|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:17 am
Българската митница след 1-и януари 2010 г. ...
| Автор |
Съобщение |
|
ji4ka
Ранг: Форумен бог
|
Мъчат се да примамят хората в болниците за да ги разболеят, изнудвачите гадни.
Профилактика се прави в ПРОФИЛАКТО-риум а не в БОЛНИ-ца! На тия ДжП-та само се чудят как да им оправдаят съществуването, егати тъпата система! Какво тогава се чудим на митницата - същите "мозъци" са я измисляли.
|
| Пет Яну 15, 2010 11:35 pm |
|
 |
|
sthx
|
Kaкво ви мъчат профилктичните прегледи? Аз редовно ходя, даже и да не беше задължително (на практика безплатно), пак бих го правил. Казвам си дребните болежки, мерят ми мотора, изследват ми течностите. Случва се в следствие на изследванията да ми дадат направление за друг специалист. Не зная, дали има някой глобен, че не се е вястнал поне веднъж годишно при личния си лекар, но и тая глоба не е лоша идея - нещо като акцизите за цигарите и алкохола.
Пък и нека видим нещо положително в историята с митницата и малките пратки. Имаше бурна проява на гражданското (интернет) общество, вследствие на което се взеха мерки обслужването да стане по-човешки. И всичко това стана за много кратко време. Другото положително нещо е , че тази история се хареса даже и на @zaphod, а както знаем гражданското общество е част от демокрацията и няма нищо общо с робството, мракобесието и потъпкването на човешките права.
Иначе винаги трябва да се държи изкъсо администрацията. Нейно естествено свойство е да не иска да върши работа и да размотава. Законите на Паркинсън са формулирани отдавна и то не специално за нашите бюрократи.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Яну 16, 2010 12:20 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Абе профилактики, болници, митници и всичко останало трябва да се оправя това е ясно... Проблемът е, че зад всичко това стои една гнила бюрократична машина. Тя е създала проблемите и сега се опитва уж да ги решава. Получава се цирк, както примерно с митниците - вместо да стане по-добре, става още по-ужасно, пък после под натиск се налага да оправят проблемите от "оправянето"...
Сега всички ще се тупат по гърдите, че са оправили митниците, но всъщност те ще оправят само кашата, която сами създадоха. Иначе митниците си остават толкова кошмарни, колкото бяха и преди.
Очевадно докато има бюрокрация, ще има и проблеми. А пък бюрокрацията няма как да се махне, щото едни и същи хора си предават властта. Хората се надява че с идването на Герб ще дойдат нови хора, но уви - маймуните са същите. Просто някои лица и връзки бяха неизвестни, но чрез скандалите си сами се излагат. Говоря за Румяна Желева, дето поне за мен беше напълно непозната, но като гледам сега историята на фирмичката й - първо създадена в партия със зам. министър, после продават дял на Пламен Панайотов... Изобщо, тая няма никаква връзка с предишни управляващи. Той и Бойко няма нищо общо нито с дедо нито с тато... А те другите са маскари, пък новите чиста като момина сълза направо...
Но най-лошото е, че тая бюрократо-мания завзема и институциите на ЕС. Има едно много интересно изказване на Nigel Farage:
http://www.youtube.com/user/europarl#p/u/1/0vBqyG6qYXE
Струва си да бъде изгледано много внимателно. На пръв поглед изглежда като плямпане, но това е английския стил на говорене и много по-важно какво казва. Важно е и друго, че това което казва освен, че е истина, засяга страшно и кандидатурата на неговата държава за еврокомисар. Тъй че не само ние сами си подливаме вода. Но за разлика от нас англичаните си подливат вода професионално, а и тяхната кандидатка се измъкна по добър начин.
|
| Съб Яну 16, 2010 3:01 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Да, не е лошо и едно камшиче за вкъщи да дават , за да се самобичуваме отвреме навреме ,ако гавазите са заети. А най-добре е да има и глоба за доброволно ходене на профилактика - така ходиш-неходиш все ще плащаш глоба.  Даваха някъде как в САЩ негрите си правят някакви нелегални квартални лечебници - май и ние натам сме се затичали. Щото къде ще ходи болен на който снимката му е лепната на входа на болницата ,че го издирват за неплатени глоби? Не им увират главите ,че с тояга не се лекува. Но то е видно ,че не им е целта здравето на хората. Вместо да се чудят какви нови глоба да налагат , първо да се замислят защо хората не ги харесват и бягат от тях. То с глобите много лесно- ако си беден - глоба че си беден и така всички ще се уплашат и бедността ще изчезне.
Ха, а другите са ти познати? Въпросната госпожа ще се впише идеално сред всички други партийни парашутисти и в тоя парламент. Голяма драма, няма що!
|
| Съб Яну 16, 2010 6:04 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Хайде и аз да си кажа "болката" по повод докторите и профилактичните прегледи.
От година и половина се занимавам с този въпрос така да се каже "професионално". Работата тръгна от разговорите ми с един общопрактикуващ лекар (ОПЛ, GP). Коментирахме надълго и широко, че само около 30-40% от пациентите му ходят на профилактични прегледи и какви са причините за това. А те са си типичните нашенски - да не правим нещо ако "не ни е опряло яйцето на задника". Тогава ми хрумна идеята да направим система, чрез която с евтини SMS докторите да си привикват пациентите на профилактични и диспансерни прегледи. Както се казва речено, сторено. Ако се разсъждава "по бизнесменски", в идеята има печалба и за двете страни. За един извършен преглед лекаря получава 7.70лв, а ако прати 3 съобщения и успее да докара пациента, разходите му за всичко са около 0.70лв. От друга страна лекарите (ОПЛ) са над 3500 и всеки има над 1000-1200 пациенти, 2/3 от които трябва да бъдат привиквани, за да се появят. Това би трябвало на теория да генерира над 1000000 съобщения годишно. И така след три месеца проучване, работа и сериозна инвестирана сума се пръкна http://www.gp-sms.com . След това реклама, разпращане на SMS до всеки лекар, коментари по форумите им и опити да предизвикам интереса на техните съсловни организации. Резултата е едно голямо НИЩО! Започнах да търся причините за това НИЩО и се сблъсках с типично българския манталитет - докторите са стари, повечето в предпенсионна възраст и:
1. Не им се занимава с компютри и интернет
2. Не се натискат да изкарат някой лев в повече. каквото дошло - това
3. Отнасят се към пациента високомерно - ако е на зор той да дойде или държавата да ни го докара
4. Никакво желание да се направи някаква инвестиция - наслушах се на приказки: "Ти сега си решил да печелиш тука на наш гръб, от къде накъде???"
Ще дам само един цитат от техния форум, по обсъждането на тази тема:
Правете си сами изводите!
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Съб Яну 16, 2010 7:17 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Lupus, ами тая е тъпа кифла - какво и забелязваш. И лекарите са като при всяка друга професия - има и свестни има и мърша. Има и предприемчиви има и мързели, които чакат държавата да им закара пациентите. Та нищо ново под слънцето. Направете с няколко лекара пробна система, покажете на такива селски пръчки като горната лекарка как това е предизвикало едно повишаване на приходите с около 7к лева и да видиш после като заговори алчността в нея как сама ще дойде да ви моли и на нея да и продадете въпросната система  .
|
| Съб Яну 16, 2010 7:30 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Системата е направена и работи вече 9 месеца. Влез и виж колко облекчения съм създал. От тях се иска само да си купуват пакети с SMS-и и да пращат. Между другото, другата система която пуснахме за бизнеса - www.bsms.bg заработи много по-успешно. Малкия бизнес усети предимствата, които им даваме. Между другото тя може да се ползва и от живеещи в чужбина за да пращат евтини поздравителни съобщения в България за празниците. 
|
| Съб Яну 16, 2010 8:47 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз ги пращам СМС-те до БГ през сайта на МТел безплатно бе, пък ти сега ме караш да плащам за това  .
|
| Съб Яну 16, 2010 9:43 pm |
|
 |
|
Lupus
|
|
| Съб Яну 16, 2010 10:34 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Колко е хубаво, че има закон, който задължава оператоа ти да не ти изпраща непоискани рекламни съобщения само с едно обаждане до оператор.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Яну 17, 2010 10:18 am |
|
 |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
За мен, както и за повечето хора които познавам и сме коментирали профилатичните прегледи причината е една:
- нуждата да си вземеш ден отпуск за да отидеш на профилатичен преглед.
Незнам как е уредено в закона и дали шефовете са длъжни да те пуснат, но едно на ръка не го правят и второ не винаги е лесно да си вземеш отпуск.
От друга страна чакането в болниците е кошмарно. Например аз като ходя на лекар по някаква причина чакам с часове да влезна при ГП, а след това докато направят я снимка, я резултати от изследвания може да се наложи да отидеш до болницата и втори път, в друг ден.
Разбира се, веднага някои може да каже.. губиш ден/два отпуска, но пък може този преглед да ти спаси живота.... Само, че нивото на тези прегледи е толкова фрапантно ниско, че единственото нещо което може да ти открият е само ако е силно изразено (в краен стадии), за което ти тъй или иначе сам ще потърсиш лекар.
И това е вярно при посещение на какъвто и да е специалист! Налагало се е да търся лекри по съвсем различни случаи и когато нещата са малко по-заплетени и нестандратни правят всичко възможно да те разкарат. За да си направя например ЯМР (цена около 300-400лв), след като бях претърпял спортна травма, трябваше да се боря близо 4 месеца за направление и да ходя при различни специалисти. В други случаи е трябвало също така по-сериозен/скъп преглед(~200лв), който също ми е бил отказван.
Единственото нещо, което ти правят безплатно е пълна кръвна картина + изследване на урина. За всяко съвсем дребно или по-скъпо, допълнително нещо си плащаш сам.
А, начина на лечение?! Просто е смехотворно. Като погледнем това което съм написал по-горе, става ясно, че те лекуват без да са наясно какво точно ти е. Ако имаш симптоми на някакво възпаление и на база опит ти преписват някакъв широкоспектърен антибиотик и някакви симптоматични лекарства за облекчаване на твоето положение. И какъв е резлутата? НЕЗАДОВОЛИТЕЛЕН, по някога силно застрашаващ здравето ти и живота.
Последният пример от преди 3 седмици. Точно на коледните празници се разболявам лошо, след което се наложи спешно да се прибера в София. Поставят ми диагноза (свински) грип. Лекуват ме със силен антибиотик + някакво противогрипно (не противовирусно, а специално противогрипно).
Приключва лечението - аз болен. Отивам пак на лекар, преписват ми ВТОРИ антибиотик. Лекуват ме още седмица - резултат почти никакъв. Изписват ми антивирусно (без антибиотик) и сега съм горе-долу ок (от 25ти Декември, до 18 Януари). Ако тези дни състоянито ми се влоши - ще ми изпишат ТРЕТИ антибиотик?!? А, не.. ГП-то размисли.. изписа ми вече антибиотик, но първо ще ми пуснат изследване на кръвната картина, преди да почна го пия... Хм.., че не е ли по-лесно направо да пия 3ти, 4ти антибиотик.. какво ще се занимават с мен да ме гледат какво точно ми има...
Та така и с профилактичните прегледи..
|
| Пон Яну 18, 2010 2:28 pm |
|
 |
|
velio
|
Ако има желание има и начин! Не винаги де, но в случая има.
Като не можеш да излезеш по време на работа, върви преди работа - повечето лаборатории почват работа от 7.00. Предполагам че някои ОПЛ също. Ако не преди работа - след работа - работят до 19:00.
Направи си труда да видиш работното време.
Пък ако ти е зор че чакаш 2 часа дневно в задръствания... Ами... твой проблем. Аз за 30 мин стигам пеш до почти всеки край на града в който живея.
Направи си труда и провери съответната лаборатория дали публикува резултатите в интернет. В Търново има поне 2 такива! За София не знам...
|
| Пет Яну 22, 2010 12:13 pm |
|
 |
|
velio
|
Айде стига сте ревали бе.
Прочетете закона! Наредбата ще излезе по средата на годината. Тогава всичко ще е ясно!
|
| Пет Яну 22, 2010 12:17 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
velio, ей такива най ги обичам.
А бе като искаш да се строяваш марш да се строяваш където си щеш, ама
не ме карай и мене да участвам в същото начинание щото реакцията ми няма да
ти хареса.
Аман от роби дето искат всички да са като тях.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Яну 22, 2010 12:29 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами то правосъдното министерство излезе с тълкувание, че правилника на НС не е закон... какво остава за някаква си наредба за касови апарати.
не, че по принцип не е право министерството.
много често закона се подменя с правилника, а още по-често наредбата за тълкувание на правилника за приложение на закона прави съвсем друго нещо, от духа на закона.
така се стига до меркантилното гонене на буквата, а не духа на закона. от друга страна съременните ни закони са толкова объркани, че понякога е много трудно да схванеш какво е целял "законодателя".
|
| Пет Яну 22, 2010 1:17 pm |
|
|