Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
oracle += sun; 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение oracle += sun;
Аз някак си съм изпуснал тая сделка, знаех че Sun са зле и че уж IBM щяха да купуват...

Както и да е, сделката не е толкова интересна. Важното в случая са амбициите на Oracle. Аз си направих труда да изгледам презентациите им, щото се чудех каква ще е съдбата на Java, MySQL, OpenOffice и т.н. Но това беше само повода, щото като погледнах намеренията останах врещен...

Признавам си, че досега не съм срещал подобно нещо в нашия бранш.... Даже не знам как да го опиша ?!

От една страна намеренията на Oracle граничат с лудост. Не само че купуват Sun, ами ще назначават още над 2000 специалиста (сякаш Sun са някаква дребна фирмичка). За тая година са предвидили 4.3$ милиарда за R&D - на практика си утрояват бюджета и то след подобна покупка. Да се чуди човек откъде в тая криза намират такива пари. Но лудостта е в това което смятат да направят, а то на практика е ВСИЧКО. Мда всичко от хардуер до софтуер - ама от един производител!

Тук идва и другата страна, значи ако предположим че те правят хардуера (засега само за сървъри горим уж..), те правят операционната система, базите данните, сървъра, JAVA плюс набор от приложения... Ами те ако го направят това ще е ебахти монопола... Майкрософт ще изглеждат като детска играчка в сравнение с тях...

Изобщо, цялата тая работа е толкова объркваща, че не знам как да я нарека - лудост, наглост, болна амбиция... Объркването идва и от факта, че от техническа гледна точка те анализират проблемите и недомислиците натрупвани през години в нашия бранш и поне на намерения смятат да ги преборят. И съдейки по сумите които харчат явно никак не се шегуват...

Друго странно нещо дето ми направи впечатление - твърдо заявяват че ще развиват опън сорс проектите, даже цял отдел ще се занимава с това. В същото време изритват всичките си партньори (както и тези на Sun). То това е логично де, все пак стратегията им ще бъде "всичко от един доставчик", а не от много под-доставчици... А пък опън сорса ще е като анти-монополно алиби...
Всъщност това за монопола е само мое опасение, не го видях в други коментари. И действително те основно атакуват пазара за сървъри и high end системи, където се търси сигурност и надеждност. Но според мен ако завладеят този сегмент, другото няма да им е проблем...

Нед Фев 14, 2010 12:26 am
Профил

Мнение 
Монопол означава "продавам сам" , а не "правя сам". Като заемат 50+% от пазара тогава ги мисли. Както го описваш засега ще харчат пари, но дали ще печелят? "Направи сам" всъщност би трябвало да пести пари, може би това е начин да съкращават разходи? Опен-сорса сигурно ще се ползва за да държи в шах конкуренцията.
И как точно Оракъл могат да ти размътят водата?

Нед Фев 14, 2010 1:45 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
За тая година са предвидили 4.3$ милиарда за R&D - на практика си утрояват бюджета и то след подобна покупка. Да се чуди човек откъде в тая криза намират такива пари.

Миро, големите компании стоят върху купища кеш и се чудят какво да си напазаруват сега на евтиното. Например Интел имат 24 млрд. кеш и се спекулира, че искат да купят някой от основните FPGA производители :) . А Oracle и Sun нека, дето вика Жичка първо да завладеят 50% от пазара пък после ще видим :) . 4 $ млрд. за R&D за софтуер + хардуер са и много и малко, т.е. не е кой знае какво като се имат предвид мащабите на компаниите и на пазара :) . Обикновенно като искаш да станеш компания-пенкилер накрая ставаш компания, която едно нещо не може да направи свястно, какво остава пък всичко 8) .

Нед Фев 14, 2010 3:37 am
Профил

Мнение 
Струва си да се разгледа какво точно се опитват да направят. Според мен е уникално и няма аналог!
Наистина 4$ млрд. не е кой знае какво за една голяма компания, но малко са компаниите които харчат такива суми за нещо толкова рисково. Значи аз съм в тоя бранш вече почти 30 г. и мага да кажа че имам някаква представа какви са тенденциите. Всъщност тенденциите винаги са били определящи и досега всички компании са се съобразявали. Ех, има изключения като да кажем Ейпъл, които се опитват да създават нещо по-различно. Но най-печелившо винаги е било е да яхнеш тенденцията.
В случая Оракъл инвестират пари срещу тенденциите, затова казвам че или са луди или твърде смели. Времето ще покаже ;-)
Номерът не е да завладеят 50%, а да си върнат 100-те процента. Щото малко или много и двете компании бяха монополисти. Примерно Sun все още са най-добрите когато става дума за сървърно оборудване. 10 от най-големите банки са с тяхно оборудване. 10 от най-големите мобилни оператори са техни клиенти. 29 от Дау Джонс 30 са техни. Но това което губят са дребните риби. Аз примерно си избрах сървърче от HP. То аз верно съм г-н Никой, но има милиони такива като мен. И това е (засега) тенденцията - Sun губят пазара, щото техниката се развива и вече много компании могат да предлагат евтини алтернативи.
Същото се отнася и софтуера на Оракъл... Може да е бил и дори още да е най-добрия, но пазарът им се топи като лански сняг. Дори това, че пуснаха безплатно някои от продуктите си пак не им помага. Изобщо в тия условия те са обречени - и двете компании!!
И всяко наливане на пари в усъвършенстване на продуктите им само ще ги закопае още по-бързо... Освен... Освен ако наистина не измислят нещо коренно различно... И те точно това явно са решили - да сменят правилата на играта. Щото по сегашните правила те са губещи. Примерно за нашия сървър дадохме под 2к$, като честно казано даже не сме и търсили по-евтин. И Sun няма как да ни спечелят с дъмпингови цени. Изобщо тръгнат ли в тая посока ще свършат като изядени или купени от Китай.

Според мен Оракъл ясно си дават сметка, че само с по-нови и по-добри версии на продуктите им само ще си осигурят дълга и продължителна агония. Затова предполагам залагат на "всичко или нищо"...
И чисто технически аз им желая успех, защото наистина има нужда от една свежа идея. Концепцията за десктоп машини (ерата на х86), смотани операционни системи (М$) и безумен приложен софтуер достигна своя апогей. Натрупаха се толкова проблеми и кръпки, че се въртим в цикъл..

Проблемът е, че наистина трябва да се промени всичко - от архитектурата на хардуера, през операционните системи до приложенията. Тъй че идеята на Оракъл да направят всичко не е от грандомания, нито пък целта им е да стават пенкилер. Пак казвам, наистина си струва да се запознае човек с целите им. Тогава всичко си идва на мястото.
Защото сегашното положение е оплетено като свински черва - не става да дръпнеш само от едно място... късат се нишките ;-)

Целта на хората е скалируемост в хардуера - от малки кутийчици, до cloud computing. На прост език казано, идеята е че все повече ще се ползват сървърни приложения. Тук трябва да видите идеята им за софтуера, но то и без техните идеи аз мога да кажа че това е така. Аз примерно повечето неща ги бачкам на един или друг сървър, като почнеш от това че всичките ми сорсове са на сървъри и стигнеш до това че и приложенията дето правя все са клиент-сървър. Изобщо настолните компютри все повече се връщат към едновремешните терминали на VAX/PDP11 - т.е. клавиатура и екран...
Всъщност. Оракъл и това смятат да предложат - малка кутийчица с клавиатура и екран и бачкаш на сървър... Предимства колкото щеш - няма инсталации и това не ми работи, онова не ми работи... Ниска консумация, ниска цена... Помислете в колко държавни пък частни учреждения това ще улесни и ще спести пари.
И ако за тоя ред кутийки х86 е прекалоно тежък, то пък като отидем на другия край - сървърите там пък е твърде лек... Та затова хората търсят по-различна хардуерна архитектура, която да покрие от малки и евтини неща до мега сървър с десетки терабайти РАМ, хиляди процеси едновременно и т.н.

Та при хардуера ключовата дума е "скалируемост".... При софтуера съответно трябва първо "виртуализация". Това не е просто познатите ни VMWare или Oracle VM а нещо още по-сериозно заложено в в самата операционна система. Така, че ако имаш някакъв "облак" от сървъри да си пуснеш виртуална машинка, без това да предизвиква някакъв овърхед, да позволява оптимално натоварване и разпределяня на сървъра, надеждност - в смисъл, че и хардуера да е клъстеризиран и ако нещо се счупи, никоя от виртуалните машинки да не пострада, включително и базите данни и файловете системи да са "виртуализирани". Демек хем динамично да се пръскат, хем да са защитени...
Значи то и аз ми е трудно да го преразкажа, но който някога е правил сървър и се е опитвал да го осигури чрез клъстър или по-друг начин сигурно ще ме разбере ;-)

С две думи това е принципно нова концепция за хардуера и за операционни системи и за всичко. Включително и за приложенията - представете си, че вече няма да има понятие "инсталиране", а приложението е просто един файл, който зареждаш някъде, щото както казах - след виртуализацията на хардуера даже нямаш представа къде го зареждаш ;-)

Естествено и за "визуализацията" има много нови идеи... Макар че те, както и горните идеи донякъде са познати, но Оракъл смятат да ги развият наново и на чисто. Абе големи планове...Ще видим какво ще се получи ;-)

Нед Фев 14, 2010 12:51 pm
Профил

Мнение 
Правят си сметките без кръчмаря Интел. :wink: В компютърния бранш хардуера винаги е бил водещ. Даже и M$ доминират не защото правят велик софтуер, а защото управляват "подходящия" хардуер - ПЦ-то. Който управлява хардуера той прибира печалбата. Хардуерните производители нямат сметка от "евтини" централни системи - за тях е по добре всеки юзър да си има PC-ферма в джоба - ще продават ядра на N-та степен па ако ще за всяка карта от пасианса да се грижи по едно ядро. :D
Това за централизираните "евтини" системи го гледаме всеки ден с енергота, ВИК-та , мобилни оператори, газоснабдители и т.н. Първо зарибяват и после доят здраво. Лакомията на големите се ограничава единствено до наличните средства в потребителите (и маалко отгоре). Това централизиране по-скоро може да е полезно но на ниво потребител - всеки ще си има своя собствена централизирана система - домашна, корпоративна, административна и т.н. ,а не като мераците на Гугъл. Ако Оракъл схванат тоя нюанс може и да обърнат тенденцита, но без стабилен ПП производител няма да стане.

Нед Фев 14, 2010 4:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А бе има си предимствата и съсредоточаването, и разсредоточаването. При днешната цена на
изчислителната мощност и скорост на комуникации нещо не ми е ясно колко ще спестят от
опростяване на терминала.
Инак ако влязат в битка с Интел това може да бъде само за добро, x86 е била остаряла архитектура
последните 25 години, никога не е ставала за нищо всъщност. Не знам sparc доколко е
добра - просто не я познавам - но поне линейно адресно пространство белким има.

Но съм не по-малко учуден и от Миро какво точно си мислят, че правят тия. Нямам идея.
Може би времето ще покаже... Имат много пари и се чудят как да ги инвестират така,че
да останат в бизнеса - и им е ясно, че с плахи ходове само ще ги стопят? Гейтс се пенсионира
и му се търси заместник - и тия (тоя?) дето ги решават тия работи, са решили да е някой
там? И сигурно безброй други възможности, дето хич и няма да ми дойдат на ум.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Фев 14, 2010 6:48 pm
Профил WWW

Мнение 
я да не се обаждам неподготвен, но защо си мисля че бях виждал sparc-а за FPGA, специално за някакъв кит на xilinx, Virtex 5 мисля. и ми се стори че е доста силен тогава като четох, но дори и така да е не ми се вързва нещо с PC архитектура? :? то май не съм достатъчно в час с тия неща около бизнеса и кой кого в какво, за което моля да ме извините.

Нед Фев 14, 2010 7:20 pm
Профил WWW

Мнение 
tgi написа:
При днешната цена на изчислителната мощност и скорост на комуникации нещо не ми е ясно колко ще спестят от
опростяване на терминала.

Идеята в спестяването не е толкова в разликата межди цената на един box и едно PC, макар че и в това има разлика щото знаеш колко може да излезе box с едно PPC в няколко милиона тираж...
По-скоро обаче ще се пести много от администрация и поддръжка... Кутийката е един прост телевизор с клавиатура, няма инсталация няма нищо. Всичко си е на сървъра, там админа ти създава акаунт и достъп до това или онова. После, сядаш на кой да е телевизор, логваш се и си гледаш твоята програма. Както беше едно време на VAX... и си беше страшно удобно.
Тук разбира се говорим за "enterprise" демек големи организации... но то и за обикновени хора като нас е същото. Ей на вкъщи в момента сме с 3 машини, обаче моите неща са само на едната и не става да бачкам на другите телевизори.
Икономии и удобства ще има във всяко отношение. Въпросът е да успеят да го изчистят достатъчно и да го наложат (отново) като технология. Иначе и аз много съм си мислил за подобни web box, пък и на практика се занимавам с нещо подобно и проблемите са ми много добре познати. Значи правим терминалчета дето се ползват за различни приложения. Принципно не е проблем да напиша конкретне софтуер за конкретно приложение. Но на практика не става, защото един иска едно друг друго и то от терминали в едно и също приложение. И в крайна сметка ние се забатачваме с десетки различни модификации и невъзможността да ги поддържаме. Още по-зле става на полето където се смесват и стари и нови версии и модификации... Та тия бози сега се изчистват прекрасно след като направихме терминалчетата веб-телевизорчета... Всичко е на сървъра, там са настройки, данни... всичко... Пускаш кой да е терминал, логваш се и о чудо! Твоята програма!
Но темата беше повече за революциите от към сървърната страна. И там дано се оправят нещата, щото в момента е голям зор... Ние още не сме подкарали всичко. В смисъл сървъра работи... ама е една машина и вече се случи тя да ни върти номера... Уж сървър, рак, двойни захранвания, ала-бала... Значи аз в самото начало си направих труда да разуча как се прави "нечуплив" сървър, та заради тия неща се съобразихме с какъв ОС, каква база данни и т.н. да сложим. Всъщност дано да сме съобразили всичко, щото кашата е голяма. При едни операционни системи сървърите се дублират по един начин, при други репликациите на базите по друг... Не знам, може би някой ден като го завършим всичко ще ми се изясни, но в момента всичко ми е много объркано...
И затова се кефя като гледам сега намеренията на Оракъл да предложен цялостно администриране - от едно място да настройваш всичко, то да си идва готово настроено с всички екстри... Та ако го направят и е на някаква човешка цена, аз друго решение пари да ми дават няма да погледна - обещавам :D

Нед Фев 14, 2010 10:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Така е, голямото предимство на централизацията е голямото намаляване на бъркотията.

И на мене ми харесва - ако аз ще контролирам сървъра. Или ако не ми пука особено
за това, което може да се случи ако нещо от другата страна престане да ми харесва.

Големият недостатък на тоя подход е в предаването на много контрол от потребителя
към администратора.

Според случая ако можем да избираме между двете би било добре. Но ако остане
само някакъв крив и недокументиран хардуер (като i-pad-a примерно) да ни е в ръцете
и всичко друго да е някъде си, за мене това би било най-антиутопичното от възможните
развития.

Нед Фев 14, 2010 10:50 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Миро, сега като се замисля - има една тенденция информационните услуги да се превърнат в комодити, т.е. нещо като как се ползва и плаща за електричество. Клиента си има терминали, логва се он-лайн в големите сървъри и ползва като комодити изчислителна мощ (хардуер и софтуер) и дисково пространство за сторидж. Та ако Оракъл + Сън са се ориентирали в тая посока може би има доста смисъл в начинанието. Това е новата мода тук и за което се говори, че ще е следващия голям бум в IT-то. Затова и сега Гугъл правят пробен проект за няколко селища да доставят широколентов интернет до дома със скорости до 1 Гбит/сек. Така на всеки ще му трябва само един прост терминал и всичко друго се наема/рентва/абонира от големия доставчик на IT комодити, на края на месеца IT електромера ти бива засичан и си получаваш сметката :D . Та двете компании заедно имат наистина понтенциала да го направят това :) .

Нед Фев 14, 2010 11:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тая "тенденция" дотук е само по новините и въобще пропагандната машина.

Идеята им изглежда е да затворят вратата със свободния достъп до компютри за публиката;
подплашили са се сякаш (те на времето и Епъл правеха недокументирани машини с power,
не им стигна обаче да са недокументирани и ги спряха).

Как точно се надяват да вкарат джина обратно в бутилката не ми е ясно (и не вярвам да успеят),
но опитът по медиите е факт. Приказките за тая част от публиката, дето пита, са че така ще
може да се уреди плащането за услугите.

Дали тая история с милиардите е част от такъв план или е опит да се възползват от отиването
в тая посока предстои да се види. Може и да няма връзка (малко вероятно, sun правят
системи а oracle концентрирани бази данни).

Инак в момента ситуацията наистина е подканваща за предлагане на отдалечен достъп до
неща за продан. И аз се възползвам от нея, ей го новият ни анализатор (netMCA) разчита
изцяло на мрежата и на това, че клиентът има някакъв телевизор на който може да
тръгне някакво VNC. На 100 MbpS и SVGA размер хич и не личи, че достъпът е отдалечен.

Но на големите лошото им е, че и апетитие им са големи и като стане дума за повече
централизация аз съм винаги против. Предполагам, че ще има бая битки да се водят
и ще има да се вижда кой кого и кога... :D

Пон Фев 15, 2010 12:43 am
Профил WWW

Мнение 
нещо не ми се нрави да си съхранявам информацията на "отдалечено място"... все едно да си отворя входната врата и да поканя всички да използват хладилника и тоалетната ми. не ми се вижда това да има успех, колкото до недоверието на хората, че ще може някой да им гарантира само техният достъп до информация. да не говорим че все някой "слуша" я трафик, я пощи, а така ще излезе, че и трябва да им плащам за им улесня живота?!
ПП дали това не прозвуча малко прекалено? че кво ли имам да крия под дюшека толкова... :D

Пон Фев 15, 2010 1:15 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
head_up, ти пък що си мислиш, че данните са на по-сигурно място в на масовия потребител компютъра - даже напротив, в дейта центъра на голяма компания данните ще бъдат със сигурност по-защитени :) . Интернет не е нито анонимна среда, нито безопастна още по-малко пък сигурна и щом компа ти е вързан за мрежата все едно си гол и само ти си мислиш, че не си :) .

Пон Фев 15, 2010 1:25 am
Профил
Аватар

Мнение 
Димитре, ама той head_up не е "масовият потребител". И на него, както и на мене,
и през ум не му минава да си държи данните "отдалечено".
[ То аз имам данни, които не са пребивавали на не-DPS диск въобще (и съответно
десет години след първите демонстрации на hi-spec модула (http://tgi-sci.com/tgi/hstb.htm )
на пазара няма конкурентен продукт (просто не знаят алгоритмите, по които работи, не съм
ги публикувал). Та такива данни отдалечено, че и да им плащам за това... да бе.
И да, тия системи са вързани към интернет и не съм гол - *знам* го.]

Но си прав, че пропагандната машина блъска яко в тая посока вече поне една-две години,
и преди да сме се усетили току виж нямаме си собствени хард дискове. То ако е в
wintel система понятието и без друго е доста съмнително (едва ли някой знае какво
точно прави windows системата му във всеки момент).

Head_up, нищо прекалено не виждам в поста ти - съвсем разумно е човек да иска да има
и тефтер, над който няма перманентно камера дето да го гледа :D .

Пон Фев 15, 2010 2:15 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
От такива като вас никой не прави пари, защото сте чок отворени :D . Не забравяйте обаче, че във всеки един момент има он-лайн 3 млрд. човешки същества, което си е бая пазар и на никой не му пука, че вие двамата ще продължите да си пишете ваш софтуер за каквото там ви е нужно :) . Аз направо се чудя ти как така въобще ползваш Уиндоус и/или Линукс :D . Аз обаче нямам какво да крия от никой на тоя свят и с голяма вероятност бих ползвал софтуер/сторидж като комодити, защото съм един прост юзер 8) .

Пон Фев 15, 2010 3:08 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща