика му се ООК.

Пон Дек 21, 2009 11:44 am
Профил
Аватар

Мнение 
Загледах приемника на това чудо изграден е с UAA3220.
Свързана е като ASK приемник, демек 10 извод на маса а 11 свободен.
Така, че едва ли предавателя ще е кой знае какво сложно нещо. :wink:
Като взема ПАВ резонатор и пробвам ще пиша какъв е резултата. :wink:
Надявам се да е успешен, щото ново такова дистанционно е около 200лв... :? 8O

Пон Дек 21, 2009 4:14 pm
Профил ICQ

Мнение 
В простите дистанционни за кодировка ползват интеграли от ИЧ дистанционни, само че вместо светодиод манипулират ВЧ генератор. В приемника и предавателя се ползват двойка подбрани кварцове за съответния канал. В случая сигурно е нещо подобно.

Пон Дек 21, 2009 8:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Само за протокола:
- Номерът на Клап е, че кондезаторите за обратна връзка са по-големички и не оказват голямо влияние на честотата. За сметка на това шунтират зависещите от к'во ли не капацитети на активния елемент.
- Номерът на Шембел е, че изходът не се взема от верига в която е включен трептящият кръг. Още по-голям номер е ако във външната верига е включен трептящ кръг настроен на хармоник (обикновено 3-ти за биполярен транзистор) за да се получи още по-голяма развръзка. <- Тишо, май? Що са необходими толкова филтри на изхода в едно тъпо дистанционно? Ама и на първи хармоник пак ще бачка.

- Най-интересното е, че горната схемичка се изчислява с голяма точност (правил съм го навремето) и настройката е само въпрос на добро желание ама вдига поне 2-3 пъти изходната мощност.

Иначе най-простият ВЧ транзисторен генератор (и с относително добри параметри) е: парче жица, транзистор, кондензатор и резистор. Жицата го играе резонатор, междуелектродните капацитети и кондензатора към маса правят обратната връзка а резисторът задава постояннотоковия режим ако има нужда. Ако е полевак може и да няма нужда а ако кондензаторът и жицата са печатни гледаш един транзистор шляпнат върху накъдрена платка и си тъпееееш :)

Вто Дек 22, 2009 12:49 am
Профил

Мнение 
Относно ПАФ филтъра - ако няма някаква "проводимост" по постоянен сигнал - не виждам как ще стане ООК модулацията (а всъщност и честотната). Та тези филтри от комет-а с които ще пробваш вероятно ще подкарат генератора, но може и да не подкарат "модулирането" му, ако нямат такава "DC" проводимост. Може да ти се наложи да шунтираш резонатора с някакъв килоомов резистор. Всъщност по добре ще е този резистор да е свързан между базата и модулиращият вход на схемата (изхода на микроконтролера) Верно е, че е идиотско решение, но ...

Относно модулирането на честотата с промяната на работната точка - правил съм го и работи. А коефициента на модулация (или ако щете девиацията) зависи от отношението на базовият капацитет (кондензатора свързан м/у базата и емитера) и промяната на Cbe в следствие промяната на работната точка.

А за протокола - генератора е изпълнен като "капацитивна триточка" ;-)

Вто Дек 22, 2009 3:29 am
Профил
Аватар

Мнение 
emilvtc написа:
Относно ПАФ филтъра - ако няма някаква "проводимост" по постоянен сигнал - не виждам как ще стане ООК модулацията (а всъщност и честотната). Та тези филтри от комет-а с които ще пробваш вероятно ще подкарат генератора, но може и да не подкарат "модулирането" му, ако нямат такава "DC" проводимост.

е, за честотна модулация и аз не виждам, но спиране на генератора мисля че може да стане, ако изхода на чипа е отворен дрейн. няма да промениш работната точка на транзистора, но ще внесеш силни загуби във филтъра, което ще прекрати генерациите. тая серийна бобина обаче ме прави скептичен - ще предпази пав филтъра от пряко натоварване.впрочем никой ли не пробва схемата дали ще тръгне да генерира?

Вто Дек 22, 2009 10:38 am
Профил
Аватар

Мнение Re: ПАВ филтър
Tisho написа:
Търся инфо за това чудо на техниката. :roll:

С 12 извода е като 10 са свързани към маса, един вход и един изход.

Ако не се справиш, обади се да го измеря

Вто Дек 22, 2009 4:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Сега мерих какво излиза от чип-а. Импулсите са около 1.3Khz. :)

Значи трябва да подкарам генератора на 433.92Mhz и би трябвало да проработи. Демек да сменя ПАВ-а. :)

Сря Дек 23, 2009 8:01 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2