Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Клониране на касова бележка 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
А това е много интересно - излиза ,че един търговец може да "чука" на няколко КА на други търговци - така ли?

да. и за всяко чукане трябва да им чука бележка на собствения си касов апарат.

следващите стъпки съм ги описал тука
Цитат:
http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?p=50984#50984

Съб Яну 02, 2010 7:32 pm
Профил

Мнение 
Още малко. Почти не остана. http://hardwarebg.com/forum/showpost.ph ... stcount=54

Съб Яну 02, 2010 9:01 pm
Профил

Мнение 
ji4ka написа:
Но може да се каже и така : "не е много нелегална!".

нещо като "малко бременна"? :-)

Пак ти казвам най-добре намери компетентен съвет, щото по подразбиране всяко лице трябва да работи с фискално устройство, а не факс или копирна машина... Ако те хванат с бележка, която има формата на касова, но физически е отпечатана от нефискално устройство това си е достатъчно да те съдят...

Цитат:
miro_atc написа:
Ще дам един пример - местното ни ВиК си събира сметките през каси на пощите и на "Информационно обслужване". Като за целта ВиК-то е закупило и раздало касови апарати за всяка каса.

А това е много интересно - излиза ,че един търговец може да "чука" на няколко КА на други търговци - така ли?

Да така е. Все още не знам защо, може би защото ток, вода и разни други не могат да се префактурират... Всъщност докато бях в София и там си спомням, че в пощите се плащаше на различни гишета или поне на различни машини. Тогава си мислех, че вероятно заради различния софтуер е така, но всъщност може и при тях фискалните устройства да са различни...

Съб Яну 02, 2010 11:45 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
тия с монетните (кафе автомати) ... как се оправят ? :)

досега не съм видял автомат да издава касов бон (може и да съм изостанал от фискалния прогрес !?)

в мойто данъчно има поне няколко кафе автомата ... и основните им "клиенти" са данъчните :)
е ... то и в барчето им нялколко години нямаше касов апарат (скоро не съм влизал - може и още да няма) :)

Пон Яну 04, 2010 10:18 am
Профил
Аватар

Мнение 
Мии, патент май му викаха. Изобретиха го преди 10-тина години, когато видяха че от повечето услуги не вземат никви данъци. Има-няма - плащаш твърдо. Като не ти оттърва затваряш. Вестниците също са на патент - да си видял някой да ти дава касова бележка за вестник ?

Между другото не е чак толкова еретична идеята за отдалечено копие. По тази логика каквото и да е друго копие на касовата бележка би било незаконно, а касови бележки, хич да не е, се копират и то по изискване от НАП.

Пон Яну 04, 2010 1:11 pm
Профил ICQ

Мнение 
мда ... за патента бях забравил :)

Пон Яну 04, 2010 2:17 pm
Профил

Мнение 
Патент, непатент - няма значение, длъжен е да води счетоводство и да издава касови бележки. Щото само така може да докаже, че оборотът му позволява да стои на патент. Иначе в наредбата пише в кои случаи не е задължително да има фискално устройство, патентът го няма там.
А за продажбата от автомати данъчното събитие е ваденето на монетите от автомата, мисля тогава е длъжен да чукне оборота на фискално устройство.

Пон Яну 04, 2010 3:23 pm
Профил

Мнение 
Споко бе хора, има време!
И кафе машинките могат да им вградят касови апарати.... и връзка с НАП и fingerprint четец че данъчните да знаят кой кога пие кафе ;-)

Пон Яну 04, 2010 3:25 pm
Профил

Мнение 
Касовата бележка се издава при вземане на пари кеш от клиента . При това сделката се отчита във фискалната памет (ФП) и на контролна лента. Самата касова бележка за клиента не виждам как може да е документ - няма никаква защита. За мене това си е просто информация която помага при контрола на ФП, там е реалната защита. След като ще има онлайн ФП защо да няма онлайн принтерен терминал? Топология "много принтери към 1 касов апарат". Даже данъчните ще могат да си правят по-лесно контрола -вместо да проверяват 10 КА ще проверяват 1 централен.

Но то тогава защо трябва и ФП да е при търговеца - от терминала се праща право в Мин.Фин. и там Очиларко си приспада 20% като задължение по сметката на търговеца. А най-добре e да си е единен данък "оборот" 5% еднократно за всеки, ама трудно ще се краде от хазната тогава.

Пон Яну 04, 2010 7:00 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2