|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:08 pm
Нуждая се от помощ, за да науча PIC-овете!
| Автор |
Съобщение |
|
Васил Сапунджиев
Ранг: Новодошъл
|
Predator_MF, успокой топката, че нещата се променят! Очевидно в държавата се изпълнява диверсионна програма за ликвидиране на професионалното образование въобще. Сега гледаме новите учебни планове за специалността електронна техника. Часовете за подготовка на среден специалист не само че бяха просташки малко , а сега са идиотски намалени. Двама колеги трябва да бъдат съкратени, а учениците ще трябва да знаят на финала, че някога е живял някой си Ом, който е измислил някакъв закон; че има някакви полупроводници, които правят големи работи, че гола жица не трябва да се пипа. Почвам вече да мисля, как професионалната подготовка да премина на частна основа, но за съжаление хората са бедни и не могат да си го позволят! Въобще доста съм объркан!
|
| Сря Юли 06, 2005 1:41 pm |
|
 |
|
Wise
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Е добре, няма ли извънкласни форми на обучение. От ученици в местния електротехникум разбрах, че са учили лампи
Ами вместо лампи може микроконтролери. Мисля, че доста зависи от преподавателя. Защо да се предаваме отсега? За децата ще е интересно да си правят някакви алармички, управления и други "интелигентни" устройства. При добро желание вероятно може да се направи нещо.
|
| Сря Юли 06, 2005 2:36 pm |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
Ранг: Новодошъл
|
Проблемът е, че вече няма да има специални предмети, а мен може и да ме съкратят! Това, което зависеше от учителите, беше едно време. Добре е, че все пак редметът "Микропроцесорна техника" е запазен, но се учи два часа седмично в два срока. Това обхваща материала от "Що е двоично число и булева променлива", до "Микпопроцесори Пентиум 4". Часовете по практика са намалени, по лаборатория са намалени, по другите специални предмети са намалени, някои от тях ги няма въобще! До сега жонглирах някак си. Например поради намалените часове нямам отделен урок за тригер на Шмит, а съм го комбинирал с реле за време. Правил съм и други подобни комбинации, но вече не става!
Все пак ще продължа с контролерите, като целта ще бъде да напиша учебник за начинаещи. Който има желание, да има възможност по-лесно да се развива самостоятелно с този учебник!
|
| Сря Юли 06, 2005 4:16 pm |
|
 |
|
BrainStorm
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
Е добре, няма ли извънкласни форми на обучение. От ученици в местния електротехникум разбрах, че са учили лампи
 Вярно е, аз тая година заварших и хаистина учихма лампи
Макар, че учихме и доста за MCU'та както и булева алгебра, ама на смешно ниво.
Излиза един умник и започва да ни убеждава колко разбираш ли са бързи Motorola 6800 и т.н.т
За техническите университети все още нямам мнение, но се надява нещата да са по добре (ще видим ако упея да влеза някъде:)
макар че се съмнявам нивото на убочение да е кой знае к'во, като знам кви умници влизат тама.
В Компютърни Системи и Технологий 99% от всичките които влизат са някви бохави математици от МТГ дето хал-хабер си нямат от електроника, а хората които наистина разбират си бият главата в Електротехника или Машиностроене (да ме извиняват хората завършили тва:).
Е тва ако е работа незна ?!
|
| Сря Юли 06, 2005 5:24 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Не се надявай на кой знае кво като влезеш. Аз съм завършил МГ с математика  Сега уча електроника в Русенския... Писах курсови работи на КСТ 3-ти курс, никак не е добре работата. Не се ли хванеш сам да прочетеш нещо, там не се надявай да научиш нещо ново. Аз от приятел в Германия съм чувал за университет там, в който дипломната работа е да се проектира хеликоптер с "изкуствен интелект" който да се ползва при бедствия и аварии....А тука в университета имаме една "изложба" във фоайето, има изложен някакъв апарат, прилича на бомба, некви шарени жици (от Правец-82 кабели за флопи  ), 20-ина TTL-ки, на устройството пишеше нещо от сорта на 'Тестер за микропроцесорни системи'....трябва да се види...със газоразрядна индикация е 
|
| Сря Юли 06, 2005 6:15 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Русе а, аз на 21'и имам кандидат сдуденски изпит там така че може да намина да зърна тая изложба
Че и аз имам едни газоразрядни индикаций тука (бая са големи) ама казва ли ти някой как работят  антика братче.
Иначе тва за чужбина е вярно и аз познавам едно момче, от Габрово дето замина преди 6 месеце да прави някви курсови работи тама,
някви контролери със FPGA и PCI, не като тука...
Направи ми колега инсталация за асансиор, ама ако може да няма екзотични компоненти като резистори например .... 
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Сря Юли 06, 2005 6:33 pm |
|
 |
|
MGBY
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 2:56 pm Мнения: 347 Местоположение: Хасково
|
@BrainStorm Хищника е прав за нивото в университетите в Бг.Аз завърших техническия в Пловдив преди 4 г. и положението беше пълна скръб. Имаше само един ( според мен) човек дето се занимаваше с по-сериозни неща другите - батак работа.Абе имах колежка която завърши с отличен а пък ако й покажеш кондензатор ще те гледа умно-това само за пример, защото влизат всякакви образи с високи дипломи и учат само защото трябва нещо да завършат ( нали мама и тате трябва да имат вишист) а пък другите дето наистина знаят за какво са отишли там едвам влизат (тогава де, сега не знам  ).Та да се върнем на думата ако сам не си четеш и не се интересуваш няма да те научат на кой знае какви неща 
|
| Чет Юли 07, 2005 8:45 am |
|
 |
|
Predator_MF
|
Е това исках да кажа де, MGBY  Значи аз съм четвърта година в тоя университет (и все още съм втори курс)....Това е много трудно да се обясни...ходя на работа, работя в TV/AV сервиз, проектирам разни микропроцесорни у-ва и пр...а пък като влязох последния път в час по аналогова схемотехника ми се развикаха и ме изгониха, щото не съм бил влизал половината семестър...Правих две контролни по Анализ-Синтез на логически схеми наведнъж, отивам да го предавам и колежката преподавател го хвърли в коша без да го погледне даже....щото ме няма половин семестър...А иначе ако си редовен....плащаш 5 лева да ти напишат курсова (10лв за дипломна) работа, изкарваш си 6-ци и излизаш някакъв инженер със самочувствие до тавана... И такива инженери като дойдат да работят при нас в сервиза, не могат една тъпа схема на захранване с грец да обяснят.... Ъпсурда в образованието е в огромни мащаби 
|
| Чет Юли 07, 2005 12:05 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Exx, така си е, к'во да се прави
----- We live in a fuck'd up World ------
За това, фаищаи "сакчето" и буса за Германия/САЩ там поне такива кат нас ги уважават
То верно че уш ние трябва да я управим тая държава, ама гладна мечка хоро не играе нали знаете.
------------------------------------------------------------------------------------
Аиде аз да фащам да решавам тея тъпи логаритми, че студент трябва да ставам 
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
Последна промяна BrainStorm на Чет Юли 07, 2005 2:09 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Юли 07, 2005 2:06 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Хайде поредния отекчен да ми даде такъв съвет.... Стига ве хора, и тука има хляб. Ей го на, колко народ сме регистрирани в тоя форум, колко специалисти има тук. Кво да правя в Германия, те само мене чакат там 
|
| Чет Юли 07, 2005 2:08 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Незнам, аз здраво съм се отчаял
От Видин съм и тука такива специалисти кат нас знаеш ли кво правят ?
Носат цували с вар  (то си е за реване)
Еи, виж ако утре зема че се намърдам в столицата (да се осфофиянча малко) може и по друг начин да погледна на нещата ?
|
| Чет Юли 07, 2005 2:12 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Според мен, точно сега е по-добре да носиш чували с вар, отколкото да се усмърдиш или хванеш някоя зараза от непочистените боклуци в София
Нямало къде да се направи площадка за боклуците, я какъв голям парламент имаме, вместо депутати вкарайте вътре торбите с боклуците. По качествените боклуци, т.е. такива дето могат да се рециклират да се инсталирват по стаите на отделните парламентарни групи
Дего сега Хичкок, да използва безплатни декори за филм на ужасите ?
|
| Чет Юли 07, 2005 6:01 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
|
| Чет Юли 07, 2005 6:10 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ми не съмсъвсем съгласен, в BG има и работа, а и обучението не е толкова зле, за тия които искат. Де го онзи .. Манчев .... да разправя, но като гледам си имаха не много лоша лабортория в ТУ-то, понаучиха разни работи ... то е до искане .... и работтата и ученето
|
| Чет Юли 07, 2005 9:18 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Зависи каде се намираш .... София, Пловдив, Варна ОК...
извън тях ... нещата стоят друго яче 
|
| Чет Юли 07, 2005 9:21 pm |
|
|