Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Проблем FT232RL 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Боби, нямам опит с FTDI-та, но поне не пречи да питам - мериш ли някаква разлика в консумацията (на чипа само) между работещо и неработещо положение? bateAz намекваше май за latchup.
Също, гледал ли си с осцилоскоп как са ти захранванията при работещо/неработещо положение?

Това което описваш изключва вътрешно ошашкване на FSM, щом не пали след ресетиране. Почти като на чуден latchup бие - ако един чип вече веднъж е минал в крив режим, може и да е повреден необратимо, та пробвай с нови. И сравни консумациите със знайно работещи и немигали.

Вто Яну 12, 2010 12:32 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Него гледайте "резистора" просто на схемата е резистор иначе е 100uH дроселче

Какво значи да не го гледаме, а какво да гледаме тогава :? ? Това си ни дал, това гледаме и ако искаш правилни съвети пускай истинските схеми, защото аз поне още не съм се научил да хвърлям боб та да познавам какво bobyk е налепил по платката, дето го няма на схемата и обратно какво дето го има на нея го няма на платката 8) .

Вто Яну 12, 2010 12:39 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Налепих трето устройство с един по-стар чип(купуван преди няколко месеца) и всичко е ОК. А новите работят вече по около 15-20мин. но само на някои компове. Абе за мене проблема е в чиповете, не знам Комет какво биха казали по въпроса.
П.П. Ще приема божествената критика от Dimitar 8)

Вто Яну 12, 2010 10:09 am
Профил ICQ

Мнение 
bobyk написа:
Абе за мене проблема е в чиповете, не знам Комет какво биха казали по въпроса.

Проблемът винаги е в чиповете. Това е пряко следствие от аксиомата за непогрешимост на конструктора :)
А ако говорим сериозно, масата на платката е опроводена калпаво. Двете медни области са свързани през тънка писта под FT232. През тая писта минават изравнителните токове между масите на компютъра и RS232 устройството. Пак през същата писта минава и токът на MAX232, дето си му спестил филтровия кондевзатор, та да разхождаш импулсите на DCDC конвертора по цялата платка. И за капак, на средата на тая писта е закачен AGND на PLL-а. Отделно, че както си закачил захранването на MAX232 директно към 5V, нарушаваш USB спецификацията по отношение на консумацията в suspend mode, ама това е бял кахър.
За проба, срежи пистата на масата между пин 1 на С5 и пин 8 на J4, след това свържи директно двете медни области с къс и дебел проводник. Добави филтриращ кондензатор 1uF плътно до пин 15 и 16 на MAX232.
Вярно, че калпавата маса не обяснява защо след повторно включване устройството повече не работи, но пък от друга страна не знам USB хостът как ще се държи след като веднъж види насреща побъркано устройство.

Вто Яну 12, 2010 11:29 am
Профил
Аватар

Мнение 
Има нещо гнило. Досега не съм улучвал скапан FT232R, а имам купени поне 200-250 последната година, при това вероятно от най различни партиди. Е аз не закачам MAX232 после, а направо контролер, ама едва ли това е ядът. Явно има разлика със" старите" и "новите", след като си го доказал с проби. Но по скоро поради някаква причина го ползваш в изгъзен режим и старите работят извън спецификацията, докато новите по една или друга причина не искат.

Вто Яну 12, 2010 11:53 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ОК ще взема всичко което сте написали в предвид, в цялата работа мах-а е екстра, т.е. мога да не го слагам, основната цел на конверторчето е да излизат ттл на 3.3в сигнали.
В основата на питането ми беше това че Комет известно време нямаха ft232rl, след като изкараха някакви наскоро, и си поръчах няколко бройки и ... резултата. Усъмних се малко в тая партида и се интересувах някой друг вземал ли е последните 20-30дни (преди това нямаха доколкото съм гледал).
П.П. Вероятно темата се изчерпа, така че благодаря на всички. :)

Вто Яну 12, 2010 12:06 pm
Профил ICQ

Мнение 
bobyk написа:
... в цялата работа мах-а е екстра, т.е. мога да не го слагам, основната цел на конверторчето е да излизат ттл на 3.3в сигнали.

Е, след като искаш да работиш с ттл нива, с тая платка МАХ-а задължително трябва да не го слагаш, иначе ще сбиеш изходите на приемниците му за RxD и CTS с изходите на външното устройство. На лошо място по пътя на сигнала си сложил J9 :)

Вто Яну 12, 2010 12:27 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2