Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
PIC12F629 Oscillator modes 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение PIC12F629 Oscillator modes
Здравейте!
Аз съм нов във този форум и ако питам нещо тъпо не се сърдете много.

Дълго време се борих с GP4 и GP5 да ги използвам като I/O, но чак сега разбрах че ако ползвам кристал/резонатор режим на осцилатора няма как да стане това.
Гледам че GP4 и GP5 могат да се използват чрез "internal oscillator" режим. Какво означава това? Трябва ли му външен елемент RC или кристал/резонатор.

Питам защото гледам тук:
http://www.olimex.com/dev/pdf/PIC/PIC-P8.pdf
че използват GP4 и GP5 за връзка към EEPROM и въпреки това там има резонатор. Необходим ли е резонатора във режим вътрешен осцилатор или не. Ако не е необходим пречи ли да е там (както в PIC-P8 на Оlimex).

Имам и още един въпрос. Тъй като имах неясна документация на програматора може би съм сменил стойността на "bandgap" на pic-a - (пишеше по свое усмотрение каквото му хрумне). Това фатално ли е? Много ли ще се различава честотата от 4 MHz? Същия въпрос и за 683 - callibration.

Мерси предварително!

Пет Яну 22, 2010 5:57 pm
Профил WWW
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
За да работи с вътрешния генератор не са необходими никакви външни елементи. Незнам какво са имали в предвид от олимекс като са нарисували така схемата. Може би да имат опция да го пускат и с външния кварц. Тогава неможе да се ползват тези крачета за нищо друго, така че няма да може да се ползва външния eeprom. Явно затова служат и мостчетата J2 и J3

Просто разгледай документацията за този pic

Пет Яну 22, 2010 6:40 pm
Профил

Мнение 
ок. Ясно за джъмперите. Обаче въпреки че се използва вътрешния генератор кварца си остава м/у GP4 и GP5. Чудех се дали ще пречи.
А за калибрацията - намерих малко информация. с малко усилия мога да събера един калибриран и един некалибриран пик и да ги сравня.

Предполагам че нямаше да правят възможност за резонатор/кварц ако така няма да се спечели нещо. С какво са по-добъри керамичния и кварцовия генератор. Предполагам че са по-стабилни и по-точни ... или пък имаш право на избор на тактова честота?

Документацията през цялото време ми е пред очите. Просто някои неща ми убягват.

Мерси за информацията.

Пет Яну 22, 2010 7:07 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

Мнение 
npelov написа:
ок. Ясно за джъмперите. Обаче въпреки че се използва вътрешния генератор кварца си остава м/у GP4 и GP5. Чудех се дали ще пречи.

Няма да пречи! Кварцовитя генератор е много по-стабилен от RC-генераторите но заема 2 крачета. Вътрешния генератор също е RC и с калибрацията може да се променя в малки граници честотата му. Но имай в предвид ,че с температурата и захранването също ще се променя , погледни си в даташита , накрая има графики. И примери има даже. Търси ги с " Find Text"
EXAMPLE 9-1: CALIBRATING THE INTERNAL OSCILLATOR
bsf STATUS, RP0 ;Bank 1
call 3FFh ;Get the cal value
movwf OSCCAL ;Calibrate
bcf STATUS, RP0 ;Bank 0

FIGURE 13-15: MAXIMUM AND MINIMUM INTOSC FREQ vs. TEMPERATURE WITH 0.1µF AND
0.01µF DECOUPLING (VDD = 3.5V)

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Tips ‘n Tricks
PIC12F629tandt .pdf [935.13 KiB]
164 пъти
Пет Яну 22, 2010 7:55 pm
Профил

Мнение 
Още едно въпросче. Как да различа HS кристал от XT. Пише че и двата може да са на 4 MHz. Аз купих 4MHz, но не знам на каква настройка да сложа пик-а - XT или HS

Нед Яну 24, 2010 8:50 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
xt е за <=4Mhz
hs е за >4Mhz
Значи XT!!!
Това го пише в CCS-a! и е вярно!
:)

Нед Яну 24, 2010 9:05 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Момко, вече сигурно хиляди пъти се споменава да се четат datasheet-овете. Никой нищо ново не си измисля. Просто всеки който се занимава с тия работи е научил наизуст документацията, и е хубаво преди да се питат елементарни hardware-related въпроси да се чете. Ако те мързи да четеш - пробвай. Ако и тогава не стане - ще имаш по конкретен въпрос, на който е вероятно да ти бъде отговорено както трябва. От сорта защо на 4MHz кристал и настройка HS пика не отлепя...

Нед Яну 24, 2010 9:49 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]