|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:59 am
Избор на подходящ ПИК микроконтролер -HELP!
| Автор |
Съобщение |
|
g_fresh
Ранг: Минаващ
|
 Избор на подходящ ПИК микроконтролер -HELP!
Здравейте съфорумци,
Става въпрос за изготвянето на курсова работа ,която е свързана с изграждането на охранителна система за дома и ,тъй като съм нов във форума и незапознат с ПИК-овете реших да се обърна към Вас .А именно бих искал да Ви запитам кой е най-подходящия ПИК микроконтролер за изгрждане на охранителна система за дома с около 16 датчика ,матрична клавиатура , LCD дисплей ,дайлър ,връзка към телефонна линия ,връзка към СОТ и т.н.
Ще съм благодарен на колегите ,които биха обосновали отговора си (защо избраният от Вас ПИК е добър за това приложение).
П.С
Предварително благодаря !
Последна промяна g_fresh на Сря Яну 13, 2010 8:02 pm, променена общо 7 пъти
|
| Сря Яну 13, 2010 3:52 pm |
|
 |
|
relsys
Ранг: Форумен бог
|
18F97J60
|
| Сря Яну 13, 2010 4:14 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
В общи линии няма нужда от екзотики. Примерно един 16F877 би се справил пирфектно с такава задача - има си всичко - достатъчно I/O, УАРТ. То и друго не му трябва май.
|
| Сря Яну 13, 2010 10:42 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 Re: Избор на подходящ ПИК микроконтролер -HELP!
А защо точно с ПИК??? Ти ли реши така или така е по задание?
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Сря Яну 13, 2010 10:45 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ми то в общи линии ПИК явно е синоним на микроконтролер, така че, нали.
Явно по училищата е таква системата - на ви ПИК, той е еди кво си, давайте.
|
| Сря Яну 13, 2010 10:56 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
На времето един кандидат клиент искаше да му се направи едно просто устройство, дето даже и без контролер можеше да стане. Обаче човекът с тежест каза "Искам да бъде с ПИК !" Казах му цифра, той се нави, плати. Направих му го, при това с ПИК, остана доволен, само дето с половин уста каза, че все пак му се струва, че му е излязло скъпичко. За да не е валат, му казах, че първоначално съм смятал да му кажа 2 пъти по-малка цифра и да му го направя с Тексасец, ама щом иска с ПИК ... Та двата пъти отгоре са за "удобствата" му.
А сега сериозно: наистина ли днешната младеж от ПИК ще добива представа що е то "микроконтролер" ?
Контролер, чиито PDF започва с "Само 35 инструкции, лесно е за помнене" 
|
| Сря Яну 13, 2010 11:43 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Това положението - колкото може по-прости релации:
Копам=мотика
Ора=рало
Управлявам=ПИК

_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Чет Яну 14, 2010 12:21 am |
|
 |
|
g_fresh
|
 Re: Избор на подходящ ПИК микроконтролер -HELP!
Незнам дали съм се спрял на точният тип микроконтролери ,но една от основните причини да избера PIC е защото успях да си набавя литература(1-ва и 2-ра част PIC микроконтролери - инж.Николай Кенаров на МК) написана подробно с добре описани примери ,а и да не забравяме ,че е на БГ което съвсем не е маловажно за начинаещ като мен.
|
| Чет Яну 14, 2010 12:43 am |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Дали ПИК или друг, не в това е проблема. Щом си начинаещ, както казваш, има 2 начина да постигнеш заданието си:
1. Да го направиш сам.
2. Някой друг да го направи.
Има и трети начин: да намериш готова схема, която да покрива изцяло твоето задание, но шанса е доста малък.
Втория и третия начин са ясни. Относно първия: Разтърси се из този форум. Има доста теми, от къде за започнем. Ако ще е ПИК, има доста евтини програматори като за начало, средата е безплатна, процесорите не са толкова скъпи.Карай от простото към сложното. Първо размигай един светодиод, после добави 1 бутонче, след това сложи индикация и т.н., докато стигнеш и до твоята задачка. Тогава вече въпросите ти ще са от следния вид: Абе написах ето този код ...... обаче, вместо да стане еди-какво си, се случва нещо друго.
Относно ПИК-овете, не се връзвай много на приказките тук. Няма по-мразени и по-обичани от тях в този форум  Щом си се насочил към тях, продължавай. Направи нещо работещо да ти стопли сърцето. След време винаги можеш да прецениш с какви микроконтролери да работиш.
Радвам се, че форума ни се увеличи с още един човек и те поздравявам с добре дошъл.
|
| Чет Яну 14, 2010 9:57 am |
|
 |
|
darkshy
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 5:50 am Мнения: 391 Местоположение: Варна
|
Ти замък ли ще охраняваш това чудо бе
Забрави да сложиш и ethernet и една микроСД да логва в нея и през нета да се гледат логовете и т.н. 
|
| Чет Яну 14, 2010 10:35 pm |
|
 |
|
g_fresh
|
 |  |  |  | Zeus написа: Дали ПИК или друг, не в това е проблема. Щом си начинаещ, както казваш, има 2 начина да постигнеш заданието си: 1. Да го направиш сам. 2. Някой друг да го направи. Има и трети начин: да намериш готова схема, която да покрива изцяло твоето задание, но шанса е доста малък. Втория и третия начин са ясни. Относно първия: Разтърси се из този форум. Има доста теми, от къде за започнем. Ако ще е ПИК, има доста евтини програматори като за начало, средата е безплатна, процесорите не са толкова скъпи.Карай от простото към сложното. Първо размигай един светодиод, после добави 1 бутонче, след това сложи индикация и т.н., докато стигнеш и до твоята задачка. Тогава вече въпросите ти ще са от следния вид: Абе написах ето този код ...... обаче, вместо да стане еди-какво си, се случва нещо друго. Относно ПИК-овете, не се връзвай много на приказките тук. Няма по-мразени и по-обичани от тях в този форум  Щом си се насочил към тях, продължавай. Направи нещо работещо да ти стопли сърцето. След време винаги можеш да прецениш с какви микроконтролери да работиш. Радвам се, че форума ни се увеличи с още един човек и те поздравявам с добре дошъл. |  |  |  |  |
Благодаря за топлите думи и добрите съвети
Дали ще е възможно да ме насочиш към конкретни линкове за начинаещи т.е от къде да започна ,как се изгражда схемата или по точно алгоритъма ,който се следва при програмирането ...и т.н?
|
| Пет Яну 15, 2010 12:00 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Последна промяна ji4ka на Пет Яну 15, 2010 12:40 am, променена общо 1 път
|
| Пет Яну 15, 2010 12:26 am |
|
 |
|
relsys
|
Добре де.... ти как стигна до тази курсова работа, очевидно без грам познания в областта?!? Отделен е въпроса, че това е задача за екип специалисти. ПП: Питай darkshy, той има опит с домашните охранителни системи ...  [/quote]
|
| Пет Яну 15, 2010 12:38 am |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Аз почнах точно от книжките на Млад конструктор. Себе си определям още като начинаещ, понеже се занимавам повече за удоволствие, а времето е кът. Тези книжки са точно за хора, който имат някакво понятие от електроника, логически схеми и двоични операции, но никога не са се занимавали с микроконтролери (особено първата книжка). Да не те стряска, че тя разглежда вече морано-остарелия 16F84 микроконтролер. Научиш ли него, си свършил 90% от работат и за другите.
1. Набави си програматор. Ако имаш малко повече средства, направо си купи един PicKit2. Аз ползвам такъв и за сега съм много доволен. Още повече, че няма да ти трябва захранване да си тестваш платките, когато са с ниска консумация, а и можеш да програмираш чипа, както си е запоен за платката.
2. Купи си (може някой да ти подари) 16F84 - Ако си от Враца, и аз мога да ти подаря. Иначе не си заслужава цената на куриера  . Почни точно с този микроконтролер, ако искаш да караш по първата книжка.
3. Изтегли си MPLab - безплатен е
http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... t=SW007002
3. Това е: Не се стреми да разбереш всико, преди на сглобиш някоя платка и да я пуснеш. В противен случай има голяма вероятност да ти се изпари интереса още преди да си сглобил нещо.
|
| Пет Яну 15, 2010 10:21 am |
|
 |
|
darkshy
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 5:50 am Мнения: 391 Местоположение: Варна
|
Точно така. Аз като ми се изпари интереса отварям някоя снимка на готово устройство и се надъхвам на МАКС
Иначе 16Ф877 ти е перфектен за целта. И аз се чудя какви студенти сте да ви дават такава задача като не разбирате. Аз с нетърпение чакам да минат 5 години и да стана студент, че да си ги уча тез работи
Иначе аз почнах от първата книжка на МК после от даташит-а на контролера който от библиотеката на форума изнамерих книжки за С и ЦЦС и оттам вече почваш бутончета ледове ... 
|
| Пет Яну 15, 2010 11:41 am |
|
|