|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:13 am
ОбразУвание в технически университети извън БГ
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 ОбразУвание в технически университети извън БГ
От къде и как да намеря инфо за университетите в "странство"?
Имам племенник, който има намерение да учи, та се питах за сиромаси - българи - ккъде и как е възможно да получат що-годе свястно техническо образувание?
Ще съм ви благодарен, ако можете да ми препоръчате или да споделите опит и инфо по въпроса.
За технически университети в БГ - хич не ми се и мисли. Минал съм от там и знам за какво става дума ...
Последна промяна emilvtc на Пон Фев 15, 2010 11:33 am, променена общо 1 път
|
| Сря Фев 10, 2010 7:52 am |
|
 |
|
tolstolob
Ранг: Ориентиран
|
|
| Сря Фев 10, 2010 11:06 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Емо, оправи си правописа, че верно смъкна реномето на БГ университетите. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Фев 10, 2010 12:04 pm |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Ами как какво е образУванието, бе? Техническо, той човека си го пише 
|
| Сря Фев 10, 2010 12:23 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
техническо образувание ... демек там.. южно от кръста отвора става USB–B
а пък отпред, най-свидното се превръща в JTAG кабел....и пикаеш като лейка
сигурно нещо такова се образува 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Фев 10, 2010 1:18 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Е то на толкова образУвани като теб разчитаме да оценят колко некачествено е образУванието в България  :):):)
|
| Сря Фев 10, 2010 4:20 pm |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Е не се впрягайте толкова за правописа, аз имах грамота от национално състезание по физика от Министерство на ОбразовОнието 
|
| Сря Фев 10, 2010 7:37 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе typo като образовоние е едно, правописът е друго - но като цяло открай време
се брои за кофти практика да се отваря дума за правописни грешки в мрежата.
От http://www.faqs.org/faqs/usenet/primer/part1/ :
" Spelling Flames Considered Harmful.
Every few months a plague descends on Usenet called the spelling flame.
It starts out when someone posts an article correcting the spelling or
grammar in some article. The immediate result seems to be for everyone on
the net to turn into a 6th grade English teacher and pick apart each other's
postings for a few weeks. This is not productive and tends to cause
people who used to be friends to get angry with each other.
It is important to remember that we all make mistakes, and that
there are many users on the net who use English as a second
language. There are also a number of people who suffer from
dyslexia and who have difficulty noticing their spelling mistakes.
If you feel that you must make a comment on the quality of a
posting, please do so by mail, not on the network. "
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Фев 10, 2010 9:16 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
добре, понаплюхте го човека, с'я малко помощ ще му окажете ли? имаме един колега, съфорумец - заедно се пържихме в ТУ-то, но той замина у чужбината магистратура. ако види темата ще може да те осветли какво е обазУванието във Финландия (Тампере ли се пише, да не стана и аз за подбив?), но от впечатленията които останаха - яко гърч по време на семестъра - много проекти, малко време за развлечения, избираемост на дисциплините, само да докараш определените кредити, по-леко е по изпити щото са ти стопили лагерите през останалото време, но като гледам - човек ще стане, така че ако ще може - да бяга племенника ти. Колкото до парите - явно се оцелява с не чак толкова много за тамошният стандарт при всичките привилегии които имат студентите (не като тук фиктивно), но за точни цифри мога да питам. ако е къдърен племенника ти май може да се включи като "разработки в университета за университета" за което му се заплаща много повече от колкото ако тук имаше 6 ръце и три глави да го ползва едновременно. не знам дали тази опция важи за "баклавите", но "маговете" я имат. така както ми е споменавал човека ако си на общежитие - 700-800Е месечно те оправят май-май, да не излезе че говоря на изуст, но това си спомням. При сериозна идея за ходене нататъка ще разпитам, но и предполагам човека ще се включи по някое време да разкаже от първа ръка.
|
| Чет Фев 11, 2010 3:07 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Имам един приятел в Bath - UK. На 100-тина км от Лондон. Имат общежития които не са кй знае колко скъпи (май нещо от сорта 150 - 250 L). За храна ако посещава редовно Теско - изкарва и със 150 - 250 месечно. Цялото образование се заплаща от UK. Като една част поема безвъзмездно, а за останалата отпускат кредити (като моя приятел е с кредит въпреки че може да си го плаща). Само дето е железар и нямам информация как е ИТ-то там. Но това което виждам досега е на ниво. В момента е на специализация във военния отдел на Ролс-Ройс (там дето правят самолетните двигатели). 6-тия семестър по принцип им е специализация.
|
| Чет Фев 11, 2010 3:43 pm |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Да, мога да споделя малко опит относно Финландия.
Образованието тук е безплатно за всички. Естествено, животът не е - там разходите зависят доста от човека и от това, доколко е склонен да се ограничава. Работата в университета е възможност, стига да те забележат и да има подходящ проект. Плащат поносимо и все пак в сравнение с истинска работа във фирма е примерно двойно по-малко. Магистърската дипломна работа почти винаги е някакъв реален проект, за който се плаща на дипломанта, и съответно наистина се разработва нещо смислено.
Езикът е голям проблем. Има международни магистърски програми, в които всичко е на английски. Ако се започва тепърва висшето образование, разните основни премети (математики, физики и т.н.) са на финландски и не знам как могат да се вземат, ако не знаеш езика, който е много изчанчен и труден за научаване. Бакалавърската степен тук за нищо я нямат, даже до скоро не беше задължителна. Сега е по-скоро някаква формалност. Такова понятие като бакалавър-инженер няма, магистратурата е минимум. След това, който иска да продължава да кисне в университета и да става доктор, трябва доста бумаги да изпише. Там вече всичко е само на английски, така че има доста активен обмен на postgraduates.
Като цяло всичко е направено много гъвкаво, човек сам си прави програмата и после сам се псува като види зор или като сбърка нещо. Никой няма да те спре да се набуташ с 20 предмета едновременно, стига да можеш. Обикновено никой не го прави това, всички се размотават години наред и не си дават зор. Термини като "семестър", "сесия", "група", "поток" и други такива са или много размити, или не съществуват. Едва ли има двама, които следват едно и също нещо по едно и също време. Няма студентски книжки, заверки или подобни методи за тормоз, няма преподавателски своеволия и други "особености", нито пък някакво специално отношение, било добро или лошо. Изпитите са анонимни, за колкото напишеш, такава оценка ти се поставя. Няма такива селски манипулации като "аз знам ти колко можеш", "писал съм ти една половинка от мен" и т.н. Знаеш какво се иска от теб, сядаш и учиш колкото прецениш и съответно изкарваш за колкото си писал. Та, идеята ми е, че много неща са абсолютната противоположност на българските.
_________________ Manners maketh man.
|
| Чет Фев 11, 2010 5:07 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Това ако стане в БГ университет ще настъпи хаос 
|
| Чет Фев 11, 2010 8:01 pm |
|
 |
|
sthx
|
Що да не стане? Като има зор и чудеса стават.
Миналата година съотношението завършващи средно образование/ брой места за първокусници беше около 1:1, а сега , като се приспаднат към 10000 заминаващи да учат в странство, отношението ще бъде 1:2. Два броя места за студенти ще се борят за един първокурсник. И понеже на практика влизат всички, които първоначално имат някакво желание, то още през първия семестър 10-15% от първокурсниците сами се отказват, преценявайки че това занимание не е за тях. Та до 2-3 години и в това блато нещата ще почнат да се подреждат.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Фев 11, 2010 9:27 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
няма да се оправи. просто не става, имам чувството че на всеки нов курс кой влиза съзнанието е промито и от тях все по-малко стават за нещо. имат странни идеи за висшето, как трябва да изглежда, за какво служи. превърнало се е в нещо което "трабва да се изкара, щото може, пък и що да не, като ме приеха?". то е станало просто начин за още 4 години без да се напъват да работят, нещо като второ средно, а на практика нивото не е много по-високо в някой предмети от това в ТЕТ-а преди 10 години да кажем. и както каза Николайчо
са си начин на живот. разбира се има си "отбиране на каймака", кой може завлече някой студент или го прати да работи при познати и... другото е плява. и ако до сега беше 80-85% плява, то в последните 2 години - драстично нарастване... не вярвам да се оправят нещата. пращай го момчето да учи в чужбината - може да стане роб на системата без шопска салата и хубава ракия, но ще знае за какво го прави.
|
| Чет Фев 11, 2010 10:26 pm |
|
 |
|
the_bull
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Авг 18, 2007 11:39 am Мнения: 137 Местоположение: Русе
|
Моите впечатления за образованието в чужбина от приятели е, че доста се разчита на самостоятелната подготовка, докато в БГ се опитват да наложат това нещо. Поне при нас в Русе по всяка дисциплина се налагат куб курсови като се разчита на самостоятелна подготовка и четене през семестъра. Нивото е доста ниско, но не вярвам на запад да е много по високо. Просто всичко си опира до самосъзнание и интерес към специалността. Като гледам една голяма част от моите колеги нямат и идея защо са тук, като завършат какво искат да работят и за какво им е дипломата като нямат никакви знания.Предполагам в по големите университети успеваемостта е по-голяма заради по големия брой хора които са дошли с конкретни интереси към дадена специалност, а не толко, че в самия университет изучава много задълбочено дадена дисциплина. До голяма степен има значение и материалната база което не е за пренебрегване. Тук в Русе има катедри и дисциплини в които се измерва с Ц20 което е смешно до някъде. Но основно един инженер да стане добър си опира до четене и практика. В нито един университет няма да те направят специалист ако сам не положиш усилия и не се занимаваш допълнително с това което учиш. Това е моето мнение и смятам, че и в БГ има добри алтернативи просто дипломите след това нямат стойност, но ако човек е кадърен винаги ще може да си намери работа и дипломата не му е необходима като гарант, че има знания.
|
| Чет Фев 11, 2010 10:44 pm |
|
|