Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
PIC INTRCOSC - джитер? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Ако "мърда" честотата, това мърдане ще нараства пропорционално колкото и пъти да я смъкнеш. Фазовия джитер си остава с абсолютната стойност при всички деления надолу. Другото е самия осцилоскоп да не хваща стабилно фронта. То и дефиницията за джитер е точно "мърдане на фронта".

Пон Фев 08, 2010 8:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
По принци честота на RC генератора е +-1% по спецификация. Или поне толкова пише. Но може и да се донагоди по часовника.

ji4ka написа:
Ако "мърда" честотата, това мърдане ще нараства пропорционално колкото и пъти да я смъкнеш. Фазовия джитер си остава с абсолютната стойност при всички деления надолу. Другото е самия осцилоскоп да не хваща стабилно фронта. То и дефиницията за джитер е точно "мърдане на фронта".

Нещо не схванах какво имаш предвид в първите изречения. Иначе скопа едва ли е виновен, доста сериозна машина е, а и къде по сложни неща съм гледал с него.

По принцип колкото повече го разтягам (по бавна развивка) толкова по изразително се вижда джитера. Това в периодичен режим. Когато го фризна - честотата е точно 8Mhz. Като го разглеждам от паметта - ей така на око - 20-30 периода, честотата е съвсем стабилна. Та затова по ми мяза нещо фазово....

Пон Фев 08, 2010 9:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Фазов шум има в PLL, когато закопчаната честота шуми по фаза спрямо опорната.
Тоя RC осцилатор за опорен източник ли е, та да шуми толкова изходът на VCO-то
по фаза?
Инак ако ти гарантират 1% в температурния обхват, хвърляш си шапката, ще работи
и ще пее за baudrate генератор.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Фев 08, 2010 9:56 pm
Профил WWW

Мнение 
Цецо написа:
Нещо не схванах какво имаш предвид в първите изречения. Иначе скопа едва ли е виновен, доста сериозна машина е, а и къде по сложни неща съм гледал с него...

Ако при 8Мхц имаш "мърдане" да речем 20% (25нс) , то ако разделиш тая честота 8000 пъти до 1кхц пак ще имаш мърдане 20%, но вече ще е 200мкс. Така е ако мърдането е от честотата. Ако е от фазата и при 1кхц ще си имаш джитер 25нс ,или ако е повече ще е нещо добавено от тригерите на делителя (таймера).
Ако фронта е по-полегат осцилоскопа може да не го "хваща" всеки път на едно и също ниво и го показва като местене. Не твърдя,че твоя случай е такъв, просто е възможен вариант. Цифров ли ти е скопа - да не е грешка от дискретизацията?

При пик12 не изглежда идеално лошо пложението, стига при 18-ките да не е деградирало. Но определено с вдигане на честотата, RC-то се влошава. Тия 8Мхц сигурно са на магия.

Прикачени файлове:
intosc.png
intosc.png [ 55.73 KiB | Прегледано 2143 пъти ]
Пон Фев 08, 2010 10:51 pm
Профил

Мнение 
Цецо написа:
По принцип колкото повече го разтягам (по бавна развивка) толкова по изразително се вижда джитера. Това в периодичен режим. Когато го фризна - честотата е точно 8Mhz. Като го разглеждам от паметта - ей така на око - 20-30 периода, честотата е съвсем стабилна. Та затова по ми мяза нещо фазово....

Е, ако е така - предполагам че си мешат шапките с кучешкия RC осцилатор на 31kHz.
Можеш ли да разгледаш картинката за поне 40-50 ms? Ако джитера е с периода на другия осцилатор, не го мисли.

Вто Фев 09, 2010 10:31 am
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
Цецо написа:
Нещо не схванах какво имаш предвид в първите изречения. Иначе скопа едва ли е виновен, доста сериозна машина е, а и къде по сложни неща съм гледал с него...

Ако при 8Мхц имаш "мърдане" да речем 20% (25нс) , то ако разделиш тая честота 8000 пъти до 1кхц пак ще имаш мърдане 20%, но вече ще е 200мкс. Така е ако мърдането е от честотата. Ако е от фазата и при 1кхц ще си имаш джитер 25нс ,или ако е повече ще е нещо добавено от тригерите на делителя (таймера).
Ако фронта е по-полегат осцилоскопа може да не го "хваща" всеки път на едно и също ниво и го показва като местене. Не твърдя,че твоя случай е такъв, просто е възможен вариант. Цифров ли ти е скопа - да не е грешка от дискретизацията?

При пик12 не изглежда идеално лошо пложението, стига при 18-ките да не е деградирало. Но определено с вдигане на честотата, RC-то се влошава. Тия 8Мхц сигурно са на магия.

Ами понеже ми е много трудно да обрисувам какво точно виждам на скопа, реших да го покажа. Естествено въпреки че скопа има USB, няма как да ги запиша, щото всичко това се вижда само в Run Mode :) Та добре че телефона ми е тъп и камерата му е бавна - така джитера си се вижда даже и на статични картинки :):):) Образа е малко калпав, ама толкоз си можем.

http://free.hit.bg/trabi/scope/1.jpg - значи това е в момента X, т.е. в момента в който скопа всъщност синхронизира. Всичко изглежда нормално (то пък оставаше и в рамките на един период да мърда :) )

http://free.hit.bg/trabi/scope/3.jpg - момента X + 10us. Джитера се появява и е около 10ns (на телефона не се вижда толкова голям, явно камерата все пак не толкова бавна... :( )

http://free.hit.bg/trabi/scope/4.jpg - момента X + 100us. Джитера е набъбнал до около 50ns.

http://free.hit.bg/trabi/scope/5.jpg - момента X + 1ms. Джитера си ..... майката и никой не може да каже колко е :)

Ей го на и на видео, май става съвсем ясно:

http://free.hit.bg/trabi/scope/09022010.mp4 Моментите на разтягане/събиране на сигнала е като задавам Delay съответно 100uS и 400uS.

Интересното е че всичко това даже нямаше и да го забележа, ако скопа беше нещо по старо и нямах възможността да гледам в Run Mode с Delay във времето. На стандартен аналогов осцилоскоп всичко щеше да изглежда както на първата картинка и въобще нямаше и да знам....

Та грубо да кажем - за 100us фронта на сигнала мърда с 50ns. Което е 0.5%....
При това говорим за джитер - т.е. ходи напред назад, та средно претеглено може и да се самоизяде.
При всички положение е вътре в спецификацията от 1% за точността на осцилатора.....

Още се чудя - дали да пробвам така. Не виждам теоретически проблем. Лошото е че времето ме притиска и нямам много време да се забавлявам с това :(

Вто Фев 09, 2010 7:18 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
А бе Цецо, кви ги вършиш бе. Като каза 50 наносекунди jitter и аз разбрах 50 nS
jitter - т.е. два съседни периода се различават с 50 nS.

Това на картинките ти изглежда съвсем разумно и свястно, хич не го мисли.

Температурната крива, дето Жичка я постна, също изглежда впечатляващо стабилна.
Дали ти ще калибрираш всяка бройка или ще я купуваш калибрирана едва ли има
особено значение за крайната цел, още повече че имаш кварц и можеш да се калибрираш
без проблем.

Всичките ми приказки за това, как това не е нормално и нещо не работи бяха базирани
на допускането за jitter ot 50-100 nS, а той е под наносекунда всъщност; не виждам
нищо неработещо.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Фев 09, 2010 8:39 pm
Профил WWW

Мнение 
Клока си изглежда ОК, и да има джитер едва ли е повече от 1-2нс.
Размазаната картинка ми прилича като лоша синхронизация на осцилоскопа в тоя режим на измерване - сигнала се появява не при фронт, а при плато. Тоя клок как го вадиш на пина, не излизаше ли вече разделен на 4?

Вто Фев 09, 2010 9:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
tgi написа:
А бе Цецо, кви ги вършиш бе

Е кога съм казал, че е от два съседни фронта джитера?
Сигурно сте прави, знам ли каква е дефиницията за джитер.

В случая джитера от един до друг фронт е нищожен. Но се натрупва с импулсите и ако погледнем два фронта на 1мс един от друг - си е голям като абсолютна стойност. Но относително е под 1%. :)

Абе както казах, ако не беше този скоп нямаше и да го видя :)

ji4ka написа:
Размазаната картинка ми прилича като лоша синхронизация на осцилоскопа в тоя режим на измерване - сигнала се появява не при фронт, а при плато. Тоя клок как го вадиш на пина, не излизаше ли вече разделен на 4?

Ми едва ли е размазана заради лоша синхронизация. На последната картинка момента на синхронизиране не се вижда, няколко хиляди екрана в ляво е, ама като гледам къде е нивото на тригера - далеч е от платото.

Иначе клока го гледам на изхода RA6. Ама дали е делен на 4.... не помня, ще видя утре. Може вътре да търкаля на 32 с PLL, а може и на тоя изход да не дели на 4. Не помня как бях написал вътре.

Вто Фев 09, 2010 9:41 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
...Ми едва ли е размазана заради лоша синхронизация. На последната картинка момента на синхронизиране не се вижда, няколко хиляди екрана в ляво е, ама като гледам къде е нивото на тригера - далеч е от платото.

Аааха ,загрях най-накрая какво е тоя Delay - дълга развивка на която й гледаш края , аналогово казано.:D
Значи това е честотна шумова модулация (или нестабилност на периода ), само че усилена D/T пъти. Щом при 100мкс е 50нс , реалното местене е 0.0625нс или около 4кхц. Ако приемем ,че е двустранно около 8Мхц значи е +-2кхц или +-0.025%. При 1мс "местенето" ще е 500нс и затова излиза извън периода и се "размазва" навсякъде. Така ми изглежда най-логично.
Ще е интересно да се сравни с подобна картинка, но при кварцов клок. Не ,че за нещо ще помогне , просто за науката.

Сря Фев 10, 2010 2:18 am
Профил

Мнение 
И аз реших, че тоя 50 нс джитер е за един период и се появява от време на време само.
Нищо му няма на осцилатора. Естествено, ще знаеш, че го имаш тоя шум в резултата при мерене на интервали или честоти в рамките на части от процента, ама от това с RC няма как да избягаш. С хубаво филтриране на захранването може да успееш да го смъкнеш още, въпросът е дали си струва.

Сря Фев 10, 2010 9:54 am
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
Ще е интересно да се сравни с подобна картинка, но при кварцов клок. Не ,че за нещо ще помогне , просто за науката.

Ми щом е за науката.... Резулатати с 10 Mhz кристал отвън.

http://free.hit.bg/trabi/scope/10022010.mp4

Не е 100% коректно сравнението, щото честотата сега е 10MHz външно / 40 MHz вътре. На RC - то беше 8/32. Освен това на кварцовата постановка, нямам достъп до изход с клока и затова съм се вързал на разклатен пин. Та честотата която гледам е няколко пъти по ниска.

Но резултата е повече от красноречив. Първото разтягане е при delay 1 ms. А второто при .... 100ms. Условно наречения от мен "натрупан джитер" даже и след 100ms e около 5ns, ама то при тая постановка и възможностите на скопа издишат. Абе кварца си е кварц.

Та на съда нещата горе долу са му ясни. Нека да влезе убития...

Следващото което мисля да проверя е какво ще стане със RC то, при 0 градуса и при 50-60 градуса. Днес това е горе долу лесно постижимо :)

Сря Фев 10, 2010 12:43 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Не съм срещал проблеми с UART на 115200 и вътрешния осцилатор. Не съм се задълбочавал доколко е стабилен клока, но комуникацията си върви без проблем в диапазона да речем -5 до 45 градуса .

Сря Фев 10, 2010 2:40 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Току що го пробвах и на различни температури. Студеното беше едни час на прозореца (отвън :) ). Топлото с духалката - до колкото може да се търпи с пръст върху корпуса.

Честотата мръдна с +-0.5%. Джитера (включително натрупания) си остана същия. Така че температурно нещата изглеждат предвидими.

Сря Фев 10, 2010 2:53 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
Имам изделие с 18f26k20 произведено в около 1000 бройки, работи на вътрешния рц осцилатор(8mhz), понеже пак няма никакво място, семплира сигнал на 10 килохерца и uart-a е на 115200 без никва грешка, зиме и лете(работи на открито)

Сря Фев 10, 2010 5:20 pm
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща