Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Малко въпросчета... 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение Малко въпросчета...
1во. Значи да кажем че имам 1 кондензатор 100 нанофарада. Как да разбера в какъв корпус СМД корпус е :? (Освен да ходя до магазина за всеки елемент и да ги питам :D )
Няма ли някаква таблица да ми показва да речем от еди си колко си нанофарада до еди си колко си нанофарада са 1206 или нещо такова :?
2ро. Ще ми кажете ли как става това автоматично подравняване в алтиума :?
3то. Защо като си направих платката и сложих полигон и всичко стана перфектно и дадох на 3д превю и в 3д превюто не беше с полигон? :?
4то. Трябва ли шилдовете на db9m и на usb-b да са вързани към маса :roll:
Мисля, че вече това не са смешни въпроси :)
5то. Как да махна тази грешка на алтиума за паралелния порт? :? (Failed to load parallel port driver)
6то. Защо алтиума ми забива като цъкна на някой нет лейбъл (искам да го изтрия) :? 8O :? :? 8O :?

Съб Яну 16, 2010 8:00 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

Мнение 
1-во - не ти се разбира какво питаш. Ако не знаеш каква е стойноста на SMD кондензатор - премери си го.
от 2-ро нагоре - не се хвърляй на сложни работи. Алтиума е доста комплексна програма, аз ако съм ще започна с нещо по леко, Eagle например.

Съб Яну 16, 2010 9:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
darkshy ти си като дете гепило кредитната карта на баща си и отскочило до сладкарницата... :D :D :D
Първо за да не ходиш до магазина всеки път си има телефони, за да не ги тормозиш за дреболии по телефона някои магазини си имат каталози... А специално за корпуси на елементи по-добре е да търсиш информация от производителя. Не всички търговци могат да ти отговорят на въпросите.
100 nf SMD кондензатор може да го срещнеш в различни корпуси 0603, 0805, ... Обърни внимание, че са за различни напрежения обаче...
Шилдовете може да ги вържеш към маса през две паралелни 0805. После винаги можеш да сложеш мостчета там ако искаш, а може да сложиш и резистор + кондензатор.
За Алтиума друг да помага - не го ползвам.

Съб Яну 16, 2010 10:23 pm
Профил

Мнение 
Altium-а ми се оказа доста по лесен и хубав от орела. Най-вече заради Автороутера и многото библиотеки :)
Значи направих си платка УСБ към КОМ порт със всичките сигнали с фт232рл.
Ето целия проект:

Прикачени файлове:
USB2COM.rar [1.13 MiB]
251 пъти
Съб Яну 16, 2010 11:18 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Тоя ауторутър да вземеш да го забравиш ако искаш да правиш платки като хората. Само това ще те посъветвам.
Като искаш да се учиш на рутене ето ти нещо за начало. 8)

Прикачени файлове:
PCB design tutorial.pdf [384.91 KiB]
298 пъти
Нед Яну 17, 2010 12:45 am
Профил

Мнение 
10x за pdf-чето :wink:
Иначе мога сам да опроводявам, но напоследък ме е ударил мързела и.. :)
Най-големият ми проблем е нареждането на елементите, защото искам всичко да е точно и идиално и да изглежда така. :)

Нед Яну 17, 2010 1:25 am
Профил WWW

Мнение 
Нали добре съм я направил тази платка :)
Или само на външен вид :lol:

Прикачени файлове:
3d.PNG
3d.PNG [ 27.07 KiB | Прегледано 3184 пъти ]
t_transmit_177.jpg
t_transmit_177.jpg [ 18.04 KiB | Прегледано 3191 пъти ]
top.PNG
top.PNG [ 31.09 KiB | Прегледано 3187 пъти ]
Нед Яну 17, 2010 5:13 pm
Профил WWW

Мнение 
Мале, мале... нали ти казах и аз, и колегите. Почни от простото, направи нещо и тогава минавай напред.
ВЧ историите изискват много познания, опит и усет, засега забрави за тях, това което си го чертал е смешка 8O

Нед Яну 17, 2010 6:35 pm
Профил

Мнение 
Кажи тогава от какво да започна. :)
На баща ми един приятел дето се занимава с такива работи като види тримерче го разчагърта накадето му падне и после всичко си бачка :lol:

П.П. Сега си чакам пиковете и през това време нямам какво да правя и ... откачам с една дума :?
Затова не се спирам :lol:

Нед Яну 17, 2010 7:04 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
За да разбираш от високочестотно трябва да разбираш (доста) от радиотехника. Тук вече аз не разбирам как ще стане ама младо момче си...

Иначе основното правило е: максимално къси писти (и по-дебелички) и да са далеко една от друга, входа максимално отдалечен от изхода, масата/захранването да са дебеееели но да не затварят кръгче ъосвен ако не знаеш к'о искаш и т.н. И тънката и дълга писта го играе индуктивност която пречи на преминаването на ВЧ сигнала и освен това го излъчва наоколо, а близките писти го играят кондензатор през който преминава ВЧ сигнал. И не забравяй за филтриращите нано-кондензатори между захранването и масата - колкото повече толкова по-добре..

Нед Яну 17, 2010 8:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
darkshy написа:
Кажи тогава от какво да започна. :)
На баща ми един приятел дето се занимава с такива работи като види тримерче го разчагърта накадето му падне и после всичко си бачка :lol:

П.П. Сега си чакам пиковете и през това време нямам какво да правя и ... откачам с една дума :?
Затова не се спирам :lol:

Това е от многото пасти дето си се налапал с тях в сладкарницата. :D
Дават енергия, но не са пълноценна храна да те нахранят... Не ти трябва толкова енергия, мускулите ти са слабички.
На колко си години? Бай дъ уей.

Пон Яну 18, 2010 2:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Еее, не го шашкайте момчето. Точно па тази схема незнам защо ама работи. Правил съм я в какви ли не НЕправилни конфигурации и все си бачка. И индуктивностите съм слагал каквито намеря, готови, правени "на око", и с други трназистори. Примерно 27nH в комета нямат - слагам 22 и работи. Е никой не казва че е перфектно ама като за начало бива. Аз също съм copy-paste в РФ-а.

Пон Яну 18, 2010 2:14 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Re: Малко въпросчета...
darkshy написа:
1во. Значи да кажем че имам 1 кондензатор 100 нанофарада. Как да разбера в какъв корпус СМД корпус е :? (Освен да ходя до магазина за всеки елемент и да ги питам :D )
Няма ли някаква таблица да ми показва да речем от еди си колко си нанофарада до еди си колко си нанофарада са 1206 или нещо такова :?
2ро. Ще ми кажете ли как става това автоматично подравняване в алтиума :?
3то. Защо като си направих платката и сложих полигон и всичко стана перфектно и дадох на 3д превю и в 3д превюто не беше с полигон? :?
4то. Трябва ли шилдовете на db9m и на usb-b да са вързани към маса :roll:
Мисля, че вече това не са смешни въпроси :)
5то. Как да махна тази грешка на алтиума за паралелния порт? :? (Failed to load parallel port driver)
6то. Защо алтиума ми забива като цъкна на някой нет лейбъл (искам да го изтрия) :? 8O :? :? 8O :?

Айде и аз да кажа по нещо......
1. Отваряш каталога на Комет и си търсиш кондензатора, но по принцип до 1uF неелектролитни са с корпус 1206;
2. Забрави автоматичните истории в протела. Така нищо няма да научиш. То е все едно първолак да го учиш на таблицата за умножение с калкулатор!
3. Зависи с коя версия си на протела. Доколкото си спомням и при мен правеше такива дивотии Altium Designer 6 с някой от ъпдейтите;
4. Тоя въпрос не успях да го "преведа"
5.Няма махане, този порт се маха още при инсталацията, там те пита да го инсталира или не
6. Сигурен ли си че цъкваш където трябва?

Пон Яну 18, 2010 2:38 pm
Профил ICQ

Мнение Re: Малко въпросчета...
the_electronic_m@n написа:
darkshy написа:
...

Айде и аз да кажа по нещо......
1. Отваряш каталога на Комет и си търсиш кондензатора, но по принцип до 1uF неелектролитни са с корпус 1206;
2. Забрави автоматичните истории в протела. Така нищо няма да научиш. То е все едно първолак да го учиш на таблицата за умножение с калкулатор!
3. Зависи с коя версия си на протела. Доколкото си спомням и при мен правеше такива дивотии Altium Designer 6 с някой от ъпдейтите;
4. Тоя въпрос не успях да го "преведа"
5.Няма махане, този порт се маха още при инсталацията, там те пита да го инсталира или не
6. Сигурен ли си че цъкваш където трябва?

Значи за 1вия отговор - 10х точно това ми трябва.
За 2рия - Автоматичните работи ги пускам само когато нямам време или ме мързи и после правя корекции!! А ако трябва да направиш платка с 300 44кракови интеграли и мцу-та и още 10 пъти повече пасивни елементи, на ръка ли ще чертаеш всичко? :D
За 3тия - Аз съм май с базовата версия. Дръпнах я от датата като protel 2006 altium designer. Това не ми е проблем.
За 4тия - Говоря за това къде трябва да се вързват корпусите на ком портовете и усб-тата на платката. Реших да ги оставям висящи.
За 5тия - Направих тъпата грешка, че натиснах да не ги инсталва и ся само ма дразни :evil: :evil: :evil:
За 6тия - Мисля, че цъкам където трябва. Цъкам в/у лейбъла. Когато направя направя нов нет лейбъл и цъкна да му сложа име и тогава не ми забива но когато му сложа името и като цъкна пак в/у него и тогава забива :evil: :evil: :evil:

П.П. Знам, че тук не е мястото, но може ли да ми дадете препоръка как да накарам майка ми да се съгласи да си взема пинчера от баба ми защото баба ми ми купи преди 1 седмица пинчер който исках от много отдавна а майка не го изка защото я е страх да не я ухапе и да не се изс*ре на килима и да скъса дивана :lol: :lol: :lol: (дали да не и го подаря за рожденния ден който е след 2-3 дена :twisted: )

П.П.2. На 14 год съм :)
П.П.3. Не ям сладки неща поради това, че не ми е вкусно и че съм предрасположен към диабет. (баща ми, дядо ми и прадядо ми са болни от него и май е наследствено)
П.П.4. Zdrav, гледам, че си от варна. Познаваш ли тихомир от експрес електроникс, защото баща ми твърди, че познавал половината варна а другата половина го познавала :lol:

Пон Яну 18, 2010 10:38 pm
Профил WWW
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
^ а хел от старата ми компания едно време я знаеше цяла варна, а тя знаеше половин :lol:

Вто Яну 19, 2010 1:15 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща