|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:26 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
http://www.investor.bg/?cat=91&id=91074
Даже не четох статията. Само заглавието. Ама се замислих...  :):)
Всички знаем какво е моментното лекарство с което "големите" тушират кризата - суперликвидност - т.е. печатаме още виртуални пари (дето общо взето предизвикаха кризата, ама това е друг разговор). Т.е. рано или късно някой ще плаща сметката и най-естествения начин е инфлация. А при инфлация истината е активи дето можеш да пипнеш - т.е. стоки и земя.
Са дали ще е ориз.... бе май на там вървят нещата 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Дек 10, 2009 1:19 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
цена от преди 2 седмици: 3.5евро за торба от 10 кила.
квартален супермаркет в шанхай.
вероятно е била добра цената, защото хората качваха по 5 торби на велосипедите
|
| Чет Дек 10, 2009 3:24 pm |
|
 |
|
Цецо
|
начи наистина редовия китаец работи вече у еврови банкноти 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Дек 10, 2009 4:21 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, гледаш ли какво стана с цената на златото само за последните 3-4 дена като се раздрусаха Дубай и Гърция. И то това беше, само заради мисълта какво ще се случи на тия страни (а и другите като тях), т.е. при реално раздрусване нещата ще са доста по-силно изразени. Златото е commodity и като всички такива цената му отива нагоре-надолу, в зависимост от спекулациите на пазара. За справка през 80-те години е стигнало 800$ (ккоито реално са много повече от днешните 1200$) и после падна на 200$. Иначе относно инфлацията - ако си забелязъл Япония от 20 години печатат и вземат на заем като луди. Имат най-големия дълг спрямо БВП в Г7 (в момента е около 180% от БВП) и там вече 20 г. има дефлация, какво остава пък за инфлация. Същото в момента става и тук - въпреки яката печатница и заеми цените падат яко надолу, не заради друго, ами защото всичките тия пари потъват в една черна дупка за лигитимиране на предишната инфлация по време на балона. За да се предизвика инфлация, тези пари трябва да отидат у хората и после да наводнят пазара - истината е, че в момента хората нямат пари, безработицата е голяма, заплатите падат и т.н. Т.е. няма го тоя натиск на пазара, който да предизвика инфлацията. На всичкото отгоре банките имат още няколко трилиона долара, които да отписват от книжата си, т.е. дори и да продължат да наливат пари в тях, те просто ще изчезват. Та аз лично не очаквам никаква инфлация, или поне не такава, която да те кара да си вкарваш кеша в commodities. Балона просто беше гигантски и ще мине много време, докато се оправят нещата  .
А иначе за храната си прав - планетата стана много пренаселена и който държи храната, той ще е добре. Познай от три пъти кой е това и дали въобще е Китай или пък която и да е азиатска страна  . Без компютри и разни други буклуци може, ама без папкане не може и както всички вече са изнежени и не знаят от къде се държи мотиката ще има много да патят  . Другия вариант е да си заформим една здрава нова война и да понамалим малко паплачта  .
|
| Чет Дек 10, 2009 5:12 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Тц. Инфлация ще има. Просто е неизбежно. Рано или късно всичката напечатана хартия (било у хората, било у банките) трябва да намери покритие.
Примера с Япония не е уместен. Тогава е била само Япония, целия останал свят е уравновесявал това което става в Япония. Сега няма кой да уравновесява, всички са в кюпа. Та рано или късно кривата трябва да се обърне. Просто това е естествената логика. Навремето Японците, волю или неволю (по скоро второто) са изнасяли свойта инфлация навън. Защото навън е имало глад за инфлация. Сега няма.
Идеята на развития свят в момента е ясна - да напечатаме парите, да запушим с тях пробойните, а инфлацията ще я изнесем в развиващите се страни. Да ама и ония вече не са толкоз прости. И почва надцакването. Кой ще бие и дали въобще ще има победител е тема на друг разговор.
Между другото това че парите се печатат и се наливат във финансовите институции, а не в простолюдието, не променя факта, че това поражда инфлация. Щом печаташ необезпечени пари, генерираш инфлация. Тези пари рано или късно ще влязат в оборот, няма да седят вечно в банките. Цените сега падат, защото банките стискат парите и няма народонаселение което да харчи. Но това не може да продължи вечно.
Виж тоя велик фокус с отписването на активи от банките. Там нещата, признавам са ми доста мътни. И нищо чудно да успеят да маскират там няколко трилиона прясно напечатани хартийки.... Ама от опит знаем че фокусите не са магия а са си просто една заблуда и просто не виждаме крайния резултат, който неизменно си е логичен и реален.
Въпроса не е дали ще има инфлация, а каква ще е и кога ще почне. Според мен колкото по скоро, толкова по добре, толкова по контрулируема ще бъде. Щото хич не ми се ще да видя световна Виденова зима.....
А относно изхранването - аз не мисля че е чак такъв проблем. След като сега се изхранваме.... Значи има резерв за поне още толкоз народ, ако нещата се оптимизират. Е ще ядем ГМО, соя и пр. ама така е. Няма начин. Виж други "блага" са много по дефицтни.
|
| Чет Дек 10, 2009 5:40 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Само ако се появят на пазара и упражнят натиск върху цените - за момента няма такова нещо, защото въпреки всичко наличните пари в обръщение и достъпния кредит за консуматорите намалява, а инфлация няма как да се предизвика от липса на пари. Знам, че това може да ти се струва налудничево, но тук поне реално е така. Единственото място в момента (от развитите страни), където има инфлация и продължават да надуват балона е Австралия, но и там съвсем скоро всичко ще си дойде на мястото като спре кери трейда на валутите и като свършат стимулите в другите страни, с които се купуват австралийските суровини  .
|
| Чет Дек 10, 2009 5:45 pm |
|
 |
|
Цецо
|
http://www.investor.bg/?cat=6&id=92135
Вече и официално. Е друг е въпроса как изглежда статистиката отнесена на бройка човек. И колко принадена стойност вкарва немеца и колко жълтеницата. Ама това е положението.
|
| Сря Яну 06, 2010 11:24 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Инфлацията е неизбежна, но всяка финансова система си има своята инерционност. За долара се приема, че е от порядъка на 3 - 3.5 години, докато се отрази на цените на дребно на пазара.
Затова всички охотно прибягват до помпането на балона, като си мислят, че ще им се размине, но ще си решат проблема с липсите за момента.
А в по-дълга перспектива - както е казал Кейнс (той е измислил тоя номер със "Заетостта, лихвата и парите") - В по-далечна перспектива, всички сме мъртви!
|
| Сря Яну 06, 2010 9:40 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Въпроса е какво ще направиш с инфалцията - дали ще си я изконсумираш или ще я пробуташ в голямата си част на другите.
Хамериканците в момента горещо се надяват на втория вариант  И съдейки по цифрите - имат всички шансове да го направят
Да му мислят Другите. По точно тия дето се пъчат че държейки тяхните дългове ги държали за топките....
Мирише ми на сериозен политически конфликт между САЩ и жълтурите в близките години. Дано си остане само политически.
|
| Чет Яну 07, 2010 11:39 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Нещата с изтока са малко по-обвързани. Последните години натиска на САЩ към Китай беше за ревалоризация на юана, за да поскъпнат китайските стоки навън. Китайците упорито отказваха, защото за политическия режим там не е проблем да поддържа бариерите около вътрешния си пазар. Подобна беше ситуацията и при нас (СИВ), за който си спомня - с официалния и черния курс на долара, но за Китай е много по-лесно, защото са много хора.
Е, сега с инфлацията на долара и другите основни валути, Китай, който е вече най-големия износител, и е зависим от външните пазари, или ще оскъпи собствените си стоки или ще направи инфлация на юана. И в двата случая печели, в първия ще поевтини вноса си, във втория ще се сдобие с огромен ресурс, който, както изглежда ще се инвестира във вътрешната инфраструктура на страната.
|
| Чет Яну 07, 2010 12:17 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е каква му е далаверата на Китай да поевтини вноса си? Че така наречения бум на Китай се дължи единствено на поголовния износ и напрактика нулевата вътрешна консумация респективно нулев внос. В момента в който тенденцията се обърне, Китай ще престане да е икономическо чудо. Всъщност той е икономическо чудо, единствено и само заради 1 млрд. мравки които работят за без пари. Отделно, че ако намали износа и повиши вноса, това неминуемо ще доведе до повишаване на вътрешното потребление, респективно благосъстоянието и отвореност на китайците към външния свят. Което пък автоматически отслабва влиянието на ККП, което пък автоматически разваля магията с работливите мравки, т.е. пак чудото свършва.
Пък и аз не съм 100% сигурен в статистическите данни. Защото в страна в която е забранено със закон да се говори и пише за борсова криза, да се върва на местния статистически институт е.... меко казано наивно.
Въобще за мен Китай се наду до степен на пръсване. Въпроса е сега ли ще изпуснат парата или след 2-3 години ще гръмнат. Нагледали сме се на икономически чудеса в последно време. Всичките гръмнаха.
|
| Чет Яну 07, 2010 1:05 pm |
|
 |
|
Цецо
|
|
| Пон Яну 11, 2010 9:49 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Бе храната е по лесна, всеки може да се самоизхранва ако се стигне до там, и земя има достатъчно, и животни ще се намерят, по зор е въпроса с топлото и светлото, щото аз картофи мога сам да си садя, и прасета мога да си гледам, ама бензин не мога да си правя .... от друга страна едни съкращение леко, къде 2-3 млрд на двуногите обитатели няма да е никак излишно ... може би едно по големичко цунами по бреговете на индийския океан е най-доброто решение, предполагам една вълничка 250-300 м ще прибера тамън толкоз, сега остава да се надяваме за необходимото надигане на окенското дъно в нужното място ....
|
| Пон Яну 11, 2010 5:18 pm |
|
 |
|
Цецо
|
http://www.dnes.bg/health/2010/01/18/sy ... n1n1.84335
А като си помисля, че в БГ се надаваше истеричен писък, как по Европа за всеки имало ваксина, а в БГ - имало само 100к бройки. Ужас. Ще измрем от чумата.
Жената го донесе автентичен от щатите и го изкара за 3 дни със стандартните средства. Аз даже и не успях да се заразя като хората - покашлях два дни и ми мина.
|
| Пон Яну 18, 2010 1:37 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не знам, заговор ли е, некадърност ли е...
с едно приятелче (иван) се черпихме по коледа. кашляше и се вайкаше, че хванал грип. личния лекар му дал стандартните илачи за грип - да ги пие и да си седи в къщи.
на иванов ден му звъня да му честитя. даже не ми мина през ума да питам как е. вдига жена му. "иван умря"
след нова година се влошило положението, вкарали го в болница. лепнали му диагноза "двойна бронхот-пневмония". турили го на кислород, ама човека си заминал...
все ми се струва, че в днешно време не трябва да се мре от такива болести.
|
| Пон Яну 18, 2010 2:56 pm |
|
|