|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 4:47 am
Няколко въпроса... RS232, Transistors, temperature..
| Автор |
Съобщение |
|
darkshy
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 5:50 am Мнения: 391 Местоположение: Варна
|
Благодаря ти zaphod сетих се как да го направя вече 
|
| Нед Фев 07, 2010 1:21 pm |
|
 |
|
mitko_el
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Ми ОУ ... ,за кво ли не стават  . В този корпус има куп ОУ , 358 мисля е със същото разположение на изводите. Като цяло са универсални. 5-10 броя имаш от мен , само да ти се занимава. Има и разни тримерчета по платката ,да настройваш...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Нед Фев 07, 2010 4:52 pm |
|
 |
|
darkshy
|
Ok  Как ще ми ги дадеш? Пиши на ЛС скайп или ICQ ако имаш
Вижте какво сглобих на бързо  Работи 
|
| Нед Фев 07, 2010 5:21 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
ICQ ми е на профила . Скайпа и тел. на PM го имаш 
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Нед Фев 07, 2010 5:31 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да дам и аз малко акъл:
1. Биполярният транзистор е източник на ток управляван с ток само дето коефициентът му на преобразуване е най-неточната неточност и зависи от к'во ли не. Ако искаш сигурно отпушване го приемаш за 10 без значение колко стотин пише. В твоя случай става дума за малки токове (светодиоди) и можеш да го вдигнеш до 50 например. А напрежението на базата е друга история, представлява диод все пак: 0.4В за запушено е само на теория, може и до 0.5В да скочиш (в случая де, при невисоки колекторни напрежения). Иначе повечето маломощни транзистори искат 0.64В базово напрежение при 0.1мА колекторен ток и около 0.75В при 100мА кол. ток.
2. За акумулаторите: ограничението по ток е добра идея за да няма Бум! обаче малкият заряден ток при никеловите може и да не значи, че са заредени - доста им играе вътрешното съпротивление. За най-сигурно им мерят температурата - след пълно зареждане цялата енергия отива за загряване ама това е слоожно. Иначе с този ток един таймер за 15 часа би вършил добра работа при напълно разредени акумулатори.
3. Седни и научи поне основните работи за ОУ-тата щото е лесно пък и няма да минеш без това.
|
| Нед Фев 07, 2010 5:37 pm |
|
 |
|
darkshy
|
Слушам! 
|
| Нед Фев 07, 2010 6:13 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
darkshy, нали баща ти беше ТВ техник - той няма ли книжки да ти даде? Само не казвай ,че и той като тебе действа на принципа проба-грешка.
За твое сведение и ОУ , и микроконтролерите са направени от транзистори , които явно са тъмна Индия за теб. Електрониката си има азбука - вземи я понаучи преди да почнеш да пишеш романи.
А за схемката която си спретнал , да ти кажа ,че ще си имаш два постоянно светещи светодиода. LM386 е звуков усилвател а не ОУ, LM358 ти трябва.
|
| Нед Фев 07, 2010 6:50 pm |
|
 |
|
darkshy
|
|
| Нед Фев 07, 2010 7:31 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
http://www.kn34pc.com/books/book-ryk-an ... oystva.pdf
е първото което ми попадна. На същия саит ще намериш и повечето от изчезналите книжки на баща ти
На ти и нещо за увод в ОУ-тата:
http://www.kn34pc.com/books/book-ou.djvu
Конкретните схеми са морално поостарели.
|
| Пон Фев 08, 2010 8:33 pm |
|
 |
|
darkshy
|
Благодаря ти бонго. Много зе заинтерисувах в тези ОУ и видях че доста неща които съм се чудил как да ги направя стават с ОУ  Когато ми остане свободно време ще ги прочета защото сега се готвя за олимпиада и правя електронен дневник на гимназията ми и трябва да го защитавам  Хич не ми се занимава вече с тези php-та.... Мързи ма... Откакто ме зарибихте с ОУ-тата, постоянно ми се въртят в главата  . Даже и пиковете забравих 
|
| Пон Фев 08, 2010 10:57 pm |
|
 |
|
zaphod
|
кой казва че младежта само на пехапета налитала 
|
| Вто Фев 09, 2010 8:29 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Разбира се, че не. Просто хората с интереси извън масовото са в нищожна концентрация
и шансовете човек да се срещна с някой от тях извън своето поколение - където са
повечето контакти през живота му - са на много малки, затова и все тия приказки за
"тия сега" и "едно време". Всъщност развитието не е спирало, ако и някои негови
страни да не ни харесват и да няма гаранции, че няма да спре в бъдеще или дори
в непосредствено бъдеще.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Фев 09, 2010 8:28 pm |
|
|