Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
фото сензор за слънчева светлина 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение фото сензор за слънчева светлина
Някой може ли да ме насочи към сензор за светлина във областта 400-580nm, който да се намира сравнително лесно в БГ. Нещо от рода на EPD-470-0-1.4

Сря Фев 03, 2010 1:20 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Светодиод не става ли? На директна слънчева светлина един зелен 3мм даде 1.5V ( на 10 мегаома ).

Пет Фев 05, 2010 3:14 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
fich написа:
Светодиод не става ли? На директна слънчева светлина един зелен 3мм даде 1.5V ( на 10 мегаома ).

Ей върна ме назад във времето ... едно време режехме металните капачки на транзисторите и ги ползвахме за детектор на светлина .. виж не се бях сетил че и светодиода може да върши подобна работа :)

Пет Фев 05, 2010 4:40 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
www.comet.bg

TSL2xxx

Пет Фев 05, 2010 5:52 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
valioman написа:
fich написа:

Ей върна ме назад във времето ... едно време режехме металните капачки на транзисторите и ги ползвахме за детектор на светлина .. виж не се бях сетил че и светодиода може да върши подобна работа :)
8O Сега пробвах с 3 светодиода: зелен бял и ултравиолетов и само с ултравиолетовия успях да докарам повече от 0 миливолта и то 8 миливолта и то при директно светене в/у светодиода от фенерчето на камерата на СЕ к750и

Пет Фев 05, 2010 6:35 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Пробвал съм TSL250 и 257 от комет. И двата са доста чувствителни, ако ти трябва да мериш слънчева светлина, ще се наложи да им сложиш някакво тъмно стъкълце пред тях. На неоново осветление в стая, 250 дава 4V (при захранване 5), а 257 удря тавана, т.е. по-чувствителния е от двата.

Пет Фев 05, 2010 9:14 pm
Профил

Мнение 
Ами .. зависи всъщност какво иска, ако иска чуствителност на 400 nm си трбява прибор койо може да работи в UV спектър, не знам ти я на комет в какъв диапазон са, тази серия има както от 350 така и от 600 ако се не лъжа, трябва да погледне конкретния в какъв диапазон работи.

Пет Фев 05, 2010 9:32 pm
Профил

Мнение 
Мерси за отговорите. В момента ползвам TLS250 и наистина е много чувствителен. Трябва ми да разграничава дневна от изкуствена светлина и това което се сетих е да гледам по към зеления спектър. Мислех да сложа някакъв филтър зелен или син, върху TLS, но предпочитам ако има готово решение.

За номера със светодиода не се бях сетил, обаче ми трябва изход 0-5в да се чете от микроконтролер и като цяло мисля че ще стане по-сложно с настройването.

Въпроса е за една бройка, така че и по-скъпо решение ми върши работа, стига да се продава в БГ.

Вто Фев 09, 2010 3:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
gdh написа:
..... Трябва ми да разграничава дневна от изкуствена светлина и това което се сетих е да гледам по към зеления спектър. ...

Май първо трябва да намериш сигурните критерии за разграничаването им и после да мислиш за реализацията.

Вто Фев 09, 2010 3:58 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Какви сензори се използват по колите за автоматично включване на фаровете при стъмняване ? Едната кола има такава екстра, но не я използвам, предпочитам "хардуерно" да си щракна фаровете :) Сензорите са два, разположени един до друг под предното стъкло. Онзи ден пробвах да ги покрия с ръка, с вестник, книга, шапка, каквото имаше около мен, не се задействаха, т.е. фаровете не се запалиха. Какъв спектър използват тези сензори ?

Вто Фев 09, 2010 6:14 pm
Профил WWW

Мнение 
Цитат:
Какви сензори се използват по колите ...

Точно с такава цел ми трябва и на мен идеята е да не се включват фаровете за щяло и нещяло ами само като се стъмни. Не знам каква част от този механизъм се намира в датчика който се ползва от колите и каква част е в логиката след него.

Цитат:
Май първо трябва да намериш сигурните критерии ...

Ами това ми хрумна като критерии. Не съм сигурен дали ще стане надеждно само със чувствителност по спектър.

Вто Фев 09, 2010 10:09 pm
Профил

Мнение 
¶ написа:
Какви сензори се използват по колите за автоматично включване на фаровете при стъмняване ? Едната кола има такава екстра, но не я използвам, предпочитам "хардуерно" да си щракна фаровете :) Сензорите са два, разположени един до друг под предното стъкло. Онзи ден пробвах да ги покрия с ръка, с вестник, книга, шапка, каквото имаше около мен, не се задействаха, т.е. фаровете не се запалиха. Какъв спектър използват тези сензори ?

щом са два един до друг, може да е т.нар. sunload sensor, който показва на климатика от къде грее повече слънцето.
Сензора за осветеност би трябвало да е по към таблото, за да мери в унисон с това което се вижда при смрачаване.

За спектъра на този сензор, бо могло да се направи нещо като измерване на цветната темпратура на светлината, и да се отсеят инфрачервеното, както и ивични спектри около 400 и 500 nm от луминесцентни и живачни лампи. Ако влезеш в тунел обаче, няма да задейства.
Друг критерий за слънчева светлина би могъл да бъде това, че осветеността се променя бавно, и резки промени не се дължат на залеза.

Вто Фев 09, 2010 11:15 pm
Профил

Мнение 
С фоторезистор и си настройваш точно нивото на осветеност, а не спектъра. И някаква времеконстанта ,може би. Изкуственото осветление обикновено осветява мноого по-слабо от дневната светлина.

Вто Фев 09, 2010 11:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
С фоторезистор и си настройваш точно нивото на осветеност, а не спектъра. И някаква времеконстанта ,може би. Изкуственото осветление обикновено осветява мноого по-слабо от дневната светлина.

Помисли пак! :)
kasparov написа:
..........
За спектъра на този сензор, бо могло да се направи нещо като измерване на цветната темпратура на светлината, и да се отсеят инфрачервеното, както и ивични спектри около 400 и 500 nm от луминесцентни и живачни лампи. Ако влезеш в тунел обаче, няма да задейства.
Друг критерий за слънчева светлина би могъл да бъде това, че осветеността се променя бавно, и резки промени не се дължат на залеза.

Някъде тук ще да е истината!

Сря Фев 10, 2010 12:33 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
И не забравяй да свериш часовника на колата :)

Просто няма как в 11 през нощта да грее слънце. Или в 12 на обяд да е pitchblack.

Сря Фев 10, 2010 10:17 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща