Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
PIC INTRCOSC - джитер? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение PIC INTRCOSC - джитер?
Опитвам се да подкарам един PIC18F26J11 с вътрешния RC осцилатор (8Mhz). Обаче ми прави впечатление, че фронтовете много играят. Като честота е добре, но има джитер около 50-100ns.

Това нормално ли е? Досега не ми се е налагало да пускам PIC на вътрешния RC, ама в случая ако спестя кварца ще е от полза...

Пет Фев 05, 2010 7:39 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Т.е. периодът ти шета между 125 и 225 nS? Не съм ползвал чипа, но това изглежда
съвсем отнесено, нещо не е наред.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Фев 05, 2010 9:05 pm
Профил WWW

Мнение Re: PIC INTRCOSC - джитер?
Гледам, в ератата на PIC16F818 си признават за такъв проблем. За този обаче още не са писали.
Някаква вероятност кучето да се обажда периодично, и оттам чипът при всеки ресет да минава за кратко на 4 MHz в началото, а ти да го виждаш това като джитер?

Фронтовете равномерно ли са разпределени в тези 50-100 нс, или на дискретни стойности? Това от любопитство питам, не че ще ти реши проблема.

Пет Фев 05, 2010 9:22 pm
Профил

Мнение 
Ще е чудно ако RC-то няма джитер, особено при тия честоти. Мерил съм джитер и с външен RC - ами има си, в сравнение с кварца е огромен. За чувствителни към джитер приложения, RC-то не е удачно. Едва ли след RC-то има компаратор, най-вероятно си е прост ЛЕ, в най-добрия случай шмид.

Съб Фев 06, 2010 12:16 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами аз го гледам на скопа на периодичен режим, фронта е "замазан" и широк около 50ns. Като в центъра където трябва да истинския фронт - е най-наситено и настрани избледнява, като в краищата на 50нс е съвсем рядък - но го има. Интересното е че когато го спра - честотата е съвсем точна. :) Ама явно мърда от време на време, щом го има джитера. Обаче няма как да го спра в грешния момент за да го видя.

Не е софтуер, кучета и прочие. Просто няма начин нещо такова да се случва с такава скорост в рамките на 50ns.

Просто си го има тоя джитер. Въпроса е дали е нормално, защото както казах нямам опит с RC осцилатора на пиковете.

Съб Фев 06, 2010 12:14 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо, това, дето го гледаш, е нормално. Вътрешният PLL си мени честотата и затова при всяко сверяване има преходни процеси докато се установи. Изобщо PLL без джитер се прави доста трудно. А ако кристалът не е читаво топологиран и VCO-то му се смущава от маршировката на ядрото, няма начин да не се появи. Просто си направи сметка дали този джитер те устройва и си вземай решение. Убеден съм, че броят на импулсите за секунда е толкова, колкото очакваш.
Надявам се, клоковете не ти трябват за хайфизъм? :lol:

Съб Фев 06, 2010 8:58 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
.. Интересното е че когато го спра - честотата е съвсем точна. :) Ама явно мърда от време на време, щом го има джитера. Обаче няма как да го спра в грешния момент за да го видя.

Кое спираш? Джитера е фазово изместване и не касае честотата. Друг е въпроса ,че с RC сигурно има и някаква честотна девиация. Ама какво очакваш от прост резистор+кондензатор?

Съб Фев 06, 2010 9:42 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Хората навсякъде са си го написали че за стабилност на честотата на осцилациите, трябва да се ползва външен осцилатор, а не вграденият такъв.. :P :P
По този начин се избягва взаимните влиания, между осцилациите, и състоянието на схемата..

Ама нали все се опитваме да спестим 5 лева........
Сиромах човек, жив дявол :twisted: :twisted: е казал народа.. :idea:

Ако можеше да се съберат техническият отдел на atmel и маркетинговият отдел на microchip, ще се получи нещо велико.

Нед Фев 07, 2010 12:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
Абе наистина си мяза на фазово отместване. Аз въобще не съм мислил в тая посока. Бях си решил, че е честотно, ама както казах досега никога не съм го пускал на RC :)

То ако е фазово - би трябвало да е относително по безпроблемно. Като цяло джаджата има да мери едни времена с точност до 1ms. Това ще стане вероятно. Другото което е че има и 115kbaud UART. Там също не би трябвало да има яд....

traqn_savov написа:
Ама нали все се опитваме да спестим 5 лева........
Сиромах човек, жив дявол :twisted: :twisted: е казал народа.. :idea:

Де да беше за едните 5лв..... Той един кварц е стотинки.

Пространството е скъпо в случая. Че кварца заема място колкото целия процесор :)

Последна промяна Цецо на Пон Фев 08, 2010 10:06 am, променена общо 1 път

Пон Фев 08, 2010 10:04 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Имаш измерване и комуникация, така че вземи си постави и един SMD кварц да не те боли главата после!

Пон Фев 08, 2010 12:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да, както казва fan, има кварцове със размерите на smd светодиод. Е, 1-2 евро са, но това едва ли е проблем.

Пон Фев 08, 2010 12:34 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Аз кварц имам. Часовникарски на Timer 1. Така че за времеизмерването има алтернатива. Притеснява ме комуникацията. Ама тя е UART, който не е капризен, все в рамките на един байт да не избяга толкоз..... Според мен ще си работи както трябва ако джитера (или поне това което виждам) е само фазов.

Иначе мястото е наистина кът. Така че ако може без втори кварц - без него ще е.

Пон Фев 08, 2010 1:04 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо, едва ли ще ти работи UART-ът с RC генератор. Некапризността му е в рамките
на към 5% разлика в клоците на двете страни (забравяме jitter-а за момент), т.е. към половин
бит време; не съм гледал спецификациите ама много бих се учудил ако му гарантират
5% точност. Е, ако речеш да калибрираш всяка бройка кой знае, може и да го докараш
(но и 5% стабилност в целия температурен интервал едва ли ще имаш де).
Освен ако не калибрираш за скорост по кварца който имаш начесто, тогава може
и да стане.
Ще остане само jitter-ът, който при тия стойности ми изглежда като нещо неработещо
(може би в самия чип). Няма причина RC генератор да jitter-ства повече от кой да
е друг, нещо сериозно го смущава отнякъде (може би кофти опроводяване на
самия силиций, особеон ако и R-ът, и C-то са на чипа навярно е това и няма много
дето да можеш да направиш според мене....).

Пон Фев 08, 2010 6:43 pm
Профил WWW

Мнение 
Цецо, мисля, че с уарт-а няма да имаш дертове. Джитера мисля, че е фазов и като цяло колкото баудрейта е по-нисък - толкова влиянието му ще намалява.
Относно честотата - не го знам твоя пик, ама съм ползвал навремето едни, които си бяха фабрично "калибрирани" (имаха записана в флаш-а индивидуална калибрационна константа) им гарантираха точност на RC- осцилатора 1-2 % (не помня как това се променяше с температурата обаче). Та при стайна температура - ако ползваш въпросната калибрационна константа - май няма да имаш проблеми

(да не говорим, че с часовниковият генератор можеш и сам да си калибрираш от време на време RC осцилатора)
;-)

Пон Фев 08, 2010 7:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Даже и да е калибриран до 2% при "стайна" температура, нещата не са толкова
лесни. Стават лесни 20-ина минути след включването, като се стабилизира
температурно системата - дотогава ще има да си ги чака тия 2%.
Инак това, че ги продават с премерена константа за честотата е известно
улеснение, разбира се. Но такъв jitter - който в тия огромни размери е трудно да бъде
само фазов шум, и честотен трябва да е - си остава признак за нещо
неработещо (с което може би продуктът си живее, ако влиянието е
преодолимо).

Пон Фев 08, 2010 7:37 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща