Отговори на тема  [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
PHONE-CARD emulator ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Последно гледах такива оферти за Тектроникса в eBay.
А иначе я виж тука колко струва едно двуканално 80MSPS ацп:
http://www.analog.com/en/prod/0%2C%2CAD13280%2C00.html
Много ми е интересно дали някой ще ти прати сампъл на чип, който струва ~500$. Още повече без да си някой, който е заявил, че ще купува поне 10000 чипа на година 8) . А иначе наистина цената на чипа е най-малкия проблем. Аз затова казах, че няма смисъл от home made измервателна техника (особенно от такъв калибър), освен ако не си мазохист например 8) . А относно TDS210 - аз го ползвам от около 5г. (тогава беше $3000+ :) ) и досега несъм забелязъл да има някакви грижи с него, напротив супер си е уредчето.

Чет Юли 07, 2005 5:53 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Прависте ;)

Ама виш един FPGA вързан към PCI'то би могъл да се превърне в доста добър логически анализатор (и то на сносна цена), да не говорим че PCI'то има мах. трансвер от 66Mhz по 32 бита на такт (при бърст режим) и може да окопира около 1Gb виртуална памет, така че даже и RAM няма да ти трябва да слагаш към FPGA'то.

Чет Юли 07, 2005 6:08 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
Да де, ама за осцилоскоп не ти трябват 12 бита, 8 ти стигат, не са чак толкова скъпи 1 GSPS ADC-тата, 8 битовите де ....

Чет Юли 07, 2005 8:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Я кажи оринтировачно, колко струва един 1GSPS АЦП ?

Чет Юли 07, 2005 8:53 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
Абе сега ще те излъжа, трябва да проверя из брошурите, миналата година в Мюнхен на изложението ми направи впечатление че цните им много са паднали, ама не помня сега точна цена .. но пък имах някъде брошура . и бее даже над 1 gsps ... с рекламка .... > 1gsps под ... ама не помня под колко беше цената, ще потърся брошурката, е .. сигурно е било цена за на едро но беше доста ниска.

Чет Юли 07, 2005 9:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Колко ниска по точно ?

Щото аз се занимавам с тва като хоби и замен ниска цена ще рече не повече от 50лв :)

Чет Юли 07, 2005 9:10 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
от къде тръагнахте... къде стигнахте :?
ти май никога не си се занимавал практически с PCI? иначе нямаше така юнашки да говориш за гигабайти, гигасемпъли и виртуални памети на 66 мегахерца. особено за реалновременни щуротии.

вземи си намери от някъде поне основната книга за PCI. за съжаление е с пари и се намира трудно. прелисти я, разбери я, намери си някой готов чип, дето мапва памет и пише в нея (жидео кепчърите на connexant са добро начало. напиши му драйвер...
и като успееш да докараш картинка се захвани с FPGA да си направиш PCI мастер бридж с него.

докато го направиш, гигабитните АЦП-та може да са паднали под 50лв. като му направиш платката и се пребориш с текущия вариянт на DRAM - вероятно ESBQDRDRAM17 (Epten Super Bash Quadro Data Rate DRAM вариянт 17) може и да получиш суровите данни от АЦП-то в паметта. и ще трябва да се пребориш с операционната система (или както там му викат, визирам М$).

ако все пак успееш, мисля че ще си намериш относително лесно добре заплатена работа и вече няма да ти трябва гигабитно АЦП за у вас, а ще се заглеждаш по цените на ягуарите.[/img]

Чет Юли 07, 2005 11:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
...

е това исках да кажа и аз, ама някак си все не намирах правилните думи 8) .

Чет Юли 07, 2005 11:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хех .... шегаджия :)

ти май никога не си се занимавал практически с PCI?

Аз за PCI докоментацията си е имам, вързвал съм и разни джунджурийки (АЦП'та ЦАП'ове, светодиотчета ... ) към нея (през FPGA) така , че може да се каже, че не само искам но и знам как ( де'т се вика --- практика имам --- :)

Лошото е, че за момента съм си играл само на ниво "I/O space", ма дай ми още месец и после пак ще си говорим ;)

Но в краина сметка предизвикателството е да си го напраиш сам а не да ползваш разни готови решения (PCI бриджове и т.н.т), даже от опит бих казал че първото е и далеч по-евтино, по-лесно и по-универсално :)

иначе нямаше така юнашки да говориш за гигабайти, гигасемпъли и виртуални памети на 66 мегахерца. особено за реалновременни щуротии.

А за гигабаитите, изглежда грешно си ме разбрал :)

Имах предвид че благодарение на бързия трансфер на PCI'то и големия обем която тя може да заделя в виртуалната памет (така нареченото "PCI Memory space") ще можеш да кешираш доста голяма част от хванатия от АЦП'то сигнал :)

Meждо другото за тва с осцилоскопа се зарибх от тук:

http://www.fpga4fun.com/digitalscope.html

Има и хубави и прости обяснения как да си поиграеш с PCI'то:

http://www.fpga4fun.com/PCI.html

(толкова е просто че даже и книга няма да ти трябва че да го разбереш :) ... и пари ще спетиш ...

P.S за 50лв и аз знам че 1GSPS АЦП немога да зема, просто толкоз имам толкоз давам :)

Чет Юли 07, 2005 11:58 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
прав си - на ниво слейв нямаш много грижи. почти като да си направиш ISA платка. особено ако ползваш нещо на PLX или altera-та на никола киров (изкрънкай го да ти обещае една бройка)

дори мога да се съглася, че е относително лесно да измислиш PCI слейв и после да го завреш в някое FPGA или дори CPLD. стейтовете на бъда не са толкова сложни.

но като опреш до мастер... на 66 меги, на 32 бита. дори платката си е предизвикателсвто, вервай ми! и почваш да се бориш за бъса, гониш фронтове, закъснения. накрая го подкарваш е някакъв чипсет (интел) и с учудване установяваш, че не върви на VIA. ще ти трябва четирилъчев тектроникс на 450 мегахерца поне за да си почти сигурен че желязото работи... после си флешваш нов биос и то пак спира, защото е променена инициализацията на мемори контролера :cry:

колкото до месеца - давам ти го :wink: даже два. на 15-ти септемви да кажеш докъде си стигнал. ама недей повече, тази работа не е за хоби. събирай се с приятели, пиите бира, говорете си за PCI контролери ако искате. щото и този бъс ще се изучава скоро от науката археология

Пет Юли 08, 2005 12:35 am
Профил
Аватар

Мнение 
Еее, как бре има още потенциал в него ...

Макар че ако помислиш малко едно USB на full sped маи ще е по добре от тва да се занимавам с PCI ....

Съгласен съм .. нее за хоби , ма еи така колкот да видя за кво става на въпрос нее зле, то нее казано че ще го дуя трансвера на PCI то докраи ... може и по бавно :) (дали обаче има смисъл незнам)...

Аз си играя с тоя PCI щот се зарибих в нета а и интерфеиса беше толкова прост(за slave), че как да се сдържи човек ..... :) да не ръчне малко :)

Пет Юли 08, 2005 12:44 am
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Аз имам заводски логически анализатор на FPGA na Алтера. Много просто и елегантно решение. Към FPGA-to e вързана SRAM и изцяло анализатора е реализиран с него. Интерфеиса ми с компютъра е на принетерски порт през една АТмега. Работи на 40Мhz максимум но това било защото ползват евтин SRAM. Иначе имало доста потенциал за нагоре с по бърза памет. Има допълнителна екстра като ползваш 4 или по малко бита в един баит от паметта пише по две сканирания и удвоваш времето на запис. От тази организация на логическия анализатор нямам никакви оплаквания. Мисля си че след като вече имаш опит с FPGA ти е достатъчно да намериш бърза SRAM около 4 Мбаита и да си го навържеш с един FTDI чип на USB. A ako ти се занимава слагаш му и един процесор и дисплеи и получаваш мобилно устроиство,маи без аналог от заводските. В такъв проект и аз бих се включил ако имаш желание да се направи колектив.

Пет Юли 08, 2005 9:38 am
Профил
Аватар

Мнение 
Аз съм насреща с FTDI-тата :D Опитвам се да направя нещо подобно на анализатор....обаче много съм бос с тия логики още... А за тоя принтерски порт много съм объркан. Преди време чух от един колега че можеш да си нахвърляш усарт на 2Mbit...как тогава тоя анализатор хвърля тия 40Мbit семпъли от рама в компа...в реално време ли 8O

Пет Юли 08, 2005 11:19 am
Профил
Аватар

Мнение 
Абе за какво ти е това реално време? Задаваш условията за старт на сканирането,честота и обем на буфера и след като сканирането завърши си преточваш буфера в компа и си обработваш получената информация и визуализираш на екрана.
За режим осцилоскоп логиката на работа е следната
Имаш тригер които запуска процеса на сканирането след което се деактивира ,след завършване на сканирането пращаш бифера в компа,визуализираш полученото. След изтичане на определен период,които се явява честотата на рефрешване на осцилограмата активираш тригера и след като доиде импулс отново започва сканиране.
Много подобно на аналоговия осцилоскоп.
Що ги мислите тия сложнотии като и заводските работят на точно тоя принцип които описах? И какво ще го правите тоя поток дето искате да го натъпчете в рама на компа в реално време?
Моя анализатор е с 128кбаита рам и досега не ми се е случвало да не мога да си свърша работата с него. А като му се натъпче на едно такова творение 4 мегабаита какво повече ти трябва?

Пет Юли 08, 2005 12:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
аре спретнете една тема и да почваме да пражим логоанализатор

Пет Юли 08, 2005 1:03 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща