|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:00 am
ОбразУвание в технически университети извън БГ
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Имате право за ОбразУванието. Приемам критиката. Обърнете внимание все пак кога (по кое време) е отворена темата ... Е, не че и по друго "по-будно" време не правя правописни грешки, но все пак човек не може да си "надскочи" нивото, нали? Очевидно - моето е такова.
Не се впечатлявайте от правописните ми грешки. Нека говорим по същество
Аз лично смятам, че в България няма смисъл да се учи, защто като се замислите - ако сте станали специалисти - това е не заради, а въпреки времето, което сте прекарали в университета ... Аз завърших 96год. ТУ Пловдив, като започнах в ТУ-София ... А-ми мнението ми е такова.
С малки изключения (добре, че ги имаше) - преподавателите не бяха заинтересувани или мотивирани да преподават, а не липсваха и такива, които не те учиха, а те "осакътяваха" и самите те имаха нужда да бъдат научени ...
Още тогава се забелязваше тенденцията - знаещите и можещите преподаватели да напускат и да се насочат към "частният" сектор, по чисто финансови причини. Та кой кадърен човек ще работи за 500-600лв в университета, вместо за по няколко ПЪТИ повече в частния сектор?
Е, има разбира се и изключения, но те си имат друго обяснение - хората си имат паралелен бизнес, а в университета използват оскъдната техническа база и труда на студентите. Много е добре, че ги има, защото единственно при тях може да се научи нещо - и то наистина ценно, с практическо приложение. но за съжаление са много малко ...
И това ли е образованието, за което мечтаем и искаме децата и близките ни да получат ? Май въпросът ми е риторичен ...
Kirov, очевидно не си съгласен с мен. Имаш ли някой добър БГ университет в предвид?
Благодара Ви за мненията и инфото. Предполагам, че темата е интересна и "актуална" не само за мен.
|
| Чет Фев 11, 2010 11:33 pm |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Точно така е. В България го има и този момент, че ти става корава главата от много блъскане по тухлени стени  На тукашните колеги им е бедна фантазията, свикнали са на удобство и безпроблемност и все вървят по утъпканата пътека.
Освен това, тукашните преподаватели са си професионални даскали. Не им се налага да си вадят хляба със странични дейности, фирмички и подобни, съответно са по-отдалечени от реалния свят. Вълнуват се основно от публикации, дисертации, книги и конференции. В България на много (да не кажа повечето) асистенти преподаването им е някаква маловажна странична дейност + трудов стаж за пенсия. Да кажем, че на една малка част от тях наистина им пука за студентите - от тези хора може много да се научи.
Това, което е качествено различно тук е, че те учат да излизаш пред хора и да правиш презентации, както и да пишеш грамотно. Почти по всеки предмет трябва да се прави някаква презентация, отделно има семинари и други подобни. В много от тези семинари също така трябва да си опонент на нечия презентация. Разните курсови работи и проекти се правят по всички правила за научното списване, като особено много държат на цитатите на литературни източници. За не-цитиране бият през ръцете, за copy-paste могат да те обвинят в плагиатство и да те изключат.
Edit: С emilvtc сме писали по едно и също време и за едни и същи неща 
_________________ Manners maketh man.
|
| Чет Фев 11, 2010 11:44 pm |
|
 |
|
sv_shady
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Аз уча роботика и изкуствен интелект в Рединг, намира се на около 40км западно от Лондон. Общо взето бях абсолютно изумен от нивото тук...Уж всички, които посещават лекциите, на които и аз ходя са учили три години само математика, физика и информатика, а пък мога да кажа, че по тези предмети съм на светлинни години пред тях, само от нещата, които научих в гимназията в България, вярно че не бях в обикновенна гимназия, ама все пак разликата е фрапираща, все още като имаме на упражнения квадратно уравнение им пишат формулите за корените... .  Общо взето съм съгласен с идеята, че тук разчитат изключително силно на личното ти желание за развитие и самоподготовка. И тук може би е разликата - ако имаш такова желание имаш лаборатории и библиотека на разположение от 6:00 до 24:00, имаш достъп до апаратура като се започне от мултиметри, поялници, мине се през осцилоскопи и разни ситеми за експерименти и се стигне до работилница за карбонови изделия и т.н. Преподавателите повечето се занимават професионално с това, което преподават и наистина разказват неща, които са върха на технологиите в момента. Та според мен си заслужава, ако е някоя инженерна дисциплина да се учи в чужбина, иначе ако е някаква математика или информатика например, определено в България университети са на доста по-високо ниво.
|
| Пет Фев 12, 2010 1:27 am |
|
 |
|
the_bull
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Авг 18, 2007 11:39 am Мнения: 137 Местоположение: Русе
|
То донякъде това е основната разлика между нашите университети които още не са се преструктурирали по западен образец и западните, а именно начина на подготовка. При по стария модел на обучение се разчита на много лекции и упражнения по дисциплините, но по малко работа във вкъщи. Сегашния модел, който се опитват да наложат нашите университети е именно този на самостоятелна подготовка. Хвърлят ни по няколко курсови като по някой от тях изобщо не се преподава нищо нито на лекции, нито е заложено на упражнения и те оставят сам да се справяш. Този начин на обучение е взаимстван от европейските университети.Така щеш не щеш четеш питаш пак четеш и научаваш доста неща. Разбира се има голяма част които намират пазара на курсови работи и им излиза по-лесно да си я купат вместо да я направят, но то си е за тяхна сметка накрая.Като писахте за презентации тук в Русе от наща катедра има преподаватели които ни карат да си правим защитите на курсовите като презентации и да ги изнасяме пред аудитория така, че в това отношение и тука се опитват да са актуални с другите университети. Основния проблем който според мен стои е липсата на апаратура и недостъпността на студентите към лабораториите. Също така ограниченията като време към библиотеката. поне тука в Русе е много зле. Как може библиотека да не работи събота и неделя когато всички студенти са свободни или пък през делниците да работи до 5. През делниците понякога и да искам няма как да посетя библиотеката като съм натоварен плътно от 8:00 до 18:00. Просто с още малко реформи мисля, че БГ образованието ще стане доста конкурентно на европейското.
|
| Пет Фев 12, 2010 2:25 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Никой не може да те научи на нищо ако ти сам не пожелаеш да се научиш. Ако момчето е способно ще се научи и тук. Ако не е ще получи по добро образование някъде другаде и ще го научат на това онова. Но е вероятно така и да си застине на това ниво. Тия дето се научават въпреки всичко са в пъти по успешни от тия при които им е наливано с фуния в главата. Тия вторите стават само за работа в екип обикновенно,където друг е лидера и човека с идеите.
Сам си прецени какъв ти е човека 
|
| Пет Фев 12, 2010 3:41 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
+10. Много точно казано.
Голямото предимство на ученето на запад е, че виждаш как е там. Живота. И не живееш с някакви малоумни илюзии. Иначе качеството на образование е много по високо, но пък както правилно се изказаха преди мен, то не е от решаващо значение за крайното качество на продукта.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Фев 12, 2010 9:59 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Добре, ако сам не искаш да се научиш - няма кой да ти го налее в главата. Спор няма.
Но все пак ако искаш да се научиш - много е по-добре да те "водят" и да ти насочват мисленето в набелязаната посока, отколкото както повечето от нас - сами с глави да трошим стени и сами да откриваме "топлата вода" ... Те това имам в предвид.
Имахме една преподавателка по сигнали и системи в ТУ, която на лекцията за модулиране на сигнали (честотна, амплитудна и т.н.) така си преподаде матеряла, че аз, които идвам от техникум по електротехника (електроника) и знаейки за какво иде реч, можейки да направя схемно модулатор и демодулатор които да работят (преди това бях правил такива)- от нейната лекция нищо не разбрах ... (Математиката никога не ми е била проблем) .. Ха сега си представете какво са разбрали състудентите ми, които идват от гимназии, пък било то и математически ... Е те за това ви говоря ...
Единственно времето докъто следвах и не работех ми беше кяра от цялото следване. Благодарение на малкото хора от университета (за които ви говорих в предишният ми пост) успях да намеря почва и възможност да понауча това-онова ... ( между другото някои от тях са и в този форум )
Какво ли щеше да е нивото ми, ако бях попаднал в добър университет, в добра атмосфера и среда ? А какво ли щеше да е и вашето ниво, ако и вие бяхте попаднали в добри университети? Те за това иде реч ...
Да не говорим пък за техническото оборудване на лабораториите и кабинетите ...
Инфото от колегите в странство ми е много интересно и полезно. Благодаря Ви...
|
| Пет Фев 12, 2010 11:03 am |
|
 |
|
sthx
|
Oбразованието, пък и особено висшето не са само конкретните занния,даже и умения. Това са и хората - преподаватели , състуденти и състудентки, с някои от които ще има контакти, ще работи или живее човек цял живот. Това е начинът на мислене, подходът към решаване на проблемите... Тези неща ги няма в пидиефите.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Фев 12, 2010 7:01 pm |
|
 |
|
mig
Ранг: Минаващ
|
 ТУ Пловдив
Между другото няма такъв университет - ТУ Пловдив.
Техническите университети в България са три - София, Варна и Габрово.
|
| Нед Фев 14, 2010 7:26 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Според мен има значение и областта, в която е конкретното образование. Аз например съм машинен инженер -студена обработка на металите. Следвах през "смутните" времена 89-94г. Не бях от най-добрите студенти, но не и от най-лошите. Но не помня случай, да съм надскачал преподавателите си по знания, докато учех. Просто промените в машиностроенето стават много по-бавно от тези в електрониката или информатиката. Това позволява на преподавателите по-обстойно да навлязат в материала, докато с годините се превърнат в истински специалисти.
Също така, вече е времето на интернет. Преди имаше неща, който можеше да ги научиш само от преподавателите-кавото и да ни кажеха, за нас беше ново и интересно, а сега и те трябва да се ровят в мрежата, за да не изтърват влака.
|
| Нед Фев 14, 2010 9:25 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Zeus, за отбелязване е, че голяма част от тях в областта на електрониката отдавна са "изтървали влака". по-лошото е, че ме желаят да го признаят и се напъват да преподават неща които просто не са по силите им. случвало ми се е. честно, грозна картинка е на първият ти въпрос преподавателят да не може да отговори. още по-грозно става с втория въпрос при който вече се чуди как да се скрие. и от там на татък и да питам се правеше че не ме вижда. той човека не е виновен че не знае, проблема е че ние искаме да знаем в слабо позната за нас област и когато преподавателят не може да ти отговори това го унизява, той го знае, ти го знаеш и накрая... както казах грозно. други тотално затварят очи за действителността и си пеят песента докато са на щат. малко са тези от тях които знаят, могат и преподават, но то е най-често имайки собствен бизнес, в който са съсредоточени.
За справка сега разбрах че са променили условията в ТУ и искат от преподавателите по 1500 часа месечно което е невъзможно, та според мен и къдърните сред тях ще се откажат да преподават - не можеш да искаш от някого, който може да изкарва пари със знанието си да прекарва .. не знам по колко се пада това 10 часа/ден + смислени публикации или разработки срещу мизерни пари. да плащат - нещата ще се променят. мисля че сега им е около 2-2.5 лв на учебен час ако го карат на хорариум, ако не твърдото надали е достатъчно, че да амбицира. сбъркана е идеята в това образУвание и то определено отива към "злокачествено".
|
| Нед Фев 14, 2010 9:44 pm |
|
 |
|
mountaineer
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
А дали не е и негова вината, че не сяда да научи тези неща, които не са чак толкова извънземни и непонятни?
Да гледаш такова нещо наистина е много болезнено... все едно изслушването на Румяна Желева или пък интервю със ст. нс. Лъчезар Филипов от БАН, контактуващият с извънземни посредством житни кръгове и една бабка, която ги разчита.
Относно плащането - в тукашното общество темата за заплати, за това кой колко получава, е нещо като табу. Аз обаче ще взема да издам "фирмената тайна" на университета - прикачвам таблицата, по която се определя базовата заплата, без включени хонорари. Предполагам, че ще ви е интересна. Да уточня - това "job demand level" е малко разтегливо понятие. За най-прости асистенти е 1 или 2, за професори - 5 или 6, от там нагоре е за ръководители на катедри, декани и други такива. Personal performance level също не е точно фиксирано - за студнети се определя от успеха и броя взети кредити. Обикновено е поне 4-5. Така че, реално в момента след последните увеличения най-ниската заплата е към 2000. За справка, според профсъюза ( www.tek.fi) средната заплата за магистър-инженер в частния сектор в момента е 5091 евро/месец, а минималната заплата за начинаещ инженер за тази година е 3350.
_________________ Manners maketh man.
|
| Нед Фев 14, 2010 10:14 pm |
|
 |
|
medeamona
Ранг: Новодошъл
|
 Re: ТУ Пловдив
Не съвсем - до скоро се водеше ТУ София Филиал Пловдив, в момента е отпаднала думичката филиал и на новите дипломи пише:
ТУ София Факултет Електроника и Автоматика Пловдив
Или нещо такова, мързи ме да търся чаршафа.
Технически погледнато си прав, в частност не съвсем. Щото една и съща специалност в Плд и в Сф върви по различни учебни планове.
А колкото до качеството на обучение, страх ме е да си спомня! От цяла катедра Електроника имаше един-двама дето да са малко по-наясно и то пак не съвсем. А само като си припомня магистратурата тръпки ме побиват - единственото нещо от което има полза беше един семестър Верилог.

_________________Айде сега и на инженери ли ще се правим? 
|
| Пон Фев 15, 2010 9:32 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Колеги, нека не оплюваме повече образУванието по университетите в БГ. Нама смисъл "на умряло коте нож да вадим". Целта ми не беше такава. Влязох в детайли единственно за да дам примери на участващите във форума.
Искам да разбера за възможности да се получи прилично образувание в странство и то по възможност от "първа ръка". Това е ...
|
| Пон Фев 15, 2010 11:31 am |
|
 |
|
NRG
Ранг: Минаващ
|
И аз да вметна собствен опит.
Всичко, което казаха mountaineer и head_up по-горе важи и за моя университет в Дъндий, Шотландия. Обучението за европейци се плаща от Шотландското правителство, като след като студента завърши, може да изплати за неограничен времеви период, без никакви лихви, т.е. при възможно най-изгодните условия. Живота тук ми струва между 400 и 450 лири месечно, като тази цена включва всичко, от наем до храна и развлечения.
Методиката на обучение е много толерантна към различните възможности на студента, но както се писа по-горе, начина е да ти се стопят сегментите през семестъра, а изпитите се вземат лесно.
|
| Чет Мар 04, 2010 3:54 pm |
|
|