Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Клониране на касова бележка 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Клониране на касова бележка
Може ли да се отпечатва касова бележка идентична с оригиналната , при това касовия апарат трябва да си остане "легален"? Условието е отпечатването на клонинга да става далеч от касовия апарат (на друго място) ! Модела на КА не е от значение, стига да става лесно "операцията". Идеи :?:

Сря Дек 30, 2009 12:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
Може :roll:

Сря Дек 30, 2009 3:24 am
Профил WWW
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Обичам да слушам такива хай-тек мръсотии :) Дайте детайли, че са интересни всякакви любопитни способи за данъчни измами :lol:

Сря Дек 30, 2009 8:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ми аз съм правил. :) Доста отдавна. Не е нищо особено: трябва ти същия принтер като на апарата и управление. :)

Сря Дек 30, 2009 8:37 pm
Профил

Мнение 
perlsite написа:
Обичам да слушам такива хай-тек мръсотии :) Дайте детайли, че са интересни всякакви любопитни способи за данъчни измами :lol:

Какви измами бре? Ако беше за измама нямаше да клонира бележките, ами да ги анихилира. :D

Това с еднаквия принтер е ясно, въпроса е информацията как да се прехвърли без да се компрометира касовия апарат? Засега най-очевидно ми изглежда уникалната информация да се въвежда ръчно, а останалото да се печата според шаблон.
Кажете поне модел касов апарат който е по-простичък и лесно се намират резервни части за него. :?:

Чет Дек 31, 2009 2:01 am
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
perlsite написа:

Какви измами бре? Ако беше за измама нямаше да клонира бележките, ами да ги анихилира. :D

Това с еднаквия принтер е ясно, въпроса е информацията как да се прехвърли без да се компрометира касовия апарат? Засега най-очевидно ми изглежда уникалната информация да се въвежда ръчно, а останалото да се печата според шаблон.
Кажете поне модел касов апарат който е по-простичък и лесно се намират резервни части за него. :?:

Вземи си такъв, който има RS232 порт. Ако ти е по-голям бюджета, можеш да пробваш и с мрежов касов апарат - просто си направи труда да поровиш в офертите на производителите

Чет Дек 31, 2009 4:01 am
Профил WWW

Мнение 
Може би ако обясниш каква точно е ситуацията ще има по-точно предложения...
Наскоро един познат имаше сходен проблем - продава разни дребни неща на постоянни клиенти и естествено в момента на продажбата е длъжен да пуска касова бележка, но пък клиентите искаха фактура в края на месеца, към която пък също трябва да има бележка. Та стандартното решение се оказа просто - при продажба се пуска бележка и веднага след това се пуска копие. Мисля че всеки касов апарат трябва да има такава възможност. Вярно, на бележката си пише че е копие, а не оригинал, но за данъчните това няма значение - и двете са легални!

Иначе повечето апарати дето имат интерфейс могат да бъдат ползвани и като принтери по един или друг начин ;-) В краен случай пък повечето производители предлагат и нефискални апрати, т.е. принтери като вътре естествено използват същите принтерни механизми а понякога и вградените шрифтове са 100% еднакиви. Демек, ако ти се играе може не само копие, ами квото искаш да печаташ...

Чет Дек 31, 2009 12:55 pm
Профил

Мнение 
Идеята е КА да си стои в "щаб-квартирата", а клонингите да са при търговските агенти. Касовата бележка трябва да се предава сравнително бързо (до5-10мин) защото обикновено клиента си я иска веднага, фактурите може и да чакат, а и не винаги са необходими. Проблема е ,че продажбите са нарядко, с еднотипна стока ,на различни места , при няколко агента . Истинския КА ще се води мобилен.
Интимната мисъл е да се избегне регистрирането на много касови апарати и свързаните с това разходи, бюрокрация и узаконен рекет. :evil:

Syrius-B написа:
Вземи си такъв, който има RS232 порт...

Каква информация предават по този порт апаратите?

Чет Дек 31, 2009 6:55 pm
Профил

Мнение 
ji4ka написа:
Какви измами бре?

ji4ka написа:
Интимната мисъл е да се избегне регистрирането на много касови апарати и свързаните с това разходи, бюрокрация и узаконен рекет. :evil:

Е, това ме интересуваше... "интимната мисъл", аз я нарекох шеговито по друг начин :lol:

Чет Дек 31, 2009 7:33 pm
Профил

Мнение 
perlsite написа:
Е, това ме интересуваше... "интимната мисъл", аз я нарекох шеговито по друг начин :lol:

Нарече я , но не беше прав - едното е престъпление, а другото е просто любоф. :wink:
Защото като се каже НОИ, НАП, КАТ, Мин.Фин. и.т.н. , за какво друго може да си мисли човек освен за любов и интимни мисли? :D

Чет Дек 31, 2009 8:04 pm
Профил

Мнение 
ji4ka написа:
Идеята е КА да си стои в "щаб-квартирата", а клонингите да са при търговските агенти. Касовата бележка трябва да се предава сравнително бързо (до5-10мин) защото обикновено клиента си я иска веднага, фактурите може и да чакат, а и не винаги са необходими. Проблема е ,че продажбите са нарядко, с еднотипна стока ,на различни места , при няколко агента . Истинския КА ще се води мобилен.

Не разбирам кое е законното една бележка да се разпечатва на 10 принтера и ако имаш 10 продажби на една и съща еднотипна стока на практика минаваш само с 1 бележка.

Пет Яну 01, 2010 1:28 am
Профил
Аватар

Мнение 
не съм виждал друго място по света, където да има такива извращения на тема касови бележки и фактури... ако някой знае - да ме поправи, ще съм благодарен.

у нас:
- фактура без касова бележка не се признава
- касова бележка без фактура - също не се признава
- фактура без плащане не е фактура (но се дължи ДДС)
- касовите апарати - с фискална памет. мисля, че само в италия има фискални памети, но ми е слабо познанието в тази насока.

на всичкото отгоре касовите бележки след 1 година не се четат. и данъчните почват да се заяждат.
ако искат могат съвсем законно да ти стъжнят живота с такива документи. тищо, че те са удобрявали касовите апарати и принтери.

въобще - разиграва се едно фарсово театро, дето не е ясно кой е котката и кой мишката.

Пет Яну 01, 2010 7:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Дедо Боре :)
Аз тука като пазаря (не хляб, де) ме питат "касова бележка или фактура?". Ако кажа "фактура" даже пари не ми искат, че понякога бързам да обясня за какво става дума.
Само на един магазин първо ми пишат касовата бележка (ама я късат) и после ми печатат автоматично фактурата, щото такава им е техниката...

Пет Яну 01, 2010 8:37 pm
Профил

Мнение 
Това, което казва Дедо е съвсем вярно, но тепърва ще става още по-весело... Преди около месец приеха закон, според който всички касови апарати ще трябва да има връзка с НАП. В самия закон се посочва каква ще е глобата ако няма връзка, но не се казва нищо за самата връзка. Никой не знае нищо - дали ще е по мръсния канал, какви данни ще пращат, кой как и защо ще е отговорен.
Интересно е, че в момента още една държава освен нас приема такъв закон. Някаква африканска държавичка, не й помня името... май беше някъде до Кения. Та тия уж изостанали "маймуни" към закона им има 60 страници технически изисквания. Описан е какъв ще е сървъра, какви интерфейси и протоколи трябва да има, какви данни трябва да се предават от касовите апарати към сървъра, той какви потвърждения ще издава и т.н.
Докато у нас няма нищо... абсолютно нищо! Първоначалните изисквания са меко казано абсурдни. Искаха всичко да става по GPRS, само дето няма идея какво ще правят магазинчетата по разни подлези, дискотеки по мазета или села без покритие. Още никой не е мислел за потвърждение от страна на сървъра. Демек данъчните винаги може да ти кажат че не са получили отчетите и да ти друснат глоба и не може да им кажеш копче. За самите апарати също не е предвидена индикация или нещо подобно, тъй собственика няма как да знае какво става.
Изобщо квото и да правят собствениците все ще са прецакани.... И никой не мисли с нещо да ги улеснява. Примерно тая ситуация с 10-на агента или точки на продажба е често срещана и мен много пъти са ме питали как да си събират данните от всяка точка. Е, сега НАП ще имат достъп до 10-те обекта на търговеца, но самият търговец няма да има достъп до собствените си данни. Кеф :-)

Иначе конкретно по темата според мен идеята за отдалечено "препечатване" на бележки не е много легална!!! Може да се приказва с адвокати и счетоводители, щото има разни вратички и може и да има друго по-добро решение от препечатването. Със сигурност има случаи в които може да не се издават бележки, но пак казвам това трябва много внимателно да се обсъди с компетентни хора...
Ще дам един пример - местното ни ВиК си събира сметките през каси на пощите и на "Информационно обслужване". Като за целта ВиК-то е закупило и раздало касови апарати за всяка каса. Абсурдът е пълен понеже самите каси вече си имат собствени касови апарати, но според данъчните касовите бележки за водата, трябва да се печатат само на касов апарат на ВиК...

Съб Яну 02, 2010 12:52 pm
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
...Иначе конкретно по темата според мен идеята за отдалечено "препечатване" на бележки не е много легална!!!

Но може да се каже и така : "не е много нелегална!". Защото ако продажбата е отразена във фискалната памет и бележката напълно съответства на контролната лента за какво точно ще те съдят? Да не говорим ,че почти няма как да те хванат. По принцип клиентските бележки са си за клиентите ,а не за данъчните, евентуално при насрещна проверка ги сверяват с ФП ,но тогава няма как да се разбере къде е отпечатана бележката (ако вече не е и "изветряла").
Въобще тия касови апарати са някаква безумна фиксидея на нашите данъчни , а дори не са измислили все още как да се справят с най-елементарното и разпространено нарушение - "нечукането". А тая новата измишльотина с дистанционните проверки на ФП е върха: "... да можели да правят проверки докато си седели на бюрата?!?!?" 8O А следващата система каква ще е - проверки от леглата в къщи ли? И кой ще им плаща тия екстри? :evil:

"На гол оборот - чифте он-ЛАЙНОви касови апарати" - така станахме тука.

miro_atc написа:
Ще дам един пример - местното ни ВиК си събира сметките през каси на пощите и на "Информационно обслужване". Като за целта ВиК-то е закупило и раздало касови апарати за всяка каса.

А това е много интересно - излиза ,че един търговец може да "чука" на няколко КА на други търговци - така ли?

Съб Яну 02, 2010 6:43 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща