Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
MCU Toshiba TMP86P807NG - ремонт 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение MCU Toshiba TMP86P807NG - ремонт
Някой сблъсквал ли се е с това чудо? Щото като му видях ератата ми се до... ходи до тоалетната.

Проблемът е следния: платка от климатик, на аналоговите входове са включени 2а термирезистора с по 30см жица и дистанционното, през 2а ULN2003A се цъкат реленцата и 3и светодиода. Старата платка не включвала вентилатора в режим "топло" (след достигане на 40'С) и колегите я сменили с нова заедно с всички датчици/платчици. Новата обаче само прави цветомузика със светодиодите. В момента и 2та комплекта са при мен, с окомера и мултицета не открих хардуерен проблем това ме навежда до софтуерен/програмируем. За съжаление трябва да я оправям вкъщи при първобитни условия.

Сря Яну 06, 2010 5:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Първо се почва от бушони, захранване маси, кабели конектори.... и най-накрая се стига до процесора който си е 99.9% здрав
Интересно ми е как "при първобитни условия" диагностицира че е тошибата

Сря Яну 06, 2010 5:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
TheWizard написа:
Първо се почва от бушони, захранване маси, кабели конектори.... и най-накрая се стига до процесора който си е 99.9% здрав
Интересно ми е как "при първобитни условия" диагностицира че е тошибата

Естествено, че почнах от първото. До тошибата стигнах по метода на черната кутия - меря какво влиза и какво излиза. Все пак имам два еднакви комплекта а това улеснява диагностиката. Ама знае ли човек без осцилоскоп...

Сря Яну 06, 2010 5:57 pm
Профил

Мнение 
Кой вентилатор - вътрешен, външен? Вътрешния май има датчик за обратна връзка. Каква марка е климатика? Някой мигат кодове за грешки.
Имам климатик с подобен процесор - не може да изкара и 48часа без да се самоизключи. Но дали е процесора, захранването или смущения - кой да ти каже? По-скоро бих си направил нов контролер отколкото да ремонтирам китайското чудо. :)

Сря Яну 06, 2010 5:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Вътрешният вентилатор и няма букса за обр. връзка. Единият терморезистор мери стайната температура а другият на изпарителя/радиатора. Новата платка дори "бип" не прави, само бързо мига със светодиодите независимо какво и се включва, а старата не цъка реленцето.
За съжаление трябва да се ремонтира щото тука е "Занзибар", единствения който може да се справи с MCU съм аз пък още нямам готовност :) Пък и настръхвам като си помисля колко са се бръкнали за платката.

Сря Яну 06, 2010 6:15 pm
Профил

Мнение 
При много климатици ако вътрешния вентилатор не е включен/не работи/ въобще не искат да тръгнат. Моя изписва код за грешка на лед индикатора, но явно има обратна връзка защото излизат 3+3 кабела.

Сря Яну 06, 2010 6:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това чудо решително няма обратна връзка освен с двата терморезистора. Идеята на втория е да се пусне вътрешния вентилатор в режим "топло" само ако наистина ще духа топло - точно това не прави старата платка дори с новия датчик а новата блокира още при пускането. Терморезисторите са подпрени на +5В през 4.3кОма и в паралел си имат хубави филтриращи кондензатори.

Сря Яну 06, 2010 8:18 pm
Профил

Мнение 
Терморезисторите си ги измери с омметъра. Обаче така без да е включен климатика може и да не иска да тръгне - следят разни датчици, параметри и ако надушат ,че нещо не им е както е зададено блокират. Тия мигалки може също да не са случайни. Товарите може да ги следи и по тока.
Не каза за климатика - марка ли е ,менте ли е? Питай в някой форум за климатици , например тука:
http://forum.setcom.bg/index.php?board=60.0

Сря Яну 06, 2010 10:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Всичко което може да се мери с мултицет съм го измерил. А климатика явно е някакъв паметник на неизвестния китайски производител, но явно доста срещан за да са толкова "на ти" колегите. Утре ще почовъркам темата ако ги видя.
Иначе платката си е проста като гъбено семе ако изключим MCU-то.
Кофтито е, че шефа не трябва да разбере :)

Сря Яну 06, 2010 11:21 pm
Профил

Мнение 
bongo_x2 написа:
Кофтито е, че шефа не трябва да разбере :)

Слагаш една духалка върху климатика и до лятото няма да се усети. Кажи му ,че е клас А - енергоспестяваща. :D
MCU-то така или иначе не може да се ремонтира , така че разшифровай схемите около него. Много е съмнително да сменяш платки и все да са повредени. Чипа е ОТР - еднократно програмируем, каквото-такова.

Сря Яну 06, 2010 11:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]