|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:13 am
Българската митница след 1-и януари 2010 г. ...
| Автор |
Съобщение |
|
Syrius-B
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Забелязвате ли, как никой не протестира срещу 20-те % ДДС.
Щеше ли да е така, ако не беше тормоза на митническите чиновници.
Сега си щастлив, ако просто можеш да се отървеш плащайки и не питаш колко.
|
| Чет Яну 07, 2010 7:58 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
woody, не е безумие.
Съвсем умишлен саботаж на развитието е, както споменах по-нагоре.
Онлайн плащанията са нещо тривиално отдавна, ако искаха да го направят
да са го направили сто пъти.
Дори го имат работещо, за *износни* мита; не и за тия, дето реално имат
значение. Просто не искат да пуснат, мамицата им и гадове.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Яну 07, 2010 8:00 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
ДДС-то е най-малоумния и корупционен данък специално направен да се краде държавата от високопоставени държавни служители. 
|
| Чет Яну 07, 2010 9:01 pm |
|
 |
|
lz
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Фев 02, 2007 2:57 pm Мнения: 139 Местоположение: София
|
Това е така, ако внасяш на юридическо лице. Ако си частно лице си плащаш мито. Ако не се лъжа за комп. компоненти е 5%.
Никой нищо и никога няма да направи докато хората си траят. Но по стар български обичай, ако някога хората решат да кажат нещо ще бъде на много висок глас и едва ли ще мине мирно и тихо. Аз съм песимист относно такова развитие, поне в близко бъдеще. Не ми се вярва 
_________________ LZ
|
| Чет Яну 07, 2010 10:41 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Напротив. Мито не дължиш под 150 евро цена. Това е евродирективата. И няма значение електроника ли ти пращат или моливи.
ДДС-то обаче не подлежи на еврозаконодателство, то си е прерогатив на всяка държава. И в нашия закон за ДДС сумата за аванта е под 30лв. (15 евро). Навремето понеже и прага за обмитяване беше по нисък (май 25 евро), в закона за ДДС си пишеше че което не се обмитява няма и ДДС. Ама сега ЕС ги накара да вдигнат прага за обмитяване и нашите хитреци отвързаха двете плащания, та да запазят нисък праг за ДДС.
Ама майната му. 20% са нищо на фона на 200% които слагат нашенски търговци на някой стоки. Въпроса е да можеш да ги платиш на гише и да си тръгваш. Кви номерца, белжки, декларации? Ебати малоумицниците.
То статията има продължение вече:
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/01/ ... ratkite_e/
Като се замисля в това няма никаква конспирация или желание за събиране на повече пари. Някой кръгъл идиот като е списвал закона в някоя комисия е прозрял, че някой пъпчив тинейджър така ще си купи маратонки не от Мола, а на половин цена от интернет. И му е станало криво, щото той самия няма мозък да направи електронно разплащане. После в митниците, в които по презумпция работят малограмтни и крайно ограничени индивиди, бидейки оборудвани с нормативна база от началото на века - кво да правят. Там за електронна търговия не става и дума. Те знаят да плюнчат моливите. Сега дискети разнасят малоумниците. Утре ще минем на флашки. А мрежовия кабел оставяме за следващия век. Много е сложно това.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Яну 07, 2010 11:06 pm |
|
 |
|
tgi
|
Цецо, ти май наистина вярваш, че е малоумие.
Не е. Познавам достатъчно хора и съм видял достатъчно, за да знам, че не е.
Просто са разбрали, че и с малкото, дето можеше човек да купи за стотина евро, някои
могат да понаправят нещо и не да станат богати, но да изплуват от мизерията и да
им остане някой-друг час на ден за оглеждане.
Последното е истинската заплаха за тия гадове, и те много добре го знаят и водят
политиката си в посока по възможност всички да са затънали в мизерия на прага
на оцеляването - но не гладни, щото тогава почват да се бунтуват от немай къде.
Та нищо малоумно няма. И не е конспирация, а политика.
Тия неща, дето ги изреждаш, са все реално съществуващи - пълно е с кретени из
властта - но те нямат думата и не могат да направят такава промяна.
А ако им беше просто до събиране на пари отдавна да са пуснали онлайн системата за
плащане на мита и т.н., която имат. И оборотът щеше да им е по-голям, така
колко се отказват от поръчка само при мисълта за митница.
Но на тях пари не им трябват, имат достатъчно (барабар с печатницата, борда ако
стане пречка за два дни ще отпадне).
Главният им приоритет е да се опазят на власт - и го правят успешно вече 20+ години
(преди това им беше лесно, сигурността им беше гарантирана отвън; сега не е и
въпреки това удържат положението гадините мръсни, де да бяха толкова тъпи,
колкото ти си мислиш, че са).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Яну 07, 2010 11:37 pm |
|
 |
|
lz
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Фев 02, 2007 2:57 pm Мнения: 139 Местоположение: София
|
Нямах предвид долната граница, а стоките които са над нея.
И според мен в тези работи няма нищо случайно. Малоумниците и кретените с които са пълни всякакви бюрократични служби се ползват умело и успешно за реализирането на тази политика.
Според мен положението в България ще се оправя с темповете на повишаване на жизнения стандард на населението, т.е. когато хората започнат все повече да се оглеждат наоколо, извън прага на дома си. И те това много добре го знаят и за сега успешно отлагат това да започне да се случва 
_________________ LZ
|
| Чет Яну 07, 2010 11:49 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Добре де , след като няма мито защо са всички тия митнически декларации и простотии? Нали неплащането на мито е прието точно с тази цел - да се облекчи обработката при внос на малоценни стоки? Плащаш си малоумното прокорупционно ДДС и бегаш! Сега, като правят 3 вида стоки, какво точно облекчават? Баси тъпанарите! Туй бюрократа е по-зле и от дървояд - кажеш му да премахне един формуляр и той веднага измисля на негово място дневник с процедури за дерегистрация и унищожаване на формуляра, но за всеки случай продължава да си издава и стария формуляр и да му прави копие на дискета. Сега не им давайте акъл за мрежи, щото ще почнат да карат клиентите да си носят мрежовия кабел отвкъщи и да си пускат сами връзките между гишетата. 
|
| Пет Яну 08, 2010 12:15 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
параграфа си има вносител:
и явно си вярва госпожата:
http://www.menda.bg/2010-01-08/353/
само дето не споменава никъде за Регламент (ЕО) № 1186/2009 на Съвета от 16 ноември 2009 (дето в него пише, че незначителна стойност е 150 евро)
тя и кунева кудкудякаше по телевизията, че имало винетки из цяла европа. и какво стана? кунева си кукува, а ние продължаваме да (не) си купуваме винетки.
|
| Пет Яну 08, 2010 2:06 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ми на тая госпожа, какво да и кажем - освен да си купи голямо количество презервативи. Че множенето на такива като нея е крайно опасно и деструктивно.
tqi - сигурен съм че не става въпрос за конспирация. Просто защото всекидневно контактувам с чиновнически плъхове. И знам че просто повечето от тях се тъпи и ограничени до степен на влудяване. А малкото свестни просто не им пука, щото нищо не могат да променят срещу толкова много безмозъчна маса.
Не може да е конспирация, защото е прекалено елементарно. С подобни "хватки" нищо не могат да спрат. И преди години когато режима беше 100 пъти по затегнат - сме си поръчвали каквото ни трябва и за работа и за удоволствие. Разбирам да имаме режим като на жълтурите, да кажеш че ни контролират така. Ама не. Ходиш си навън, носиш си каквото ти кефне. Поръчваш, намираш начини. Ако има нещо хубаво след 89г. то е това - че никой не може да ме спре да пътувам и да пазарувам. Друг е въпроса, че поради чиновническо слабоумие, нещата изглеждат сложни и досадни.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Яну 08, 2010 11:22 am |
|
 |
|
zaphod
|
днеска имаше интервю с дянков по въпроса с митниците, да видим дали ще има резултат.
|
| Пет Яну 08, 2010 3:01 pm |
|
 |
|
tgi
|
Цецо, не съм съгласен.
Пазарувам и трудни, и лесни за внасяне неща оттук от 1993 насам и знам как се е променяла
ситуацията.
Липсата на митница за евтини неща беше *огромно* облекчение - или на тебе един загубен
ден (идеалният случай) добавен към цената на пакет за $30 ти се вижда дреболия.
И както казах, не мисля, че е конспирация, а е политика - последователна и очевидна през годините.
И наистина на повърхността и се вижда точно това, което ти казваш.
|
| Пет Яну 08, 2010 3:05 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
абе до преди нова година си вървеше старата схема (половината ДДС бна ръка и за 10 минути си готов), ма сега ми казаха, че не ствавало вече.
чакам нови малки неща, та ще се мре явно...
ловджийски виц:
|
| Пет Яну 08, 2010 3:18 pm |
|
 |
|
Цецо
|
|
| Пет Яну 08, 2010 6:00 pm |
|
 |
|
tgi
|
Да бе, обещават и се кълнат в бога. Ако имаха такова намерение, щяха да са
се приготвили **преди** да сложат забраната, много добре знаят кое как е.
На едно гише в митницата, да бе. Досега стигаше ходене до пощата; отиде ли
работата в сградата на митницата денят замина (ако човек е имал късмет да е
само тоя ден).
|
| Пет Яну 08, 2010 6:34 pm |
|
|